Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

suma 3^(-k), gdje je k iz skupa prirodnih brojeva koji...
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:55 sub, 27. 8. 2005    Naslov: suma 3^(-k), gdje je k iz skupa prirodnih brojeva koji... Citirajte i odgovorite

Dakle, treba naci sumu 3^(-k), gdje je k iz skupa prirodnih brojeva koji nisu djeljivi ni sa 2, ni sa 3, ni sa 5.
Mislim da je zadatak s roka M. Krnica.

Uspijem nekako raspisati sume pomocu FUI i sad me zanima koji je najbezbolniji nacin za racunanje sume, npr.:

3^0+3^3+3^6+3^9+...?

I znam da bi to trebala znati i sama... :oops: :oops: :oops:

Hvala!
Dakle, treba naci sumu 3^(-k), gdje je k iz skupa prirodnih brojeva koji nisu djeljivi ni sa 2, ni sa 3, ni sa 5.
Mislim da je zadatak s roka M. Krnica.

Uspijem nekako raspisati sume pomocu FUI i sad me zanima koji je najbezbolniji nacin za racunanje sume, npr.:

3^0+3^3+3^6+3^9+...?

I znam da bi to trebala znati i sama... Embarassed Embarassed Embarassed

Hvala!

[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 29 - 25

PostPostano: 1:11 ned, 28. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ak' pretpostavimo da kužiš FUI, onda bi npr. takva suma reda gdje su k-ovi takvi da su djeljivi sa nekim prostim brojevima [latex]k_{1},...,k_{n}[/latex] bila

[latex]\displaystyle \sum_{j\geq0}3^{-j(k_{1}...k_{n})}=\sum_{j\geq0}\left( \frac{1}{3^{k_{1}...k_{n}}}\right)^{j}=\frac{1}{\displaystyle 1-\frac{1}{3^{k_{1}...k_{n}}}}[/latex]

[quote="gost"]3^0+3^3+3^6+3^9+...?[/quote]

Taj red kaj si napisala divergira. Ljeto je gotovo bejbi, zato malo više koncentracije.
Ak' pretpostavimo da kužiš FUI, onda bi npr. takva suma reda gdje su k-ovi takvi da su djeljivi sa nekim prostim brojevima bila

gost (napisa):
3^0+3^3+3^6+3^9+...?

Taj red kaj si napisala divergira. Ljeto je gotovo bejbi, zato malo više koncentracije.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum