| Prethodna tema :: Sljedeća tema   | 

| Autor/ica | 
		Poruka | 

Psy Forumaš(ica)

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

C'Tebo Moderator

| 

Postano: 11:47 pon, 7. 4. 2003    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         Evo da ti to objasni miočanin kojemu je to vrlo detaljno (:D) objasnio prof. Luciano Lukšić.

A priori je riječca (tj. dvije) koje je podosta koristio Hegel (bar mislim da je to on bio), a znači nešto što je automatski poznato i vrlo prepoznatljivo.
 Npr. Tvrdnja 2+2=4 je a priori poznata i istinita (ne treba ti neko provjeravanje da se uvjeriš u to)

Nasuprot tome imaš a posteriori, što znači da se ipak mora to provjeriti da bi se zaključilo da je to istina (ili laž), npr. Suma(n=1, n=beskonačno)1/n^2=pi/4 (tako nekako je to bilo, nisam više siguran)
 Uglavnom ta tvrdnja nije a priori istina (ili laž), nego tek a posteriori (tj. nakon nekakve provjere iste). 

Evo da ti to objasni miočanin kojemu je to vrlo detaljno ( ) objasnio prof. Luciano Lukšić.

A priori je riječca (tj. dvije) koje je podosta koristio Hegel (bar mislim da je to on bio), a znači nešto što je automatski poznato i vrlo prepoznatljivo.

Npr. Tvrdnja 2+2=4 je a priori poznata i istinita (ne treba ti neko provjeravanje da se uvjeriš u to)

Nasuprot tome imaš a posteriori, što znači da se ipak mora to provjeriti da bi se zaključilo da je to istina (ili laž), npr. Suma(n=1, n=beskonačno)1/n^2=pi/4 (tako nekako je to bilo, nisam više siguran)

Uglavnom ta tvrdnja nije a priori istina (ili laž), nego tek a posteriori (tj. nakon nekakve provjere iste).
					_________________ Click me !

Bad panda!  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

Void Forumaš(ica)

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

Potor Forumaš(ica)

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

C'Tebo Moderator

| 

Postano: 17:22 pon, 7. 4. 2003    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="Void"][quote="C'Tebo"]Evo da ti to objasni miočanin kojemu je to vrlo detaljno (:D) objasnio prof. Luciano Lukšić.
 [/quote]
 :secret handshake:[/quote]
 :secret handshake right back at ya:

[quote="Void"][quote="C'Tebo"]
 A priori je riječca (tj. dvije) koje je podosta koristio Hegel (bar mislim da je to on bio), 
 [/quote]

Zapravo je Kant uveo a priori i a posteriori sudove (nema veze s posudama :wink:). 

A priori sudovi = spoznaja neovisna o iskustvu
 A posteriori sudovi = spoznaja ovisna o iskustvu[/quote]
 Je, možda je i Kant :D (ne sjećam se više, davno su to moje staračke kosti slušale :lol)
 I ta Kantova podjela danas nije baš u upotrebi, tj. više manje sve što znamo, znamo ovisno o iskustvu (samo smo nekad tog iskustva svjesni, a nekad nismo)

[quote="Potor"]Ali... tko si ti, tj koji si razred bio i tak to...? i zakaj ja nemam pojma tko si?...  
 miočanka   [/quote]
 Prije tri godine sam bil na maturi (majku mu, je l' bilo to prije tri godine  :shock: ), kod razrednice iz engliškog, prof. Erić (tadašnji f razred)
 Ne znam koliko ti to govori ;) 

| Void (napisa): | 	 		   	  | C'Tebo (napisa): | 	 		  Evo da ti to objasni miočanin kojemu je to vrlo detaljno ( ) objasnio prof. Luciano Lukšić.

| 	  

:secret handshake: | 	  

:secret handshake right back at ya:

| Void (napisa): | 	 		   	  | C'Tebo (napisa): | 	 		  

A priori je riječca (tj. dvije) koje je podosta koristio Hegel (bar mislim da je to on bio), 

| 	  

Zapravo je Kant uveo a priori i a posteriori sudove (nema veze s posudama  ). 

A priori sudovi = spoznaja neovisna o iskustvu

A posteriori sudovi = spoznaja ovisna o iskustvu | 	  

Je, možda je i Kant   (ne sjećam se više, davno su to moje staračke kosti slušale :lol)

I ta Kantova podjela danas nije baš u upotrebi, tj. više manje sve što znamo, znamo ovisno o iskustvu (samo smo nekad tog iskustva svjesni, a nekad nismo)

| Potor (napisa): | 	 		  Ali... tko si ti, tj koji si razred bio i tak to...? i zakaj ja nemam pojma tko si?...  

miočanka    | 	  

Prije tri godine sam bil na maturi (majku mu, je l' bilo to prije tri godine    ), kod razrednice iz engliškog, prof. Erić (tadašnji f razred)

Ne znam koliko ti to govori  

Bad panda!  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

Void Forumaš(ica)

| 

Postano: 19:22 pon, 7. 4. 2003    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="C'Tebo"]I ta Kantova podjela danas nije baš u upotrebi, tj. više manje sve što znamo, znamo ovisno o iskustvu (samo smo nekad tog iskustva svjesni, a nekad nismo)
 [/quote]

Pravi empirist. 
 Cudim se da nisi fizicar (ako netko ovo shvati kao uvredu, to vise govori o njemu (i fizicarima) nego o meni :twisted:). Nije da omalovazavam fizicare.

[quote="C'Tebo"]
 [quote="Potor"]Ali... tko si ti, tj koji si razred bio i tak to...? i zakaj ja nemam pojma tko si?...  
 miočanka   [/quote]
 Prije tri godine sam bil na maturi (majku mu, je l' bilo to prije tri godine  :shock: ), kod razrednice iz engliškog, prof. Erić (tadašnji f razred)
 Ne znam koliko ti to govori ;)[/quote]

Opet krece MIOC sapunica.
 Kladim se da su sad svi PMFovci koji potjecu iz drugih srednjih skola zavidni na nasu tradiciju :wink: 

| C'Tebo (napisa): | 	 		  I ta Kantova podjela danas nije baš u upotrebi, tj. više manje sve što znamo, znamo ovisno o iskustvu (samo smo nekad tog iskustva svjesni, a nekad nismo)

| 	  

Pravi empirist. 

Cudim se da nisi fizicar (ako netko ovo shvati kao uvredu, to vise govori o njemu (i fizicarima) nego o meni  ). Nije da omalovazavam fizicare.

| C'Tebo (napisa): | 	 		  

| Potor (napisa): | 	 		  Ali... tko si ti, tj koji si razred bio i tak to...? i zakaj ja nemam pojma tko si?...  

miočanka    | 	  

Prije tri godine sam bil na maturi (majku mu, je l' bilo to prije tri godine    ), kod razrednice iz engliškog, prof. Erić (tadašnji f razred)

Ne znam koliko ti to govori   | 	  

Opet krece MIOC sapunica.

Kladim se da su sad svi PMFovci koji potjecu iz drugih srednjih skola zavidni na nasu tradiciju  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

C'Tebo Moderator

| 

Postano: 0:10 uto, 8. 4. 2003    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="Void"][quote="C'Tebo"]I ta Kantova podjela danas nije baš u upotrebi, tj. više manje sve što znamo, znamo ovisno o iskustvu (samo smo nekad tog iskustva svjesni, a nekad nismo)
 [/quote]

Pravi empirist. 
 Cudim se da nisi fizicar (ako netko ovo shvati kao uvredu, to vise govori o njemu (i fizicarima) nego o meni :twisted:). Nije da omalovazavam fizicare.[/quote]
 Bez riječi sam :D :lol:
 (ovakovo nešto me uvijek pokopa i nikad nemam odgovor na to, možda za tjedan dva smislim :D) 

| Void (napisa): | 	 		   	  | C'Tebo (napisa): | 	 		  I ta Kantova podjela danas nije baš u upotrebi, tj. više manje sve što znamo, znamo ovisno o iskustvu (samo smo nekad tog iskustva svjesni, a nekad nismo)

| 	  

Pravi empirist. 

Cudim se da nisi fizicar (ako netko ovo shvati kao uvredu, to vise govori o njemu (i fizicarima) nego o meni  ). Nije da omalovazavam fizicare. | 	  

Bez riječi sam    

(ovakovo nešto me uvijek pokopa i nikad nemam odgovor na to, možda za tjedan dva smislim  )

Bad panda!  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

Potor Forumaš(ica)

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

fly Forumaš(ica)