Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rok 19.4.2004.-e, zad 5., svojstva mat. ocekivanja
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 20:09 uto, 30. 8. 2005    Naslov: Rok 19.4.2004.-e, zad 5., svojstva mat. ocekivanja Citirajte i odgovorite

[latex] $Dokazi da za strogo pozitivnu (diskretnu) slucajnu varijablu $X$ vrijedi nejednakost $E(X^{-1})\geq(EX)^{-1}$. Kada pritom vrijedi nejednakost?$ [/latex]
dokaz nejednakosti sam proveo ovako:
[latex]\displaystyle E(X^{-1})=\sum_k \frac 1k p_k\geq \sum_k \frac 1k \geq \frac1{\sum_k k}\geq \frac 1{\sum_k k\cdot p_k}=(EX)^{-1}[/latex]

Tvrdnja "razlomak pod sumom je manji ili jednak od sume razlomaka" mi je djelovao dovoljno razumno ali ga nisam posebno raspisivao. Nekakva pretpostavka slijedeci tu liniju rezoniranja bi bila da jednakost vrijedi samo kada je X konstanta.

Ima li smisla ovo sto pricam i da li bi jos stogod trebalo dodati da bi se zadatak smatrao "zadovoljavajuce rijesen"?

dokaz nejednakosti sam proveo ovako:

Tvrdnja "razlomak pod sumom je manji ili jednak od sume razlomaka" mi je djelovao dovoljno razumno ali ga nisam posebno raspisivao. Nekakva pretpostavka slijedeci tu liniju rezoniranja bi bila da jednakost vrijedi samo kada je X konstanta.

Ima li smisla ovo sto pricam i da li bi jos stogod trebalo dodati da bi se zadatak smatrao "zadovoljavajuce rijesen"?

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum