Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
Postano: 17:10 uto, 30. 8. 2005 Naslov: zad. sa pismenog odradjen i na vjezbama |
|
|
..na veceru su dosli Ivica,Marica,vjestica,Snjeguljica,Trnoruzica,7 patuljaka i princ na bijelom konju.NKN mogu sjesti oko okruglog stola t.d.Snjeguljica i Trnoruzica sjede krej princa i Ivica i Marica ne sjede kraj vjestice(ali ne moraju sjediti zajedno)..
..sad,trnoruzicu princa i snjeguljicu gledamo kao jednu osobu(ali tako da se jos njih dvije mogu zamjeniti za mjesta..zajedno se zovu SPT ili TPS)..posjednemo vjesticu i sad treba naci na koliko nacina ih sve mozemo poslagati t.d.ivica i/ili marica nisu do nje..gledam komplement-ukupan broj razmjestaja kad ivica i/ili marica sjede do nje je 9*2*8!*2 (jer kad ivicu sjednemo da vjestice marica moze sjesti na jos 9 mjesta*2 jer njh dvoje se mogu zamijeniti za mjesta..ostatak onda sjeda na 8!nacina*2(zbog SPT i TPS)..
..broj ukupnih razmjestaja oko stola t.d su snjeguljica i trnoruzica do prica je 10!*2..
..rj:10!*2-(9*2*8!*2)=580608,a tocno rj.je 8*7*8!*2=4515840..
..nikako nemogu viditi di grijesim sa svojim rjesenjem :roll: ,niti si mogu pojasniti ono sa vjezbi.. :roll: ,ako mi tko moze reci sto je tu krivo..i moze li se to uopce tako rjesavati??.. :oops:
..na veceru su dosli Ivica,Marica,vjestica,Snjeguljica,Trnoruzica,7 patuljaka i princ na bijelom konju.NKN mogu sjesti oko okruglog stola t.d.Snjeguljica i Trnoruzica sjede krej princa i Ivica i Marica ne sjede kraj vjestice(ali ne moraju sjediti zajedno)..
..sad,trnoruzicu princa i snjeguljicu gledamo kao jednu osobu(ali tako da se jos njih dvije mogu zamjeniti za mjesta..zajedno se zovu SPT ili TPS)..posjednemo vjesticu i sad treba naci na koliko nacina ih sve mozemo poslagati t.d.ivica i/ili marica nisu do nje..gledam komplement-ukupan broj razmjestaja kad ivica i/ili marica sjede do nje je 9*2*8!*2 (jer kad ivicu sjednemo da vjestice marica moze sjesti na jos 9 mjesta*2 jer njh dvoje se mogu zamijeniti za mjesta..ostatak onda sjeda na 8!nacina*2(zbog SPT i TPS)..
..broj ukupnih razmjestaja oko stola t.d su snjeguljica i trnoruzica do prica je 10!*2..
..rj:10!*2-(9*2*8!*2)=580608,a tocno rj.je 8*7*8!*2=4515840..
..nikako nemogu viditi di grijesim sa svojim rjesenjem ,niti si mogu pojasniti ono sa vjezbi.. ,ako mi tko moze reci sto je tu krivo..i moze li se to uopce tako rjesavati??..
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 22:18 uto, 30. 8. 2005 Naslov: |
|
|
Grijesis u ovome:
[quote="Anonymous"]jer kad ivicu sjednemo da vjestice marica moze sjesti na jos 9 mjesta*2 jer njh dvoje se mogu zamijeniti za mjesta[/quote]
Kad posjednes ono troje, vjesticu i Ivicu, ostane ti (za Maricu) 8 mjesta. :) Takodjer, dva puta brojis situacije u kojoj su oboje pokraj vjestice. 8)
Ja probah ovako, ali jako razlicito od sluzbenog rjesenja (isto ne kuzim gresku :oops:):
Oznaka: "VT" := "vesela trojka" (princ i njegove dame ;))
Prvo smjestimo princa negdje (ostaje 12 mjesta)
Njegove dvije dame: 2 nacina (ostaje 10 mjesta)
Vjestica: 10 nacina (ostaje 9 mjesta)
Imamo dvije mogucnosti:
- vjestica je pokraj VT
Ivica: 8 mjesta (ostaje 8 mjesta)
Marica: 7 mjesta (ostaje 7 mjesta)
Patuljci: 7! mjesta
- vjestica nije pokraj VT
Ivica: 7 mjesta (ostaje 8 mjesta)
Marica: 6 mjesta (ostaje 7 mjesta)
Rjesenje: 2*10*(8*7*7!+7*6*7!)=2*10*7*7!*14=9878400 :shock:
Nije mi jasno gdje u sluzbenom rjesenju nestade 10 (od vjestice)... :grebgreb: Mozes napisati kako ide sluzbeno rjesenje? :)
Grijesis u ovome:
Anonymous (napisa): | jer kad ivicu sjednemo da vjestice marica moze sjesti na jos 9 mjesta*2 jer njh dvoje se mogu zamijeniti za mjesta |
Kad posjednes ono troje, vjesticu i Ivicu, ostane ti (za Maricu) 8 mjesta. Takodjer, dva puta brojis situacije u kojoj su oboje pokraj vjestice.
Ja probah ovako, ali jako razlicito od sluzbenog rjesenja (isto ne kuzim gresku ):
Oznaka: "VT" := "vesela trojka" (princ i njegove dame )
Prvo smjestimo princa negdje (ostaje 12 mjesta)
Njegove dvije dame: 2 nacina (ostaje 10 mjesta)
Vjestica: 10 nacina (ostaje 9 mjesta)
Imamo dvije mogucnosti:
- vjestica je pokraj VT
Ivica: 8 mjesta (ostaje 8 mjesta)
Marica: 7 mjesta (ostaje 7 mjesta)
- vjestica nije pokraj VT
Ivica: 7 mjesta (ostaje 8 mjesta)
Marica: 6 mjesta (ostaje 7 mjesta)
Rjesenje: 2*10*(8*7*7!+7*6*7!)=2*10*7*7!*14=9878400
Nije mi jasno gdje u sluzbenom rjesenju nestade 10 (od vjestice)... Mozes napisati kako ide sluzbeno rjesenje?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Casper Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:32 sri, 31. 8. 2005 Naslov: |
|
|
VAZNO:
:!: Zadatak jos kaze: "Bitan je samo medjusobni polozaj likova oko stola"
Mislim da je vsego rjesio ako je bitno na koju je stolicu sjela koja osoba
Ja sam rjesil ovako :? :
dakle mozemo uzeti Snjeguljicu, Princa i Trnoruzicu kao jednu osobu, a onda krajnje rjesenje pomnoziti *2 zbog zamjene mjesta Snjeguljice i Trnoruzice. Znaci imamo 11 ljudi (7 patuljaka, SPT, Ivicu,Maricu,Vjesticu), dakle 10! mogucih nacina za svih. Od tog broja oduzmimo one situacije kad Ivica sjedi kraj vjestice, one situacije kad Marica sjedi kraj vjestice, i na kraju dodamo situaciju kad Ivica i Marica sjede kraj vjestice jer smo tu situaciju brojali 2 puta.
Sitacija kad Ivica sjedi kraj Vjestice je:
9! * 2
Sitacija kad Marica sjedi kraj Vjestice je:
9! * 2
Kad Ivica i Marica sjede kod vjestice je:
8!*2
Pa bi dakle rjesenje bilo ovo:
(10! - 4*9! + 8!*2)*2 = 4515840
Rjesenje je ok 8) ali da li sam dosal na ok nacin do njega? :?
VAZNO:
Zadatak jos kaze: "Bitan je samo medjusobni polozaj likova oko stola"
Mislim da je vsego rjesio ako je bitno na koju je stolicu sjela koja osoba
Ja sam rjesil ovako :
dakle mozemo uzeti Snjeguljicu, Princa i Trnoruzicu kao jednu osobu, a onda krajnje rjesenje pomnoziti *2 zbog zamjene mjesta Snjeguljice i Trnoruzice. Znaci imamo 11 ljudi (7 patuljaka, SPT, Ivicu,Maricu,Vjesticu), dakle 10! mogucih nacina za svih. Od tog broja oduzmimo one situacije kad Ivica sjedi kraj vjestice, one situacije kad Marica sjedi kraj vjestice, i na kraju dodamo situaciju kad Ivica i Marica sjede kraj vjestice jer smo tu situaciju brojali 2 puta.
Sitacija kad Ivica sjedi kraj Vjestice je:
9! * 2
Sitacija kad Marica sjedi kraj Vjestice je:
9! * 2
Kad Ivica i Marica sjede kod vjestice je:
8!*2
Pa bi dakle rjesenje bilo ovo:
(10! - 4*9! + 8!*2)*2 = 4515840
Rjesenje je ok ali da li sam dosal na ok nacin do njega?
_________________ Marijan
|
|
[Vrh] |
|
|