[quote="Incognito"]Meni nije jasno ovo "...ako skup S ne sadrži otvoreni interval...". Kaj to točno znači? Zašto otvoreni interval? :roll:[/quote]
Ako je S prazan, onda znaci da je prva derivacija stalno razlicita od nule, pa nema konstantnih dijelova. 8)
Ako sadrzi izolirane tocke, onda su to sedlaste tocke, no one takodjer nisu konstantni dijelovi. :|
Tek ako imas nekoliko tocaka "za redom" u kojima je derivacija jednaka nuli, dobijes "komad funkcije koji ni ne raste ni ne pada". :)
No, ovo moje je [b]laicko[/b] objasnjenje. :-s U skupu [b]R[/b] ne postoje "susjedni", pa tako ni "uzastopni" brojevi, nego moras imati dvije granice i reci "[b]sve[/b] medju njima", a to je interval. 8)
Mogao bi komotno reci "segment [a,b]", ali bi onda morao dodati da je a<b (jer je za a=b [a,b]={a}, sto je jednoclan skup). 8)
Incognito (napisa): | Meni nije jasno ovo "...ako skup S ne sadrži otvoreni interval...". Kaj to točno znači? Zašto otvoreni interval?  |
Ako je S prazan, onda znaci da je prva derivacija stalno razlicita od nule, pa nema konstantnih dijelova.
Ako sadrzi izolirane tocke, onda su to sedlaste tocke, no one takodjer nisu konstantni dijelovi.
Tek ako imas nekoliko tocaka "za redom" u kojima je derivacija jednaka nuli, dobijes "komad funkcije koji ni ne raste ni ne pada".
No, ovo moje je laicko objasnjenje. U skupu R ne postoje "susjedni", pa tako ni "uzastopni" brojevi, nego moras imati dvije granice i reci "sve medju njima", a to je interval.
Mogao bi komotno reci "segment [a,b]", ali bi onda morao dodati da je a<b (jer je za a=b [a,b]={a}, sto je jednoclan skup).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|