| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| Vincent Van Ear Forumaš(ica)

| 

|  Postano: 14:25 sri, 21. 9. 2005    Naslov: Zadatak sa roka 21.09.2005 |         |  
				| 
 |  
				| [b]Zadan je linearni operator T : P_2 -> P_2 sa
Zadan je linearni operator T : P_2 -> P_2 saT(a+bt+ct^2)=a+b+c+(a+3b)t+(a-b+2c)t^2

Odredite mu matrični prikaz u bazi B={1-t, t-t^2,1+t^2}. Nadalje, odredite mu po jednu bazu za jezgru i sliku.

Je li T monomorfizam, epimorfizam, izomorfizam?[/b]

Uglavnom, dođem do zaključka da je dimenzija slike jednaka dimenziji kodomene i(slijedi iz teorema o rangu i defektu) da je jezgra trivijalna.

Napisao sam(samo) - da je T monomorfizam.

Hoće li mi zbog toga oduzeti bodove?
 Nisam napisao da je T izomorfizam, jesam li uopće trebao?
 Nije li dovoljno reći da je T monomorfizam pa da sam rekao da je T izomorfizam, s obzirom da operator putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora?

Štogore, riješio sam na ispitu samo dva zadatka tako da ako mi se oduzme taj bod(pola boda) - ne prolazim! :roll:
 T(a+bt+ct^2)=a+b+c+(a+3b)t+(a-b+2c)t^2

Odredite mu matrični prikaz u bazi B={1-t, t-t^2,1+t^2}. Nadalje, odredite mu po jednu bazu za jezgru i sliku.

Je li T monomorfizam, epimorfizam, izomorfizam?

Uglavnom, dođem do zaključka da je dimenzija slike jednaka dimenziji kodomene i(slijedi iz teorema o rangu i defektu) da je jezgra trivijalna.

Napisao sam(samo) - da je T monomorfizam.

Hoće li mi zbog toga oduzeti bodove?
 Nisam napisao da je T izomorfizam, jesam li uopće trebao?
 Nije li dovoljno reći da je T monomorfizam pa da sam rekao da je T izomorfizam, s obzirom da operator putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora?

Štogore, riješio sam na ispitu samo dva zadatka tako da ako mi se oduzme taj bod(pola boda) - ne prolazim!

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

| 

|  Postano: 15:13 sri, 21. 9. 2005    Naslov: Re: Zadatak sa roka 21.09.2005 |         |  
				| 
 |  
				| Pretpostavit cu da si dobro dobio da je Ker trivijalna. 8)
Pretpostavit cu da si dobro dobio da je Ker trivijalna.
 [quote="Vincent Van Ear"]Nije li dovoljno reći da je T monomorfizam pa da sam rekao da je T izomorfizam, s obzirom da operator putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora?[/quote]

Primjer: [latex]f: \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}^2,\ f(x) = (x,0)[/latex]

Mislim da ces se sloziti da je to injektivni homomorfizam, dakle monomorfizam, a ipak nije bijektivan (dakle, izomorfizam), iako "putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora". :)

Dakle, [b]ako[/b] je izomorfizam, to si trebao i napisati. :| Ne znam kako ide bodovanje... :?

| Vincent Van Ear (napisa): |  	  | Nije li dovoljno reći da je T monomorfizam pa da sam rekao da je T izomorfizam, s obzirom da operator putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora? | 

Primjer:

Mislim da ces se sloziti da je to injektivni homomorfizam, dakle monomorfizam, a ipak nije bijektivan (dakle, izomorfizam), iako "putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora".

Dakle, ako je izomorfizam, to si trebao i napisati.
  Ne znam kako ide bodovanje...   _________________U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima. Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
  |  | 

| [Vrh] |  | 

| 

|  Postano: 15:26 sri, 21. 9. 2005    Naslov: Re: Zadatak sa roka 21.09.2005 |         |  
				| 
 |  
				| [quote="vsego"]Pretpostavit cu da si dobro dobio da je Ker trivijalna. 8)
 [quote="Vincent Van Ear"]Nije li dovoljno reći da je T monomorfizam pa da sam rekao da je T izomorfizam, s obzirom da operator putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora?[/quote]

Primjer: [latex]f: \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}^2,\ f(x) = (x,0)[/latex]

Mislim da ces se sloziti da je to injektivni homomorfizam, dakle monomorfizam, a ipak nije bijektivan (dakle, izomorfizam), iako "putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora". :)

Dakle, [b]ako[/b] je izomorfizam, to si trebao i napisati. :| Ne znam kako ide bodovanje... :?[/quote]

Uvažujem tvoj trud(stvarno :) ) i ispravljam sebe:

Vsego, mi smo imali dakle ovaj teorem:

Neka su V i W konačnodim. v. prostori [b]jednakih[/b](to mi je falilo) dimenzija  i A sa V u W linearan.

Tada su sljedeće tvrdnje [b]ekvivalentne[/b]:

a) A je injekcija(monomorfizam)
 b)A je surjekcija(epimorfizam)
 c)A je bijekcija(izomorfizam)

Misliš li sada da sam trebao spomenuti da je T bijekcija :?:  :(
  	  | vsego (napisa): |  	  | Pretpostavit cu da si dobro dobio da je Ker trivijalna.   

| Vincent Van Ear (napisa): |  	  | Nije li dovoljno reći da je T monomorfizam pa da sam rekao da je T izomorfizam, s obzirom da operator putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora? | 

Primjer:

Mislim da ces se sloziti da je to injektivni homomorfizam, dakle monomorfizam, a ipak nije bijektivan (dakle, izomorfizam), iako "putuje između konačnodimenzionalnih v. prostora".

Dakle, ako je izomorfizam, to si trebao i napisati.
  Ne znam kako ide bodovanje...  | 

Uvažujem tvoj trud(stvarno
  ) i ispravljam sebe: 
 Vsego, mi smo imali dakle ovaj teorem:

Neka su V i W konačnodim. v. prostori jednakih(to mi je falilo) dimenzija  i A sa V u W linearan.

Tada su sljedeće tvrdnje ekvivalentne:

a) A je injekcija(monomorfizam)
 b)A je surjekcija(epimorfizam)
 c)A je bijekcija(izomorfizam)

Misliš li sada da sam trebao spomenuti da je T bijekcija

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

| 

|  Postano: 15:31 sri, 21. 9. 2005    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Ispit provjerava [b]znanje[/b] - ako ti nisi napisao da je bijekcija, kako asistent moze znati da znas ovo sto si napisao tu na Forumu? :-k
Ispit provjerava znanje - ako ti nisi napisao da je bijekcija, kako asistent moze znati da znas ovo sto si napisao tu na Forumu?
 Meni je taj argument poznat (i jasan ;)), no asistent jednostavno ne moze znati da je i tebi to poznato ako ne napises. :( Zato sam i stavio (ocito) los primjer, koristeci ono sto si rekao da si napisao na ispitu. :)

Svejedno, ne zelim prejudicirati sto ce asistent napraviti. :| Ako se desi ono tragicno, odi na zalbe i pokusaj objasniti... :)

Meni je taj argument poznat (i jasan
  ), no asistent jednostavno ne moze znati da je i tebi to poznato ako ne napises.  Zato sam i stavio (ocito) los primjer, koristeci ono sto si rekao da si napisao na ispitu.   
 Svejedno, ne zelim prejudicirati sto ce asistent napraviti.
  Ako se desi ono tragicno, odi na zalbe i pokusaj objasniti...   _________________U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima. Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
  |  | 

| [Vrh] |  | 

|  | 

| [Vrh] |  | 

|  |