Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Ivančica Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 9:16 uto, 20. 9. 2005 Naslov: moderna psihologija |
|
|
Što mislite o takvim knjigama? Jel ih čitate? Jel vam se gade? Vjerujete li da mogu pomoći ili služe samo jadnicima koji ne znaju razmišljati svojom glavom... i onim pametnima koji zgrču pare na ovim prvima :-)
Sjećam se za vrijeme studiranja, kad mi se nije dalo učit, a bilo je gusto... kad nije bilo nade za uvjet, znala sam napraviti pauzu i uzeti jednu od tih knjiga (npr. Možeš ako misliš da možeš, PEALE, NORMAN VINCENT) i nakon par stranica čitanja dobila bih volju i motivaciju da stisnem još malo...
S druge strane, neki ljudi tvrde da je to američko smeće za raju koja nema svoj mozak, nego im se sve treba nacrtati i napisati.
Moje je mišljenje da i unatoč dobro razvijenom mozgu svi ponekad posustanemo i treba nam "injekcija" koja će nam dati snage za dalje... pa čak i ponuditi neka rješenja do kojih sami nikada ne bi došli, jer nije mozak taj koji je presudan za pozitivan stav, ali i on često zakaže kad smo negativni.
Što mislite?
Što mislite o takvim knjigama? Jel ih čitate? Jel vam se gade? Vjerujete li da mogu pomoći ili služe samo jadnicima koji ne znaju razmišljati svojom glavom... i onim pametnima koji zgrču pare na ovim prvima
Sjećam se za vrijeme studiranja, kad mi se nije dalo učit, a bilo je gusto... kad nije bilo nade za uvjet, znala sam napraviti pauzu i uzeti jednu od tih knjiga (npr. Možeš ako misliš da možeš, PEALE, NORMAN VINCENT) i nakon par stranica čitanja dobila bih volju i motivaciju da stisnem još malo...
S druge strane, neki ljudi tvrde da je to američko smeće za raju koja nema svoj mozak, nego im se sve treba nacrtati i napisati.
Moje je mišljenje da i unatoč dobro razvijenom mozgu svi ponekad posustanemo i treba nam "injekcija" koja će nam dati snage za dalje... pa čak i ponuditi neka rješenja do kojih sami nikada ne bi došli, jer nije mozak taj koji je presudan za pozitivan stav, ali i on često zakaže kad smo negativni.
Što mislite?
_________________ "Veliki umovi raspravljaju o zamislima.
Prosječni umovi raspravljaju o događajima.
Mali umovi raspravljaju o ljudima."
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 9:41 uto, 20. 9. 2005 Naslov: |
|
|
ja ne citam [i]americka smeca za raju koja nema svoj mozak[/i] :)(ne, ne smatram da je sva americka publicisticka psihologija smece, mada i toga definitivno ima) zato sto imamo jako kvalitetnu pop-psihologija literaturu u Hrvatskoj - jako volim knjige od dubravke miljkovic i majde rijavec, pisu jednostavno i jasno, jako su zanimljive, situacije su ilustrirane zanimljivim basnama i pricicama, imaju razne vjezbice i tako. meni su jako osvjezavajuce, ne moras ih citat redom, puno puta bih samo prolistala i procitala stvari za koje mi nekako zapne oko (to valjda ovisi o raspolozenju), mada to obicno zavrsi tako da se ostatak dana time zabavljam :)
[url=http://www.iep.hr/index.asp?sub=1]ovdje[/url] i [url=http://www.iep.hr/index.asp?sub=1&CurPage=2]ovdje[/url] mozete vidjeti sto su napisale, ja sam od toga vise-manje prosla kroz Kako postati i ostati (ne)sretan?, Srce moje i tvoje u ljubavi stoje, Razgovori sa zrcalom (ta je bila prva :) ), S onu stranu zrcala, A što biste vi učinili?, a imamo i jednu simpaticnu knjizicu koja je uglavnom namjenjena za osnovnoskolce: [i]Vodic za prezivljavanje u skoli[/i] (mada u njoj ima nekih tips&tricks koje ni mnogi studenti ne znaju :) )
ja ne citam americka smeca za raju koja nema svoj mozak (ne, ne smatram da je sva americka publicisticka psihologija smece, mada i toga definitivno ima) zato sto imamo jako kvalitetnu pop-psihologija literaturu u Hrvatskoj - jako volim knjige od dubravke miljkovic i majde rijavec, pisu jednostavno i jasno, jako su zanimljive, situacije su ilustrirane zanimljivim basnama i pricicama, imaju razne vjezbice i tako. meni su jako osvjezavajuce, ne moras ih citat redom, puno puta bih samo prolistala i procitala stvari za koje mi nekako zapne oko (to valjda ovisi o raspolozenju), mada to obicno zavrsi tako da se ostatak dana time zabavljam
ovdje i ovdje mozete vidjeti sto su napisale, ja sam od toga vise-manje prosla kroz Kako postati i ostati (ne)sretan?, Srce moje i tvoje u ljubavi stoje, Razgovori sa zrcalom (ta je bila prva ), S onu stranu zrcala, A što biste vi učinili?, a imamo i jednu simpaticnu knjizicu koja je uglavnom namjenjena za osnovnoskolce: Vodic za prezivljavanje u skoli (mada u njoj ima nekih tips&tricks koje ni mnogi studenti ne znaju )
_________________ "Download the files to a non-networked, firewalled computer."
- Dr. Elizabeth Weir
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator
Spol:
|
Postano: 10:42 uto, 20. 9. 2005 Naslov: |
|
|
@ivančica: što u ovom slučaju misliš pod moderna psihologija? kao self-help knjige, "moderinije" pisane knjige ili općenito knjige o modernim dostignućima psihologije? Ajde kužim da nekako nisi ciljala na ove zadnje (iako su meni te prve na pameti) :mrgreen:
Općenito nemam ništa protiv toga da se knjige pišu na jedan opušteniji i moderiniji način, zapravo to bi trebala postati praksa za većinu njih :D lak način da se sazna mnogo toga novoga, ako ništa drugo da steknemo drugačiji pogled na stvari. "Self-helpove" nekako izbjegavam zato jer imho nisu od neke prevelike koristi (iako mogu biti, ovisi o tome koliko se osoba uživi).
[quote="kory"]... a imamo i jednu simpaticnu knjizicu koja je uglavnom namjenjena za osnovnoskolce: [i]Vodic za prezivljavanje u skoli[/i] (mada u njoj ima nekih tips&tricks koje ni mnogi studenti ne znaju :) )[/quote]
vidiš to sam prošle godine kupio sestri, ali sam još nisam pročitao :mrgreen: dakle bilo bi neke koristi :lol:
@ivančica: što u ovom slučaju misliš pod moderna psihologija? kao self-help knjige, "moderinije" pisane knjige ili općenito knjige o modernim dostignućima psihologije? Ajde kužim da nekako nisi ciljala na ove zadnje (iako su meni te prve na pameti)
Općenito nemam ništa protiv toga da se knjige pišu na jedan opušteniji i moderiniji način, zapravo to bi trebala postati praksa za većinu njih lak način da se sazna mnogo toga novoga, ako ništa drugo da steknemo drugačiji pogled na stvari. "Self-helpove" nekako izbjegavam zato jer imho nisu od neke prevelike koristi (iako mogu biti, ovisi o tome koliko se osoba uživi).
kory (napisa): | ... a imamo i jednu simpaticnu knjizicu koja je uglavnom namjenjena za osnovnoskolce: Vodic za prezivljavanje u skoli (mada u njoj ima nekih tips&tricks koje ni mnogi studenti ne znaju ) |
vidiš to sam prošle godine kupio sestri, ali sam još nisam pročitao dakle bilo bi neke koristi
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.
|
|
[Vrh] |
|
buba Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
wookie Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)
|
Postano: 14:54 uto, 20. 9. 2005 Naslov: |
|
|
Kao i u svakom području, postoje dobre i loše knjige. Zato malo čituckaš, vidiš možeš li nešto korisno primijeniti na sebi, a ne uzimaš pošto - poto knjigu kao jedini putokaz. Kao što ne postoji eliksir mladosti, vjerojatno nijedna knjiga ne može riješiti naše probleme, ali bi se mogao naći koji hint za neke od njih.
Kao i u svakom području, postoje dobre i loše knjige. Zato malo čituckaš, vidiš možeš li nešto korisno primijeniti na sebi, a ne uzimaš pošto - poto knjigu kao jedini putokaz. Kao što ne postoji eliksir mladosti, vjerojatno nijedna knjiga ne može riješiti naše probleme, ali bi se mogao naći koji hint za neke od njih.
|
|
[Vrh] |
|
|