Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

rok 19.4.2005
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 17:30 uto, 27. 9. 2005    Naslov: rok 19.4.2005 Citirajte i odgovorite

zad glasi:
Na Intervalu (a,b) zadana je funkcija f € C^3(a,b). Neka je p interpolacijski polinom st 3 koji interpolira vrijednosti funkcije f u točkama a, b, te vrijednosti derivacije funkcije f u točki a i vrijednost druge derivacije od f u točki c iz (a,b). Odredite koji uvijet točka c treba zadovoljavati da bi interpolacijski polinom p postojao i bio jedinstven.

kak sad, kad nemam zadanu funkciju??? :?:
znaci imam f(a), f(b), f´(a) i f"(c)
iii? Ilja???
zad glasi:
Na Intervalu (a,b) zadana je funkcija f € C^3(a,b). Neka je p interpolacijski polinom st 3 koji interpolira vrijednosti funkcije f u točkama a, b, te vrijednosti derivacije funkcije f u točki a i vrijednost druge derivacije od f u točki c iz (a,b). Odredite koji uvijet točka c treba zadovoljavati da bi interpolacijski polinom p postojao i bio jedinstven.

kak sad, kad nemam zadanu funkciju??? Question
iii? Ilja???

[Vrh]
Ilja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
137 = 185 - 48

PostPostano: 22:00 uto, 27. 9. 2005    Naslov: Re: rok 19.4.2005 Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]zad glasi:

kak sad, kad nemam zadanu funkciju??? :?:
iii? Ilja???[/quote]

Nema veze što funkcija nije zadana (zbog jedinstvenost IP-a koja se traži u zadatku). Tj...
Neka je P(x)=a_3*x^3+a_2*x^2+a_1*x+a_0 opći oblik polinoma stupnja 3. Raspišemo uvjete interpolacije, tj.
P(a)=f(a), P(b)=f(b), P'(a)=f'(a), P''(c)=f''(c)
i dobit ćemo 4 linearne jednadžbe s 4 nepoznanice (a_0, a_1, a_2, a_3).
Da bi IP postojao i bio jedinstven, gornji sustav mora imati jedinstveno rješenje, a to je onda i samo onda kada je matrica sustva (ozn. ju s A) regularna (onda joj je svaki vektor iz R^4 u slici, pa specijalno uvjet na točku c ne ovisi o zadanoj funkciji f, tj. o izboru vektora (f(a), f(b), f'(a), f''(c)) ), a to je ekvivalentno uvjetu det A <>0. Kada izračunate (raspišete) tu determinantu dobit ćete uvjet na c.
Anonymous (napisa):
zad glasi:

kak sad, kad nemam zadanu funkciju??? Question
iii? Ilja???

Nema veze što funkcija nije zadana (zbog jedinstvenost IP-a koja se traži u zadatku). Tj...
Neka je P(x)=a_3*x^3+a_2*x^2+a_1*x+a_0 opći oblik polinoma stupnja 3. Raspišemo uvjete interpolacije, tj.
P(a)=f(a), P(b)=f(b), P'(a)=f'(a), P''(c)=f''(c)
i dobit ćemo 4 linearne jednadžbe s 4 nepoznanice (a_0, a_1, a_2, a_3).
Da bi IP postojao i bio jedinstven, gornji sustav mora imati jedinstveno rješenje, a to je onda i samo onda kada je matrica sustva (ozn. ju s A) regularna (onda joj je svaki vektor iz R^4 u slici, pa specijalno uvjet na točku c ne ovisi o zadanoj funkciji f, tj. o izboru vektora (f(a), f(b), f'(a), f''(c)) ), a to je ekvivalentno uvjetu det A <>0. Kada izračunate (raspišete) tu determinantu dobit ćete uvjet na c.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 8:19 sri, 28. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam i ja pitanjce s tog roka!!

2. (20) Funkciju f (x) = e^|x-2| aproksimiramo na intervalu [0, 3] na slijedeći način: interval [0, 3] podijelimo na dva dijela [0, T] i [T, 3], pa na dijelu [0, Tj interpoliramo funkciju f interpolacijskim polinomom p1, a na dijelu [T, 3] interpoliramo funkciju f interpolacijskim polinomom p2. Polinomi p1 i p2 su stupnja 2, i interpoliraju f na Čebiševljevoj mreži intervala [0, T], odnosno [T, 3].
Odredite T i ocjenu maksimalne pogrešake polinoma p1 i p2. Napomena: T je jedinstveno odreden!
Račun provedite s točnošću na 4 decimalna mjesta.

2. (20) Funkciju f (x) = e^|x-2| aproksimiramo na intervalu [0, 3] na slijedeći način: interval [0, 3] podijelimo na dva dijela [0, T] i [T, 3], pa na dijelu [0, Tj interpoliramo funkciju f interpolacijskim polinomom p1, a na dijelu [T, 3] interpoliramo funkciju f interpolacijskim polinomom p2. Polinomi p1 i p2 su stupnja 2, i interpoliraju f na Čebiševljevoj mreži intervala [0, T], odnosno [T, 3].
Odredite T i ocjenu maksimalne pogrešake polinoma p1 i p2. Napomena: T je jedinstveno odreden!

[Vrh]
Ilja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

137 = 185 - 48

PostPostano: 12:27 sri, 28. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Imam i ja pitanjce s tog roka!!

Račun provedite s točnošću na 4 decimalna mjesta.[/quote]

Tu je pak fora to što f nije derivabilna u točki 2, no njene restrikcije na podintervale [0,2] odnosno [2,3] su svakako klase C^3 (točnije, klase C^beskonačno), pa ako želimo iskoristiti ocjene pogreške s predavanja/vježbi, jedini izbor je T=2.
Sada na svakom od njih napravite Čebiševljevu interpolaciju stupnja 2 (i ne zaboravite translatirati nultočke Čeb. polinoma T_3 na [0,2] odn. na [2,3]).
I na kraju, (posebno) za svaku restrikciju nađete ocjenu uniformne pogreške (za to imate formulu s vježbi).
Anonymous (napisa):

Tu je pak fora to što f nije derivabilna u točki 2, no njene restrikcije na podintervale [0,2] odnosno [2,3] su svakako klase C^3 (točnije, klase C^beskonačno), pa ako želimo iskoristiti ocjene pogreške s predavanja/vježbi, jedini izbor je T=2.
Sada na svakom od njih napravite Čebiševljevu interpolaciju stupnja 2 (i ne zaboravite translatirati nultočke Čeb. polinoma T_3 na [0,2] odn. na [2,3]).
I na kraju, (posebno) za svaku restrikciju nađete ocjenu uniformne pogreške (za to imate formulu s vježbi).

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:05 sri, 28. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

a ak funkcija glasi x^3 - 5x^2+3x+1, interval [0,3] isto se traži T . [0,T] i [T,3]...kak se odredi ta točka u kojoj fja nije derivabilna?
a ak funkcija glasi x^3 - 5x^2+3x+1, interval [0,3] isto se traži T . [0,T] i [T,3]...kak se odredi ta točka u kojoj fja nije derivabilna?

[Vrh]
Ilja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

137 = 185 - 48

PostPostano: 21:27 sri, 28. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]a ak funkcija glasi x^3 - 5x^2+3x+1, interval [0,3] isto se traži T . [0,T] i [T,3]...kak se odredi ta točka u kojoj fja nije derivabilna?[/quote]

Nikako. :)
Pročitajte detaljno cijeli zadatak, valjda mora biti dan nekakv uvjet na T? :?
Anonymous (napisa):

Nikako. Smile
Pročitajte detaljno cijeli zadatak, valjda mora biti dan nekakv uvjet na T? Confused

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum