Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

ilja kak ovo!!
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:42 sri, 28. 9. 2005    Naslov: ilja kak ovo!! Citirajte i odgovorite

ak imam za odrediti parametre A1, A2, x1, x2 u nekoj integracionoj formuli, kojom metodom to rješavam???
:boliglava: jel uvrštavam f(x)=1, x, x^2, ... ili??? Načuh nešto da se to tak ne rješava,jer se dobije onaj sustav 4X4..
ak imam za odrediti parametre A1, A2, x1, x2 u nekoj integracionoj formuli, kojom metodom to rješavam???
Boli glava jel uvrštavam f(x)=1, x, x^2, ... ili??? Načuh nešto da se to tak ne rješava,jer se dobije onaj sustav 4X4..

[Vrh]
Ilja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
137 = 185 - 48

PostPostano: 21:50 sri, 28. 9. 2005    Naslov: Re: ilja kak ovo!! Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]ak imam za odrediti parametre A1, A2, x1, x2 u nekoj integracionoj formuli, kojom metodom to rješavam???
:boliglava: jel uvrštavam f(x)=1, x, x^2, ... ili??? Načuh nešto da se to tak ne rješava,jer se dobije onaj sustav 4X4..[/quote]

Npr. ako imate slobode parametre x_1, x_2, A_1, A_2 u kvadraturnoj integracionoj formuli (obilka integral od a do b f(x)*w(x) dx~ A_1*f(x_1)+A_2*f(x_2)) i težinska funkija w je nenegativna onda se tu radi o Gaussovoj integraciji. Naime, s
<f,g>= integral od a do b [w(x)*f(x)*g(x)]dx je definiran skalarni produkt (na nekom prostoru funkcija koji sadrži polinome (namjerno ne preciziram dani funkcijski prostor, jer on ovisi o funkciji w u slučaju da se radi o nepravim integralima). Sada iskoristite teorem s predavanja/vježbi koji u grubo kaže da gornja integraciona formula daje najviši polinomijalni stupanj egzaktnosti ako čvorove x_1 i x_2 izaberemo kao nultočke drugog ortogonalnog polinoma (obzirom na gore definirani skalarni produkt).
Ortogonalne polinome {f_1, f_2, f_3} možete dobiti ortonormiranjem kanonske baze {1,x,x^2} za P_2 GS-postupkom (zapravo nije potrebno da oni budu normlizirani, već samo da budu okomiti).
Za težine A_1, A_2 iskoristite formulu s vježbi.

No, ako je neki od parametara u zadatku fiksan (npr. x_1=0) ili općenitije-ako integraciona formula nije gornjeg oblika, onda vam je najbolje ići klasično: redom za f uvrštavati 1,x,x^2... i rješiti dani (općenito nelinearni) sustav.

Moj prijedlog je da općenito prije pismenog ispita pogledate što se radi u vježbama i predavanjima, tamo je sve to napisano. :wink:
Anonymous (napisa):
Boli glava jel uvrštavam f(x)=1, x, x^2, ... ili??? Načuh nešto da se to tak ne rješava,jer se dobije onaj sustav 4X4..

Npr. ako imate slobode parametre x_1, x_2, A_1, A_2 u kvadraturnoj integracionoj formuli (obilka integral od a do b f(x)*w(x) dx~ A_1*f(x_1)+A_2*f(x_2)) i težinska funkija w je nenegativna onda se tu radi o Gaussovoj integraciji. Naime, s
<f,g>= integral od a do b [w(x)*f(x)*g(x)]dx je definiran skalarni produkt (na nekom prostoru funkcija koji sadrži polinome (namjerno ne preciziram dani funkcijski prostor, jer on ovisi o funkciji w u slučaju da se radi o nepravim integralima). Sada iskoristite teorem s predavanja/vježbi koji u grubo kaže da gornja integraciona formula daje najviši polinomijalni stupanj egzaktnosti ako čvorove x_1 i x_2 izaberemo kao nultočke drugog ortogonalnog polinoma (obzirom na gore definirani skalarni produkt).
Ortogonalne polinome {f_1, f_2, f_3} možete dobiti ortonormiranjem kanonske baze {1,x,x^2} za P_2 GS-postupkom (zapravo nije potrebno da oni budu normlizirani, već samo da budu okomiti).
Za težine A_1, A_2 iskoristite formulu s vježbi.

No, ako je neki od parametara u zadatku fiksan (npr. x_1=0) ili općenitije-ako integraciona formula nije gornjeg oblika, onda vam je najbolje ići klasično: redom za f uvrštavati 1,x,x^2... i rješiti dani (općenito nelinearni) sustav.

Moj prijedlog je da općenito prije pismenog ispita pogledate što se radi u vježbama i predavanjima, tamo je sve to napisano. Wink

Zadnja promjena: Ilja; 22:55 sri, 28. 9. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 22:10 sri, 28. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

:thankyou:
Thank you

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum