Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Transilvanijski loto
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 22:10 pon, 18. 11. 2002    Naslov: Transilvanijski loto Citirajte i odgovorite

Evo jednog zadatka nakon seminara. Negdje sam procitao da se ovo zove Transilvanijski loto, ali nemojte me pitati organizira li grof Drakula upravo ovakvu igru...

Biraju se 3 broja od 14. Zadatak je odrediti minimalni broj trojki koje garantiraju pogadjanje bar 2 izvucena broja.

Prema teoremu iskazanom na seminaru treba uplatiti barem 14 trojki. U ovom slucaju to je i dovoljno - pokusajte naci 14 trojki koje garantiraju bar 2 pogotka! Svi sastojci rjesenja dani su na seminaru, samo ih treba prepoznati i primijeniti na pravi nacin :)
Evo jednog zadatka nakon seminara. Negdje sam procitao da se ovo zove Transilvanijski loto, ali nemojte me pitati organizira li grof Drakula upravo ovakvu igru...

Biraju se 3 broja od 14. Zadatak je odrediti minimalni broj trojki koje garantiraju pogadjanje bar 2 izvucena broja.

Prema teoremu iskazanom na seminaru treba uplatiti barem 14 trojki. U ovom slucaju to je i dovoljno - pokusajte naci 14 trojki koje garantiraju bar 2 pogotka! Svi sastojci rjesenja dani su na seminaru, samo ih treba prepoznati i primijeniti na pravi nacin Smile

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 5:36 uto, 19. 11. 2002    Naslov: Re: Transilvanijski loto Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Evo jednog zadatka nakon seminara. Negdje sam procitao da se ovo zove Transilvanijski loto, ali nemojte me pitati organizira li grof Drakula upravo ovakvu igru...

Prema teoremu iskazanom na seminaru treba uplatiti barem 14 trojki. U ovom slucaju to je i dovoljno - pokusajte naci 14 trojki koje garantiraju bar 2 pogotka! Svi sastojci rjesenja dani su na seminaru, samo ih treba prepoznati i primijeniti na pravi nacin :)[/quote]

BSOMP (bez smanjenja opcenitosti mozemo pretpostaviti) da su brojevi prikazani sortiranim trojkama.

Pretpostavimo da svaka od 14 trojki pocinje razlicitim brojem, tj. da i-ta pocinje brojem i.

Tada izaberemo i=1, pa imamo samo jednu trojku (i,x,y). Neka je a<>i,x,y. Tada postoji jedinstveni (a,w,z). Neka je b<>1,x,y,a,w,z (njih ima 6, pa takav postoji). Tvrdimo da (1,a,b) ne zadovoljava tvrdnju zadatka (prilicno ocito).

Pretpostavimo sada da postoji i takav da ne postoji (i,x,y). Uzmimo a<>i,x,y i to takav da trojki (a,w,z) ima najmanje. Biramo b kao gore (razlicit sa svim brojevima u igri). Ako takav b postoji, onda je (i,a,b) trazena trojka.

Ako takav b ne postoji, to znaci da ima barem 5 trojki koje pocinju sa a. No, a biramo iz skupa {1..14}\{i,a,x} koji ima 11 elemenata. Kako smo a izabrali po kriteriju "najmanje takvih", to ce reci da ima 11 a-ova takvih da 5 trojki pocinje s njima. To je 55 trojki... :)

Ako nisam bas jako promasio, reklo bi se da moramo uzeti vise od 14 trojki.

Ja mislim da je rjesenje 26. Imam i neko klimavo objasnjenje, ali pustit cu druge. Do tada, evo jedne 26-orke:

[code:1]1,2,3
1,4,13
1,5,10
1,6,9
1,7,8
1,11,12
2,4,9
2,5,12
2,6,7
2,8,10
2,11,13
3,4,11
3,5,14
3,6,8
3,7,9
3,10,12
4,5,6
4,7,10
4,8,12
5,7,11
5,8,9
6,10,11
6,12,13
7,12,14
8,11,14
9,10,13
[/code:1]

Pozdrav svima!
krcko (napisa):

Prema teoremu iskazanom na seminaru treba uplatiti barem 14 trojki. U ovom slucaju to je i dovoljno - pokusajte naci 14 trojki koje garantiraju bar 2 pogotka! Svi sastojci rjesenja dani su na seminaru, samo ih treba prepoznati i primijeniti na pravi nacin Smile

BSOMP (bez smanjenja opcenitosti mozemo pretpostaviti) da su brojevi prikazani sortiranim trojkama.

Pretpostavimo da svaka od 14 trojki pocinje razlicitim brojem, tj. da i-ta pocinje brojem i.

Tada izaberemo i=1, pa imamo samo jednu trojku (i,x,y). Neka je a<>i,x,y. Tada postoji jedinstveni (a,w,z). Neka je b<>1,x,y,a,w,z (njih ima 6, pa takav postoji). Tvrdimo da (1,a,b) ne zadovoljava tvrdnju zadatka (prilicno ocito).

Pretpostavimo sada da postoji i takav da ne postoji (i,x,y). Uzmimo a<>i,x,y i to takav da trojki (a,w,z) ima najmanje. Biramo b kao gore (razlicit sa svim brojevima u igri). Ako takav b postoji, onda je (i,a,b) trazena trojka.

Ako takav b ne postoji, to znaci da ima barem 5 trojki koje pocinju sa a. No, a biramo iz skupa {1..14}\{i,a,x} koji ima 11 elemenata. Kako smo a izabrali po kriteriju "najmanje takvih", to ce reci da ima 11 a-ova takvih da 5 trojki pocinje s njima. To je 55 trojki... Smile

Ja mislim da je rjesenje 26. Imam i neko klimavo objasnjenje, ali pustit cu druge. Do tada, evo jedne 26-orke:

Kod:
1,2,3
1,4,13
1,5,10
1,6,9
1,7,8
1,11,12
2,4,9
2,5,12
2,6,7
2,8,10
2,11,13
3,4,11
3,5,14
3,6,8
3,7,9
3,10,12
4,5,6
4,7,10
4,8,12
5,7,11
5,8,9
6,10,11
6,12,13
7,12,14
8,11,14
9,10,13

Pozdrav svima!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 13:03 uto, 19. 11. 2002    Naslov: Re: Transilvanijski loto Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]...Kako smo a izabrali po kriteriju "najmanje takvih", to ce reci da ima 11 a-ova takvih da 5 trojki pocinje s njima. To je 55 trojki... :)

Ja mislim da je rjesenje 26...
[/quote]

Ako sam dobro shvatio, prvo si dokazao da trojki mora biti barem 55, a onda nasao rjesenje s 26 trojki. :roll: Nesto ocito ne stima.

Tvoje rjesenje je minimalno u smislu da se niti jedna trojka ne moze izbaciti, ali moze se naci rjesenje s manje trojki. Dakle, nasao si lokalni minimum, ali ne i globalni. Ajmo probat ponovo 8)
vsego (napisa):
...Kako smo a izabrali po kriteriju "najmanje takvih", to ce reci da ima 11 a-ova takvih da 5 trojki pocinje s njima. To je 55 trojki... Smile

Ja mislim da je rjesenje 26...

Ako sam dobro shvatio, prvo si dokazao da trojki mora biti barem 55, a onda nasao rjesenje s 26 trojki. Rolling Eyes Nesto ocito ne stima.

Tvoje rjesenje je minimalno u smislu da se niti jedna trojka ne moze izbaciti, ali moze se naci rjesenje s manje trojki. Dakle, nasao si lokalni minimum, ali ne i globalni. Ajmo probat ponovo Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:18 uto, 19. 11. 2002    Naslov: Re: Transilvanijski loto Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="vsego"]...Kako smo a izabrali po kriteriju "najmanje takvih", to ce reci da ima 11 a-ova takvih da 5 trojki pocinje s njima. To je 55 trojki... :)[/quote]

Ako sam dobro shvatio, prvo si dokazao da trojki mora biti barem 55, a onda nasao rjesenje s 26 trojki. :roll: Nesto ocito ne stima.[/quote]

Moj dokaz je isao pod pretpostavkom da ih ima samo 14.

[quote="krcko"]Tvoje rjesenje je minimalno u smislu da se niti jedna trojka ne moze izbaciti, ali moze se naci rjesenje s manje trojki. Dakle, nasao si lokalni minimum, ali ne i globalni. Ajmo probat ponovo 8)[/quote]

Dakle, rjesenje [b]je[/b] 14? Onda sam negdje zabrljao onaj "dokaz"... :(

Brucosi (moze i malo veci studenti), pomagajte! :)
krcko (napisa):
vsego (napisa):
...Kako smo a izabrali po kriteriju "najmanje takvih", to ce reci da ima 11 a-ova takvih da 5 trojki pocinje s njima. To je 55 trojki... Smile

Ako sam dobro shvatio, prvo si dokazao da trojki mora biti barem 55, a onda nasao rjesenje s 26 trojki. Rolling Eyes Nesto ocito ne stima.

Moj dokaz je isao pod pretpostavkom da ih ima samo 14.

krcko (napisa):
Tvoje rjesenje je minimalno u smislu da se niti jedna trojka ne moze izbaciti, ali moze se naci rjesenje s manje trojki. Dakle, nasao si lokalni minimum, ali ne i globalni. Ajmo probat ponovo Cool

Dakle, rjesenje je 14? Onda sam negdje zabrljao onaj "dokaz"... Sad

Brucosi (moze i malo veci studenti), pomagajte! Smile

[Vrh]
duje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
338 = 339 - 1

PostPostano: 13:52 uto, 19. 11. 2002    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako se izvlace 3 broja izmedju brojeva 1,2,...,14,
onda su barem 2 broja iste parnosti. :idea:
Imamo 7 parnih i 7 neparnih brojeva.
Ajmo pogledati posebno parne, a posebno neparne brojeve.
To ce reci, ajmo sastaviti 7 kombinacija samo od parnih
brojeva i 7 kombinacija samo od neparnih brojeva.
Da bi ovo rjesilo zadatak, trebamo u 7 kombinacija s
brojevima iste parnosti postici da se svaki od 7*6/2 = 21
parova pojavi tocno jednom. A to nije tesko, :D
samo treba paziti da se nista ne ponovi.

Sve u svemu, nadam se da je ovo rjesenje
(ako nije tocno, nemojte puno zamiriti,
loto sam zadnji put igrao prije 12 godina :( ):

(1,3,5) (1,7,9) (1,11,13) (3,7,13) (3,9,11) (5,7,11) (5,9,13)

(2,4,6) (2,8,10) (2,12,14) (4,8,14) (4,10,12) (6,8,12) (6,10,14)
Ako se izvlace 3 broja izmedju brojeva 1,2,...,14,
onda su barem 2 broja iste parnosti. Idea
Imamo 7 parnih i 7 neparnih brojeva.
Ajmo pogledati posebno parne, a posebno neparne brojeve.
To ce reci, ajmo sastaviti 7 kombinacija samo od parnih
brojeva i 7 kombinacija samo od neparnih brojeva.
Da bi ovo rjesilo zadatak, trebamo u 7 kombinacija s
brojevima iste parnosti postici da se svaki od 7*6/2 = 21
parova pojavi tocno jednom. A to nije tesko, Very Happy
samo treba paziti da se nista ne ponovi.

Sve u svemu, nadam se da je ovo rjesenje
(ako nije tocno, nemojte puno zamiriti,
loto sam zadnji put igrao prije 12 godina Sad ):

(1,3,5) (1,7,9) (1,11,13) (3,7,13) (3,9,11) (5,7,11) (5,9,13)

(2,4,6) (2,8,10) (2,12,14) (4,8,14) (4,10,12) (6,8,12) (6,10,14)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:18 uto, 19. 11. 2002    Naslov: Citirajte i odgovorite

:oops:
Embarassed

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 18:34 uto, 19. 11. 2002    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="duje"]Sve u svemu, nadam se da je ovo rjesenje (ako nije tocno, nemojte puno zamiriti, loto sam zadnji put igrao prije 12 godina :( ): [/quote]

Tocno je, provjereno. Ponovimo jos jednom ideju: podijelimo 14 brojeva na dva jednaka skupa S1 i S2, pa ce po Dirichletovom principu bar dva od tri izabrana broja upasti u S1 ili u S2. Sve parove u S1 i S2 pokrijemo pomocu dvije konacne projektivne ravnine reda 2 (Fanove ravnine).

Ideja funkcionira opcenito kad se brojevi lijepo sloze: n (ukupan broj brojeva) mora biti djeljiv s p-1 (p je broj brojeva koji se biraju). Osim toga mora postojati Steinerov 2-dizajn 2-(v,k,1) za v=n/(p-1) (uplacuju se k-kombinacije). Ali sad vec ponavljam gradivo seminara :)
duje (napisa):
Sve u svemu, nadam se da je ovo rjesenje (ako nije tocno, nemojte puno zamiriti, loto sam zadnji put igrao prije 12 godina Sad ):

Tocno je, provjereno. Ponovimo jos jednom ideju: podijelimo 14 brojeva na dva jednaka skupa S1 i S2, pa ce po Dirichletovom principu bar dva od tri izabrana broja upasti u S1 ili u S2. Sve parove u S1 i S2 pokrijemo pomocu dvije konacne projektivne ravnine reda 2 (Fanove ravnine).

Ideja funkcionira opcenito kad se brojevi lijepo sloze: n (ukupan broj brojeva) mora biti djeljiv s p-1 (p je broj brojeva koji se biraju). Osim toga mora postojati Steinerov 2-dizajn 2-(v,k,1) za v=n/(p-1) (uplacuju se k-kombinacije). Ali sad vec ponavljam gradivo seminara Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum