Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Dokazi da ima paran broj djeljitelja
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
99 = 124 - 25

PostPostano: 19:41 čet, 24. 11. 2005    Naslov: Dokazi da ima paran broj djeljitelja Citirajte i odgovorite

Dokazi da broj [latex]\begin{array}{c}\underbrace{111...111} \\ {\tiny1995} \\ \end{array}[/latex] ima paran broj djeljitelja!

Razmisljajuci o ovom zadatku dosao sam do zakljucka (koji je mozda opce poznat :oops: ) da svaki broj koji nije potpun kvadrat ima paran broj djeljiteljelja, pa se pitam svodi li se ovaj zadatak na to da se pokaze da ovaj broj nije potpun kvadrat? Nekako sumnjam, buduci da bi trebao spadati pod kombinatorna prebrojavanja.
Ako moze bar neki hint, bio bih zahvalan :D
Dokazi da broj ima paran broj djeljitelja!

Razmisljajuci o ovom zadatku dosao sam do zakljucka (koji je mozda opce poznat Embarassed ) da svaki broj koji nije potpun kvadrat ima paran broj djeljiteljelja, pa se pitam svodi li se ovaj zadatak na to da se pokaze da ovaj broj nije potpun kvadrat? Nekako sumnjam, buduci da bi trebao spadati pod kombinatorna prebrojavanja.
Ako moze bar neki hint, bio bih zahvalan Very Happy

Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
140 = 152 - 12

PostPostano: 20:34 čet, 24. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa stvarno, ako broj nije potpun kvadrat, jedan od prostih faktora u rastavu ima neparnu potenciju [latex]\alpha[/latex] pa je broj djelitelja [latex]\varphi(n)=(\alpha+1)(\ldots)[/latex] paran.

Gore napisani broj je očito djeljiv s 3, a nije djeljiv s 9, ergo, broj djelitelja je paran.
Pa stvarno, ako broj nije potpun kvadrat, jedan od prostih faktora u rastavu ima neparnu potenciju pa je broj djelitelja paran.

Gore napisani broj je očito djeljiv s 3, a nije djeljiv s 9, ergo, broj djelitelja je paran.

Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 124 - 25

PostPostano: 22:30 čet, 24. 11. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Melkor"]Pa stvarno, ako broj nije potpun kvadrat, jedan od prostih faktora u rastavu ima neparnu potenciju [latex]\alpha[/latex] pa je broj djelitelja [latex]\varphi(n)=(\alpha+1)(\ldots)[/latex] paran.

Gore napisani broj je očito djeljiv s 3, a nije djeljiv s 9, ergo, broj djelitelja je paran.[/quote]

Ah da, tu se krije kombinatorno prebrojavanje :P
Ja sam naime na drugaciji nacin pokazao da svaki broj koji nije potpun kvadrat ima paran broj djeljitelja i nikako mi nije bilo jasno zasto se nigdje ne koristi prebrojavanje nikakvo :P Hvala :D
Melkor (napisa):
Pa stvarno, ako broj nije potpun kvadrat, jedan od prostih faktora u rastavu ima neparnu potenciju pa je broj djelitelja paran.

Ah da, tu se krije kombinatorno prebrojavanje Razz
Ja sam naime na drugaciji nacin pokazao da svaki broj koji nije potpun kvadrat ima paran broj djeljitelja i nikako mi nije bilo jasno zasto se nigdje ne koristi prebrojavanje nikakvo Razz Hvala Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum