[quote="Anonymous"]1. U starim kolokvijima se pojavljuju problemski zadaci ( npr. 25 radnika posao obavi za 18 dana ... ). Da li je kod bodovanja takvih zadataka važno na koji su način riješeni?[/quote]
Pa važno je samo ispravno riješiti zadatak, na bilo koji način.
No ispravno rješenje nekad podrazumijeva i obrazloženje postupka, dakle par črčkica s rezultatom nije uvijek zadovoljavajuće.
[quote="Anonymous"]2. U zadatku se traži prirodna domena.
f(x)=ln(e^x-1)+ln(2sinx-1)+ √(6-x)
Iz uvjeta dobijem da x treba biti veće od 0, manje [b]ili jednako[/b] od 6 i u intervalu <pi/6 +2k*pi,5pi/6 +2k*pi> [b]za neki k€Z[/b].[/quote]
Treba napraviti [b]presjek[/b] tih uvjeta.
Dakle, x je u nekom <pi/6 +2k*pi,5pi/6 +2k*pi> za neki k€Z, ali je i u <0,6]. Treba svaki od tih intervala presjeći s <0,6].
Za k<=-1 je 5pi/6+2k*pi<0 pa je presjek prazan.
Za k>=1 je pi/6+2k*pi>2pi>6 pa je presjek prazan.
Za k=0 primijetimo 0<pi/6<5pi/6<=6 pa je presjek <pi/6,5pi/6>.
Prema tome, prirodna domena je <pi/6,5pi/6>.
[quote="Anonymous"]ak je ovo drugo pitanje glupo, žalim, al malo me frka pred kolokvij :oops:[/quote]
Nije uopće, ovo drugo pitanje je sasvim razumno.
Ovo prvo pitanje je glupo. :lol:
Šalim se ja. Svako pitanje je dobrodošlo. 8)
Anonymous (napisa): | 1. U starim kolokvijima se pojavljuju problemski zadaci ( npr. 25 radnika posao obavi za 18 dana ... ). Da li je kod bodovanja takvih zadataka važno na koji su način riješeni? |
Pa važno je samo ispravno riješiti zadatak, na bilo koji način.
No ispravno rješenje nekad podrazumijeva i obrazloženje postupka, dakle par črčkica s rezultatom nije uvijek zadovoljavajuće.
Anonymous (napisa): | 2. U zadatku se traži prirodna domena.
f(x)=ln(e^x-1)+ln(2sinx-1)+ √(6-x)
Iz uvjeta dobijem da x treba biti veće od 0, manje ili jednako od 6 i u intervalu <pi/6 +2k*pi,5pi/6 +2k*pi> za neki k€Z. |
Treba napraviti presjek tih uvjeta.
Dakle, x je u nekom <pi/6 +2k*pi,5pi/6 +2k*pi> za neki k€Z, ali je i u <0,6]. Treba svaki od tih intervala presjeći s <0,6].
Za k⇐-1 je 5pi/6+2k*pi<0 pa je presjek prazan.
Za k>=1 je pi/6+2k*pi>2pi>6 pa je presjek prazan.
Za k=0 primijetimo 0<pi/6<5pi/6⇐6 pa je presjek <pi/6,5pi/6>.
Prema tome, prirodna domena je <pi/6,5pi/6>.
Anonymous (napisa): | ak je ovo drugo pitanje glupo, žalim, al malo me frka pred kolokvij  |
Nije uopće, ovo drugo pitanje je sasvim razumno.
Ovo prvo pitanje je glupo.
Šalim se ja. Svako pitanje je dobrodošlo.
|