| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| Vrag Gost

|  | 

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

| 

|  Postano: 15:42 ned, 18. 12. 2005    Naslov: Re: zadatak sa šahovskom pločom |         |  
				| 
 |  
				| [quote="Vrag"]Na beskonačno veliku šahovsku ploču bacamo novčić. Veličina kvadrata na šahovskoj ploči je a, a radijus novčića je manji od a/2.
a) Kolika je vjerojatnost da je novčić pao unutar jednog polja?
 b) Koliko je vjerojatnost da je novčić pao tako da sječe točno jednu stranicu kvadrata?
 a sam rješio, valjda... naime tu sam dobio 1/9 omjerom površina
 b nikako ne znam na koji način riješiti jer kada sam krenuo omjerom površina dobio sam da se sve krati i dobivam 0[/quote]

Malo mi je cudno da ti rjesenje ne ovisi o radijusu novcica... :?

Trebas naci gdje sve smije pasti srediste novcica. 8) Ako je radijus novcica r, onda u zadatku a) srediste novcica smije pasti bilo gdje u kvadratu sa centrom u "velikom kvadraticu", stranice [latex]a-r[/latex]. 8) Dakle, vjerojatnost je [latex]\frac{(a-r)^2}{a^2}=\left(1-\frac{r}{a}\right)^2[/latex] :)

Slicno, u drugom zadatku, centar kruznice smije upasti svugdje osim u kvadraticima koji se nalaze u rubovima "velikog kvadratica" i imaju stranicu [latex]r[/latex]. :D Dakle, vjerojatnost koju trazis je [latex]\frac{a^2 - 4r^2}{a^2}=1 - \left(2\frac{r}{a}\right)^2[/latex]. 8)

[b]Uobicajni disklejmer:[/b] ja nisam "doma" s vjerojatnostima, pa oprezno s ovim rjesenjima... ;)
  	  | Vrag (napisa): |  	  | Na beskonačno veliku šahovsku ploču bacamo novčić. Veličina kvadrata na šahovskoj ploči je a, a radijus novčića je manji od a/2. a) Kolika je vjerojatnost da je novčić pao unutar jednog polja?
 b) Koliko je vjerojatnost da je novčić pao tako da sječe točno jednu stranicu kvadrata?
 b nikako ne znam na koji način riješiti jer kada sam krenuo omjerom površina dobio sam da se sve krati i dobivam 0
 | 

Malo mi je cudno da ti rjesenje ne ovisi o radijusu novcica...

Trebas naci gdje sve smije pasti srediste novcica.
  Ako je radijus novcica r, onda u zadatku a) srediste novcica smije pasti bilo gdje u kvadratu sa centrom u "velikom kvadraticu", stranice  .  Dakle, vjerojatnost je     
 Slicno, u drugom zadatku, centar kruznice smije upasti svugdje osim u kvadraticima koji se nalaze u rubovima "velikog kvadratica" i imaju stranicu
  .  Dakle, vjerojatnost koju trazis je  .   
 Uobicajni disklejmer: ja nisam "doma" s vjerojatnostima, pa oprezno s ovim rjesenjima...
   _________________U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima. Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
  |  | 

| [Vrh] |  | 

| Grga Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 15:46 ned, 18. 12. 2005    Naslov: Re: zadatak sa šahovskom pločom |         |  
				| 
 |  
				| [quote="Vrag"]Na beskonačno veliku šahovsku ploču bacamo novčić. Veličina kvadrata na šahovskoj ploči je a, a radijus novčića je manji od a/2.
 a)
 Kolika je vjerojatnost da je novčić pao unutar jednog polja?

b)
 Koliko je vjerojatnost da je novčić pao tako da sječe točno jednu stranicu kvadrata?

b nikako ne znam na koji način riješiti jer kada sam krenuo omjerom površina dobio sam da se sve krati i dobivam 0

puno hvala svima koji probaj riješiti zadatak[/quote]

Gledamo gdje pada srediste novcica. Gdje god pao novcic, njegovo srediste se nalazi unutar jednog polja: ako u doljni lijevi ugao tog polja postavimo ishodiste koordinatnog sustava, prostor el. dogadaja nam je  [latex]\Omega = \{(x,y):0\leq x,y \leq a\}[/latex].
 Nas dogadaj A = {novcic je u potpunosti unutar polja} dogada se ako je srediste novcica udaljeno za vise od r od svakog od rubova polja, tj  [latex]A=\{(x,y)):r\leq x,y \leq a-r\}[/latex].
 [latex]P(A) = \frac{m(A)}{m(\Omega)} = \frac{((a-r)-r)^2}{a^2} = \frac{(a - 2r)^2}{a^2}[/latex]
 Dogadaj B = {novcic sijece tocno jednu stranicu kvadrata}, tj srediste novcica je udaljeno za manje od r od jedne stranice kvadrata, ali od ostale tri je udaljen za vise od r, tj B je unija cetiri disjunktna dogadaja, po jedan za svaku stranicu kvadrata , npr za lijevu stranicu je  [latex]B_l=\{(x,y)): 0 \leq x \leq r, r < y < a-r\}[/latex].
 Mjera svakog od ta cetiri dogadaja je jednaka, pa imamo:
 [latex]P(B) = \frac{m(B)}{m(\Omega)} = \frac{(4m(B_l))}{a^2} = \frac{4r((a-r)-r)}{a^2} = \frac{4r(a-2r)}{a^2}[/latex]

Moguce da sam negdje fulao, ali cini mi se kao da je dobro :D
  	  | Vrag (napisa): |  	  | Na beskonačno veliku šahovsku ploču bacamo novčić. Veličina kvadrata na šahovskoj ploči je a, a radijus novčića je manji od a/2. 
 a)
 Kolika je vjerojatnost da je novčić pao unutar jednog polja?

b)
 Koliko je vjerojatnost da je novčić pao tako da sječe točno jednu stranicu kvadrata?

puno hvala svima koji probaj riješiti zadatak
 | 

Gledamo gdje pada srediste novcica. Gdje god pao novcic, njegovo srediste se nalazi unutar jednog polja: ako u doljni lijevi ugao tog polja postavimo ishodiste koordinatnog sustava, prostor el. dogadaja nam je
  . Nas dogadaj A = {novcic je u potpunosti unutar polja} dogada se ako je srediste novcica udaljeno za vise od r od svakog od rubova polja, tj
  . 
   Dogadaj B = {novcic sijece tocno jednu stranicu kvadrata}, tj srediste novcica je udaljeno za manje od r od jedne stranice kvadrata, ali od ostale tri je udaljen za vise od r, tj B je unija cetiri disjunktna dogadaja, po jedan za svaku stranicu kvadrata , npr za lijevu stranicu je
  . Mjera svakog od ta cetiri dogadaja je jednaka, pa imamo:

Moguce da sam negdje fulao, ali cini mi se kao da je dobro

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| vjekovac Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

|  |