Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak sa šahovskom pločom
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Vrag
Gost

PostPostano: 15:02 ned, 18. 12. 2005    Naslov: zadatak sa šahovskom pločom Citirajte i odgovorite

Na beskonačno veliku šahovsku ploču bacamo novčić. Veličina kvadrata na šahovskoj ploči je a, a radijus novčića je manji od a/2.

a)
Kolika je vjerojatnost da je novčić pao unutar jednog polja?

b)
Koliko je vjerojatnost da je novčić pao tako da sječe točno jednu stranicu kvadrata?

a sam rješio, valjda... naime tu sam dobio 1/9 omjerom površina
b nikako ne znam na koji način riješiti jer kada sam krenuo omjerom površina dobio sam da se sve krati i dobivam 0

puno hvala svima koji probaj riješiti zadatak
Na beskonačno veliku šahovsku ploču bacamo novčić. Veličina kvadrata na šahovskoj ploči je a, a radijus novčića je manji od a/2.

a)

b)
Koliko je vjerojatnost da je novčić pao tako da sječe točno jednu stranicu kvadrata?

b nikako ne znam na koji način riješiti jer kada sam krenuo omjerom površina dobio sam da se sve krati i dobivam 0

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:42 ned, 18. 12. 2005    Naslov: Re: zadatak sa šahovskom pločom Citirajte i odgovorite

[quote="Vrag"]Na beskonačno veliku šahovsku ploču bacamo novčić. Veličina kvadrata na šahovskoj ploči je a, a radijus novčića je manji od a/2.
a) Kolika je vjerojatnost da je novčić pao unutar jednog polja?
b) Koliko je vjerojatnost da je novčić pao tako da sječe točno jednu stranicu kvadrata?
b nikako ne znam na koji način riješiti jer kada sam krenuo omjerom površina dobio sam da se sve krati i dobivam 0[/quote]

Malo mi je cudno da ti rjesenje ne ovisi o radijusu novcica... :?

Trebas naci gdje sve smije pasti srediste novcica. 8) Ako je radijus novcica r, onda u zadatku a) srediste novcica smije pasti bilo gdje u kvadratu sa centrom u "velikom kvadraticu", stranice [latex]a-r[/latex]. 8) Dakle, vjerojatnost je [latex]\frac{(a-r)^2}{a^2}=\left(1-\frac{r}{a}\right)^2[/latex] :)

Slicno, u drugom zadatku, centar kruznice smije upasti svugdje osim u kvadraticima koji se nalaze u rubovima "velikog kvadratica" i imaju stranicu [latex]r[/latex]. :D Dakle, vjerojatnost koju trazis je [latex]\frac{a^2 - 4r^2}{a^2}=1 - \left(2\frac{r}{a}\right)^2[/latex]. 8)

[b]Uobicajni disklejmer:[/b] ja nisam "doma" s vjerojatnostima, pa oprezno s ovim rjesenjima... ;)
Vrag (napisa):
a) Kolika je vjerojatnost da je novčić pao unutar jednog polja?
b) Koliko je vjerojatnost da je novčić pao tako da sječe točno jednu stranicu kvadrata?

Malo mi je cudno da ti rjesenje ne ovisi o radijusu novcica... Confused

Trebas naci gdje sve smije pasti srediste novcica. Cool Ako je radijus novcica r, onda u zadatku a) srediste novcica smije pasti bilo gdje u kvadratu sa centrom u "velikom kvadraticu", stranice . Cool Dakle, vjerojatnost je Smile

Slicno, u drugom zadatku, centar kruznice smije upasti svugdje osim u kvadraticima koji se nalaze u rubovima "velikog kvadratica" i imaju stranicu . Very Happy Dakle, vjerojatnost koju trazis je . Cool

Uobicajni disklejmer: ja nisam "doma" s vjerojatnostima, pa oprezno s ovim rjesenjima... Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 124 - 25

PostPostano: 15:46 ned, 18. 12. 2005    Naslov: Re: zadatak sa šahovskom pločom Citirajte i odgovorite

[quote="Vrag"]Na beskonačno veliku šahovsku ploču bacamo novčić. Veličina kvadrata na šahovskoj ploči je a, a radijus novčića je manji od a/2.

a)

b)

puno hvala svima koji probaj riješiti zadatak[/quote]

Gledamo gdje pada srediste novcica. Gdje god pao novcic, njegovo srediste se nalazi unutar jednog polja: ako u doljni lijevi ugao tog polja postavimo ishodiste koordinatnog sustava, prostor el. dogadaja nam je [latex]\Omega = \{(x,y):0\leq x,y \leq a\}[/latex].
Nas dogadaj A = {novcic je u potpunosti unutar polja} dogada se ako je srediste novcica udaljeno za vise od r od svakog od rubova polja, tj [latex]A=\{(x,y)):r\leq x,y \leq a-r\}[/latex].
[latex]P(A) = \frac{m(A)}{m(\Omega)} = \frac{((a-r)-r)^2}{a^2} = \frac{(a - 2r)^2}{a^2}[/latex]
Dogadaj B = {novcic sijece tocno jednu stranicu kvadrata}, tj srediste novcica je udaljeno za manje od r od jedne stranice kvadrata, ali od ostale tri je udaljen za vise od r, tj B je unija cetiri disjunktna dogadaja, po jedan za svaku stranicu kvadrata , npr za lijevu stranicu je [latex]B_l=\{(x,y)): 0 \leq x \leq r, r < y < a-r\}[/latex].
Mjera svakog od ta cetiri dogadaja je jednaka, pa imamo:
[latex]P(B) = \frac{m(B)}{m(\Omega)} = \frac{(4m(B_l))}{a^2} = \frac{4r((a-r)-r)}{a^2} = \frac{4r(a-2r)}{a^2}[/latex]

Moguce da sam negdje fulao, ali cini mi se kao da je dobro :D
Vrag (napisa):

a)

b)

Gledamo gdje pada srediste novcica. Gdje god pao novcic, njegovo srediste se nalazi unutar jednog polja: ako u doljni lijevi ugao tog polja postavimo ishodiste koordinatnog sustava, prostor el. dogadaja nam je .
Nas dogadaj A = {novcic je u potpunosti unutar polja} dogada se ako je srediste novcica udaljeno za vise od r od svakog od rubova polja, tj .

Dogadaj B = {novcic sijece tocno jednu stranicu kvadrata}, tj srediste novcica je udaljeno za manje od r od jedne stranice kvadrata, ali od ostale tri je udaljen za vise od r, tj B je unija cetiri disjunktna dogadaja, po jedan za svaku stranicu kvadrata , npr za lijevu stranicu je .
Mjera svakog od ta cetiri dogadaja je jednaka, pa imamo:

Moguce da sam negdje fulao, ali cini mi se kao da je dobro Very Happy

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:06 ned, 18. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hmda... :oops: U prvom je obicni tip-feller, ali drugog sam stvarno zeznuo: ono moje je vjerojatnost da sijece [b]najvise jednu[/b] stranicu kvadratica... :oops: Thanx, Grga! ;)
Hmda... Embarassed U prvom je obicni tip-feller, ali drugog sam stvarno zeznuo: ono moje je vjerojatnost da sijece najvise jednu stranicu kvadratica... Embarassed Thanx, Grga! Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 16:20 ned, 18. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo me podsjeća na Razgovore s Vragom (Ouspensky). :lol:
Mene je bilo strah odgovorit Vragu... :scared:
Ovo me podsjeća na Razgovore s Vragom (Ouspensky). Laughing
Mene je bilo strah odgovorit Vragu... Mene je strah!!!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum