Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Samo jedan limes
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Bigg Ekaterina
Gost

PostPostano: 17:40 ned, 18. 12. 2005    Naslov: Samo jedan limes Citirajte i odgovorite

Ne zanm s kojeg je ovo roka:

[latex]{\Large\displaystyle\lim_{n\to\infty}\frac{e^{n/4}\cdot\sqrt[n]{1^1\cdot 2^2\cdot\cdot\ldots\cdot n^n}}{n^{(n+1)/2}}}[/latex]

Htjela sam to pitati na demonstraturama ali nisam stigla. :oops:
Jako me zanima kako se to riješi!

[size=9]P.S.Hvala mom bratu za LaTeX.[/size]
Ne zanm s kojeg je ovo roka:

Htjela sam to pitati na demonstraturama ali nisam stigla. Embarassed
Jako me zanima kako se to riješi!

P.S.Hvala mom bratu za LaTeX.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:59 ned, 18. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]1+2+...+n = \frac{n}{2}(n+1)[/latex]

[latex]\displaystyle\lim_{n\to\infty}\frac{e^{n/4}\cdot\sqrt[n]{1^1\cdot 2^2\cdot\ldots\cdot n^n}}{n^{(n+1)/2}} = \\
\lim_{n\to\infty}\frac{e^{n/4}\cdot\sqrt[n]{n^1\cdot n^2\cdot\ldots\cdot n^n}\sqrt[n]{(\frac{1}{n})^1\cdot (\frac{2}{n})^2\cdot\ldots\cdot (\frac{n}{n})^n}}{n^{(n+1)/2}}[/latex]

Primijeti: [latex]n^1\cdot n^2\cdot\ldots\cdot n^n = n^{\frac{n}{2}(n+1)}[/latex], tj. [latex]\sqrt[n]{n^1\cdot n^2\cdot\ldots\cdot n^n} = n^{\frac{n}{2n}(n+1)} = n^{(n+1)/2}[/latex]

Dakle, pocetni limes je jednak:

[latex]\large\displaystyle\lim_{n\to\infty}e^{n/4}\cdot\sqrt[n]{\left(\frac{1}{n}\right)^1\cdot \left(\frac{2}{n}\right)^2\cdot\ldots\cdot \left(\frac{n}{n}\right)^n}[/latex]

Je l' sada lakse? :D (jasno, ako [b]opet[/b] nisam fulao :oops: danas nije moj dan :()

P.S. I ja zahvaljujem (tvom) bratu; ovako je puno lakse citati i odgovarati. :gg:

Primijeti: , tj.

Dakle, pocetni limes je jednak:

Je l' sada lakse? Very Happy (jasno, ako opet nisam fulao Embarassed danas nije moj dan Sad)

P.S. I ja zahvaljujem (tvom) bratu; ovako je puno lakse citati i odgovarati. Mr Green being very Greeen indeed

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Bigg Ekaterina
Gost

PostPostano: 21:28 ned, 18. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ipak nešto nije dobro. :?: :!:
Numerički ispada da je limes po svoj prilici 1.
Npr. za n=100 dobim 1.006345...
Recimo ovaj niz (a_n) ide u 0, (b_n) u +oo, pa im svejedno produkt ide u npr. 1.

Ovo s integralnim sumama je dobra ideja. Valjda bi se to moglo još nekako doraditi. :?
Ipak nešto nije dobro. Question Exclamation
Numerički ispada da je limes po svoj prilici 1.
Npr. za n=100 dobim 1.006345...
Recimo ovaj niz (a_n) ide u 0, (b_n) u +oo, pa im svejedno produkt ide u npr. 1.

Ovo s integralnim sumama je dobra ideja. Valjda bi se to moglo još nekako doraditi. Confused

[Vrh]
Drvena Škrinjarić
Forumaš s poteškoćama u pisanju
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Sarma = la pohva - posuda
10 = 10 - 0

PostPostano: 15:44 čet, 29. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo rješenja tog limesa. To naravno [u]nije zadatak s rokova[/u] jer je pretežak za Analizu 1&2. Ali izgleda zgodno.
Koliko se sjećam, zadatak je iz zbirke [i]G.Polya, G.Szego "Problems and Theorems in Analysis"[/i], ima je u knjižnici (ako ništa drugo, prijevod na ruski se uvijek može posuditi).

Dokazat ćemo:
[latex]{\Large\displaystyle\lim_{n\to\infty}\frac{e^{n/4}\cdot\sqrt[n]{1^1\cdot 2^2\cdot\cdot\ldots\cdot n^n}}{n^{(n+1)/2}}=1}[/latex]
Sređivanjem (kako je napisao vsego) i logaritmiranjem (po bazi e), zadatak postaje:
[latex]{\Large\displaystyle\lim_{n\to\infty}\Big(\frac{n}{4}+\sum_{k=1}^{n}\frac{k}{n}\ln\frac{k}{n}\Big)=0}[/latex]

Definirajmo funkciju [latex]f(x)=x\ln x[/latex] za x>0 i dodefinirajmo f(0)=0. Odmah se vidi da je f neprekidna na [0,+oo> pa specijalno i na [0,1].

[latex]\int_{0}^{1}f(x)\,dx=\int_{0}^{1}x\ln x\,dx=\textrm{(parc int.)}=-\frac{1}{4}[/latex]

Dakle, trebamo pokazati:
[latex]\displaystyle\lim_{n\to\infty}n\cdot\left(\sum_{k=1}^{n}\frac{1}{n}f\Big(\frac{k}{n}\Big)-\int_{0}^{1}f(x)\,dx\right)=0[/latex]

[latex]\displaystyle\sum_{k=1}^{n}\frac{1}{n}f\Big(\frac{k}{n}\Big)-\int_{0}^{1}f(x)\,dx=\sum_{k=1}^{n}\int_{(k-1)/n}^{k/n}\Big(f\Big(\frac{k}{n}\Big)-f(x)\Big)\,dx[/latex]

Sada se ovo pod integralom ocijeni (primjenom Lagrangeovog teorema srednje vrijednosti) kao između
[latex](\ln\frac{k-1}{n}+1)(\frac{k}{n}-x)[/latex] i [latex](\ln\frac{k}{n}+1)(\frac{k}{n}-x)[/latex]
pa se izintegrira po x, pa prosumira po k=2,3,...,n i još pomnoži s n.

Dobiju se nejednakosti:
[latex]\displaystyle\frac{1}{2}\sum_{k=1}^{n-1}\frac{1}{n}\ln\frac{k}{n}+\frac{n-1}{2n}\leq n\cdot\sum_{k=2}^{n}\int_{(k-1)/n}^{k/n}\Big(f\Big(\frac{k}{n}\Big)-f(x)\Big)\,dx\leq\\ \leq\frac{1}{2}\sum_{k=2}^{n}\frac{1}{n}\ln\frac{k}{n}+\frac{n-1}{2n}[/latex]

Sada iskoristimo [latex]\lim_{n\to\infty}\sum_{k=1}^{n}\frac{1}{n}\ln\frac{k}{n}=\int_{0}^{1}\ln x\,dx=-1[/latex]
(Integralne sume konvergiraju prema integralu. Makar je ovaj integral nepravi, podintegralna funkcija je monotona, pa vrijedi isto.)
Prelaskom na [latex]\lim_{n\to\infty}[/latex] i primjenom Teorema o sendviču slijedi tvrdnja o limesu iz zadatka.

:changes:
Evo rješenja tog limesa. To naravno nije zadatak s rokova jer je pretežak za Analizu 1&2. Ali izgleda zgodno.
Koliko se sjećam, zadatak je iz zbirke G.Polya, G.Szego "Problems and Theorems in Analysis", ima je u knjižnici (ako ništa drugo, prijevod na ruski se uvijek može posuditi).

Dokazat ćemo:

Sređivanjem (kako je napisao vsego) i logaritmiranjem (po bazi e), zadatak postaje:

Definirajmo funkciju za x>0 i dodefinirajmo f(0)=0. Odmah se vidi da je f neprekidna na [0,+oo> pa specijalno i na [0,1].

Dakle, trebamo pokazati:

Sada se ovo pod integralom ocijeni (primjenom Lagrangeovog teorema srednje vrijednosti) kao između
i
pa se izintegrira po x, pa prosumira po k=2,3,...,n i još pomnoži s n.

Dobiju se nejednakosti:

Sada iskoristimo
(Integralne sume konvergiraju prema integralu. Makar je ovaj integral nepravi, podintegralna funkcija je monotona, pa vrijedi isto.)
Prelaskom na i primjenom Teorema o sendviču slijedi tvrdnja o limesu iz zadatka.

#CHanges

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum