Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

programiranje heuristika

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
30 = 34 - 4

PostPostano: 20:50 čet, 22. 12. 2005    Naslov: programiranje heuristika Citirajte i odgovorite

potaknut ovom [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=42395#42395]temom[/url], tj. problemom kojim se taj diplomski bavi sjetio sam se jedne stvari koja me neko vrijeme muči.

znam što su heuristici i znam što su algoritmi, ali mi nekako nije baš jasno kako računala natjerati da rade sa heuristicima, tj. programirati ih heuristicima ili bolje rečeno kako napraviti algoritam za heuristik (sama stvar mi zvuči oksimoronski :?).

pa ako bi netko tko je bolje upoznat sa tematikom bio toliko dobar i pojasnio mi to :D
potaknut ovom temom, tj. problemom kojim se taj diplomski bavi sjetio sam se jedne stvari koja me neko vrijeme muči.

znam što su heuristici i znam što su algoritmi, ali mi nekako nije baš jasno kako računala natjerati da rade sa heuristicima, tj. programirati ih heuristicima ili bolje rečeno kako napraviti algoritam za heuristik (sama stvar mi zvuči oksimoronski Confused).

pa ako bi netko tko je bolje upoznat sa tematikom bio toliko dobar i pojasnio mi to Very Happy

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 7:57 pet, 23. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne smislja racunalo heuristike, nego se algoritam zasniva na nekoj heuristici koju su izmislili ljudi (vjerojatno te to zbunilo). Heuristika je recimo 'kad se izgubis u planini, uvijek izaberi najstrmiji put'. Nije dokazano da funkcionira, al zbog Murphyjevog zakona ugodniji putevi obicno vode u krivom smjeru. Nije tesko implementirati u programu pravila poput ovih (jedan od algoritama o kojima je pricala Anamari zove se 'steepest ascent' :wink: ).
Ne smislja racunalo heuristike, nego se algoritam zasniva na nekoj heuristici koju su izmislili ljudi (vjerojatno te to zbunilo). Heuristika je recimo 'kad se izgubis u planini, uvijek izaberi najstrmiji put'. Nije dokazano da funkcionira, al zbog Murphyjevog zakona ugodniji putevi obicno vode u krivom smjeru. Nije tesko implementirati u programu pravila poput ovih (jedan od algoritama o kojima je pricala Anamari zove se 'steepest ascent' Wink ).

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
30 = 34 - 4

PostPostano: 10:11 pet, 23. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Ne smislja racunalo heuristike, nego se algoritam zasniva na nekoj heuristici koju su izmislili ljudi (vjerojatno te to zbunilo).[/quote]

e to! ja si fakat ne mogu zamisliti računalo koje bi radilo stvari preko odokativnih uputa kao što su heuristici :D osim možda ako ne napraviš neku neuralnu mrežu koju naučiš takvom ponašanju, no otom potom ;)
krcko (napisa):
Ne smislja racunalo heuristike, nego se algoritam zasniva na nekoj heuristici koju su izmislili ljudi (vjerojatno te to zbunilo).

e to! ja si fakat ne mogu zamisliti računalo koje bi radilo stvari preko odokativnih uputa kao što su heuristici Very Happy osim možda ako ne napraviš neku neuralnu mrežu koju naučiš takvom ponašanju, no otom potom Wink

krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 10:59 pet, 23. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

"Izaberi najstrmiji put" nije odokativna uputa. Imas problem diskretne optimizacije s nekom funkcijom susjedstva na skupu dopustivih rjesenja. To znaci da biras ono rjesenje iz okoline trenutnog koje ce najvise povecati/smanjiti funkciju cilja.

Tek da vidis geneticke algoritme.. ideja je glumljenje evolucije. Evolucija podrazumijeva razmnozavanje, tj. seks. Zamisli kako izgleda seks medju Hamiltonovim ciklusima grafa :shock:
"Izaberi najstrmiji put" nije odokativna uputa. Imas problem diskretne optimizacije s nekom funkcijom susjedstva na skupu dopustivih rjesenja. To znaci da biras ono rjesenje iz okoline trenutnog koje ce najvise povecati/smanjiti funkciju cilja.

Tek da vidis geneticke algoritme.. ideja je glumljenje evolucije. Evolucija podrazumijeva razmnozavanje, tj. seks. Zamisli kako izgleda seks medju Hamiltonovim ciklusima grafa Shocked

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:28 pet, 23. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam radio evolucijske algoritme za problem trgovackog putnika; jedno poglavlje se zove "Sprecavanje incesta" ili tako nesto. :D
Ja sam radio evolucijske algoritme za problem trgovackog putnika; jedno poglavlje se zove "Sprecavanje incesta" ili tako nesto. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
anamari
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 12 - 6

PostPostano: 15:57 sub, 24. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za diplomski sam morala isprogramirati evolucijski/geneticki program za trgovackog putnika i napravila sam bug: natjerala sam permutacije da se incestuozno ponasaju. Dobila sam puno bolje rezultate od standardnog genetickog algoritma.

Jest da se kosi s mojim moralnim nacelima, ali... 8)

Kao sto je Krcko i rekao, heuristiku odreduje covjek. Algoritam su smislili ljudi. Racunala kao i uvijek samo rade tocno ono sto smo im mi odredili (cak i za generiranje random broja postoji formula). Heuristicki algoritmi pokusavaju rijesiti neki problem, ali nema garancije da ce ga i rijesiti. Uvijek ce ponuditi neko rjesenje, samo to rjesenje ne mora biti najbolje moguce. A i moze biti. Mi ne znamo matematicki utemeljeno ustvrditi kakvo ce to rjesenje biti (citaj: nema teorema koji ce reci: "rjesenje ce uvijek biti blizu optimalnom" ili nesto slicno). Heuristicki algoritmi se koriste kada su algoritmi koji egzaktno rjesavaju problem prespori.

Kod problema trgovackog putnika, egzaktni algoritam bi rjesenje za problem od 100 gradova trazio milijardama godina. A heuristicki algoritam vec za koju minutu moze dati neko solidno rjesenje. Naravno je bi mi najradije najbolje rjesenje, al kako ne mozemo cekati milijarde godina, onda je nam se i neko problizno rjesenje cini ok.

Inace, za sve koji planiraju uploviti u heuristicke vode: heuristicki algoritmi su zakon! Prilikom testiranja sam se toliko puta ugodno iznenedila odlicnim rjesenjima koja su davali.
Za diplomski sam morala isprogramirati evolucijski/geneticki program za trgovackog putnika i napravila sam bug: natjerala sam permutacije da se incestuozno ponasaju. Dobila sam puno bolje rezultate od standardnog genetickog algoritma.

Jest da se kosi s mojim moralnim nacelima, ali... Cool

Kao sto je Krcko i rekao, heuristiku odreduje covjek. Algoritam su smislili ljudi. Racunala kao i uvijek samo rade tocno ono sto smo im mi odredili (cak i za generiranje random broja postoji formula). Heuristicki algoritmi pokusavaju rijesiti neki problem, ali nema garancije da ce ga i rijesiti. Uvijek ce ponuditi neko rjesenje, samo to rjesenje ne mora biti najbolje moguce. A i moze biti. Mi ne znamo matematicki utemeljeno ustvrditi kakvo ce to rjesenje biti (citaj: nema teorema koji ce reci: "rjesenje ce uvijek biti blizu optimalnom" ili nesto slicno). Heuristicki algoritmi se koriste kada su algoritmi koji egzaktno rjesavaju problem prespori.

Kod problema trgovackog putnika, egzaktni algoritam bi rjesenje za problem od 100 gradova trazio milijardama godina. A heuristicki algoritam vec za koju minutu moze dati neko solidno rjesenje. Naravno je bi mi najradije najbolje rjesenje, al kako ne mozemo cekati milijarde godina, onda je nam se i neko problizno rjesenje cini ok.

Inace, za sve koji planiraju uploviti u heuristicke vode: heuristicki algoritmi su zakon! Prilikom testiranja sam se toliko puta ugodno iznenedila odlicnim rjesenjima koja su davali.

STOP nasilju medu zivotinjama!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum