Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

još jedan dokaz...
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
grubač
Gost

PostPostano: 0:02 ned, 8. 1. 2006    Naslov: još jedan dokaz... Citirajte i odgovorite

Muči me jedan dokazić,tj. nikako da skužim kako dokazat pa molim opet dobrre duše :P
Dakle, kaže ovako:
Funkija f ima limes L u točki c ako i samo ako vrijedi:
ako je niz (x_n) sadržan u domeni\(c) i (x_n) teži ka c, tada f(x) teži ka L.
(sjećam se da je prof. na predavanju rekao da postoje neka 3 slučaja ovisno o tome kakav je niz u smislu ograničenosti)

:thankyou:
Muči me jedan dokazić,tj. nikako da skužim kako dokazat pa molim opet dobrre duše Razz
Dakle, kaže ovako:
Funkija f ima limes L u točki c ako i samo ako vrijedi:
ako je niz (x_n) sadržan u domeni\(c) i (x_n) teži ka c, tada f(x) teži ka L.
(sjećam se da je prof. na predavanju rekao da postoje neka 3 slučaja ovisno o tome kakav je niz u smislu ograničenosti)

Thank you

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
99 = 124 - 25

PostPostano: 2:18 ned, 8. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mi smo na predavanju tako definirali limes funkcije, al pretpostavljam da ste vi onda koristili epsilon delta definiciju.

Pretp. da vrijedi dano svojstvo za svaki takav niz.
Pretpostavimo suprotno, tj L nije limes, tj [latex](\exists \epsilon > 0)(\forall \delta > 0)(\exists x_\delta \in I)(( 0 < |x_\delta - c| < \delta )\land (|f(x_\delta) - L| > \epsilon))[/latex]
Gledamo niz [latex]\{x_n\} \subseteq I\setminus\{c\}[/latex] t.d. [latex]x_n = x_\delta[/latex] za [latex]\delta = \frac{1}{n}[/latex].
Limes tog niza je c, ali [latex]|f(x_n) - L| > \epsilon[/latex] tj, L nije limes niza [latex]f(x_n)[/latex] sto je kontradikcija.

Obratno, pretp. da je L limes funkcije u tocki c.
Uzmemo niz iz I\{c} koji tezi u c
[latex](\epsilon > 0) \Rightarrow (\exists \delta > 0)( x \in I, 0 <|x - c| < \delta \Rightarrow |f(x) - L| < \epsilon)[/latex]
A jer je limes niza c, [latex](\forall \delta > 0)(\exists n_0(\delta)[/latex] t.d. [latex]n \ge n_0 \Rightarrow |x_n - c| < \delta)[/latex].
Za dani epsilon uzmemo [latex]n_0(\delta)[/latex]. Tada imamo [latex]n \ge n_0 \Rightarrow |x_n - c|< \delta \Rightarrow |f(x_n) - L| < \epsilon[/latex]
Mi smo na predavanju tako definirali limes funkcije, al pretpostavljam da ste vi onda koristili epsilon delta definiciju.

Pretp. da vrijedi dano svojstvo za svaki takav niz.
Pretpostavimo suprotno, tj L nije limes, tj
Gledamo niz t.d. za .
Limes tog niza je c, ali tj, L nije limes niza sto je kontradikcija.

Obratno, pretp. da je L limes funkcije u tocki c.
Uzmemo niz iz I\{c} koji tezi u c

A jer je limes niza c, t.d. .
Za dani epsilon uzmemo . Tada imamo

grubač
Gost

PostPostano: 10:27 ned, 8. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala Grga, idem se registrirat pa karma++ :D
Hvala Grga, idem se registrirat pa karma++ Very Happy

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 19:02 pon, 9. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="grubač"]Hvala Grga, idem se registrirat pa karma++ :D[/quote]

nemoj mu dat, on ti nije demos, a sve se dogadja s razlogom... :lol:
radije daj meni, ja sam i demos i jos nisam ja kriva kaj mi je grga udesio kompic pa sad nemam doma net i ne mogu brzinom munje odgovarat na sva pitanja... :roll: :lol:
grubač (napisa):
Hvala Grga, idem se registrirat pa karma++ Very Happy

nemoj mu dat, on ti nije demos, a sve se dogadja s razlogom... Laughing
radije daj meni, ja sam i demos i jos nisam ja kriva kaj mi je grga udesio kompic pa sad nemam doma net i ne mogu brzinom munje odgovarat na sva pitanja... Rolling Eyes Laughing

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
grubač
Gost

PostPostano: 19:37 pon, 9. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

čuj Ignavia, naj se žifcirat 8) evo i tebi karma ++, al ću te zato doć gnjavit uskoro na demonstrature (već mi te žao) :D
čuj Ignavia, naj se žifcirat Cool evo i tebi karma ++, al ću te zato doć gnjavit uskoro na demonstrature (već mi te žao) Very Happy

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 19:51 pon, 9. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="grubač"]čuj Ignavia, naj se žifcirat 8) evo i tebi karma ++, al ću te zato doć gnjavit uskoro na demonstrature (već mi te žao) :D[/quote]

ma nema toga sto ne radim za karmu++, samo ti dodji :lol:
al pravilo je slijedece: kad pitas nesto, morat ces slusat odgovor [b]do kraja[/b], pri cemu je kraj kad ja kazem da je kraj, a ne kad ti kazes da si shvatio :verytwisted: :lol:
eh, svasta se moze od vjekovca naucit :PP :okgreen:

btw, do kraja semestra demonstrature Vanja i ja su srijedom 14-16... mislim da je to Vanja danas i stavila na oglasnu plocu
grubač (napisa):
čuj Ignavia, naj se žifcirat Cool evo i tebi karma ++, al ću te zato doć gnjavit uskoro na demonstrature (već mi te žao) Very Happy

ma nema toga sto ne radim za karmu++, samo ti dodji Laughing
al pravilo je slijedece: kad pitas nesto, morat ces slusat odgovor do kraja, pri cemu je kraj kad ja kazem da je kraj, a ne kad ti kazes da si shvatio Very twisted Laughing
eh, svasta se moze od vjekovca naucit Weeee-heeee!!! Mr.Green says Ok!

btw, do kraja semestra demonstrature Vanja i ja su srijedom 14-16... mislim da je to Vanja danas i stavila na oglasnu plocu

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 20:07 pon, 9. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ignavia"]btw, do kraja semestra demonstrature Vanja i ja su srijedom 14-16... mislim da je to Vanja danas i stavila na oglasnu plocu[/quote]
Evo, grubač, i ja ti preporučam da dođeš kod Ignavije i Vanje na demonstrature. :okgreen:
Ne samo tebi, nego svakome, općenito svakome... :D

(Nikad ne škodi malo reklame.)
Sponzor: :can: Medijski pokrovitelj: [size=24][color=darkblue][b]degiorgi[/b][/color][/size]

[size=7]Meni nemoj davat karmu++, kod mene je to ionako žali-bože...[/size]
Ignavia (napisa):

Evo, grubač, i ja ti preporučam da dođeš kod Ignavije i Vanje na demonstrature. Mr.Green says Ok!
Ne samo tebi, nego svakome, općenito svakome... Very Happy

(Nikad ne škodi malo reklame.)
Sponzor: Limenka Ljekovite Vodice Medijski pokrovitelj: degiorgi

Meni nemoj davat karmu++, kod mene je to ionako žali-bože...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum