Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak sa roka 31.8.05
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:39 ned, 29. 1. 2006    Naslov: zadatak sa roka 31.8.05 Citirajte i odgovorite

zadatak glasi: dokaži da je skup S kompaktan i nađi extreme fje f na tom skupu; S={(x,y,z): x+2y+3z=6,2xy+6yz+3zx=11} f(x,y,z)=xyz

ovo prvo s kompaktnošću opće nemam ideje kak bi dokazala,a da bi dobila extreme sam formirala lagrangeovu fju i onaj sustav sa pacijalnim derivacijama ali to onda ispada sustav 5 jedn. sa 5 nepoznanica što mi se nije činilo da bi riješila niti za par sati pa me zanima je li to pravi način rješavanja.

eto ako netko znade neka se ne srami pomoći :)
zadatak glasi: dokaži da je skup S kompaktan i nađi extreme fje f na tom skupu; S={(x,y,z): x+2y+3z=6,2xy+6yz+3zx=11} f(x,y,z)=xyz

ovo prvo s kompaktnošću opće nemam ideje kak bi dokazala,a da bi dobila extreme sam formirala lagrangeovu fju i onaj sustav sa pacijalnim derivacijama ali to onda ispada sustav 5 jedn. sa 5 nepoznanica što mi se nije činilo da bi riješila niti za par sati pa me zanima je li to pravi način rješavanja.

eto ako netko znade neka se ne srami pomoći Smile

[Vrh]
Exodus
Forumaš s poteškoćama u pisanju
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: muško
Sarma: -

PostPostano: 23:10 ned, 29. 1. 2006    Naslov: Re: zadatak sa roka 31.8.05 Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]zadatak glasi: dokaži da je skup S kompaktan i nađi extreme fje f na tom skupu; S={(x,y,z): x+2y+3z=6,2xy+6yz+3zx=11} f(x,y,z)=xyz

eto ako netko znade neka se ne srami pomoći :)[/quote]

Eh da, kao inače, vaš dr. Exodus :croatia: se ne srami pomoći kada je u pitanju analiza 3/4.

Budući se S nalazi konačnodimenzionalnom realnom normiranim prostoru ([latex]\mathbb{R}^3[/latex]), on će biti kompaktan akko je zatvoren i omeđen.

Zatvorenost je trivijalna, budući je [latex]S=\varphi^{-1}(\{0\})\cap \psi^{-1}(\{0\})[/latex], gdje su [latex]\varphi(x,y,z):=x+2y+3z-6, \ \psi(x,y,z):=2xy+6yz+3xz-11[/latex] neprekidne funkcije, pa budući su jednočlani skupovi zatvoreni u [latex]\mathbb{R}[/latex], to su i skupovi [latex]\varphi^{-1}(\{0\})[/latex] i [latex]\psi^{-1}(\{0\})[/latex] zatvoreni u [latex]\mathbb{R}^3[/latex], pa je i njihov presjek zatvoren u [latex]\mathbb{R}^3[/latex] (presjek zatvorenih skupova je zatvoren skup). :drinking:

Dokažimo omeđenost od [latex]S[/latex]. Neka je [latex]T:=(x,y,z)\in S[/latex] proizvoljna točka. Tada je
[latex]36=6^2=(x+2y+3z)^2=x^2+4y^2+9z^2+2(2xy+3xz+6yz)[/latex][latex]=x^2+4y^2+9z^2+22[/latex],
pa je [latex]x^2+4y^2+9z^2=14[/latex].
Drugim riječima, [latex]S[/latex] je podskup elipsoida [latex]\{(x,y,z) \in \mathbb{R}^3: \ x^2+4y^2+9z^2=14\}[/latex], koji je trivijalno omeđen jer je [latex]\|T\|^2=x^2+y^2+z^2 \leq x^2+4y^2+9z^2=14[/latex]. Time smo pokazali kompaktnost od [latex]S[/latex].

Sada definiramo Lagrangeovu funkciju
[latex]F(x,y,z,\lambda,\mu):=xyz-\lambda\varphi(x,y,z)-\mu\psi(x,y,z).[/latex] Parcijalne derivacije funkcije [latex]F[/latex] po svakoj varijabli izjednačimo s 0 i dobit ćemo sustav
[latex]yz-\lambda-\mu(2y+3z)=0[/latex]
[latex]xz-2\lambda-\mu(2x+6z)=0[/latex]
[latex]xy-3\lambda-\mu(6y+3x)=0[/latex]
[latex]x+2y+3z=6[/latex]
[latex]2xy+6yz+3xz=11[/latex].

E sad... prvu jednadžbu pomnožimo s -2 i dodamo drugoj, prvu pomnožimo s -3 i dodamo trećoj, te drugu pomnožimo s -3, treću s 2 i to zbrojimo... i dobit ćemo ekvivalentni sustav

[latex](x-2y)(z-2\mu)=0[/latex]
[latex](x-3z)(y-3\mu)=0[/latex]
[latex](2y-3z)(x-6\mu)=0[/latex]
[latex]x+2y+3z=6[/latex]
[latex]2xy+6yz+3xz=11[/latex]

I to sad valjda ne bi trebalo biti teško za rješiti. :D

Srdačan pozdrav, vaš drug i krug

dr. Exodus :croatia:
Anonymous (napisa):

eto ako netko znade neka se ne srami pomoći Smile

Eh da, kao inače, vaš dr. Exodus Hrvatska se ne srami pomoći kada je u pitanju analiza 3/4.

Budući se S nalazi konačnodimenzionalnom realnom normiranim prostoru (), on će biti kompaktan akko je zatvoren i omeđen.

Zatvorenost je trivijalna, budući je , gdje su neprekidne funkcije, pa budući su jednočlani skupovi zatvoreni u , to su i skupovi i zatvoreni u , pa je i njihov presjek zatvoren u (presjek zatvorenih skupova je zatvoren skup). #Beer

Dokažimo omeđenost od . Neka je proizvoljna točka. Tada je
,
pa je .
Drugim riječima, je podskup elipsoida , koji je trivijalno omeđen jer je . Time smo pokazali kompaktnost od .

Sada definiramo Lagrangeovu funkciju
Parcijalne derivacije funkcije po svakoj varijabli izjednačimo s 0 i dobit ćemo sustav

.

E sad... prvu jednadžbu pomnožimo s -2 i dodamo drugoj, prvu pomnožimo s -3 i dodamo trećoj, te drugu pomnožimo s -3, treću s 2 i to zbrojimo... i dobit ćemo ekvivalentni sustav

I to sad valjda ne bi trebalo biti teško za rješiti. Very Happy

Srdačan pozdrav, vaš drug i krug

dr. Exodus Hrvatska

Zadnja promjena: Exodus; 23:17 pon, 30. 1. 2006; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 13:13 pon, 30. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

wow dr. Exodus rulez!!!!!! :klapklap:
wow dr. Exodus rulez!!!!!! Toooooo, majstoreeeee!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum