Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

integral i ekstrem
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 19:27 pon, 6. 2. 2006    Naslov: integral i ekstrem Citirajte i odgovorite

Molim dobru dušu koja zna izračunati ova dva zadatka da mi pomogne.
1.) Neka je DcR^2 prirodno područje definicije f-je f(x,y)=sqrt(-x^2-y^2+2x) + sqrt(-x^2-y^2+6x-4). Naći površinu od D. Kada sve to redim dobijem (x-2)^2+y^2 =<4 i (x-3)^2+6y^2=<5 i dalje neznam probala sam uvesti posebno za svaku nejednadžbu uvesti supstitucije u=x-2 i v=y i izračunala i posebno za u=x-3 i v=y ali to mi baš i neispadne kako spada, bilo kako bilo neznam i drugi zadatak se tiče ekstrema
2.) U elipsoid x^2+y^2\4+z^2\9=1 upisati u tetraedar maksimalnog volumena čija su tri vrha A(0,0,1), B(0,-2,0) i C(0,0,3).
1.) Neka je DcR^2 prirodno područje definicije f-je f(x,y)=sqrt(-x^2-y^2+2x) + sqrt(-x^2-y^2+6x-4). Naći površinu od D. Kada sve to redim dobijem (x-2)^2+y^2 =<4 i (x-3)^2+6y^2=<5 i dalje neznam probala sam uvesti posebno za svaku nejednadžbu uvesti supstitucije u=x-2 i v=y i izračunala i posebno za u=x-3 i v=y ali to mi baš i neispadne kako spada, bilo kako bilo neznam i drugi zadatak se tiče ekstrema
2.) U elipsoid x^2+y^2\4+z^2\9=1 upisati u tetraedar maksimalnog volumena čija su tri vrha A(0,0,1), B(0,-2,0) i C(0,0,3).

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
99 = 124 - 25

PostPostano: 20:12 pon, 6. 2. 2006    Naslov: Re: integral i ekstrem Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Molim dobru dušu koja zna izračunati ova dva zadatka da mi pomogne.
2.) U elipsoid x^2+y^2\4+z^2\9=1 upisati u tetraedar maksimalnog volumena čija su tri vrha A(0,0,1), B(0,-2,0) i C(0,0,3).[/quote]

U nedostatku inspiracije, mozes izracunat tocke presijeka dviju kruznica (btw, malo si krivo dobila uvjete),
[latex](x-1)^2+y^2 = 1 \\
(x-3)^2+y^2 = 5 \\
\Rightarrow x = 1, y^2 = 1[/latex]
Ako imas skicu, vidjet ces da je rjesenje od
[latex]\displaystyle \int_D 1 dxdy = 2 \int_0^1 \left( \int_{3^-\sqrt{5 - y^2}}^1 1dx \right) dy + 2 \int_0^2 \left( \int_1^{1 + \sqrt{1 - y^2}} 1dx \right) dy[/latex]
(lijevi integral ti je omeden sa vecom kruznicom, x osi i tetivom koja spaja presjeke kruznica, a desno je omeden sa malom kruznicom, x osi i tetivom.

Za drugi zadatak dobro dode da je volumen tetraedra odredenog sa tri vektora jednak sestini volumena paralelepipeda odredanog sa ta tri vektora. Recimo da vektore racunas iz tocke A:
[latex]a_1 = [0, -2, -1] \\
a_2 = [0, 0, 2] \\
a_3 = [x, y, z-1]
[/latex]
Povrsina parelelepipeda je apsolutna vrijednost determinante matrice koja sadrzi ta tri vektora, pa je povrsina tetraedra
[latex]V = \frac{|4x|}{6}[/latex]
[latex]|x| = \sqrt{x^2}[/latex], a drugi korijen je stropgo rastuca funkcija, pa se maksimum volumena postize u istoj tocki u kojoj se postize maksimum funkcije [latex]x^2[/latex]
Nas uvjet kaze [latex]x^2 = 1 - \frac{y^2}{4} - \frac{z^2}{9}[/latex]
Ocito je maksimum od [latex]x^2 = 1[/latex], znaci, maksimalan volumen tetraedra se postize u tockama
[latex]T_1 = (1, 0, 0) \\
T_2 = (-1, 0, 0)[/latex]
Anonymous (napisa):

U nedostatku inspiracije, mozes izracunat tocke presijeka dviju kruznica (btw, malo si krivo dobila uvjete),

Ako imas skicu, vidjet ces da je rjesenje od

(lijevi integral ti je omeden sa vecom kruznicom, x osi i tetivom koja spaja presjeke kruznica, a desno je omeden sa malom kruznicom, x osi i tetivom.

Za drugi zadatak dobro dode da je volumen tetraedra odredenog sa tri vektora jednak sestini volumena paralelepipeda odredanog sa ta tri vektora. Recimo da vektore racunas iz tocke A:

Povrsina parelelepipeda je apsolutna vrijednost determinante matrice koja sadrzi ta tri vektora, pa je povrsina tetraedra

, a drugi korijen je stropgo rastuca funkcija, pa se maksimum volumena postize u istoj tocki u kojoj se postize maksimum funkcije
Nas uvjet kaze
Ocito je maksimum od , znaci, maksimalan volumen tetraedra se postize u tockama

Exodus
Forumaš s poteškoćama u pisanju
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: muško
Sarma: -

PostPostano: 19:49 uto, 7. 2. 2006    Naslov: Re: integral i ekstrem Citirajte i odgovorite

Fino je to Grga rješio, nemam što pametno za dodati... :lol:

Smo bih napomenuo da se drugi zadatak može rješiti i još elementarnije :

Kako je volumen tetradra jednak trećini produkta površine baze i visine, a površinu baze imamo (uzmemo da je trokut određen sa te tri točke baza), to je dovoljno maksimizirati visinu, uz uvijet da četvrti vrh tetraedra leži na danom elipsoidu. Kako baza tetraedra leži na ravnini [latex]x=0[/latex], to je udaljenost proizvoljne točke [latex]T=(x,y,z) \in \mathbb{R}^3[/latex] od te ravnine jednaka [latex]|x|[/latex], pa je specijalno [latex]|x|[/latex] za točku [latex]T[/latex] sa elipsoida [latex]x^2=1-y^2/4-z^2/9[/latex] maksimalno akko je točka [latex]T[/latex] sa x-osi, tj. ako je [latex]y=z=0[/latex] iz čega slijedi da je [latex]|x|=1[/latex], pa je visina tetraedra maksimalna ako je njegov četvrti vrh u točki [latex](-1,0,0)[/latex] ili u [latex](1,0,0)[/latex].

Srdačan pozdrav,

dr. Exodus :croatia:
Fino je to Grga rješio, nemam što pametno za dodati... Laughing

Smo bih napomenuo da se drugi zadatak može rješiti i još elementarnije :

Kako je volumen tetradra jednak trećini produkta površine baze i visine, a površinu baze imamo (uzmemo da je trokut određen sa te tri točke baza), to je dovoljno maksimizirati visinu, uz uvijet da četvrti vrh tetraedra leži na danom elipsoidu. Kako baza tetraedra leži na ravnini , to je udaljenost proizvoljne točke od te ravnine jednaka , pa je specijalno za točku sa elipsoida maksimalno akko je točka sa x-osi, tj. ako je iz čega slijedi da je , pa je visina tetraedra maksimalna ako je njegov četvrti vrh u točki ili u .

Srdačan pozdrav,

dr. Exodus Hrvatska

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum