Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Par zadataka s pismenog (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 12:11 čet, 9. 2. 2006    Naslov: Par zadataka s pismenog Citirajte i odgovorite

Može li mi netko pomoći?

1. Dokažite da je br. nesukladnih raznostr. trokuta kojima su duljine str. cijeli br, a opseg 2n, jedank broju particija od n u 3 različita dijela

2. Ako pretpostavimo da se svake elipse sijeku u max. broju točaka, na koliko najviše dijelova n elipsi dijeli ravninu?

3. Koliko različitih binarnih relacija postoji na skupu od n elemenata koje nisu ni simetrične ni antisimetrične?

4. Neka f(n) označava broj nula u dekadskom prikazu prirodnog br. n.
Izračunajte : (2 na f(1))+(2 na f(2))+...+(2 na f(9999999999))
Može li mi netko pomoći?

1. Dokažite da je br. nesukladnih raznostr. trokuta kojima su duljine str. cijeli br, a opseg 2n, jedank broju particija od n u 3 različita dijela

2. Ako pretpostavimo da se svake elipse sijeku u max. broju točaka, na koliko najviše dijelova n elipsi dijeli ravninu?

3. Koliko različitih binarnih relacija postoji na skupu od n elemenata koje nisu ni simetrične ni antisimetrične?

4. Neka f(n) označava broj nula u dekadskom prikazu prirodnog br. n.
Izračunajte : (2 na f(1))+(2 na f(2))+...+(2 na f(9999999999))

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:33 čet, 9. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prije postavljanja pitanja, pristojno je malo potraziti. :roll: Recimo, prvi zadatak je [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=27608#27608]Tonci odgovorio prije skoro godinu dana[/url]. 8) Drugi mislim da je odgovoren s kruznicama (umjesto elipsa), no ne vidim u cemu bi bila razlika. :| Treci je takodjer negdje odgovoren (trazi malo i sam(a)). :)
Prije postavljanja pitanja, pristojno je malo potraziti. Rolling Eyes Recimo, prvi zadatak je Tonci odgovorio prije skoro godinu dana. Cool Drugi mislim da je odgovoren s kruznicama (umjesto elipsa), no ne vidim u cemu bi bila razlika. Neutral Treci je takodjer negdje odgovoren (trazi malo i sam(a)). Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 124 - 25

PostPostano: 13:53 čet, 9. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sto se drugog zadatka tice, dvije se elipse mogu sijeci u najvise 4 tocke. Ako imamo elipsu i napravimo jos jednu elipsu koja je sijece u 4 tocke, dobivamo jos cetiri "komada" ravnine, omedena dijelom nove elipse koji spaja pojedine dvije tocke i dijelom "stare" elipse. AKo otprije imas vise elipsi, nova svaku sijece u 4 tocke i za svaku od prijasnjih elipsi dobivas 4 nova dijela. (napravi si skicu pa ce biti jasnije) Ako sa [latex]a_n[/latex] oznacimo broj takvih podjela za n elipsi, tada je:
[latex]a_{n+1} = a_n + 4^n \\
a_1 = 2 \\
\Longrightarrow a_n = \frac{4^n - 1}{3} + 1[/latex]
Sto se drugog zadatka tice, dvije se elipse mogu sijeci u najvise 4 tocke. Ako imamo elipsu i napravimo jos jednu elipsu koja je sijece u 4 tocke, dobivamo jos cetiri "komada" ravnine, omedena dijelom nove elipse koji spaja pojedine dvije tocke i dijelom "stare" elipse. AKo otprije imas vise elipsi, nova svaku sijece u 4 tocke i za svaku od prijasnjih elipsi dobivas 4 nova dijela. (napravi si skicu pa ce biti jasnije) Ako sa oznacimo broj takvih podjela za n elipsi, tada je:

Tina......
Gost

PostPostano: 20:30 čet, 16. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote] a(n+1) = a(n) + 4^n[/quote]

No no.

Ak malo bolje razmislis rekurzija je a(n+1) = a(n) + 4*n

I ak si nacrtas 3 elipse koje se sijeku u najvise tocaka, onda vidis da je ovaj moja rekurzija tocna, jer je a(3)=14, a s tvojom se rekurzijom dobije a(3)=22. :lol:

BTW, sigurna sam da je to negdje vec odgovoreno.. I za elipse i za kruznice.
Citat:
a(n+1) = a(n) + 4^n

No no.

Ak malo bolje razmislis rekurzija je a(n+1) = a(n) + 4*n

I ak si nacrtas 3 elipse koje se sijeku u najvise tocaka, onda vidis da je ovaj moja rekurzija tocna, jer je a(3)=14, a s tvojom se rekurzijom dobije a(3)=22. Laughing

BTW, sigurna sam da je to negdje vec odgovoreno.. I za elipse i za kruznice.

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 124 - 25

PostPostano: 21:55 čet, 16. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Istina, nesto sam zabrijao, jasno da je 4*n a ne 4^n :?
Istina, nesto sam zabrijao, jasno da je 4*n a ne 4^n Confused

Gost

PostPostano: 10:01 ned, 30. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ljudi trebam pomoc!! kako se rjesava zadatak:

odredite koeficijent uz x^q u razvoju polinoma
p(x)=suma(po i=0 do q)x^i * (x+1)^(p-i) , pri cemu je p>=q; p,q prirodni brojevi. (cijeli izraz je pod sumom)

to je konkretno bio drugi zadatak na zadnjem pismenom, pa ako bi netko znao puno bi mi pomogao!

p.s. ispricavam se zbog nepismenosti
Ljudi trebam pomoc!! kako se rjesava zadatak:

p(x)=suma(po i=0 do q)x^i * (x+1)^(p-i) , pri cemu je p>=q; p,q prirodni brojevi. (cijeli izraz je pod sumom)

to je konkretno bio drugi zadatak na zadnjem pismenom, pa ako bi netko znao puno bi mi pomogao!

p.s. ispricavam se zbog nepismenosti

[Vrh]
Maroje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

51 = 55 - 4

PostPostano: 15:27 ned, 30. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]

[/quote]

Ne da mi se raspisivati osim ako Vam nije jako hitno. Rješenja možete naći u skriptarnici od utorka nadalje.

Pozdrav,
Maroje

P.S. Ako sami želite probati raspišite (x+1)^{p-i} prema binomnom teoremu, odredite koeficijente koji dolaze uz x^q i onda primijenite
pravilo gornje sumacije.
Anonymous (napisa):

Ne da mi se raspisivati osim ako Vam nije jako hitno. Rješenja možete naći u skriptarnici od utorka nadalje.

Pozdrav,
Maroje

P.S. Ako sami želite probati raspišite (x+1)^{p-i} prema binomnom teoremu, odredite koeficijente koji dolaze uz x^q i onda primijenite
pravilo gornje sumacije.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 16:23 ned, 30. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala!
hvala!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum