Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Debatni klub

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
95 = 158 - 63

PostPostano: 10:35 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Debatni klub Citirajte i odgovorite

Zanima me postoji li debatni klub na PMFu ili jos bolje PMF-MO?

Ako ne postoje li ljudi koji bi se zeljeli baviti time?
Zanima me postoji li debatni klub na PMFu ili jos bolje PMF-MO?

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 10:50 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Re: Debatni klub Citirajte i odgovorite

[quote="nana"]Ako ne postoje li ljudi koji bi se zeljeli baviti time?[/quote]

Postoji barem jedan, jako poznat... :verytwisted:
nana (napisa):

Postoji barem jedan, jako poznat... Very twisted

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
sorrow
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 75 - 69

PostPostano: 11:07 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

sta je to debatni klub? :oops: mozda san glup,ali imajte na umu da san iz Kastela... :lol:
sta je to debatni klub? Embarassed mozda san glup,ali imajte na umu da san iz Kastela... Laughing

Hangman is comin' down from the gallows and I don't have very long
[Vrh]
bily
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 74 - 66

PostPostano: 12:12 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Debata kao određeni vid ljudske komunikacije razvija kritičko, logičko i kreativno razmišljanje koje se bazira na argumentima potkrepljenima odgovarajućim dokazima. Ona podrazumjeva proučavanje i istraživanje određenih tema, uvjerljivo prezentiranje i zastupanje stavova, otvorenost za različitosti i upitnost stavova, slušanje s razumievanjem drugih ljudi te uljudno "napadanje" suprotstavljenih stavova. :lol:
Debata kao određeni vid ljudske komunikacije razvija kritičko, logičko i kreativno razmišljanje koje se bazira na argumentima potkrepljenima odgovarajućim dokazima. Ona podrazumjeva proučavanje i istraživanje određenih tema, uvjerljivo prezentiranje i zastupanje stavova, otvorenost za različitosti i upitnost stavova, slušanje s razumievanjem drugih ljudi te uljudno "napadanje" suprotstavljenih stavova. Laughing

Albert Einstein

#Lil angel legna elttiL Bily u akciji
[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 12:20 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Debatni klub je klub koji se bavi debatom. Debata je, prema Anicu, pretresanje problema, diskusija rasprav, no u ovom smislu najcesce se misli na jednu aktivnost vise nalik na igru. Imas nekoliko osnovnih tipova debata kojima se bave u debatnim klubovima:

1. Karl Popper debata
2. Karl Popper policy debata
3. Engleska parlamentarna debata
4. Predsjednicka debata

U svakoj od njih dobije se neka teza/tema (u prve dvije teza, u druge dvije tema) te se o njoj raspravlja.

U prve dvije postoje dvije ekipe, afirmacija i negacija. Afirmaciji je cilj pokazati da je teza ispravna po nekom kriteriju, negaciji je posao laksi -- treba je srusiti. Policy debata ima jos jedno dodatno pravilo, a to je da se mora "vezati sa stvarnoscu" u smislu da mora predloziti i plan ostvarivanja svoje teze (bilo zadane ili njene negacije). Teza moze biti od politicke tipa "prostituciju treba legalizirati" do "ruzicasti slonovi imaju gadnu narav". Postoji jos i sudacka komisija koja odlucuje o pobjedi. Tuzna strana ovog tipa debatiranja jest da se govori JAKO moraju drzati forme, treba popuniti dano vrjieme, treba prvo iznjeti svoje argumente, pa pobiti tudje, pa ovo pa ono... Uglavnom, ako je covjek dobar govornik, moze se ovdje snaci, ali ako se netko dobro snalazi u debati, ne znaci da je opcenito dobar govornik (na kolegijju Retorika na Pravnom fakultetu se uglavnom o ovom tipu retorike govori kao o perverziji).

U parlamentarnoj postoje dvije ekipe, "vlada" i "opozicija" te dobiju temu o kojoj raspravljaju. Tema moze biti nesto tipa "treba preskociti zid". Dvije ekipe raspravljaju o toj temi i vise je cilj pridobiti publiku uz sebe nego bilo sto korisno reci. Publika moze siktati i pljeskati tokom govora svakog od govornika -- sikce ako se ne slaze s izrecenim. Razlika izmedju vlade i opozicije jest da vlada govori prva. Na kraju se glasovanjem publike odredjuje tko je pobjednik. Ono sto je zanimljivo kod ovog tipa debate jest da je malkice slobodniji i jako zabavan: ima upadanja u rijec, nema moderatora, iako se neki dijelovi forme moraju odrzati: imas 7 minuta, govoris 7 minuta. Cini mi se da je Castro utjecao na pravila debate u svijetu.

Predsjednicka debata je najgadnija za debatirati: 1 na 1 -- to ste mogli vidjeti kod predsjednickih izbora. Ta je i najruznija, jer ima strogu formu i ne dolazi na vidjelo toliko govornicka sposobnost (govornicka sposobnost NIJE sposobnost biti demagog, vec sposobnost da vlastito vidjenje predstavis na lijep nacin).

Debatni klub se, dakle, bavi ovakvim debatama.

Na PMF-u, niti specijalno na matematici, ne postoji debatni klub. Ne postoji niti klub koji se bavi retorikom (dakle, opcenitijom stvari od debate), a za to mislim da bi mogao postojati interes i tu bi se mozda nesto dalo napraviti.

Nisam siguran da bismo imali drustveno prihvatljivog voditelja za tako nesto koji ima dovoljno iskustva u retorici, pa bih prvo preporucio da se ekipa zainteresiranih u trecem mjesecu jedan cetvrtak u 18h nadje na Retorici na Pravnom fakultetu (iako je to kolegij, vlada jedna klupska atmosfera), pa ako im se to i dalje svidja, dalo bi se i nesto korisnije kod nas organizirati u bliskom kontaktu sa pravnickim retorima.

'ave fun!

Sinisa
Debatni klub je klub koji se bavi debatom. Debata je, prema Anicu, pretresanje problema, diskusija rasprav, no u ovom smislu najcesce se misli na jednu aktivnost vise nalik na igru. Imas nekoliko osnovnih tipova debata kojima se bave u debatnim klubovima:

1. Karl Popper debata
2. Karl Popper policy debata
3. Engleska parlamentarna debata
4. Predsjednicka debata

U svakoj od njih dobije se neka teza/tema (u prve dvije teza, u druge dvije tema) te se o njoj raspravlja.

U prve dvije postoje dvije ekipe, afirmacija i negacija. Afirmaciji je cilj pokazati da je teza ispravna po nekom kriteriju, negaciji je posao laksi -- treba je srusiti. Policy debata ima jos jedno dodatno pravilo, a to je da se mora "vezati sa stvarnoscu" u smislu da mora predloziti i plan ostvarivanja svoje teze (bilo zadane ili njene negacije). Teza moze biti od politicke tipa "prostituciju treba legalizirati" do "ruzicasti slonovi imaju gadnu narav". Postoji jos i sudacka komisija koja odlucuje o pobjedi. Tuzna strana ovog tipa debatiranja jest da se govori JAKO moraju drzati forme, treba popuniti dano vrjieme, treba prvo iznjeti svoje argumente, pa pobiti tudje, pa ovo pa ono... Uglavnom, ako je covjek dobar govornik, moze se ovdje snaci, ali ako se netko dobro snalazi u debati, ne znaci da je opcenito dobar govornik (na kolegijju Retorika na Pravnom fakultetu se uglavnom o ovom tipu retorike govori kao o perverziji).

U parlamentarnoj postoje dvije ekipe, "vlada" i "opozicija" te dobiju temu o kojoj raspravljaju. Tema moze biti nesto tipa "treba preskociti zid". Dvije ekipe raspravljaju o toj temi i vise je cilj pridobiti publiku uz sebe nego bilo sto korisno reci. Publika moze siktati i pljeskati tokom govora svakog od govornika -- sikce ako se ne slaze s izrecenim. Razlika izmedju vlade i opozicije jest da vlada govori prva. Na kraju se glasovanjem publike odredjuje tko je pobjednik. Ono sto je zanimljivo kod ovog tipa debate jest da je malkice slobodniji i jako zabavan: ima upadanja u rijec, nema moderatora, iako se neki dijelovi forme moraju odrzati: imas 7 minuta, govoris 7 minuta. Cini mi se da je Castro utjecao na pravila debate u svijetu.

Predsjednicka debata je najgadnija za debatirati: 1 na 1 -- to ste mogli vidjeti kod predsjednickih izbora. Ta je i najruznija, jer ima strogu formu i ne dolazi na vidjelo toliko govornicka sposobnost (govornicka sposobnost NIJE sposobnost biti demagog, vec sposobnost da vlastito vidjenje predstavis na lijep nacin).

Debatni klub se, dakle, bavi ovakvim debatama.

Na PMF-u, niti specijalno na matematici, ne postoji debatni klub. Ne postoji niti klub koji se bavi retorikom (dakle, opcenitijom stvari od debate), a za to mislim da bi mogao postojati interes i tu bi se mozda nesto dalo napraviti.

Nisam siguran da bismo imali drustveno prihvatljivog voditelja za tako nesto koji ima dovoljno iskustva u retorici, pa bih prvo preporucio da se ekipa zainteresiranih u trecem mjesecu jedan cetvrtak u 18h nadje na Retorici na Pravnom fakultetu (iako je to kolegij, vlada jedna klupska atmosfera), pa ako im se to i dalje svidja, dalo bi se i nesto korisnije kod nas organizirati u bliskom kontaktu sa pravnickim retorima.

'ave fun!

Sinisa

sorrow
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 75 - 69

PostPostano: 12:41 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="bily"]Debata kao određeni vid ljudske komunikacije razvija kritičko, logičko i kreativno razmišljanje koje se bazira na argumentima potkrepljenima odgovarajućim dokazima. Ona podrazumjeva proučavanje i istraživanje određenih tema, uvjerljivo prezentiranje i zastupanje stavova, otvorenost za različitosti i upitnost stavova, slušanje s razumievanjem drugih ljudi te uljudno "napadanje" suprotstavljenih stavova. :lol:[/quote]

hvala, ali stvarno triba bit neki ludi genije da se ista skuzi iz ovoga... :lol:

@cinik, thx...

ajde, priljucujen se... samo da ne bude glupo ka ona tv parlaonica... :D
bily (napisa):
Debata kao određeni vid ljudske komunikacije razvija kritičko, logičko i kreativno razmišljanje koje se bazira na argumentima potkrepljenima odgovarajućim dokazima. Ona podrazumjeva proučavanje i istraživanje određenih tema, uvjerljivo prezentiranje i zastupanje stavova, otvorenost za različitosti i upitnost stavova, slušanje s razumievanjem drugih ljudi te uljudno "napadanje" suprotstavljenih stavova. Laughing

hvala, ali stvarno triba bit neki ludi genije da se ista skuzi iz ovoga... Laughing

@cinik, thx...

ajde, priljucujen se... samo da ne bude glupo ka ona tv parlaonica... Very Happy

Hangman is comin' down from the gallows and I don't have very long
[Vrh]
koryanshea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 27 - 10

PostPostano: 12:41 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cinik, uopce nije tako jednostavno (glede postojanja debatnog kluba).

Navodno postoji debatni klub kao jedan od klubova [url=http://www.suma-fmz.hr]SUMA-e[/url], jer u [url=http://www.suma-fmz.hr/novosti_2003.html]novostima iz 2003.[/url] pise da je osnovan. medutim na [url=http://www.suma-fmz.hr/klubovi]popisu klubova[/url] nema tog kluba pa ne mozemo znat o njegovom djelovanju.

međutim, mozemo onda pogledat informacije o financijama proslog predsjednistva SZ-PMF-MO, gdje ima ovakva stavka
02.12.2004.
(sa stavke za debatu)Stud. centar (Damir Krizmanić)
-3.986,94

dakle, neka debatna dogadanja porijeklom s mtematike su postojala (ali mislim da se ovaj konkretni dogadaj odvio u dubrovniku :?).
[size=8](sve financijske transakcije zbora na matematici o kojima mi imamo informacije mozete vidit [url=http://161.53.8.14/~studrep/index.php?f=financije]ovdje[/url].)[/size]

medu imenima projekata za koje je SUMA trazila financiranje u 2006. se ne cini da ima nesto za debatni klub.

sve u svemu, izgleda da, ako nesto i postoji, trenutno nije bas aktivno. pitanje je moze li se reanimirat ovo vec postojece ili treba osnovat novi. samo naprijed, u svakom slucaju ;)

@sorrow: najocitiji primjer debate (i to mladenacke :) ) ti je parlaonica na tv-u (ups, vidim da si to vec skuzio - ne znam sta ti je bezveze u tome, debata je debata, i car iste je u tome da se vjezbas zastupati neko misljenje makar bilo nesto najbezveznije na svijetu :) )
Cinik, uopce nije tako jednostavno (glede postojanja debatnog kluba).

Navodno postoji debatni klub kao jedan od klubova SUMA-e, jer u novostima iz 2003. pise da je osnovan. medutim na popisu klubova nema tog kluba pa ne mozemo znat o njegovom djelovanju.

međutim, mozemo onda pogledat informacije o financijama proslog predsjednistva SZ-PMF-MO, gdje ima ovakva stavka
02.12.2004.
(sa stavke za debatu)Stud. centar (Damir Krizmanić)
-3.986,94

dakle, neka debatna dogadanja porijeklom s mtematike su postojala (ali mislim da se ovaj konkretni dogadaj odvio u dubrovniku Confused).
(sve financijske transakcije zbora na matematici o kojima mi imamo informacije mozete vidit ovdje.)

medu imenima projekata za koje je SUMA trazila financiranje u 2006. se ne cini da ima nesto za debatni klub.

sve u svemu, izgleda da, ako nesto i postoji, trenutno nije bas aktivno. pitanje je moze li se reanimirat ovo vec postojece ili treba osnovat novi. samo naprijed, u svakom slucaju Wink

@sorrow: najocitiji primjer debate (i to mladenacke Smile ) ti je parlaonica na tv-u (ups, vidim da si to vec skuzio - ne znam sta ti je bezveze u tome, debata je debata, i car iste je u tome da se vjezbas zastupati neko misljenje makar bilo nesto najbezveznije na svijetu Smile )

nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 13:24 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

zahvaljujem na objasnjenjima... :D
mada mi se cini da se iz prilozenog moze steci dojam da je debata samo formalna i ozbilljna aktivnost

debata nije samo to. moze se debatirati na teze tipa : Homer Simpson je idealni otac (eh to je bilo posebno :D ) i sl.

daklem ako ima zainteresiranih a posebno bi bilo super ako ima neki iskusni debatant koji bi se htio baviti drustevno korisnim radom :D da priskoci
zahvaljujem na objasnjenjima... Very Happy
mada mi se cini da se iz prilozenog moze steci dojam da je debata samo formalna i ozbilljna aktivnost

debata nije samo to. moze se debatirati na teze tipa : Homer Simpson je idealni otac (eh to je bilo posebno Very Happy ) i sl.

daklem ako ima zainteresiranih a posebno bi bilo super ako ima neki iskusni debatant koji bi se htio baviti drustevno korisnim radom Very Happy da priskoci

cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 13:38 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nana"]zahvaljujem na objasnjenjima... :D
[/quote]
ne, debata je perverzna (nastrana, neprirodna) aktivnost. Neprirodna je zato sto zahtjeva da jezik, koji ima svoju estetiku i svoj tekst svede na strogu formu, koja nije nuzno logicka, dakle, da svede govor u birokratski mjerive segmente.

[quote="nana"]
debata nije samo to. moze se debatirati na teze tipa : Homer Simpson je idealni otac (eh to je bilo posebno :D ) i sl. [/quote]
naravno, pa naveo sam tezu "ruzicasti slonovi imaju gadnu narav".

[quote="nana"]
daklem ako ima zainteresiranih a posebno bi bilo super ako ima neki iskusni debatant koji bi se htio baviti drustevno korisnim radom :D da priskoci[/quote]
procitaj jos jednom moj tekst. detaljno.

'ave fun!

Sinisa
nana (napisa):
zahvaljujem na objasnjenjima... Very Happy

ne, debata je perverzna (nastrana, neprirodna) aktivnost. Neprirodna je zato sto zahtjeva da jezik, koji ima svoju estetiku i svoj tekst svede na strogu formu, koja nije nuzno logicka, dakle, da svede govor u birokratski mjerive segmente.

nana (napisa):

debata nije samo to. moze se debatirati na teze tipa : Homer Simpson je idealni otac (eh to je bilo posebno Very Happy ) i sl.

naravno, pa naveo sam tezu "ruzicasti slonovi imaju gadnu narav".

nana (napisa):

daklem ako ima zainteresiranih a posebno bi bilo super ako ima neki iskusni debatant koji bi se htio baviti drustevno korisnim radom Very Happy da priskoci

'ave fun!

Sinisa

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 17:17 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nana"]posebno bi bilo super ako ima neki iskusni debatant koji bi se htio baviti drustevno korisnim radom :D[/quote]

Ima jedan iskusni debatant koji bi se zarko zelio baviti drustveno korisnim radom u SZ-u ali mu ne daju vise :lolchina:

Nana vjerojatno nisi svjesna da si takla u skakljivu temu :wink:
nana (napisa):
posebno bi bilo super ako ima neki iskusni debatant koji bi se htio baviti drustevno korisnim radom Very Happy

Ima jedan iskusni debatant koji bi se zarko zelio baviti drustveno korisnim radom u SZ-u ali mu ne daju vise Umirem od smijeha!

Nana vjerojatno nisi svjesna da si takla u skakljivu temu Wink

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
kljuki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

15 = 40 - 25

PostPostano: 22:23 sub, 11. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

oćem se i ja u to uključit. oće bit šta od toga? ajde, osmislite nešto. kolko sam primjetila, soba 102 je podosta slobodna....
oćem se i ja u to uključit. oće bit šta od toga? ajde, osmislite nešto. kolko sam primjetila, soba 102 je podosta slobodna....

nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 21:08 uto, 14. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="cinik"]
[/quote]

Jooj oprosti! :oops:

nisam skuzila.....
cinik (napisa):

Jooj oprosti! Embarassed

nisam skuzila.....

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum