Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Neprekidnost i uniformna neprekidnost (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 17:23 pet, 3. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

malo pojašnjenje mi treba oko uniformne neprekidnosti...
Znači ako je uniformno neprekidna =>neprekidnost, dok sama neprekidnost ne povlači uniformnu neprekidnost.
e sad uniformna ili ti jednoliko neprekidna, pitanje danas na usmenom je bilo kako to vidimo odma da li je ili nije uniformno neprekidna.. e sad ja to ne mogu baš vidjeti odma?? kak se to vidi?? konstantni primjeri su da su uniformno neprekidne fje identiteta i f(x)=x^2 ali na nekom segmentu, tj.f:[a,b]->R, pa se to raspisuje dalje, ali je prof. pitao kak mi sad znamo da je to uniformno neprekidno, tj. [u]zašto smo baš to izabrali[/u]??
Znači ako je uniformno neprekidna =>neprekidnost, dok sama neprekidnost ne povlači uniformnu neprekidnost.
e sad uniformna ili ti jednoliko neprekidna, pitanje danas na usmenom je bilo kako to vidimo odma da li je ili nije uniformno neprekidna.. e sad ja to ne mogu baš vidjeti odma?? kak se to vidi?? konstantni primjeri su da su uniformno neprekidne fje identiteta i f(x)=x^2 ali na nekom segmentu, tj.f:[a,b]->R, pa se to raspisuje dalje, ali je prof. pitao kak mi sad znamo da je to uniformno neprekidno, tj. zašto smo baš to izabrali??

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
91 = 108 - 17

PostPostano: 17:46 pet, 3. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]malo pojašnjenje mi treba oko uniformne neprekidnosti...
e sad uniformna ili ti jednoliko neprekidna, pitanje danas na usmenom je bilo kako to vidimo odma da li je ili nije uniformno neprekidna.. e sad ja to ne mogu baš vidjeti odma?? kak se to vidi?? konstantni primjeri su da su uniformno neprekidne fje identiteta i f(x)=x^2 ali na nekom segmentu, tj.f:[a,b]->R, pa se to raspisuje dalje, ali je prof. pitao kak mi sad znamo da je to uniformno neprekidno, tj. [u]zašto smo baš to izabrali[/u]??[/quote]

pa bilo koja neprekidna funkcija koju promatramo na segmentu je uniformno neprekidna, a inace,ako gledas na cijeloj domeni npr., ne smije imat u nekoj tocki limes + ili - beskonacno, u smislu, ako funkcijske vrijednosti nekontrolirano brzo rastu/padaju, to nije dobro za uniformnu neprekidnost. tak npr. 1/x ocito nije uniformno neprekidna na domeni jer u okolini 0 je malo divlja... ako je gledas na segmentu, onda, naravno, jest uniformno nepr. eto, slikovito i u obliku pricice... :lol:
Anonymous (napisa):
e sad uniformna ili ti jednoliko neprekidna, pitanje danas na usmenom je bilo kako to vidimo odma da li je ili nije uniformno neprekidna.. e sad ja to ne mogu baš vidjeti odma?? kak se to vidi?? konstantni primjeri su da su uniformno neprekidne fje identiteta i f(x)=x^2 ali na nekom segmentu, tj.f:[a,b]->R, pa se to raspisuje dalje, ali je prof. pitao kak mi sad znamo da je to uniformno neprekidno, tj. zašto smo baš to izabrali??

pa bilo koja neprekidna funkcija koju promatramo na segmentu je uniformno neprekidna, a inace,ako gledas na cijeloj domeni npr., ne smije imat u nekoj tocki limes + ili - beskonacno, u smislu, ako funkcijske vrijednosti nekontrolirano brzo rastu/padaju, to nije dobro za uniformnu neprekidnost. tak npr. 1/x ocito nije uniformno neprekidna na domeni jer u okolini 0 je malo divlja... ako je gledas na segmentu, onda, naravno, jest uniformno nepr. eto, slikovito i u obliku pricice... Laughing

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Gost

PostPostano: 18:47 pet, 3. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala, puno jasnije :)
[quote] pa bilo koja neprekidna funkcija koju promatramo na segmentu je uniformno neprekidna[/quote] a ako je interval u pitanju?

i još nešto, kod Lipschitzovog svojstva, isti primjer, dakle f(x)=x^2
f:[a,b]->R, i sad kao gleda se derivacija u desnom kutu fje (zašto?), i onda se upravo za taj lambda uzima derivacija od f u točki b???
bio je pr f(x)=x^2, f:[-2,5]->R i sad u dokazu x,x' iz [-2,5] |f(x)-f(x')|=|x^2-x'^2| i sad se postavljalo pitanje dal je |x+x'|<=10, što je ustvari trivijalno i vrijedi, al me zanima zašto se uzima derivacija u toj rubnoj točki
hvala, puno jasnije Smile
Citat:
pa bilo koja neprekidna funkcija koju promatramo na segmentu je uniformno neprekidna
a ako je interval u pitanju?

f:[a,b]→R, i sad kao gleda se derivacija u desnom kutu fje (zašto?), i onda se upravo za taj lambda uzima derivacija od f u točki b???
bio je pr f(x)=x^2, f:[-2,5]→R i sad u dokazu x,x' iz [-2,5] |f(x)-f(x')|=|x^2-x'^2| i sad se postavljalo pitanje dal je |x+x'|⇐10, što je ustvari trivijalno i vrijedi, al me zanima zašto se uzima derivacija u toj rubnoj točki

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 22:07 pet, 3. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymus"]a ako je interval u pitanju?[/quote]
neee, nikako ne, pa u tome je i stvar... kad bi vrijedilo i za otvoreni interval, onda bi nepr i unif nepr bili jedno te isto i zasto bi uopce imali oboje...
pogledaj dokaz sa analize 2 da su na segmentu nepr povlaci un. nepr., mislim da ce ti bit puno jasnije... a mozda malo i definiciju un. nepr. :D

[quote="Anonymous"]i još nešto, kod Lipschitzovog svojstva, isti primjer, dakle f(x)=x^2
f:[a,b]->R, i sad kao gleda se derivacija u desnom kutu fje (zašto?), i onda se upravo za taj lambda uzima derivacija od f u točki b???
bio je pr f(x)=x^2, f:[-2,5]->R i sad u dokazu x,x' iz [-2,5] |f(x)-f(x')|=|x^2-x'^2| i sad se postavljalo pitanje dal je |x+x'|<=10, što je ustvari trivijalno i vrijedi, al me zanima zašto se uzima derivacija u toj rubnoj točki[/quote]

ma ne gleda se u desnom kutu opcenito, nego se tu to tak potrefilo... nisam tocno sigurna kaj pitas, slobodno reci ak sam profulala...
znaci, ako nam je funkcija klase C 1 to povlaci lipschitzovost i to bas na nacin da nam je taj lambda određen sa vrijednošću derivacije na tom segmentu prema Lagrangeovom tm srednje vrijednosti(najvecom vrijednoscu).. sad, posto je interval bio slucajno takav da je derivacija imala najvecu vrijednost u desnom rubu, onda smo gledali desni rub... :kravica:
Anonymus (napisa):

neee, nikako ne, pa u tome je i stvar... kad bi vrijedilo i za otvoreni interval, onda bi nepr i unif nepr bili jedno te isto i zasto bi uopce imali oboje...
pogledaj dokaz sa analize 2 da su na segmentu nepr povlaci un. nepr., mislim da ce ti bit puno jasnije... a mozda malo i definiciju un. nepr. Very Happy

Anonymous (napisa):
f:[a,b]→R, i sad kao gleda se derivacija u desnom kutu fje (zašto?), i onda se upravo za taj lambda uzima derivacija od f u točki b???
bio je pr f(x)=x^2, f:[-2,5]→R i sad u dokazu x,x' iz [-2,5] |f(x)-f(x')|=|x^2-x'^2| i sad se postavljalo pitanje dal je |x+x'|⇐10, što je ustvari trivijalno i vrijedi, al me zanima zašto se uzima derivacija u toj rubnoj točki

ma ne gleda se u desnom kutu opcenito, nego se tu to tak potrefilo... nisam tocno sigurna kaj pitas, slobodno reci ak sam profulala...
znaci, ako nam je funkcija klase C 1 to povlaci lipschitzovost i to bas na nacin da nam je taj lambda određen sa vrijednošću derivacije na tom segmentu prema Lagrangeovom tm srednje vrijednosti(najvecom vrijednoscu).. sad, posto je interval bio slucajno takav da je derivacija imala najvecu vrijednost u desnom rubu, onda smo gledali desni rub... Kravica

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
luce
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 10 - 1

PostPostano: 16:58 sub, 4. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ignavia"][quote="Anonymus"]a ako je interval u pitanju?[/quote]
pogledaj dokaz sa analize 2 da su na segmentu nepr povlaci un. nepr., mislim da ce ti bit puno jasnije... a mozda malo i definiciju un. nepr. :D
[/quote]

ispravak;
da, ako je interval podskup nekog segmenta na kojem je fja unif. nepr. npr x*x na <-1,3>
Ignavia (napisa):
Anonymus (napisa):

pogledaj dokaz sa analize 2 da su na segmentu nepr povlaci un. nepr., mislim da ce ti bit puno jasnije... a mozda malo i definiciju un. nepr. Very Happy

ispravak;
da, ako je interval podskup nekog segmenta na kojem je fja unif. nepr. npr x*x na ←1,3>

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 18:30 sub, 4. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="luce"][quote="Ignavia"][quote="Anonymus"]a ako je interval u pitanju?[/quote]
[/quote]

ispravak;
da, ako je interval podskup nekog segmenta na kojem je fja unif. nepr. npr x*x na <-1,3>[/quote]

Nije ispravak nego napomena :ccc: :P
Ako je funkcija uniformno neprekidna na nekom skupu, onda je uniformno neprekidna i na svakom podskupu tog skupa sto je jasno iz definicije :D
Ovo sa intervalom i segmentom je primjer takvog slucaja. Opcenito, funkcija koja je neprekidna na intervalu nije uniformno neprekidna
luce (napisa):
Ignavia (napisa):
Anonymus (napisa):

ispravak;
da, ako je interval podskup nekog segmenta na kojem je fja unif. nepr. npr x*x na ←1,3>

Nije ispravak nego napomena Ccc.... Sram te bilo... Razz
Ako je funkcija uniformno neprekidna na nekom skupu, onda je uniformno neprekidna i na svakom podskupu tog skupa sto je jasno iz definicije Very Happy
Ovo sa intervalom i segmentom je primjer takvog slucaja. Opcenito, funkcija koja je neprekidna na intervalu nije uniformno neprekidna

Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 18:42 sub, 4. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Grga, koji si ti kavalir postao... :romeo: :anifaint: :navijacica: :trio:

@luce: al super ti je napomena, stvarno, nisam se sjetila to nadodati, a nisam sigurna da bi gost to sam dokucio... :okgreen:

goste, javi se i opovrgni klevetu :lol:
Grga, koji si ti kavalir postao... Romeo i Julija Padam u (o)nesvijest! Go go go!!! Vesele plesacice

@luce: al super ti je napomena, stvarno, nisam se sjetila to nadodati, a nisam sigurna da bi gost to sam dokucio... Mr.Green says Ok!

goste, javi se i opovrgni klevetu Laughing

Gost

PostPostano: 16:25 ned, 5. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

dakle ljudi hvala vam :)
i da,da luce napomena ti je super :miniklap:
tek sam počela tu analizu pa još ne baratam s tim svim, budući da je ma2 bila davno... 8-[
e a ovo sa Lipschitzom...ma taj lambda kad se trebao odrediti se ustvari gledala derivacija fje, u tom primjeru u desnom rubu,zato kaj uzima max, naravno ne općenito, sam si nisam mogla povezati zašto gleda derivaciju
dakle ljudi hvala vam Smile
i da,da luce napomena ti je super Applause
tek sam počela tu analizu pa još ne baratam s tim svim, budući da je ma2 bila davno... Anxious
e a ovo sa Lipschitzom...ma taj lambda kad se trebao odrediti se ustvari gledala derivacija fje, u tom primjeru u desnom rubu,zato kaj uzima max, naravno ne općenito, sam si nisam mogla povezati zašto gleda derivaciju

[Vrh]
Meri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 12 - 2

PostPostano: 20:05 uto, 7. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

e, jos nije dobro za uniformnu neprekidnost niti kad funkcija previse "titra"; npr. g(x)= sin(2pi/x), za x iz <0,1]; onak slikovito, ova funkcija previse titra u blizini nule, pa zato nije uniformno neprekidna :bird:
e, jos nije dobro za uniformnu neprekidnost niti kad funkcija previse "titra"; npr. g(x)= sin(2pi/x), za x iz <0,1]; onak slikovito, ova funkcija previse titra u blizini nule, pa zato nije uniformno neprekidna Pa, ptica... Zar nije ocito?

anet
Gost

PostPostano: 14:50 čet, 9. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

e a ako uzmem za primjer linearni operator, kao sa R^n->R^n i ak me traži da mu to dokažem... kak se to raspiše?
e a ako uzmem za primjer linearni operator, kao sa R^n->R^n i ak me traži da mu to dokažem... kak se to raspiše?

[Vrh]
Meri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 12 - 2

PostPostano: 22:14 čet, 9. 3. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anet"]e a ako uzmem za primjer linearni operator, kao sa R^n->R^n i ak me traži da mu to dokažem... kak se to raspiše?[/quote]

mi znamo da je svaki lineran operator omeden, pa onda takoder i znamo da ima lipschitzovo svojstvo; a znamo da ako, funkcija opcenito, ima lipshitzovo svosjstvo da je onda uniformno neprekidna.
btw, to su u skripti tm2.20, tm.2.21, korolar 2.22
anet (napisa):

mi znamo da je svaki lineran operator omeden, pa onda takoder i znamo da ima lipschitzovo svojstvo; a znamo da ako, funkcija opcenito, ima lipshitzovo svosjstvo da je onda uniformno neprekidna.
btw, to su u skripti tm2.20, tm.2.21, korolar 2.22

dokaz
Gost

PostPostano: 22:31 ned, 28. 9. 2008    Naslov: dokaz Citirajte i odgovorite

e imam ja jedno pitanje u vezi uniformne neprekidnosti

kako se moze dokazati da je npr f(x)=x^2 uniformno ne prekidna na segmentu[-a,a].

jel se to uzima sad prozivoljno epsilon>0 tako da postoji sigma >0 tako da za svako x1,x2 cija je medjusobno rastojanje manje od sigma ......

ne kontam kako se dokazuje ta uniformna neprekidnost..

et ako bi neko mogo objasnitit bio bi mu zahvalan
e imam ja jedno pitanje u vezi uniformne neprekidnosti

kako se moze dokazati da je npr f(x)=x^2 uniformno ne prekidna na segmentu[-a,a].

jel se to uzima sad prozivoljno epsilon>0 tako da postoji sigma >0 tako da za svako x1,x2 cija je medjusobno rastojanje manje od sigma ......

ne kontam kako se dokazuje ta uniformna neprekidnost..

et ako bi neko mogo objasnitit bio bi mu zahvalan

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 1:15 pon, 29. 9. 2008    Naslov: Re: dokaz Citirajte i odgovorite

[quote="dokaz"]kako se moze dokazati da je npr f(x)=x^2 uniformno ne prekidna na segmentu[-a,a].[/quote]

Funkcija [latex]f(x)=x^{2}[/latex] je neprekidna na cijeloj domeni, jer je elementarna, pa je neprekidna i na segmentu [latex][-a,a][/latex]. Taj segment je kompaktan skup (jer je ograničen i zatvoren), pa po teoremu 7.6 iz skripte, f je uniformno neprekidna na tom segmentu.
dokaz (napisa):

Funkcija je neprekidna na cijeloj domeni, jer je elementarna, pa je neprekidna i na segmentu . Taj segment je kompaktan skup (jer je ograničen i zatvoren), pa po teoremu 7.6 iz skripte, f je uniformno neprekidna na tom segmentu.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
confused
Gost

PostPostano: 20:17 sub, 4. 9. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mene pak zanima, konkretno, kod funkcije triju varijabli, da li uvodim kakvu restrikciju prilikom provjeravanja uniformne neprekidnosti (jer pricica sa kvadraticem ne pali)... Npr, konkretno, kako bi se za bezveznu f:R^3->R, f(x,y,z)=2x+3y-z provjerila uniformna neprekidnost po definiciji?
Mene pak zanima, konkretno, kod funkcije triju varijabli, da li uvodim kakvu restrikciju prilikom provjeravanja uniformne neprekidnosti (jer pricica sa kvadraticem ne pali)... Npr, konkretno, kako bi se za bezveznu f:R^3->R, f(x,y,z)=2x+3y-z provjerila uniformna neprekidnost po definiciji?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum