Molim pomoć ako netko zna. Naime, u knjizi iz elementarne 1, na str. 37 ima jedan teorem koji glsai:
Realan broj x iz <0,1> je racionalan ako i samo ako je njegov decimalni zapis periodičan.
E sad, u dokazu kaže: Neka je x=a/b i a<b. Tada možemo pisati
10a/b=a_1+a'_1, a_1 iz {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}, 0<=a'_1<1
što daje 10a=a_1*b+a'_1*b. Dakle, a'_1*b je ostatak u prvom koraku dijeljenja broja 10a sa b. Općenito je a'_(n+1)*b je ostatak u (n+1)-vom koraku dijeljenja a sa b. Ako je a'_(n+1)=0 za neko n, onda izlazi da je
10^(n+1)[a/b-a_1/10-...-a_n/10^n-a_n+1/10^(n+1)]=0,
što pokazuje da je a/b decimalni broj, pa je periodičan. Zašto to? Kaj je svaki decimalni broj periodičan? (Imam neki osjećaj da je pitanje glupo :oops: ) Ali nije to glavno. Dokaz ide dalje:
Ako je a'_i<>0 (različito od 0) za svako i, onda postoje brojevi k,p iz N, takvi da je
a_(p+k)*b=a'_k*b.
Ovo ne kužim zašto. Naime, ja sumnjam da bi tu trebalo pisati
a'_(p+k)*b=a'_k*b,
ali ni to ne znam zašto. Dokaz ide dalje, ali to kužim.
Eto, ako bi netko bio voljan odgovoriti bio bih mu/joj vrlo zahvalan. :)
Molim pomoć ako netko zna. Naime, u knjizi iz elementarne 1, na str. 37 ima jedan teorem koji glsai:
Realan broj x iz <0,1> je racionalan ako i samo ako je njegov decimalni zapis periodičan.
E sad, u dokazu kaže: Neka je x=a/b i a<b. Tada možemo pisati
10a/b=a_1+a'_1, a_1 iz {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}, 0⇐a'_1<1
što daje 10a=a_1*b+a'_1*b. Dakle, a'_1*b je ostatak u prvom koraku dijeljenja broja 10a sa b. Općenito je a'_(n+1)*b je ostatak u (n+1)-vom koraku dijeljenja a sa b. Ako je a'_(n+1)=0 za neko n, onda izlazi da je
10^(n+1)[a/b-a_1/10-...-a_n/10^n-a_n+1/10^(n+1)]=0,
što pokazuje da je a/b decimalni broj, pa je periodičan. Zašto to? Kaj je svaki decimalni broj periodičan? (Imam neki osjećaj da je pitanje glupo ) Ali nije to glavno. Dokaz ide dalje:
Ako je a'_i<>0 (različito od 0) za svako i, onda postoje brojevi k,p iz N, takvi da je
a_(p+k)*b=a'_k*b.
Ovo ne kužim zašto. Naime, ja sumnjam da bi tu trebalo pisati
a'_(p+k)*b=a'_k*b,
ali ni to ne znam zašto. Dokaz ide dalje, ali to kužim.
Eto, ako bi netko bio voljan odgovoriti bio bih mu/joj vrlo zahvalan.
|