Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zad od 26.9.2005 (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 13:58 pet, 20. 1. 2006    Naslov: zad od 26.9.2005 Citirajte i odgovorite

Dakle dana je fja f:R^3-->R f(x,y,z)=||av||^2 - (x+y,z)d gdje je a u R,
d=(d1,d2) u R^2, v=(v1,v2,v3) u R^3.Treba viditi da je f diferencijabilna na R^3 i odrediti diferencijal u (0,0,0).

nakon što sam malo raspisao fju dobivam
f(x,y,z)=a^2(v1+v2+v3) - xd1 - yd1 +zd2
ja sam sad išao računati parc. derivacije i dobio sam dxf(x,y,z)=-d1
dyf(x,y,z)=-d1 dzf(x,y,z)=d2 šta su sve konstante dakle neprekidne pa zaključujem da postoji diferencijal i Df(x,y,z)=(-d1,-d1,d2) pa je i
Df(0,0,0)=(-d1,-d1,d2)

sad ovo mi se nekako čini prelaganim za rok pa bih molio nekoga da potvrdi moje rješenje ili mi pokaže moguću pogrešku.

Drugi zadatak koji me zanima jes sljedeći:treba odrediti jednađbu ravnine koja prolazi ishodištem i okomita je na tangencijalnu ravninu plohe S... 4x^2 + 3y^2 + 2z^2=12 u točki (1,sqrt(2),1).

Tu sam napravio jednađbu tang. ravnine na plohu S u (1,sqrt(2),1) i to mi ispada 8x + 6sqrt(2)y + 4z=24, za traženu ravninu uzeo sam da je oblika
Ax + By + Cz + D=0 i budući da ide kroz ishodište dovivam da je D=0, iz uvjeta okomitosti na tang. rav. na S dobivam sustav
8A + 6sqrt(2)B +4C=0 i tu sam zapeo tj. nema više nikakvih uvjeta iz kojih bi mogao još koju jednađbu kreirati i odrediti A,B,C pa bih bio zahvalan na pomoći.
Dakle dana je fja f:R^3-->R f(x,y,z)=||av||^2 - (x+y,z)d gdje je a u R,
d=(d1,d2) u R^2, v=(v1,v2,v3) u R^3.Treba viditi da je f diferencijabilna na R^3 i odrediti diferencijal u (0,0,0).

nakon što sam malo raspisao fju dobivam
f(x,y,z)=a^2(v1+v2+v3) - xd1 - yd1 +zd2
ja sam sad išao računati parc. derivacije i dobio sam dxf(x,y,z)=-d1
dyf(x,y,z)=-d1 dzf(x,y,z)=d2 šta su sve konstante dakle neprekidne pa zaključujem da postoji diferencijal i Df(x,y,z)=(-d1,-d1,d2) pa je i
Df(0,0,0)=(-d1,-d1,d2)

sad ovo mi se nekako čini prelaganim za rok pa bih molio nekoga da potvrdi moje rješenje ili mi pokaže moguću pogrešku.

Drugi zadatak koji me zanima jes sljedeći:treba odrediti jednađbu ravnine koja prolazi ishodištem i okomita je na tangencijalnu ravninu plohe S... 4x^2 + 3y^2 + 2z^2=12 u točki (1,sqrt(2),1).

Tu sam napravio jednađbu tang. ravnine na plohu S u (1,sqrt(2),1) i to mi ispada 8x + 6sqrt(2)y + 4z=24, za traženu ravninu uzeo sam da je oblika
Ax + By + Cz + D=0 i budući da ide kroz ishodište dovivam da je D=0, iz uvjeta okomitosti na tang. rav. na S dobivam sustav
8A + 6sqrt(2)B +4C=0 i tu sam zapeo tj. nema više nikakvih uvjeta iz kojih bi mogao još koju jednađbu kreirati i odrediti A,B,C pa bih bio zahvalan na pomoći.

[Vrh]
vili
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
31 = 55 - 24

PostPostano: 11:40 sri, 25. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ajd evo ja ću drugi zadatak pa će se valjda neko i za prvi nać :wink: .

Ima više takvih ravnina (točnije beskonačno (neprebrojivo 8) )).
Probaj si samo zamisliti ili skicirati u R^3 pa ćeš vidjeti. A pošto te traži neku takvu ravninu, uzmi bilo koju (recimo x-2z=0) i to je to.
Ajd evo ja ću drugi zadatak pa će se valjda neko i za prvi nać Wink .

Ima više takvih ravnina (točnije beskonačno (neprebrojivo Cool )).
Probaj si samo zamisliti ili skicirati u R^3 pa ćeš vidjeti. A pošto te traži neku takvu ravninu, uzmi bilo koju (recimo x-2z=0) i to je to.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 14:09 sri, 25. 1. 2006    Naslov: Re: zad od 26.9.2005 Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Dakle dana je fja f:R^3-->R f(x,y,z)=||av||^2 - (x+y,z)d gdje je a u R,
..........................................................
sad ovo mi se nekako čini prelaganim za rok pa bih molio nekoga da potvrdi moje rješenje ili mi pokaže moguću pogrešku.[/quote]
Ma u redu je. Onaj ||av||^2 je samo za "zbunjivanje", to je obična konstanta koja ne ovisi o x,y,z. A ostatak je linearna funkcija.

[b]Naknadni edit:[/b] Nije baš sasvim u redu. Hvala akki što mi je skrenula pažnju.
Prvo, ||av||^2 nije a^2(v1+v2+v3) nego a^2(v1^2+v2^2+v3^2), no to je konstanta pa za ostatak zadatka nije bitna.
Drugo, linearni dio -(x+y,z)d nije -xd1-yd1+zd2 nego -xd1-yd1-zd2, pa je traženi diferencijal [-d1, -d1, -d2].

[quote="Anonymous"]Drugi zadatak koji me zanima jes sljedeći:treba odrediti jednađbu ravnine koja prolazi ishodištem i okomita je na tangencijalnu ravninu plohe S... 4x^2 + 3y^2 + 2z^2=12 u točki (1,sqrt(2),1).[/quote]
Može se shvatiti ovako kako je vili rekao, a može se shvatiti i da tražena ravnina prolazi točkom (1,sqrt(2),1). Tj, tako su autori zadatka zamislili, i to je bilo rečeno dok se zadatak rješavao.
Anonymous (napisa):
Dakle dana je fja f:R^3→R f(x,y,z)=||av||^2 - (x+y,z)d gdje je a u R,
..........................................................

Ma u redu je. Onaj ||av||^2 je samo za "zbunjivanje", to je obična konstanta koja ne ovisi o x,y,z. A ostatak je linearna funkcija.

Naknadni edit: Nije baš sasvim u redu. Hvala akki što mi je skrenula pažnju.
Prvo, ||av||^2 nije a^2(v1+v2+v3) nego a^2(v1^2+v2^2+v3^2), no to je konstanta pa za ostatak zadatka nije bitna.
Drugo, linearni dio -(x+y,z)d nije -xd1-yd1+zd2 nego -xd1-yd1-zd2, pa je traženi diferencijal [-d1, -d1, -d2].

Anonymous (napisa):

Može se shvatiti ovako kako je vili rekao, a može se shvatiti i da tražena ravnina prolazi točkom (1,sqrt(2),1). Tj, tako su autori zadatka zamislili, i to je bilo rečeno dok se zadatak rješavao.

Zadnja promjena: mea; 18:42 sub, 22. 4. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:04 sri, 25. 1. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

hmmm odlično već sam mislio da ću ostati bez odgovara
hvala svima na pomoći!
hmmm odlično već sam mislio da ću ostati bez odgovara
hvala svima na pomoći!

[Vrh]
akki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 13:34 sub, 22. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

nemogu nikako dobiti jedinstveni vektor normale tražene ravnine.
Dakle dobila sam da je vektor normale tang. ravnine (8, 6*sqrt(2),-4). Dakle znam da je vektor normale tražene ravnine okomit na taj vektor, i da ravnina prolazi kroz (0,0,0) i (1,sqrt(2),1).... iz toga jedino mogu zaključit da postoji prvac x=y/sqrt(2)=z koji leži u traženoj ravnini, al neznam dobit jednadžbu ravnine :oops:
Dakle dobila sam da je vektor normale tang. ravnine (8, 6*sqrt(2),-4). Dakle znam da je vektor normale tražene ravnine okomit na taj vektor, i da ravnina prolazi kroz (0,0,0) i (1,sqrt(2),1).... iz toga jedino mogu zaključit da postoji prvac x=y/sqrt(2)=z koji leži u traženoj ravnini, al neznam dobit jednadžbu ravnine Embarassed

tamo gdje si bio i kamo se čezneš vratiti....
Go go go!!! #Lil angel
[Vrh]
akki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 17:26 sub, 22. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam još jedno pitanje iz ovog roka.

Izračunajte integral po V od (x^2+y+z^2) dxdydz ako je V dio prostora omeđen ravninama y=0, y=1 i plohom x^2+z^2=1.

Dali je točno slijedeće:
x=rcosL, z=rsinL za r iz [0,1] i L iz[o,2*pi] i y iz [0,1]

I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL :?:

Rješenje koje dobijem je 3*pi/2
Imam još jedno pitanje iz ovog roka.

Izračunajte integral po V od (x^2+y+z^2) dxdydz ako je V dio prostora omeđen ravninama y=0, y=1 i plohom x^2+z^2=1.

Dali je točno slijedeće:
x=rcosL, z=rsinL za r iz [0,1] i L iz[o,2*pi] i y iz [0,1]

I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL Question

Rješenje koje dobijem je 3*pi/2

Go go go!!! #Lil angel
[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 18:52 sub, 22. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="akki"]I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL[/quote]
Zašto kvadrirate (r^2+y) ?
akki (napisa):
I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 19:00 sub, 22. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="akki"]nemogu nikako dobiti jedinstveni vektor normale tražene ravnine.
Dakle dobila sam da je vektor normale tang. ravnine (8, 6*sqrt(2),-4). Dakle znam da je vektor normale tražene ravnine okomit na taj vektor, i da ravnina prolazi kroz (0,0,0) i (1,sqrt(2),1).... iz toga jedino mogu zaključit da postoji prvac x=y/sqrt(2)=z koji leži u traženoj ravnini, al neznam dobit jednadžbu ravnine :oops:[/quote]
Niste iskoristili da je ravnina okomita na tangencijalnu. Tražite ravninu koja prolazi kroz dvije poznate točke, a njen smjer sadrži poznati vektor (vektor normale tang. ravnine, usput - zadnja koordinata bi trebala biti +4, ako je zadatak dobro prepisan u prvom postu).
akki (napisa):
Dakle dobila sam da je vektor normale tang. ravnine (8, 6*sqrt(2),-4). Dakle znam da je vektor normale tražene ravnine okomit na taj vektor, i da ravnina prolazi kroz (0,0,0) i (1,sqrt(2),1).... iz toga jedino mogu zaključit da postoji prvac x=y/sqrt(2)=z koji leži u traženoj ravnini, al neznam dobit jednadžbu ravnine Embarassed

Niste iskoristili da je ravnina okomita na tangencijalnu. Tražite ravninu koja prolazi kroz dvije poznate točke, a njen smjer sadrži poznati vektor (vektor normale tang. ravnine, usput - zadnja koordinata bi trebala biti +4, ako je zadatak dobro prepisan u prvom postu).

[Vrh]
davi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 19:48 sub, 22. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Normala ravnine je okomita na normalu tang.ravnine pa je (A,B,C)(8,6sqrt(2),4)=0 => 4A+3sqrt(2)B+2C=0
(1,sqrt(2),1) je tocka iz ravnine => A+sqrt(2)B+C=0
Pa kad rijesim te dvije jednadzbe dobijem vektor (-sqrt(2)/2*B, B, -sqrt(2)/2*B) a to je valjda (-sqrt(2)/2,1,-sqrt(2)/2)
Jel to dobro?
Normala ravnine je okomita na normalu tang.ravnine pa je (A,B,C)(8,6sqrt(2),4)=0 => 4A+3sqrt(2)B+2C=0
(1,sqrt(2),1) je tocka iz ravnine => A+sqrt(2)B+C=0
Pa kad rijesim te dvije jednadzbe dobijem vektor (-sqrt(2)/2*B, B, -sqrt(2)/2*B) a to je valjda (-sqrt(2)/2,1,-sqrt(2)/2)
Jel to dobro?

[Vrh]
akki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 19:55 sub, 22. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mea"][quote="akki"]I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL[/quote]
Zašto kvadrirate (r^2+y) ?[/quote]

Krivo sam prepisala iz teke :lol:
Dakle dobila sam I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^3*r dydrdL...
Zanima me dali je ovakva zamjena varijabli točna i da li je Jakobijan r :?:
mea (napisa):
akki (napisa):
I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL

Krivo sam prepisala iz teke Laughing
Zanima me dali je ovakva zamjena varijabli točna i da li je Jakobijan r Question

Go go go!!! #Lil angel
[Vrh]
akki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 20:09 sub, 22. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mea"]
Niste iskoristili da je ravnina okomita na tangencijalnu. Tražite ravninu koja prolazi kroz dvije poznate točke, a njen smjer sadrži poznati vektor (vektor normale tang. ravnine, usput - zadnja koordinata bi trebala biti +4, ako je zadatak dobro prepisan u prvom postu).[/quote]

Iz ovoga sam zaključila da ta ravnina također sadrži točku jednaku koordinatama vektora normale na tang. ravninu (8, 6sqrt(2), 4)(jer sadrži pravac sa istim vektorom smjera) pa sam sve tri točke uvrstila u jednadžbu ravnine kroz tri točke i dobila sam:
2sqrt(2)x-4y+2sqrt(2)z=0
mea (napisa):

Iz ovoga sam zaključila da ta ravnina također sadrži točku jednaku koordinatama vektora normale na tang. ravninu (8, 6sqrt(2), 4)(jer sadrži pravac sa istim vektorom smjera) pa sam sve tri točke uvrstila u jednadžbu ravnine kroz tri točke i dobila sam:
2sqrt(2)x-4y+2sqrt(2)z=0

Go go go!!! #Lil angel
[Vrh]
davi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 20:39 sub, 22. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako pomnozis moj vektor smjera s -4 dobijes tvoj vektor smjera, a to je onda valjda to :D
Ako pomnozis moj vektor smjera s -4 dobijes tvoj vektor smjera, a to je onda valjda to Very Happy

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 1:14 ned, 23. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="akki"]Dakle dobila sam I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^3*r dydrdL...
Zanima me dali je ovakva zamjena varijabli točna i da li je Jakobijan r :?:[/quote]
Jakobijan jest r, jer su to zapravo cilindrične koordinate.
Ovo bi bilo Int (x^2+y+z^2)^3 dxdydz...
Ako tražite Int (x^2+y+z^2) dxdydz (kao što piše u gornjem postu), onda nema ni ^2 ni ^3.

Što se tiče tang. ravnine, oba načina (davi, akki) su dobra. Kako ste dobili i isti rezultat, valjda je i račun dobar.
akki (napisa):
Zanima me dali je ovakva zamjena varijabli točna i da li je Jakobijan r Question

Jakobijan jest r, jer su to zapravo cilindrične koordinate.
Ovo bi bilo Int (x^2+y+z^2)^3 dxdydz...
Ako tražite Int (x^2+y+z^2) dxdydz (kao što piše u gornjem postu), onda nema ni ^2 ni ^3.

Što se tiče tang. ravnine, oba načina (davi, akki) su dobra. Kako ste dobili i isti rezultat, valjda je i račun dobar.

[Vrh]
akki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 9:23 ned, 23. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Očito sam krivo i zadatak prepisala...

Izračunajte integral po V od (x^2+y+z^2)^3 dxdydz ako je V dio prostora omeđen ravninama y=0, y=1 i plohom x^2+z^2=1.

Pretpostavljam da sad ima smisla onaj ^3
Očito sam krivo i zadatak prepisala...

Izračunajte integral po V od (x^2+y+z^2)^3 dxdydz ako je V dio prostora omeđen ravninama y=0, y=1 i plohom x^2+z^2=1.

Pretpostavljam da sad ima smisla onaj ^3

Go go go!!! #Lil angel
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum