Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
Postano: 13:58 pet, 20. 1. 2006 Naslov: zad od 26.9.2005 |
|
|
Dakle dana je fja f:R^3-->R f(x,y,z)=||av||^2 - (x+y,z)d gdje je a u R,
d=(d1,d2) u R^2, v=(v1,v2,v3) u R^3.Treba viditi da je f diferencijabilna na R^3 i odrediti diferencijal u (0,0,0).
nakon što sam malo raspisao fju dobivam
f(x,y,z)=a^2(v1+v2+v3) - xd1 - yd1 +zd2
ja sam sad išao računati parc. derivacije i dobio sam dxf(x,y,z)=-d1
dyf(x,y,z)=-d1 dzf(x,y,z)=d2 šta su sve konstante dakle neprekidne pa zaključujem da postoji diferencijal i Df(x,y,z)=(-d1,-d1,d2) pa je i
Df(0,0,0)=(-d1,-d1,d2)
sad ovo mi se nekako čini prelaganim za rok pa bih molio nekoga da potvrdi moje rješenje ili mi pokaže moguću pogrešku.
Drugi zadatak koji me zanima jes sljedeći:treba odrediti jednađbu ravnine koja prolazi ishodištem i okomita je na tangencijalnu ravninu plohe S... 4x^2 + 3y^2 + 2z^2=12 u točki (1,sqrt(2),1).
Tu sam napravio jednađbu tang. ravnine na plohu S u (1,sqrt(2),1) i to mi ispada 8x + 6sqrt(2)y + 4z=24, za traženu ravninu uzeo sam da je oblika
Ax + By + Cz + D=0 i budući da ide kroz ishodište dovivam da je D=0, iz uvjeta okomitosti na tang. rav. na S dobivam sustav
8A + 6sqrt(2)B +4C=0 i tu sam zapeo tj. nema više nikakvih uvjeta iz kojih bi mogao još koju jednađbu kreirati i odrediti A,B,C pa bih bio zahvalan na pomoći.
Dakle dana je fja f:R^3-->R f(x,y,z)=||av||^2 - (x+y,z)d gdje je a u R,
d=(d1,d2) u R^2, v=(v1,v2,v3) u R^3.Treba viditi da je f diferencijabilna na R^3 i odrediti diferencijal u (0,0,0).
nakon što sam malo raspisao fju dobivam
f(x,y,z)=a^2(v1+v2+v3) - xd1 - yd1 +zd2
ja sam sad išao računati parc. derivacije i dobio sam dxf(x,y,z)=-d1
dyf(x,y,z)=-d1 dzf(x,y,z)=d2 šta su sve konstante dakle neprekidne pa zaključujem da postoji diferencijal i Df(x,y,z)=(-d1,-d1,d2) pa je i
Df(0,0,0)=(-d1,-d1,d2)
sad ovo mi se nekako čini prelaganim za rok pa bih molio nekoga da potvrdi moje rješenje ili mi pokaže moguću pogrešku.
Drugi zadatak koji me zanima jes sljedeći:treba odrediti jednađbu ravnine koja prolazi ishodištem i okomita je na tangencijalnu ravninu plohe S... 4x^2 + 3y^2 + 2z^2=12 u točki (1,sqrt(2),1).
Tu sam napravio jednađbu tang. ravnine na plohu S u (1,sqrt(2),1) i to mi ispada 8x + 6sqrt(2)y + 4z=24, za traženu ravninu uzeo sam da je oblika
Ax + By + Cz + D=0 i budući da ide kroz ishodište dovivam da je D=0, iz uvjeta okomitosti na tang. rav. na S dobivam sustav
8A + 6sqrt(2)B +4C=0 i tu sam zapeo tj. nema više nikakvih uvjeta iz kojih bi mogao još koju jednađbu kreirati i odrediti A,B,C pa bih bio zahvalan na pomoći.
|
|
[Vrh] |
|
vili Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mea Forumaš(ica)

|
Postano: 14:09 sri, 25. 1. 2006 Naslov: Re: zad od 26.9.2005 |
|
|
[quote="Anonymous"]Dakle dana je fja f:R^3-->R f(x,y,z)=||av||^2 - (x+y,z)d gdje je a u R,
..........................................................
sad ovo mi se nekako čini prelaganim za rok pa bih molio nekoga da potvrdi moje rješenje ili mi pokaže moguću pogrešku.[/quote]
Ma u redu je. Onaj ||av||^2 je samo za "zbunjivanje", to je obična konstanta koja ne ovisi o x,y,z. A ostatak je linearna funkcija.
[b]Naknadni edit:[/b] Nije baš sasvim u redu. Hvala akki što mi je skrenula pažnju.
Prvo, ||av||^2 nije a^2(v1+v2+v3) nego a^2(v1^2+v2^2+v3^2), no to je konstanta pa za ostatak zadatka nije bitna.
Drugo, linearni dio -(x+y,z)d nije -xd1-yd1+zd2 nego -xd1-yd1-zd2, pa je traženi diferencijal [-d1, -d1, -d2].
[quote="Anonymous"]Drugi zadatak koji me zanima jes sljedeći:treba odrediti jednađbu ravnine koja prolazi ishodištem i okomita je na tangencijalnu ravninu plohe S... 4x^2 + 3y^2 + 2z^2=12 u točki (1,sqrt(2),1).[/quote]
Može se shvatiti ovako kako je vili rekao, a može se shvatiti i da tražena ravnina prolazi točkom (1,sqrt(2),1). Tj, tako su autori zadatka zamislili, i to je bilo rečeno dok se zadatak rješavao.
Anonymous (napisa): | Dakle dana je fja f:R^3→R f(x,y,z)=||av||^2 - (x+y,z)d gdje je a u R,
..........................................................
sad ovo mi se nekako čini prelaganim za rok pa bih molio nekoga da potvrdi moje rješenje ili mi pokaže moguću pogrešku. |
Ma u redu je. Onaj ||av||^2 je samo za "zbunjivanje", to je obična konstanta koja ne ovisi o x,y,z. A ostatak je linearna funkcija.
Naknadni edit: Nije baš sasvim u redu. Hvala akki što mi je skrenula pažnju.
Prvo, ||av||^2 nije a^2(v1+v2+v3) nego a^2(v1^2+v2^2+v3^2), no to je konstanta pa za ostatak zadatka nije bitna.
Drugo, linearni dio -(x+y,z)d nije -xd1-yd1+zd2 nego -xd1-yd1-zd2, pa je traženi diferencijal [-d1, -d1, -d2].
Anonymous (napisa): | Drugi zadatak koji me zanima jes sljedeći:treba odrediti jednađbu ravnine koja prolazi ishodištem i okomita je na tangencijalnu ravninu plohe S... 4x^2 + 3y^2 + 2z^2=12 u točki (1,sqrt(2),1). |
Može se shvatiti ovako kako je vili rekao, a može se shvatiti i da tražena ravnina prolazi točkom (1,sqrt(2),1). Tj, tako su autori zadatka zamislili, i to je bilo rečeno dok se zadatak rješavao.
Zadnja promjena: mea; 18:42 sub, 22. 4. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
akki Forumaš(ica)

|
Postano: 13:34 sub, 22. 4. 2006 Naslov: |
|
|
nemogu nikako dobiti jedinstveni vektor normale tražene ravnine.
Dakle dobila sam da je vektor normale tang. ravnine (8, 6*sqrt(2),-4). Dakle znam da je vektor normale tražene ravnine okomit na taj vektor, i da ravnina prolazi kroz (0,0,0) i (1,sqrt(2),1).... iz toga jedino mogu zaključit da postoji prvac x=y/sqrt(2)=z koji leži u traženoj ravnini, al neznam dobit jednadžbu ravnine :oops:
nemogu nikako dobiti jedinstveni vektor normale tražene ravnine.
Dakle dobila sam da je vektor normale tang. ravnine (8, 6*sqrt(2),-4). Dakle znam da je vektor normale tražene ravnine okomit na taj vektor, i da ravnina prolazi kroz (0,0,0) i (1,sqrt(2),1).... iz toga jedino mogu zaključit da postoji prvac x=y/sqrt(2)=z koji leži u traženoj ravnini, al neznam dobit jednadžbu ravnine

|
|
[Vrh] |
|
akki Forumaš(ica)

|
Postano: 17:26 sub, 22. 4. 2006 Naslov: |
|
|
Imam još jedno pitanje iz ovog roka.
Izračunajte integral po V od (x^2+y+z^2) dxdydz ako je V dio prostora omeđen ravninama y=0, y=1 i plohom x^2+z^2=1.
Dali je točno slijedeće:
x=rcosL, z=rsinL za r iz [0,1] i L iz[o,2*pi] i y iz [0,1]
I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL :?:
Rješenje koje dobijem je 3*pi/2
Imam još jedno pitanje iz ovog roka.
Izračunajte integral po V od (x^2+y+z^2) dxdydz ako je V dio prostora omeđen ravninama y=0, y=1 i plohom x^2+z^2=1.
Dali je točno slijedeće:
x=rcosL, z=rsinL za r iz [0,1] i L iz[o,2*pi] i y iz [0,1]
I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL
Rješenje koje dobijem je 3*pi/2

|
|
[Vrh] |
|
mea Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
mea Forumaš(ica)

|
Postano: 19:00 sub, 22. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="akki"]nemogu nikako dobiti jedinstveni vektor normale tražene ravnine.
Dakle dobila sam da je vektor normale tang. ravnine (8, 6*sqrt(2),-4). Dakle znam da je vektor normale tražene ravnine okomit na taj vektor, i da ravnina prolazi kroz (0,0,0) i (1,sqrt(2),1).... iz toga jedino mogu zaključit da postoji prvac x=y/sqrt(2)=z koji leži u traženoj ravnini, al neznam dobit jednadžbu ravnine :oops:[/quote]
Niste iskoristili da je ravnina okomita na tangencijalnu. Tražite ravninu koja prolazi kroz dvije poznate točke, a njen smjer sadrži poznati vektor (vektor normale tang. ravnine, usput - zadnja koordinata bi trebala biti +4, ako je zadatak dobro prepisan u prvom postu).
akki (napisa): | nemogu nikako dobiti jedinstveni vektor normale tražene ravnine.
Dakle dobila sam da je vektor normale tang. ravnine (8, 6*sqrt(2),-4). Dakle znam da je vektor normale tražene ravnine okomit na taj vektor, i da ravnina prolazi kroz (0,0,0) i (1,sqrt(2),1).... iz toga jedino mogu zaključit da postoji prvac x=y/sqrt(2)=z koji leži u traženoj ravnini, al neznam dobit jednadžbu ravnine  |
Niste iskoristili da je ravnina okomita na tangencijalnu. Tražite ravninu koja prolazi kroz dvije poznate točke, a njen smjer sadrži poznati vektor (vektor normale tang. ravnine, usput - zadnja koordinata bi trebala biti +4, ako je zadatak dobro prepisan u prvom postu).
|
|
[Vrh] |
|
davi Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:48 sub, 22. 4. 2006 Naslov: |
|
|
Normala ravnine je okomita na normalu tang.ravnine pa je (A,B,C)(8,6sqrt(2),4)=0 => 4A+3sqrt(2)B+2C=0
(1,sqrt(2),1) je tocka iz ravnine => A+sqrt(2)B+C=0
Pa kad rijesim te dvije jednadzbe dobijem vektor (-sqrt(2)/2*B, B, -sqrt(2)/2*B) a to je valjda (-sqrt(2)/2,1,-sqrt(2)/2)
Jel to dobro?
Normala ravnine je okomita na normalu tang.ravnine pa je (A,B,C)(8,6sqrt(2),4)=0 => 4A+3sqrt(2)B+2C=0
(1,sqrt(2),1) je tocka iz ravnine => A+sqrt(2)B+C=0
Pa kad rijesim te dvije jednadzbe dobijem vektor (-sqrt(2)/2*B, B, -sqrt(2)/2*B) a to je valjda (-sqrt(2)/2,1,-sqrt(2)/2)
Jel to dobro?
|
|
[Vrh] |
|
akki Forumaš(ica)

|
Postano: 19:55 sub, 22. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="mea"][quote="akki"]I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL[/quote]
Zašto kvadrirate (r^2+y) ?[/quote]
Krivo sam prepisala iz teke :lol:
Dakle dobila sam I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^3*r dydrdL...
Zanima me dali je ovakva zamjena varijabli točna i da li je Jakobijan r :?:
mea (napisa): | akki (napisa): | I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^2*r dydrdL |
Zašto kvadrirate (r^2+y) ? |
Krivo sam prepisala iz teke
Dakle dobila sam I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^3*r dydrdL...
Zanima me dali je ovakva zamjena varijabli točna i da li je Jakobijan r

|
|
[Vrh] |
|
akki Forumaš(ica)

|
Postano: 20:09 sub, 22. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="mea"]
Niste iskoristili da je ravnina okomita na tangencijalnu. Tražite ravninu koja prolazi kroz dvije poznate točke, a njen smjer sadrži poznati vektor (vektor normale tang. ravnine, usput - zadnja koordinata bi trebala biti +4, ako je zadatak dobro prepisan u prvom postu).[/quote]
Iz ovoga sam zaključila da ta ravnina također sadrži točku jednaku koordinatama vektora normale na tang. ravninu (8, 6sqrt(2), 4)(jer sadrži pravac sa istim vektorom smjera) pa sam sve tri točke uvrstila u jednadžbu ravnine kroz tri točke i dobila sam:
2sqrt(2)x-4y+2sqrt(2)z=0
mea (napisa): |
Niste iskoristili da je ravnina okomita na tangencijalnu. Tražite ravninu koja prolazi kroz dvije poznate točke, a njen smjer sadrži poznati vektor (vektor normale tang. ravnine, usput - zadnja koordinata bi trebala biti +4, ako je zadatak dobro prepisan u prvom postu). |
Iz ovoga sam zaključila da ta ravnina također sadrži točku jednaku koordinatama vektora normale na tang. ravninu (8, 6sqrt(2), 4)(jer sadrži pravac sa istim vektorom smjera) pa sam sve tri točke uvrstila u jednadžbu ravnine kroz tri točke i dobila sam:
2sqrt(2)x-4y+2sqrt(2)z=0

|
|
[Vrh] |
|
davi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mea Forumaš(ica)

|
Postano: 1:14 ned, 23. 4. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="akki"]Dakle dobila sam I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^3*r dydrdL...
Zanima me dali je ovakva zamjena varijabli točna i da li je Jakobijan r :?:[/quote]
Jakobijan jest r, jer su to zapravo cilindrične koordinate.
Ovo bi bilo Int (x^2+y+z^2)^3 dxdydz...
Ako tražite Int (x^2+y+z^2) dxdydz (kao što piše u gornjem postu), onda nema ni ^2 ni ^3.
Što se tiče tang. ravnine, oba načina (davi, akki) su dobra. Kako ste dobili i isti rezultat, valjda je i račun dobar.
akki (napisa): | Dakle dobila sam I[0,2*pi] I[0,1] I[0,1] (r^2+y)^3*r dydrdL...
Zanima me dali je ovakva zamjena varijabli točna i da li je Jakobijan r  |
Jakobijan jest r, jer su to zapravo cilindrične koordinate.
Ovo bi bilo Int (x^2+y+z^2)^3 dxdydz...
Ako tražite Int (x^2+y+z^2) dxdydz (kao što piše u gornjem postu), onda nema ni ^2 ni ^3.
Što se tiče tang. ravnine, oba načina (davi, akki) su dobra. Kako ste dobili i isti rezultat, valjda je i račun dobar.
|
|
[Vrh] |
|
akki Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
|