Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

digitron != kalkulator != računalo ?
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  

Vaš izbor je:
Kalkulator
47%
 47%  [ 26 ]
Digitron
41%
 41%  [ 23 ]
Računalo
10%
 10%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 55

Autor/ica Poruka
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
218 = 249 - 31

PostPostano: 15:09 sub, 6. 5. 2006    Naslov: digitron != kalkulator != računalo ? Citirajte i odgovorite

Zanima me kako nazivate ovu spravu:
[img]http://www.bath.ac.uk/mech-eng/info/calculator.jpg[/img]

Što se tiče engleskog jezika, ona se zove calculator, malo labaviji prijevod na hrvatski je kalkulator, a nešto stroži prijevod je računalo.

E sad, po mojim saznanjima, Digitron je marka kalkulatora.

Zašto se velika većina odlučuje zvati tu spravicu digitron?
Mislim, koliko vas naziva televizor Panasonic ili Sony ili LG ili koju već marku imate?
:lol:
Zanima me kako nazivate ovu spravu:

Što se tiče engleskog jezika, ona se zove calculator, malo labaviji prijevod na hrvatski je kalkulator, a nešto stroži prijevod je računalo.

Zašto se velika većina odlučuje zvati tu spravicu digitron?
Mislim, koliko vas naziva televizor Panasonic ili Sony ili LG ili koju već marku imate?
Laughing

fireball
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
26 = 100 - 74

PostPostano: 15:16 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Re: digitron != kalkulator != računalo ? Citirajte i odgovorite

inače [url=www.digitron.hr]digitron[/url] je firama iz buja ( ko nezna di je buje neka ga nađe u utalasu, a pomaže i google eatrh) koja je sklopila prvi kalkulator na svijeti (ako se ne varam smislili su ga šveđani), mislim na kalkulator u današnjem obliku... a zašto se tako zove jer je na njemu bio natpis [img]http://www.digitron.hr/images/1_22.jpg[/img] a koliko ja znam kalkulator iliti ti ga džepno računalo tj, računal/r kako ko kaže, mialim da nije ni postojalo kao naziv...

p.s. znam da je slika malo velika ali nisam imao volje trežiti manju i bez one tri crte i bez d.o.o. ... a još manje mi se to dalo rezati i uploadi...
inače digitron je firama iz buja ( ko nezna di je buje neka ga nađe u utalasu, a pomaže i google eatrh) koja je sklopila prvi kalkulator na svijeti (ako se ne varam smislili su ga šveđani), mislim na kalkulator u današnjem obliku... a zašto se tako zove jer je na njemu bio natpis a koliko ja znam kalkulator iliti ti ga džepno računalo tj, računal/r kako ko kaže, mialim da nije ni postojalo kao naziv...

p.s. znam da je slika malo velika ali nisam imao volje trežiti manju i bez one tri crte i bez d.o.o. ... a još manje mi se to dalo rezati i uploadi...

Zadnja promjena: fireball; 15:22 sub, 6. 5. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
34 = 91 - 57

PostPostano: 15:20 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

svi znamo tu priču digitron - firma al svi ga tak zovemo. neko više neko manje... ne znam meni (iako znam da digitron nije najsretni izbor riječi) opet je nekak čudno/glupo nazivati ga računalom (pa makar imao i epitet ručno) pa i računalo zovem komp... :roll:
svi znamo tu priču digitron - firma al svi ga tak zovemo. neko više neko manje... ne znam meni (iako znam da digitron nije najsretni izbor riječi) opet je nekak čudno/glupo nazivati ga računalom (pa makar imao i epitet ručno) pa i računalo zovem komp... Rolling Eyes

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 17:16 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goranm"]E sad, po mojim saznanjima, Digitron je marka kalkulatora. [/quote]

... isto kao što i za pastu za zube kažemo kalodont ;) a isto tako se i za radio primo-predajnike često kaže motorola :D gdje bi došli kad bi sve nazivali "knjiški" :g:
goranm (napisa):

... isto kao što i za pastu za zube kažemo kalodont Wink a isto tako se i za radio primo-predajnike često kaže motorola Very Happy gdje bi došli kad bi sve nazivali "knjiški" Mr. Green

buba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

38 = 125 - 87

PostPostano: 17:17 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja kažem kalkulator, jer mi je glupo reći digitron.

Kada netko kaže da smijemo koristiti samo digitrone (a recimo ne i formule), onda ispada da ne smijemo koristiti niti jedan kalkulator drugog proizvođača. :D
Ja kažem kalkulator, jer mi je glupo reći digitron.

Kada netko kaže da smijemo koristiti samo digitrone (a recimo ne i formule), onda ispada da ne smijemo koristiti niti jedan kalkulator drugog proizvođača. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Trip
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

15 = 28 - 13

PostPostano: 17:18 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

isto kao sto vecina ljudi pastu za zube zove Kaladont... a to je isto tek samo marka.. ima jos takvih stvari...

:?
old stuff...
isto kao sto vecina ljudi pastu za zube zove Kaladont... a to je isto tek samo marka.. ima jos takvih stvari...

Confused
old stuff...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Ashley
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 18:19 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja svoj [i]kalkulator Casio[/i] uvijek zovem digitron i on se nikad ne buni :P Pa ni puno drugih stvari ne nazivamo knjizevnim nazivima, vazno da se razumije na sto se misli.
Ja svoj kalkulator Casio uvijek zovem digitron i on se nikad ne buni Razz Pa ni puno drugih stvari ne nazivamo knjizevnim nazivima, vazno da se razumije na sto se misli.

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 19:31 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije to nista. Ja sve browsere zovem netscape :lol:
Nije to nista. Ja sve browsere zovem netscape Laughing

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
1024
Forumaš s poteškoćama u pisanju
Forumaš s poteškoćama u pisanju

-1 = 19 - 20

PostPostano: 20:03 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Često je u upotrebi termin "(elektroničko) džepno računalo". Da pišem esej iz metodike nastave (matematike), tako bih napisao. Inače ga vjerojatno nikad ne bih tako zvao.
Često je u upotrebi termin "(elektroničko) džepno računalo". Da pišem esej iz metodike nastave (matematike), tako bih napisao. Inače ga vjerojatno nikad ne bih tako zvao.

[Vrh]
Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

140 = 152 - 12

PostPostano: 20:43 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za spravu o kojoj govorite koristim riječ kalkulator.

Riječ digitron mi, naime, jednostavno loše zvuči. Ne volim je ni izgovarati ni čuti. Podsjeća me na riječ digimon, koja mi je isto loša (iako malo bolja od digitron).

Riječ računalo ponekad koristim za sofisticiranije naprave koje, uz to što mogu računati, obavljaju i druge zadaće (iako ih najčešće zovem kompjutorima).

Džepno računalo mi je neprikladno jer tu stvar nikad ne nosim u džepu, niti sam čuo ili vidio nekog tko je nosi u džepu. Prevelika je.

Ručno računalo ili dlanovnik nekad koristim za kompjutor koji stane u ruku (npr. Ipaq).

Sad pucam u prazno i riskiram da me popljuje neki lingvistički potkovan forumaš, ali možda bi sretno rješenje za naziv ove sprave bila riječ [i]računar[/i] kako bismo je ipak razlikovali od računala (olitiga, kompjutora).
Za spravu o kojoj govorite koristim riječ kalkulator.

Riječ digitron mi, naime, jednostavno loše zvuči. Ne volim je ni izgovarati ni čuti. Podsjeća me na riječ digimon, koja mi je isto loša (iako malo bolja od digitron).

Riječ računalo ponekad koristim za sofisticiranije naprave koje, uz to što mogu računati, obavljaju i druge zadaće (iako ih najčešće zovem kompjutorima).

Džepno računalo mi je neprikladno jer tu stvar nikad ne nosim u džepu, niti sam čuo ili vidio nekog tko je nosi u džepu. Prevelika je.

Ručno računalo ili dlanovnik nekad koristim za kompjutor koji stane u ruku (npr. Ipaq).

Sad pucam u prazno i riskiram da me popljuje neki lingvistički potkovan forumaš, ali možda bi sretno rješenje za naziv ove sprave bila riječ računar kako bismo je ipak razlikovali od računala (olitiga, kompjutora).

Elipsa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 21:20 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam lingvisticki potkovan forumas..(zapravo, niti lingvisticki potkovan, a jos ni forumas vec forumska prinova) 8) Ali, mislim da [i]racunar[/i] nikako... Rijeci sa sufiksom [i]-ar [/i]bi trebale oznacavati osobe (kalkulator, ili kako vec, to jos uvijek nije )... Bar mi se tako cini... Zar ne?
Nisam lingvisticki potkovan forumas..(zapravo, niti lingvisticki potkovan, a jos ni forumas vec forumska prinova) Cool Ali, mislim da racunar nikako... Rijeci sa sufiksom -ar bi trebale oznacavati osobe (kalkulator, ili kako vec, to jos uvijek nije )... Bar mi se tako cini... Zar ne?

[Vrh]
Anđelčić
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 16

PostPostano: 21:42 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Elipsa"] Rijeci sa sufiksom [i]-ar [/i]bi trebale oznacavati osobe (kalkulator, ili kako vec, to jos uvijek nije )... Bar mi se tako cini... Zar ne?[/quote]
:victory: :keks: :okgreen: :cg:
Elipsa (napisa):
Rijeci sa sufiksom -ar bi trebale oznacavati osobe (kalkulator, ili kako vec, to jos uvijek nije )... Bar mi se tako cini... Zar ne?

Pooobjeeedaaaa!!! Oce keks? Mr.Green says Ok! Clapping Mr.Green

[Vrh]
Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

140 = 152 - 12

PostPostano: 21:48 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, ja ću se držat kalkulatora. :oops:
Ok, ja ću se držat kalkulatora. Embarassed

pjesnik tužnog oka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 21:52 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

dok cu ja vjerojatno govorit digitron kao i do sada... :wink:
dok cu ja vjerojatno govorit digitron kao i do sada... Wink

[Vrh]
steelworker
Site Admin
Site Admin

44 = 50 - 6
Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.

PostPostano: 22:15 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

digić
digić

Like you can't stand the hatred and the lies
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Chatarin
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 2

PostPostano: 22:22 sub, 6. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

E da stvarno!! Digić! Kak to dugo nisam čula... [size=9](makar se ta riječ upotrebljava za još nešto)..[/size] Tako onda može biti i kalkić :sillyroll:
E da stvarno!! Digić! Kak to dugo nisam čula... (makar se ta riječ upotrebljava za još nešto).. Tako onda može biti i kalkić silly + roll

SickJedi
Moderator
Moderator

12 = 42 - 30

PostPostano: 1:48 ned, 7. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="steelworker"]digić[/quote]

= Talijan. :wink:

[quote="krcko"]Nije to nista. Ja sve browsere zovem netscape :lol:[/quote]

A ja autobuse nazivam tramvajuma... :D
steelworker (napisa):
digić

= Talijan. Wink

krcko (napisa):
Nije to nista. Ja sve browsere zovem netscape Laughing

A ja autobuse nazivam tramvajuma... Very Happy

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
fireball
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 100 - 74

PostPostano: 9:22 ned, 7. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="SickJedi"][quote="steelworker"]digić[/quote]

= Talijan. :wink:[/quote]

obadvoje ste u parvi (kaže vam bujež, čovjek s mora :twisted: )

i by the way za kalkulator se već kaže kalić, ja sam imo ekipu (umageži) u srednjoj koji su tako govorili
SickJedi (napisa):
steelworker (napisa):
digić

= Talijan. Wink

obadvoje ste u parvi (kaže vam bujež, čovjek s mora Twisted Evil )

i by the way za kalkulator se već kaže kalić, ja sam imo ekipu (umageži) u srednjoj koji su tako govorili

Ante
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

43 = 75 - 32

PostPostano: 9:36 ned, 7. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

...a ja sve forumashe zovem [b]ovisnici[/b]. :D

Ma, najvaznije je da se zna o cemu se prica i da se razumijemo. Nije li to smisao bilo kakvog medija za komunikaciju? Konzistentnost [i]only goes so far[/i] (osim mozda za matematicare, naravno). :lol:
...a ja sve forumashe zovem ovisnici. Very Happy

Ma, najvaznije je da se zna o cemu se prica i da se razumijemo. Nije li to smisao bilo kakvog medija za komunikaciju? Konzistentnost only goes so far (osim mozda za matematicare, naravno). Laughing

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 17:55 ned, 7. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="buba"]Kada netko kaže da smijemo koristiti samo digitrone (a recimo ne i formule), onda ispada da ne smijemo koristiti niti jedan kalkulator drugog proizvođača. :D[/quote]
Baš zbog toga je to meni zapelo za oko/uho jer mi studenti matematike, koji se volimo igrati matematičara, bi mogli i shvatiti da samo digitrone smijemo koristit. :lol: :)

A bilo bi stvarno odlično kada bi na kolokviju asistent Muha (budući da je on bio rekao da ponesemo digitrone) išao od studenta do studenta i plijenio sve kalkulatore, osim digitronovih, jer je digitron službeni sponzor PMF-MOa.

:lol: :roll: :twisted: 8) :lol: :D
buba (napisa):
Kada netko kaže da smijemo koristiti samo digitrone (a recimo ne i formule), onda ispada da ne smijemo koristiti niti jedan kalkulator drugog proizvođača. Very Happy

Baš zbog toga je to meni zapelo za oko/uho jer mi studenti matematike, koji se volimo igrati matematičara, bi mogli i shvatiti da samo digitrone smijemo koristit. Laughing Smile

A bilo bi stvarno odlično kada bi na kolokviju asistent Muha (budući da je on bio rekao da ponesemo digitrone) išao od studenta do studenta i plijenio sve kalkulatore, osim digitronovih, jer je digitron službeni sponzor PMF-MOa.

Laughing Rolling Eyes Twisted Evil Cool Laughing Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum