Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Vaš izbor je: |
Kalkulator |
|
47% |
[ 26 ] |
Digitron |
|
41% |
[ 23 ] |
Računalo |
|
10% |
[ 6 ] |
|
Ukupno glasova : 55 |
|
Autor/ica |
Poruka |
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:09 sub, 6. 5. 2006 Naslov: digitron != kalkulator != računalo ? |
|
|
Zanima me kako nazivate ovu spravu:
[img]http://www.bath.ac.uk/mech-eng/info/calculator.jpg[/img]
Što se tiče engleskog jezika, ona se zove calculator, malo labaviji prijevod na hrvatski je kalkulator, a nešto stroži prijevod je računalo.
E sad, po mojim saznanjima, Digitron je marka kalkulatora.
Zašto se velika većina odlučuje zvati tu spravicu digitron?
Mislim, koliko vas naziva televizor Panasonic ili Sony ili LG ili koju već marku imate?
:lol:
Zanima me kako nazivate ovu spravu:
Što se tiče engleskog jezika, ona se zove calculator, malo labaviji prijevod na hrvatski je kalkulator, a nešto stroži prijevod je računalo.
E sad, po mojim saznanjima, Digitron je marka kalkulatora.
Zašto se velika većina odlučuje zvati tu spravicu digitron?
Mislim, koliko vas naziva televizor Panasonic ili Sony ili LG ili koju već marku imate?
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:16 sub, 6. 5. 2006 Naslov: Re: digitron != kalkulator != računalo ? |
|
|
inače [url=www.digitron.hr]digitron[/url] je firama iz buja ( ko nezna di je buje neka ga nađe u utalasu, a pomaže i google eatrh) koja je sklopila prvi kalkulator na svijeti (ako se ne varam smislili su ga šveđani), mislim na kalkulator u današnjem obliku... a zašto se tako zove jer je na njemu bio natpis [img]http://www.digitron.hr/images/1_22.jpg[/img] a koliko ja znam kalkulator iliti ti ga džepno računalo tj, računal/r kako ko kaže, mialim da nije ni postojalo kao naziv...
p.s. znam da je slika malo velika ali nisam imao volje trežiti manju i bez one tri crte i bez d.o.o. ... a još manje mi se to dalo rezati i uploadi...
inače digitron je firama iz buja ( ko nezna di je buje neka ga nađe u utalasu, a pomaže i google eatrh) koja je sklopila prvi kalkulator na svijeti (ako se ne varam smislili su ga šveđani), mislim na kalkulator u današnjem obliku... a zašto se tako zove jer je na njemu bio natpis a koliko ja znam kalkulator iliti ti ga džepno računalo tj, računal/r kako ko kaže, mialim da nije ni postojalo kao naziv...
p.s. znam da je slika malo velika ali nisam imao volje trežiti manju i bez one tri crte i bez d.o.o. ... a još manje mi se to dalo rezati i uploadi...
Zadnja promjena: fireball; 15:22 sub, 6. 5. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
mladac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
buba Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Trip Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ashley Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
1024 Forumaš s poteškoćama u pisanju

|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:43 sub, 6. 5. 2006 Naslov: |
|
|
Za spravu o kojoj govorite koristim riječ kalkulator.
Riječ digitron mi, naime, jednostavno loše zvuči. Ne volim je ni izgovarati ni čuti. Podsjeća me na riječ digimon, koja mi je isto loša (iako malo bolja od digitron).
Riječ računalo ponekad koristim za sofisticiranije naprave koje, uz to što mogu računati, obavljaju i druge zadaće (iako ih najčešće zovem kompjutorima).
Džepno računalo mi je neprikladno jer tu stvar nikad ne nosim u džepu, niti sam čuo ili vidio nekog tko je nosi u džepu. Prevelika je.
Ručno računalo ili dlanovnik nekad koristim za kompjutor koji stane u ruku (npr. Ipaq).
Sad pucam u prazno i riskiram da me popljuje neki lingvistički potkovan forumaš, ali možda bi sretno rješenje za naziv ove sprave bila riječ [i]računar[/i] kako bismo je ipak razlikovali od računala (olitiga, kompjutora).
Za spravu o kojoj govorite koristim riječ kalkulator.
Riječ digitron mi, naime, jednostavno loše zvuči. Ne volim je ni izgovarati ni čuti. Podsjeća me na riječ digimon, koja mi je isto loša (iako malo bolja od digitron).
Riječ računalo ponekad koristim za sofisticiranije naprave koje, uz to što mogu računati, obavljaju i druge zadaće (iako ih najčešće zovem kompjutorima).
Džepno računalo mi je neprikladno jer tu stvar nikad ne nosim u džepu, niti sam čuo ili vidio nekog tko je nosi u džepu. Prevelika je.
Ručno računalo ili dlanovnik nekad koristim za kompjutor koji stane u ruku (npr. Ipaq).
Sad pucam u prazno i riskiram da me popljuje neki lingvistički potkovan forumaš, ali možda bi sretno rješenje za naziv ove sprave bila riječ računar kako bismo je ipak razlikovali od računala (olitiga, kompjutora).
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
Elipsa Forumaš(ica)

|
Postano: 21:20 sub, 6. 5. 2006 Naslov: |
|
|
Nisam lingvisticki potkovan forumas..(zapravo, niti lingvisticki potkovan, a jos ni forumas vec forumska prinova) 8) Ali, mislim da [i]racunar[/i] nikako... Rijeci sa sufiksom [i]-ar [/i]bi trebale oznacavati osobe (kalkulator, ili kako vec, to jos uvijek nije )... Bar mi se tako cini... Zar ne?
Nisam lingvisticki potkovan forumas..(zapravo, niti lingvisticki potkovan, a jos ni forumas vec forumska prinova) Ali, mislim da racunar nikako... Rijeci sa sufiksom -ar bi trebale oznacavati osobe (kalkulator, ili kako vec, to jos uvijek nije )... Bar mi se tako cini... Zar ne?
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
pjesnik tužnog oka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
|
[Vrh] |
|
Chatarin Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ante Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:55 ned, 7. 5. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="buba"]Kada netko kaže da smijemo koristiti samo digitrone (a recimo ne i formule), onda ispada da ne smijemo koristiti niti jedan kalkulator drugog proizvođača. :D[/quote]
Baš zbog toga je to meni zapelo za oko/uho jer mi studenti matematike, koji se volimo igrati matematičara, bi mogli i shvatiti da samo digitrone smijemo koristit. :lol: :)
A bilo bi stvarno odlično kada bi na kolokviju asistent Muha (budući da je on bio rekao da ponesemo digitrone) išao od studenta do studenta i plijenio sve kalkulatore, osim digitronovih, jer je digitron službeni sponzor PMF-MOa.
:lol: :roll: :twisted: 8) :lol: :D
buba (napisa): | Kada netko kaže da smijemo koristiti samo digitrone (a recimo ne i formule), onda ispada da ne smijemo koristiti niti jedan kalkulator drugog proizvođača.  |
Baš zbog toga je to meni zapelo za oko/uho jer mi studenti matematike, koji se volimo igrati matematičara, bi mogli i shvatiti da samo digitrone smijemo koristit.
A bilo bi stvarno odlično kada bi na kolokviju asistent Muha (budući da je on bio rekao da ponesemo digitrone) išao od studenta do studenta i plijenio sve kalkulatore, osim digitronovih, jer je digitron službeni sponzor PMF-MOa.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
|