Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

3. zadaća iz MA2
WWW:
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 18:04 ned, 21. 5. 2006    Naslov: 3. zadaća iz MA2 Citirajte i odgovorite

Molim uputu il barem ideju kako riješiti 1. i 2. zadatak ?
Molim uputu il barem ideju kako riješiti 1. i 2. zadatak ?

[Vrh]
multiplex
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
35 = 36 - 1

PostPostano: 18:48 ned, 21. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo kratke upute:
[size=9](napisane su sitno da ne kvarim veselje samostalnim rješavateljima)[/size]

[size=4]
1.
Općenita točka na krivulji je (x,y)=(x, sqrt(-ln x)), x€(0,1]. Zato trebamo naći x_0 u kojem funkcija f(x)=x^2+y^2=x^2-ln x postiže minimum na intervalu (0,1]. Tražena točka na krivulji je tada (x_0, sqrt(-ln x_0)).

2.
Neka su to brojevi x,y. Ako su oba ta broja pozitivna ili oba broja negativna, onda im je produkt kubova pozitivan i on ne može biti minimalan, jer npr. za x=0, y=2 imamo produkt kubova =0. Zato možemo BSO pretpostaviti da je x<=0, y>=0 te iz x^2+y^2=4 slijedi y=sqrt(4-x^2).
Osim toga, minimizirati produkt kubova (=kub produkta) je isto što i minimizirati sam produkt. Zato trebamo minimizirati funkciju f(x)=xy=x*sqrt(4-x^2) na intervalu [-2,0].
[/size]
Samo kratke upute:
(napisane su sitno da ne kvarim veselje samostalnim rješavateljima)

1.
Općenita točka na krivulji je (x,y)=(x, sqrt(-ln x)), x€(0,1]. Zato trebamo naći x_0 u kojem funkcija f(x)=x^2+y^2=x^2-ln x postiže minimum na intervalu (0,1]. Tražena točka na krivulji je tada (x_0, sqrt(-ln x_0)).

2.
Neka su to brojevi x,y. Ako su oba ta broja pozitivna ili oba broja negativna, onda im je produkt kubova pozitivan i on ne može biti minimalan, jer npr. za x=0, y=2 imamo produkt kubova =0. Zato možemo BSO pretpostaviti da je x⇐0, y>=0 te iz x^2+y^2=4 slijedi y=sqrt(4-x^2).
Osim toga, minimizirati produkt kubova (=kub produkta) je isto što i minimizirati sam produkt. Zato trebamo minimizirati funkciju f(x)=xy=x*sqrt(4-x^2) na intervalu [-2,0].

Zadnja promjena: multiplex; 22:54 ned, 21. 5. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 19:29 ned, 21. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

A kako dokazati konveksnost kompozicije funkcija u 3. zadatku? Kako uopće baratati s konveksnosti?
A kako dokazati konveksnost kompozicije funkcija u 3. zadatku? Kako uopće baratati s konveksnosti?

[Vrh]
multiplex

35 = 36 - 1

PostPostano: 22:53 ned, 21. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Kako uopće baratati s konveksnosti?[/quote]
Po definiciji.
Anonymous (napisa):
Kako uopće baratati s konveksnosti?

Po definiciji.

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 0:09 pon, 22. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="multiplex"]Po definiciji.[/quote]

:lol:

Ak neko treba pomoć oko zadaće i zna me prepoznat, može me slobodno pitat, čak i ako ga (ju) uopće ne poznam

Matematika spaja ljude...
multiplex (napisa):
Po definiciji.

Laughing

Ak neko treba pomoć oko zadaće i zna me prepoznat, može me slobodno pitat, čak i ako ga (ju) uopće ne poznam

Matematika spaja ljude...

andreao
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

35 = 192 - 157

PostPostano: 11:04 pet, 26. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanje za vjekicu. Šta ćeš napraviti sa onim papirom na koji smo se potpisivali?
Hoćemo li dobiti koje exstra bodove? :zlatnizub:
Pitanje za vjekicu. Šta ćeš napraviti sa onim papirom na koji smo se potpisivali?
Hoćemo li dobiti koje exstra bodove? Zlatni zub

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
34 = 91 - 57

PostPostano: 17:00 pet, 26. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]
[/quote]

:OT: nemojte ici kod alena on niš ne zna, vjerujte ja ga znam, ak vam neš nije jasno recite mi pa ću vam reć kod kog da idete, neću reklamirat alenovu konkurenciju da alenu ne slomim srce...

hehehhe alene :rotfl3: :el: :rotfl3:
:PPPP
alen (napisa):

Off-topic nemojte ici kod alena on niš ne zna, vjerujte ja ga znam, ak vam neš nije jasno recite mi pa ću vam reć kod kog da idete, neću reklamirat alenovu konkurenciju da alenu ne slomim srce...

hehehhe alene Rolling on the Floor, Laughing Exploded Laughing Rolling on the Floor, Laughing
Blaeh!

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 18:32 pet, 26. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mladac"] :OT: nemojte ici kod alena on niš ne zna, vjerujte ja ga znam, ak vam neš nije jasno recite mi pa ću vam reć kod kog da idete, neću reklamirat alenovu konkurenciju da alenu ne slomim srce...

hehehhe alene :rotfl3: :el: :rotfl3:
:PPPP[/quote]

evo ti sarma. :lol: nego, već se dugo nismo kladili...
mladac (napisa):
Off-topic nemojte ici kod alena on niš ne zna, vjerujte ja ga znam, ak vam neš nije jasno recite mi pa ću vam reć kod kog da idete, neću reklamirat alenovu konkurenciju da alenu ne slomim srce...

hehehhe alene Rolling on the Floor, Laughing Exploded Laughing Rolling on the Floor, Laughing
Blaeh!

evo ti sarma. Laughing nego, već se dugo nismo kladili...

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:05 pet, 26. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

:pm:

:P
Poziv za preseljenje u Private Message

Razz

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
multiplex

35 = 36 - 1

PostPostano: 23:05 pet, 26. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="andreao"]Pitanje za vjekicu. Šta ćeš napraviti sa onim papirom na koji smo se potpisivali?
Hoćemo li dobiti koje exstra bodove?[/quote]
Svatko od vas će dobiti jednu Griottu (ili nešto analogno) kad budemo slavili pobjedu nad grupom G-K. :cackalica:

[quote="mladac"]neću reklamirat alenovu konkurenciju[/quote]
Hoćeš reći, našeg kolegu demonstratora. :verycool: Evo, zato ga ovom prigodom ja reklamiram.
andreao (napisa):
Hoćemo li dobiti koje exstra bodove?

Svatko od vas će dobiti jednu Griottu (ili nešto analogno) kad budemo slavili pobjedu nad grupom G-K. Cackam zube...

mladac (napisa):
neću reklamirat alenovu konkurenciju

Hoćeš reći, našeg kolegu demonstratora. Very cool Evo, zato ga ovom prigodom ja reklamiram.

Brineta (G-K)
Gost

PostPostano: 0:01 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ljudi pa ako imate problema sa zadaćom obratite se nama pametnim i naprednim studentima iz grupe zna se već koje (G-K rules) jer smo ju mi već uspjesno rijesili i predali! :P
Sad se vidi koji je asistent na ovom faksu najbolji, :wink: Ilja se definitivno najvise trudi što ćemo mi i dokazati na sučeljvanju s vjekinom grupom!!!

Ljudi čuvajte nas se: [b]ILJA+ČLANOVI GRUPE (G-K)=NEPOBJEDIVI [/b]
Ljudi pa ako imate problema sa zadaćom obratite se nama pametnim i naprednim studentima iz grupe zna se već koje (G-K rules) jer smo ju mi već uspjesno rijesili i predali! Razz
Sad se vidi koji je asistent na ovom faksu najbolji, Wink Ilja se definitivno najvise trudi što ćemo mi i dokazati na sučeljvanju s vjekinom grupom!!!

Ljudi čuvajte nas se: ILJA+ČLANOVI GRUPE (G-K)=NEPOBJEDIVI

[Vrh]
Plavojka (L-P)
Gost

PostPostano: 0:12 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Brineta (G-K)"]Ljudi pa ako imate problema sa zadaćom obratite se nama pametnim i naprednim studentima iz grupe zna se već koje (G-K rules) jer smo ju mi već uspjesno rijesili i predali! :P [/quote]
Nama je Vjeko u zadaću stavio dva zadatka više nego imaju ostale grupe. To smo tek sad skužili. :shock: Zato što rasturamo. 8)
[quote="Brineta (G-K)"]Sad se vidi koji je asistent na ovom faksu najbolji,[/quote]
Najbolji je O.P. zato što je kuuuuuul 8) , ali Ilja se zbilja najviše trudi. :thumbup:
[quote="Brineta (G-K)"]Ljudi čuvajte nas se: [b]ILJA+ČLANOVI GRUPE (G-K)=NEPOBJEDIVI [/b][/quote]
[b]alen+andreao+mladac+ostali-multiplex = grupa L-P[/b]
Brineta (G-K) (napisa):
Ljudi pa ako imate problema sa zadaćom obratite se nama pametnim i naprednim studentima iz grupe zna se već koje (G-K rules) jer smo ju mi već uspjesno rijesili i predali! Razz

Nama je Vjeko u zadaću stavio dva zadatka više nego imaju ostale grupe. To smo tek sad skužili. Shocked Zato što rasturamo. Cool
Brineta (G-K) (napisa):
Sad se vidi koji je asistent na ovom faksu najbolji,

Najbolji je O.P. zato što je kuuuuuul Cool , ali Ilja se zbilja najviše trudi. Thumb up!
Brineta (G-K) (napisa):
Ljudi čuvajte nas se: ILJA+ČLANOVI GRUPE (G-K)=NEPOBJEDIVI

alen+andreao+mladac+ostali-multiplex = grupa L-P

[Vrh]
Brineta (G-K)
Gost

PostPostano: 0:29 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da rasturate tako kako ti kažeš onda bi ju i sa dva dodatna zadatka predali do sad, a ne dobili i cijeli vikend vremena prek kojeg se može riješiti još dodatni 20 zadataka!!!!!!!!!! :wall:

Uskoro će cijeli forum saznati tko je tu glavni! \:D/

A poslije sučeljvanja idemo se :drunk: jer se zna da ćemo slaviti!!!!!!!! (koliko je poznato Ilja je dobar i u tome) :lol:
Da rasturate tako kako ti kažeš onda bi ju i sa dva dodatna zadatka predali do sad, a ne dobili i cijeli vikend vremena prek kojeg se može riješiti još dodatni 20 zadataka!!!!!!!!!! Brick wall

Uskoro će cijeli forum saznati tko je tu glavni! Dancing

A poslije sučeljvanja idemo se Borac za ukidanje nula promila jer se zna da ćemo slaviti!!!!!!!! (koliko je poznato Ilja je dobar i u tome) Laughing

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 0:41 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Brineta (G-K)"]Da rasturate tako kako ti kažeš onda bi ju i sa dva dodatna zadatka predali do sad, a ne dobili i cijeli vikend vremena prek kojeg se može riješiti još dodatni 20 zadataka!!!!!!!!!![/quote]

Nemoj tako, ipak moramo vježbat i linearnu iz proskurjakova... nije nam analiza jedini ozbiljni kolegij kao nekim grupama 8)
Brineta (G-K) (napisa):
Da rasturate tako kako ti kažeš onda bi ju i sa dva dodatna zadatka predali do sad, a ne dobili i cijeli vikend vremena prek kojeg se može riješiti još dodatni 20 zadataka!!!!!!!!!!

Nemoj tako, ipak moramo vježbat i linearnu iz proskurjakova... nije nam analiza jedini ozbiljni kolegij kao nekim grupama Cool

Plavojka (L-P)
Gost

PostPostano: 0:50 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Brineta (G-K)"]A poslije sučeljvanja idemo se :drunk: jer se zna da ćemo slaviti!!!!!!!! (koliko je poznato Ilja je dobar i u tome) :lol:[/quote]
Mi smo uzorni studenti i ne :drinking: niti :smoke: , možda eventulano malo varamo na :cards: .
I naš asistent isto tako, on čak živi asketskim životom. Čula sam da je proveo dvije godine na Tibetu :meditate: , sedam godina mu je ipak bilo previše.
Brineta (G-K) (napisa):
A poslije sučeljvanja idemo se Borac za ukidanje nula promila jer se zna da ćemo slaviti!!!!!!!! (koliko je poznato Ilja je dobar i u tome) Laughing

Mi smo uzorni studenti i ne #Beer niti Smoking , možda eventulano malo varamo na Partijica .
I naš asistent isto tako, on čak živi asketskim životom. Čula sam da je proveo dvije godine na Tibetu Meditiram , sedam godina mu je ipak bilo previše.

[Vrh]
Brineta (G-K)
Gost

PostPostano: 0:59 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa kažem ti da smo mi napredni pa istovremeno možemo biti uzorni studenti (kao sto se već vidi), a i uživati i održavati društveni život!
Nama netreba izolacija da bi bili pametni!!!! :lol:

Ilja vodiš na cugu svoju cijelu grupu, [b]MOŽE?[/b]
Pa kažem ti da smo mi napredni pa istovremeno možemo biti uzorni studenti (kao sto se već vidi), a i uživati i održavati društveni život!
Nama netreba izolacija da bi bili pametni!!!! Laughing

Ilja vodiš na cugu svoju cijelu grupu, MOŽE?

[Vrh]
Plavojka (L-P)
Gost

PostPostano: 1:07 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Brineta (G-K)"]Ilja vodiš na cugu svoju cijelu grupu, [b]MOŽE?[/b][/quote]
Čini se da može. Pa se nacugajte. :P

A Vjeko onda svoju grupu vodi na Tibet, jelda :?: Ili bar u Tuheljske toplice. :buć:
Brineta (G-K) (napisa):

Čini se da može. Pa se nacugajte. Razz

A Vjeko onda svoju grupu vodi na Tibet, jelda Question Ili bar u Tuheljske toplice. :buć:

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 1:30 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako kasno, mala djeca bi trebala rjesavati zadatke iz Analize, a ne spammati po tamo nekim forumima... :ccc:
Ovako kasno, mala djeca bi trebala rjesavati zadatke iz Analize, a ne spammati po tamo nekim forumima... Ccc.... Sram te bilo...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Ilja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

137 = 185 - 48

PostPostano: 17:39 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Brineta (G-K)"]
Ilja vodiš na cugu svoju cijelu grupu, [b]MOŽE?[/b][/quote]

Hm... Kakva cuga, to je bezveze. :idea:
Kada pobjedimo idemo ljepo jednu nedjelju svi na Sljeme, u prirodu i zdrav život... :sun: :cactus: :indian:
Brineta (G-K) (napisa):

Hm... Kakva cuga, to je bezveze. Idea
Kada pobjedimo idemo ljepo jednu nedjelju svi na Sljeme, u prirodu i zdrav život... Veselo sunce Cactus Indijanac

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
34 = 91 - 57

PostPostano: 18:28 sub, 27. 5. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

odite u subotu pa odradite i sljeme....

al opet mislim da neće biti zašto
odite u subotu pa odradite i sljeme....

al opet mislim da neće biti zašto

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 1 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum