Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

5. zadaca iz MA2 (informacija)
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Zavod za analizu
Gost

PostPostano: 1:43 uto, 13. 6. 2006    Naslov: 5. zadaca iz MA2 Citirajte i odgovorite

Dragi kolege i prijatelji!

Cast je najaviti vam da se 5. zadaća nalazi na web-stranici analize:

http://web.math.hr/nastava/analiza/zadace.html

Budući da zadataka ima dosta, molimo vas da pažljivo pročitate svaki zadatak i u slučaju nekih nedoumica svakako pitate nadležne osobe.

Bilo nam je ugodno biti dio vašeg osoblja i nadamo se da nam nećete uzeti za zlo što je ova zadaća takva kakva je, bilo je i boljih faza u životu.

A bože moj ima i gorih stvari, jel tako mladac? :wink:

Srdačan pozdrav,

Tim analitički.
Dragi kolege i prijatelji!

Cast je najaviti vam da se 5. zadaća nalazi na web-stranici analize:

http://web.math.hr/nastava/analiza/zadace.html

Budući da zadataka ima dosta, molimo vas da pažljivo pročitate svaki zadatak i u slučaju nekih nedoumica svakako pitate nadležne osobe.

Bilo nam je ugodno biti dio vašeg osoblja i nadamo se da nam nećete uzeti za zlo što je ova zadaća takva kakva je, bilo je i boljih faza u životu.

A bože moj ima i gorih stvari, jel tako mladac? Wink

Srdačan pozdrav,

Tim analitički.

[Vrh]
Ivana M
Gost

PostPostano: 2:02 uto, 13. 6. 2006    Naslov: Hvala! Citirajte i odgovorite

Hvala vam. Zadaća je jako lijepa.
Hvala vam. Zadaća je jako lijepa.

[Vrh]
Luka Vidović
Gost

PostPostano: 18:15 uto, 13. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

I meni je zadaća jako lijepa. Samo što ne znam što znači onaj čudni znak, izgleda kao sendič.
I meni je zadaća jako lijepa. Samo što ne znam što znači onaj čudni znak, izgleda kao sendič.

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
132 = 230 - 98

PostPostano: 19:47 čet, 15. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo i rješenja pete zadaće:

1. divergira, 2. konvergira apsolutno, 3. konvergira apsolutno, 4. divergira, 5. divergira, 6. konvergira apsolutno, 7. divergira, 8. konvergira apsolutno 9. konvergira apsolutno, 10. uvjetno konvergira, 11. konvergira apsolutno, 12. konvergira uvjetno, 13. konvergira apsolutno, 14. konvergira uvjetno, 15. konvergira apsolutno, 16. konvergira, 17. ne mora konvergirati,
18. konvergira, 19. konvergira, 20. konvergira, 22. na <4> konvergira apsolutno, a na <-4,4] konvergira uvjetno. 23. <1> konvergira uvjetno, 24. [-1/3,5/3> uvjetno, <1> apsolutno, 25. 33/8, 26. e^(-(ln3)/2), 27. pi/3

Opet, ako nešto ne valja, javite, bla bla bla... pusa svima
Evo i rješenja pete zadaće:

1. divergira, 2. konvergira apsolutno, 3. konvergira apsolutno, 4. divergira, 5. divergira, 6. konvergira apsolutno, 7. divergira, 8. konvergira apsolutno 9. konvergira apsolutno, 10. uvjetno konvergira, 11. konvergira apsolutno, 12. konvergira uvjetno, 13. konvergira apsolutno, 14. konvergira uvjetno, 15. konvergira apsolutno, 16. konvergira, 17. ne mora konvergirati,
18. konvergira, 19. konvergira, 20. konvergira, 22. na <4> konvergira apsolutno, a na ←4,4] konvergira uvjetno. 23. <1> konvergira uvjetno, 24. [-1/3,5/3> uvjetno, <1> apsolutno, 25. 33/8, 26. e^(-(ln3)/2), 27. pi/3

Opet, ako nešto ne valja, javite, bla bla bla... pusa svima

Zadnja promjena: alen; 20:20 pet, 16. 6. 2006; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
95 = 158 - 63

PostPostano: 20:04 čet, 15. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

alene ja sam zabrinuta. da odemo na pice, kavu? analiza nije jedina stvar u zivot :D
alene ja sam zabrinuta. da odemo na pice, kavu? analiza nije jedina stvar u zivot Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 20:15 čet, 15. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nana"]alene ja sam zabrinuta. da odemo na analizu, linearnu? alkohol nije jedina stvar u zivotu :D[/quote]

Nisam alkoholičar, mogu prestat kad hoću... a i lakše je integrirat pijan...
nana (napisa):
alene ja sam zabrinuta. da odemo na analizu, linearnu? alkohol nije jedina stvar u zivotu Very Happy

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:42 čet, 15. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"][quote="nana"]alene ja sam zabrinuta. da odemo na analizu, linearnu? alkohol nije jedina stvar u zivotu :D[/quote]
Nisam alkoholičar, mogu prestat kad hoću... a i lakše je integrirat pijan...[/quote]

[b]Neki[/b] asistenti imaju stvarno jak utjecaj na studente... :roll: :P
alen (napisa):
nana (napisa):
alene ja sam zabrinuta. da odemo na analizu, linearnu? alkohol nije jedina stvar u zivotu Very Happy

Neki asistenti imaju stvarno jak utjecaj na studente... Rolling Eyes Razz

[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 21:09 čet, 15. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="alen"][quote="nana"]alene ja sam zabrinuta. zar alkohol nije jedina stvar u zivotu?! [/quote]
Nisam alkoholičar, mogu integrirat kad hoću... ali lakše je pit dok integriraš...[/quote]
[b]Neki[/b] studenti imaju stvarno jake utjecajne asistente... :roll: :P[/quote]
:misici:

26. [latex]e^{-(\ln 3)/2}=\frac{1}{\sqrt{3}}[/latex] (samo zamjedba, nije krivo)
21. A što s ovim? Konvergira li, pitanje je sad.
vsego (napisa):
alen (napisa):
nana (napisa):
alene ja sam zabrinuta. zar alkohol nije jedina stvar u zivotu?!

Nisam alkoholičar, mogu integrirat kad hoću... ali lakše je pit dok integriraš...

Neki studenti imaju stvarno jake utjecajne asistente... Rolling Eyes Razz

Kako sam snazan!

26. (samo zamjedba, nije krivo)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 22:48 čet, 15. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vjekovac"]26. [latex]e^{-(\ln 3)/2}=\frac{1}{\sqrt{3}}[/latex] (samo zamjedba, nije krivo)
21. A što s ovim? Konvergira li, pitanje je sad.[/quote]

I ja bih to nekak volio doznat... Al sad moram dovršit 4. zadaću za koju se nadam da ću je sutra moć predat (pliiiz, bit ću dobar, dat ću život za analizu)
vjekovac (napisa):
26. (samo zamjedba, nije krivo)

I ja bih to nekak volio doznat... Al sad moram dovršit 4. zadaću za koju se nadam da ću je sutra moć predat (pliiiz, bit ću dobar, dat ću život za analizu)

vanish
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

25 = 27 - 2

PostPostano: 23:26 čet, 15. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

možeš je i na kolokviju predat
možeš je i na kolokviju predat

[Vrh]
Gost

PostPostano: 10:26 pet, 16. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

obje zadaće (4. i 5.) se predaju na kolokviju, ako 4. nije predana prije.

nego, molim pomoć:

1. U 4. zad., vrijedi li ako rastavim niza (tj.reda) na 2 podniza i jedan od njih divergira, a drugi konvergira (neparni/parni), mogu li zaključiti da tada polazni red divergira?

2.Glasi li varijanta s limesom za Cauchyjev kriterij da
ako je L manji od 1, red aps. konv., a
ako je L veći od 1, red divergira
ili je obrnuto ?!?

nadam se što bržem odgovoru od bilo koga ko zna točno, hvala

nego, molim pomoć:

1. U 4. zad., vrijedi li ako rastavim niza (tj.reda) na 2 podniza i jedan od njih divergira, a drugi konvergira (neparni/parni), mogu li zaključiti da tada polazni red divergira?

ili je obrnuto ?!?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 10:26 pet, 16. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

nego, molim pomoć:

ili je obrnuto ?!?

nego, molim pomoć:

ili je obrnuto ?!?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 12:26 pet, 16. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako u 16.-21. zadatku dokazati za općeniti red an, an veći od 0 da će konvergirati zadani red? za 17. se može naći protuprimjer da ne mora nužno konv., ali što sa ostalima?
kako u 16.-21. zadatku dokazati za općeniti red an, an veći od 0 da će konvergirati zadani red? za 17. se može naći protuprimjer da ne mora nužno konv., ali što sa ostalima?

[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

182 = 198 - 16

PostPostano: 14:41 pet, 16. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="netko"]U 4. zad., vrijedi li ako rastavim niza (tj.reda) na 2 podniza i jedan od njih divergira, a drugi konvergira (neparni/parni), mogu li zaključiti da tada polazni red divergira?[/quote]
Da.

[quote="netko"]Glasi li varijanta s limesom za Cauchyjev kriterij da
ako je L veći od 1, red divergira [/quote]
Upravo je tako.

[quote="netko 2."]kako u 16.-21. zadatku dokazati za općeniti red an, an veći od 0 da će konvergirati zadani red? za 17. se može naći protuprimjer da ne mora nužno konv., ali što sa ostalima?[/quote]
Npr. u 16. zad. pokazemo da red [latex]\sum\frac{a_n}{n}[/latex] konvergira po usporednom kriteriju jer je [latex]\frac{a_n}{n}\leq a_n[/latex] i jer [latex]\sum a_n[/latex] konvergira. Odgovor: [b]nužno konvergira[/b].

Npr. u 17. zad. uzmemo za protuprimjer [latex]a_n =\frac{1}{n^{99}}[/latex] jer tada [latex]\sum a_n =\sum\frac{1}{n^{99}}[/latex] konvergira, ali [latex]\sum\frac{1}{n^{100}a_n} =\sum\frac{1}{n}[/latex] divergira. Odgovor: [b]ne konvergira uvijek[/b].

Tako i za ostale zadatke.
netko (napisa):
U 4. zad., vrijedi li ako rastavim niza (tj.reda) na 2 podniza i jedan od njih divergira, a drugi konvergira (neparni/parni), mogu li zaključiti da tada polazni red divergira?

Da.

netko (napisa):
Glasi li varijanta s limesom za Cauchyjev kriterij da

Upravo je tako.

netko 2. (napisa):

Npr. u 16. zad. pokazemo da red konvergira po usporednom kriteriju jer je i jer konvergira. Odgovor: nužno konvergira.

Npr. u 17. zad. uzmemo za protuprimjer jer tada konvergira, ali divergira. Odgovor: ne konvergira uvijek.

Tako i za ostale zadatke.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 11:13 sub, 17. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

molim pomoć brzo...!

može uputa za 14. i 15. koji kriterij da iskoristim?
u 14. ako uspoređujem red s redom 1/n2 dobijem za t=1/n, t ide u 0, limes od (sint/t)*(sht/t)*cos(1/t) tak da ne znam kaj s tim kosinusom kad on divergira...?!

kako se raspisuju ove sume 25.-26. zadatak? suma je kao razboj taylorovog reda (u kojoj točki?!?), pa idemo obrnutim postupkom namještanja ili kako?

hvala ko pomogne

pitanje: zar nije u 24. R=1 pa od -1/3 do 5/3 konv. apsolutno, a sa -1/3 do 5/3 uvjetno ?
molim pomoć brzo...!

može uputa za 14. i 15. koji kriterij da iskoristim?
u 14. ako uspoređujem red s redom 1/n2 dobijem za t=1/n, t ide u 0, limes od (sint/t)*(sht/t)*cos(1/t) tak da ne znam kaj s tim kosinusom kad on divergira...?!

kako se raspisuju ove sume 25.-26. zadatak? suma je kao razboj taylorovog reda (u kojoj točki?!?), pa idemo obrnutim postupkom namještanja ili kako?

hvala ko pomogne

pitanje: zar nije u 24. R=1 pa od -1/3 do 5/3 konv. apsolutno, a sa -1/3 do 5/3 uvjetno ?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 13:09 sub, 17. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

s čim zamijeniti sin u 27. zadatku? ili treba sumu rastaviti na parne i neparne n-ove? ispada mi sqrt(3)*pi ?!

kako rastaviti funkciju u 28. zadatku prije razvijanja u Taylorov red?
s čim zamijeniti sin u 27. zadatku? ili treba sumu rastaviti na parne i neparne n-ove? ispada mi sqrt(3)*pi ?!

kako rastaviti funkciju u 28. zadatku prije razvijanja u Taylorov red?

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 13:32 sub, 17. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]pitanje: zar nije u 24. R=1 pa od -1/3 do 5/3 konv. apsolutno, a sa -1/3 do 5/3 uvjetno ?[/quote]

Točno je, al svaki put kad pokušam prepravit on nekim čudom odluči napisat <1>. Malo čudno.
Anonymous (napisa):

Točno je, al svaki put kad pokušam prepravit on nekim čudom odluči napisat <1>. Malo čudno.

Gost

PostPostano: 14:38 sub, 17. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

koje je točno? ovo tvoje ili ovo ispred... što ti je uopće 1 u uglatim zagradama?!
koje je točno? ovo tvoje ili ovo ispred... što ti je uopće 1 u uglatim zagradama?!

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 15:09 sub, 17. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

:lol: Da ne bi bilo nejasnoća, apsolutno konvergira na otovrenom intervalu od -1/3 do 5/3, a ujvetno konvergira na poluotvorenom intervalu od -1/3 do 5/3, -1/3 uključena. Točno je ovo što je kolega napisao, ali pokušavam reći da je to upravo ono što sam i ja napisao, ali se nekim čudom to automatski prepravi u <1>. Ne znam zašto
Laughing Da ne bi bilo nejasnoća, apsolutno konvergira na otovrenom intervalu od -1/3 do 5/3, a ujvetno konvergira na poluotvorenom intervalu od -1/3 do 5/3, -1/3 uključena. Točno je ovo što je kolega napisao, ali pokušavam reći da je to upravo ono što sam i ja napisao, ali se nekim čudom to automatski prepravi u <1>. Ne znam zašto

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:48 sub, 17. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]pokušavam reći da je to upravo ono što sam i ja napisao, ali se nekim čudom to automatski prepravi u <1>. Ne znam zašto[/quote]

Neki cudan bug u forumskom softwareu... :grebgreb: Iskljuci podrsku za HTML (tj. checkiraj "Disable HTML in this post") dok editiras i ispast ce dobro. ;)

I inace preporucam da si u profilu ugasite HTML (editiranje pojedinih postova je i dalje potrebno ako zelis ispraviti dosadasnju "stetu"). :)
alen (napisa):
pokušavam reći da je to upravo ono što sam i ja napisao, ali se nekim čudom to automatski prepravi u <1>. Ne znam zašto

Neki cudan bug u forumskom softwareu... Kotacici rade 100 na sat Iskljuci podrsku za HTML (tj. checkiraj "Disable HTML in this post") dok editiras i ispast ce dobro. Wink

I inace preporucam da si u profilu ugasite HTML (editiranje pojedinih postova je i dalje potrebno ako zelis ispraviti dosadasnju "stetu"). Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum