Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vektor Gost
|
Postano: 21:58 pet, 23. 6. 2006 Naslov: udaljenost na R^n |
|
|
Nisu mi bas jasni sljedeci pojmovi:
d(P,Q)=sum(i=1,n)|p(i)-q(i)| - "norma 1"
d(P,Q)=max(i) (p(i)-q(i)) - "norma beskonačno"
(a "norma 2" bi trebala predstavljati nase uobicajeno poimanje udaljenosti,
onda je li to zapravo d(P,Q)=sqrt[(p1-q1)^2+(p2-q2)^2+...(pn-qn)^2]?)
Uglavnom, da prijeđem na stvar, kada bismo crtali krug, (tj. kuglu radijusa 1 na R^2 ?) sa svim ovim normama, jednom bismo dobili kvadrat (norma besk.), jednom neki romb (norma 1) i na kraju krug ako uzmemo normu 2. Bi li to netko malo ljepše pojasnio? Ja te likove nikako ne dobijem kako god okrenem. :) Kako se tocno trebaju upotrijebiti gornje dvije formule? :roll:
Nisu mi bas jasni sljedeci pojmovi:
d(P,Q)=sum(i=1,n)|p(i)-q(i)| - "norma 1"
d(P,Q)=max(i) (p(i)-q(i)) - "norma beskonačno"
(a "norma 2" bi trebala predstavljati nase uobicajeno poimanje udaljenosti,
onda je li to zapravo d(P,Q)=sqrt[(p1-q1)^2+(p2-q2)^2+...(pn-qn)^2]?)
Uglavnom, da prijeđem na stvar, kada bismo crtali krug, (tj. kuglu radijusa 1 na R^2 ?) sa svim ovim normama, jednom bismo dobili kvadrat (norma besk.), jednom neki romb (norma 1) i na kraju krug ako uzmemo normu 2. Bi li to netko malo ljepše pojasnio? Ja te likove nikako ne dobijem kako god okrenem. Kako se tocno trebaju upotrijebiti gornje dvije formule?
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 3:01 sub, 24. 6. 2006 Naslov: |
|
|
U 1-normi, kružnica radijusa 1 (središte O) sastoji se od onih točaka (x,y) za koje je zbroj apsolutnih vrijednosti x i y jednak r.
To onda daje 4 jednadžbe pravaca: y = r-x, y=r+x, y = -r-x i y = -r+x.
Oni obrubljuju romb, a unutrašnjost "kruga" je unutrašnjost tog romba.
U beskonačno-normi, kružnica se satoji od točaka takvih da je max apsolutnih vrijednosti koordinata x i y jednak r. Sad imamo pravce y = r,
y = -r, x = r, x = -r koji omeđuju kvadrat i to je "krug" u toj normi.
U 1-normi, kružnica radijusa 1 (središte O) sastoji se od onih točaka (x,y) za koje je zbroj apsolutnih vrijednosti x i y jednak r.
To onda daje 4 jednadžbe pravaca: y = r-x, y=r+x, y = -r-x i y = -r+x.
Oni obrubljuju romb, a unutrašnjost "kruga" je unutrašnjost tog romba.
U beskonačno-normi, kružnica se satoji od točaka takvih da je max apsolutnih vrijednosti koordinata x i y jednak r. Sad imamo pravce y = r,
y = -r, x = r, x = -r koji omeđuju kvadrat i to je "krug" u toj normi.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
|