Search
 
 
  Engleski
 
 
 
Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Ciklicke grupe
WWW:

Moja sarma
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
maister-andji
Gost





PostPostano: 10:13 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Ciklicke grupe Citirajte i odgovorite

Da li je G = Z3  Z4  Z5 ciklicka? Dokazite! Ako postoji, nadite
izomorfizam izmedu G i Z60.
( =direktna suma)
ako neko zna molim ga da mi to lijepo raspise i objasni statreba raditi,hvala
Da li je G = Z3  Z4  Z5 ciklicka? Dokazite! Ako postoji, nadite
izomorfizam izmedu G i Z60.
( =direktna suma)
ako neko zna molim ga da mi to lijepo raspise i objasni statreba raditi,hvala


[Vrh]
Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 07. 10. 2004. (18:48:00)
Postovi: (291)16
Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
140 = 152 - 12
Lokacija: Void

PostPostano: 13:52 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Je, ciklička je. Evo tri pogleda na tu stvar koja su u suštini ista i svode se na u parovima relativnu prostost brojeva 3, 4 i 5:
[list=1]
[*]Red elementa [latex](x,y,z)[/latex] je najmanji zajednički višekratnik redova elementa [latex]x[/latex] u [latex]\mathbb{Z}_3[/latex], [latex]y[/latex] u [latex]\mathbb{Z}_4[/latex] i [latex]z[/latex] u [latex]\mathbb{Z}_5[/latex]. (Dokaži!) Prema tome, red elementa [latex](1,1,1)[/latex] je najmanji zajednički višekratnik od 3, 4 i 5, što je 60. No tad [latex]G[/latex] ima cikličku podgrupu reda 60, a kako je i sama reda 60, mora upravo [latex]G[/latex] biti ta ciklička podgrupa.

[*]Općenito, ako su [latex]m[/latex] i [latex]n[/latex] relativno prosti, onda je [latex]\mathbb{Z}_m\oplus\mathbb{Z}_n\cong\mathbb{Z}_{mn}[/latex]. Da bi se to dokazalo, pogleda se funkcija [latex]f\colon\mathbb{Z}_m\oplus\mathbb{Z}_n\to\mathbb{Z}_{mn}[/latex] zadana s [latex]f(x,y)=nx+my[/latex]. Lagano je za provjeriti da se radi o homomorfizmu.

Iz činjenice da su [latex]m[/latex] i [latex]n[/latex] relativno prosti slijedi da postoje cijeli brojevi [latex]a[/latex] i [latex]b[/latex] takvi da je [latex]am+bn=1[/latex]. Uzmimo proizvoljan [latex]k[/latex] iz [latex]\mathbb{Z}_{mn}[/latex], tad je

[latex]f(bk,ak)=nbk+mak=(am+bn)k=k[/latex]

Slijedi da je [latex]f[/latex] epimorfizam. Kako se radi o surjekciji dva konačna skupa istog kardinalnog broja, [latex]f[/latex] je i injekcija, tj. [latex]f[/latex] je izomorfizam.

Primijenimo ovo na zadani zadatak:

[latex]\mathbb{Z}_3\oplus\mathbb{Z}_4\oplus\mathbb{Z}_5\cong\mathbb{Z}_{12}\oplus\mathbb{Z}_5\cong\mathbb{Z}_{60}[/latex]

[*]Slično kao u dokazu prethodne općenite tvrdnje, pokažimo da je [latex]f\colon\mathbb{Z}_3\oplus\mathbb{Z}_4\oplus\mathbb{Z}_5\to\mathbb{Z}_{60}[/latex] zadana s [latex]f(x,y,z)=20x+15y+12z[/latex] izomorfizam. (Nadam se da je jasno otkud ovi koeficijenti.) Opet se lako provjeri da je to homomorfizam.

Budući da su 20, 15 i 12 relativno prosti, postoje cijeli brojevi [latex]a, b, c[/latex] takvi da je [latex]20a+15b+12c=1[/latex]. Konkretno, [latex]a=-1, b=3, c=-2[/latex]. Dakle, za proizvoljan [latex]k\in\mathbb{Z}_{60}[/latex] imamo:

[latex]f(-k,3k,-2k)=-20k+15\cdot 3k-12\cdot 2k=k[/latex]

Pa je [latex]f[/latex] surjekcija, a onda i bijekcija.
[/list:o]
Je, ciklička je. Evo tri pogleda na tu stvar koja su u suštini ista i svode se na u parovima relativnu prostost brojeva 3, 4 i 5:

  1. Red elementa je najmanji zajednički višekratnik redova elementa u , u i u . (Dokaži!) Prema tome, red elementa je najmanji zajednički višekratnik od 3, 4 i 5, što je 60. No tad ima cikličku podgrupu reda 60, a kako je i sama reda 60, mora upravo biti ta ciklička podgrupa.

  2. Općenito, ako su i relativno prosti, onda je . Da bi se to dokazalo, pogleda se funkcija zadana s . Lagano je za provjeriti da se radi o homomorfizmu.

    Iz činjenice da su i relativno prosti slijedi da postoje cijeli brojevi i takvi da je . Uzmimo proizvoljan iz , tad je



    Slijedi da je epimorfizam. Kako se radi o surjekciji dva konačna skupa istog kardinalnog broja, je i injekcija, tj. je izomorfizam.

    Primijenimo ovo na zadani zadatak:



  3. Slično kao u dokazu prethodne općenite tvrdnje, pokažimo da je zadana s izomorfizam. (Nadam se da je jasno otkud ovi koeficijenti.) Opet se lako provjeri da je to homomorfizam.

    Budući da su 20, 15 i 12 relativno prosti, postoje cijeli brojevi takvi da je . Konkretno, . Dakle, za proizvoljan imamo:



    Pa je surjekcija, a onda i bijekcija.



_________________
I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
HR (Cro) by Ančica Sečan