explicitna je npr ovo
float a;
a = (float) (3 / 2);
i u a ce biti onda pospremljeno 1.0 (i to kao float)
jer je 3/2 cjelobrojno djeljenje i to je 1, pa pretvaranje u float radi samo 1.0
i tome slicno, znaci kada ti navedes tip
isto tako
int *a;
a = (int *) malloc (sizeof(int)):
ovo zuto su explicitne konverzije - explicitno je ono sto si ti bas napisala.... kao i u jeziku... explicitno je ono sto je receno
nasuprot tome (ili bolje receno, uz bok) ide implicitno - ono sto se podrazumijeva, ono izmedju redaka....
npr
float a;
a = 1.0;
je implicitna konverzija, jerbo je samo 1.0 kad pogledas - double.... a ovdje smo ga 'potrpali' u float....
takve implicitne konverzije uglavnom ispadnu ok.... ali moze se desiti da ispadnu i gluposti - npr, ako je broj preveliki ili tako nesto...
isto, kod poziva nekih fja se neke stvari konvertiraju automatski, i ako program ne radi, treba provjeriti tipove, jel sve pase... ako ne treba prilagoditi program....
a mislim da bi zbilja trebala procitati predavanja, pa ako nije jasno, ubuduce napisati sto TI mislis, pa da te netko ispravi or smth.... zbilja nema smisla da ljudi gube vrijeme pretipkavajuci nesto sto vec postoji...
ja sam ovo napisala zbog onih par ljudi koji rade greske u programu koje su uzrokovane implicitnom konverzijom, pa da ih podsjetim da to srede....