Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Lord R Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:27 sri, 29. 11. 2006 Naslov: Re: Uvjeti |
|
|
[quote="Anonymous"]Možda se pitanje čini glupim, no da li mi može netko objasniti razliku između nužnog i dovoljnog uvjeta? :oops: Unaprijed hvala![/quote]
Zdravo! I mene je to u početku često bunilo :).
Ali mislim da ovako stvari stoje...
Ako je izjava A => B istinita možemo reći da je A dovoljan uvjet za B, odnosno da je B nužan uvjet za A. Ako, međutim, implikacija vrijedi u oba smjera, A => B & B => (ekvivalencija) možemo reći da je A nužan i dovoljan uvjet za B.
Možeš to vizualizirati, kao da se B nalazi u A, ono, crtaš si skupove i da bi A postojao mora postojati B, zato to se A nalazi u njemu :).
Kužiš... nadam se da nisam još veću zbrku napravio :)
Anonymous (napisa): | Možda se pitanje čini glupim, no da li mi može netko objasniti razliku između nužnog i dovoljnog uvjeta? Unaprijed hvala! |
Zdravo! I mene je to u početku često bunilo .
Ali mislim da ovako stvari stoje...
Ako je izjava A ⇒ B istinita možemo reći da je A dovoljan uvjet za B, odnosno da je B nužan uvjet za A. Ako, međutim, implikacija vrijedi u oba smjera, A ⇒ B & B ⇒ (ekvivalencija) možemo reći da je A nužan i dovoljan uvjet za B.
Možeš to vizualizirati, kao da se B nalazi u A, ono, crtaš si skupove i da bi A postojao mora postojati B, zato to se A nalazi u njemu .
Kužiš... nadam se da nisam još veću zbrku napravio
_________________ "Žalim prošlost, nadam se budućnosti, nezadovoljan sa sadošnošću - to je moj život."
-Pjotr Iljič Čajkovski
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 22:43 sri, 29. 11. 2006 Naslov: |
|
|
Da ne započinjem novu temu.
Ako imamo prostor dimV=4 i znamo da je skup {x,y,z,w} sistem izvodnica za taj prostor. Sada imamo skup {x+y,x-y,y+z,y-z,z+w,z-w}.
Pošto taj skup ima 6 elemenata. Dali mi možemo odmah zaključiti da je to sistem izvodnica za taj prostor ili bi trebali nekako provjerit?
Kada bi taj skup prikazivali pomoću x,y,z,i w onda bi to uvijek bilo moguće. Može neki komentar na ovo?
Da ne započinjem novu temu.
Ako imamo prostor dimV=4 i znamo da je skup {x,y,z,w} sistem izvodnica za taj prostor. Sada imamo skup {x+y,x-y,y+z,y-z,z+w,z-w}.
Pošto taj skup ima 6 elemenata. Dali mi možemo odmah zaključiti da je to sistem izvodnica za taj prostor ili bi trebali nekako provjerit?
Kada bi taj skup prikazivali pomoću x,y,z,i w onda bi to uvijek bilo moguće. Može neki komentar na ovo?
|
|
[Vrh] |
|
|