Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

primjerčić iz knjige
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 18:41 pon, 28. 8. 2006    Naslov: primjerčić iz knjige Citirajte i odgovorite

odma da kazem da je primjer "glup",al eto :oops:

treba poslat 20razglednica(različitih) petorici prijatelja.

e sad,u knjizi je rjesenje 20^5,a mene zanima zasto nije 20*19*18*17*16 ako je naglašeno da su razglednice razlicite? :roll:
odma da kazem da je primjer "glup",al eto Embarassed

treba poslat 20razglednica(različitih) petorici prijatelja.

e sad,u knjizi je rjesenje 20^5,a mene zanima zasto nije 20*19*18*17*16 ako je naglašeno da su razglednice razlicite? Rolling Eyes

[Vrh]
goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 27 - 22

PostPostano: 7:53 uto, 29. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]u knjizi je rjesenje 20^5,a mene zanima zasto nije 20*19*18*17*16 ako je naglašeno da su razglednice razlicite[/quote]

pa da je to tvoje rj onda bi sve bile iste,a posto su razlicite nije nam svejedno koju kome damo pa imamo maximalno rj
Citat:
u knjizi je rjesenje 20^5,a mene zanima zasto nije 20*19*18*17*16 ako je naglašeno da su razglednice razlicite

pa da je to tvoje rj onda bi sve bile iste,a posto su razlicite nije nam svejedno koju kome damo pa imamo maximalno rj

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 10:21 uto, 29. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, ja sam zahrdjao iz Kombinatorike, ali cini mi se da se ovo moze shvatiti na tri nacina:[list=1][*]Ako saljes razlicite razglednice, logika ide ovako:
Posaljes [b]jednu od 20[/b] prvom prijatelju, zatim
posaljes [b]jednu od preostalih 19[/b] drugom prijatelju, pa
[b]jednu od preostalih 18[/b] trecem,...
Ergo, [b]moze ispasti[/b] 20*19*18*17*16. :D
[*]Ako "posaljes 20 razglednica petorici prijatelja" shvatis tako da "treba poslati [b]sve[/b] razglednice, a ne svakom prijatelju tocno jednu", onda to znaci malo drugaciju logiku:
Posaljes prvu razglednicu [b]jednom od 5[/b] prijatelja, pa
drugu razglednicu [b]jednom od 5[/b] prijatelja, pa
trecu razglednicu [b]jednom od 5[/b] prijatelja,...
Ergo, ako se tako shvati ispada 5^20 nacina. :D
[*]Ako jednu razglednicu mozes slati na vise od jedne adresu, tj. ako imas [b]20 [u]vrsta[/u] razglednica[/b], u smislu da ima 20 razlicitih razglednica i od svake barem 5 komada, onda:
Posaljes [b]jednu od 20[/b] prvom prijatelju, zatim
posaljes [b]jednu od 20[/b] drugom prijatelju, pa
[b]jednu od 20[/b] trecem,...
Ergo, ako se tako shvati ispada 20^5 nacina. :banana:[/list:o]
Mozda bi bukvalno prepisivanje primjera ovdje pomoglo; ovako je trebalo iz rjesenja rekonstruirati "sto je pjesnik zelio reci". ;)

@Goc: Da su sve razglednice iste, bio bi samo jedan nacin za poslati svakom prijatelju jednu razglednicu, zar ne? :)
Ok, ja sam zahrdjao iz Kombinatorike, ali cini mi se da se ovo moze shvatiti na tri nacina:
  1. Ako saljes razlicite razglednice, logika ide ovako:
    Posaljes jednu od 20 prvom prijatelju, zatim
    posaljes jednu od preostalih 19 drugom prijatelju, pa
    jednu od preostalih 18 trecem,...
    Ergo, moze ispasti 20*19*18*17*16. Very Happy
  2. Ako "posaljes 20 razglednica petorici prijatelja" shvatis tako da "treba poslati sve razglednice, a ne svakom prijatelju tocno jednu", onda to znaci malo drugaciju logiku:
    Posaljes prvu razglednicu jednom od 5 prijatelja, pa
    drugu razglednicu jednom od 5 prijatelja, pa
    trecu razglednicu jednom od 5 prijatelja,...
    Ergo, ako se tako shvati ispada 5^20 nacina. Very Happy
  3. Ako jednu razglednicu mozes slati na vise od jedne adresu, tj. ako imas 20 vrsta razglednica, u smislu da ima 20 razlicitih razglednica i od svake barem 5 komada, onda:
    Posaljes jednu od 20 prvom prijatelju, zatim
    posaljes jednu od 20 drugom prijatelju, pa
    jednu od 20 trecem,...
    Ergo, ako se tako shvati ispada 20^5 nacina. Dancing banana

Mozda bi bukvalno prepisivanje primjera ovdje pomoglo; ovako je trebalo iz rjesenja rekonstruirati "sto je pjesnik zelio reci". Wink

@Goc: Da su sve razglednice iste, bio bi samo jedan nacin za poslati svakom prijatelju jednu razglednicu, zar ne? Smile

[Vrh]
goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 27 - 22

PostPostano: 12:16 uto, 29. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Da su sve razglednice iste, bio bi samo jedan nacin za poslati svakom prijatelju jednu razglednicu, zar ne?[/quote]

pa uvijek ima samo jedan (pravi) nacin,nisam bas shvatio sto si htio ovime reci???
Citat:
Da su sve razglednice iste, bio bi samo jedan nacin za poslati svakom prijatelju jednu razglednicu, zar ne?

pa uvijek ima samo jedan (pravi) nacin,nisam bas shvatio sto si htio ovime reci???

[Vrh]
Gost

PostPostano: 1:42 sri, 30. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo primjera, "u originalu":
Netko želi poslati svakome od svojih 5 prijatelja po jednu od 20 ( razlicitih) razglednica.nkn je to moguce uciniti?
evo primjera, "u originalu":
Netko želi poslati svakome od svojih 5 prijatelja po jednu od 20 ( razlicitih) razglednica.nkn je to moguce uciniti?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum