Ok, ja sam zahrdjao iz Kombinatorike, ali cini mi se da se ovo moze shvatiti na tri nacina:[list=1][*]Ako saljes razlicite razglednice, logika ide ovako:
Posaljes [b]jednu od 20[/b] prvom prijatelju, zatim
posaljes [b]jednu od preostalih 19[/b] drugom prijatelju, pa
[b]jednu od preostalih 18[/b] trecem,...
Ergo, [b]moze ispasti[/b] 20*19*18*17*16. :D
[*]Ako "posaljes 20 razglednica petorici prijatelja" shvatis tako da "treba poslati [b]sve[/b] razglednice, a ne svakom prijatelju tocno jednu", onda to znaci malo drugaciju logiku:
Posaljes prvu razglednicu [b]jednom od 5[/b] prijatelja, pa
drugu razglednicu [b]jednom od 5[/b] prijatelja, pa
trecu razglednicu [b]jednom od 5[/b] prijatelja,...
Ergo, ako se tako shvati ispada 5^20 nacina. :D
[*]Ako jednu razglednicu mozes slati na vise od jedne adresu, tj. ako imas [b]20 [u]vrsta[/u] razglednica[/b], u smislu da ima 20 razlicitih razglednica i od svake barem 5 komada, onda:
Posaljes [b]jednu od 20[/b] prvom prijatelju, zatim
posaljes [b]jednu od 20[/b] drugom prijatelju, pa
[b]jednu od 20[/b] trecem,...
Ergo, ako se tako shvati ispada 20^5 nacina. :banana:[/list:o]
Mozda bi bukvalno prepisivanje primjera ovdje pomoglo; ovako je trebalo iz rjesenja rekonstruirati "sto je pjesnik zelio reci". ;)
@Goc: Da su sve razglednice iste, bio bi samo jedan nacin za poslati svakom prijatelju jednu razglednicu, zar ne? :)
Ok, ja sam zahrdjao iz Kombinatorike, ali cini mi se da se ovo moze shvatiti na tri nacina:- Ako saljes razlicite razglednice, logika ide ovako:
Posaljes jednu od 20 prvom prijatelju, zatim
posaljes jednu od preostalih 19 drugom prijatelju, pa
jednu od preostalih 18 trecem,...
Ergo, moze ispasti 20*19*18*17*16.
- Ako "posaljes 20 razglednica petorici prijatelja" shvatis tako da "treba poslati sve razglednice, a ne svakom prijatelju tocno jednu", onda to znaci malo drugaciju logiku:
Posaljes prvu razglednicu jednom od 5 prijatelja, pa
drugu razglednicu jednom od 5 prijatelja, pa
trecu razglednicu jednom od 5 prijatelja,...
Ergo, ako se tako shvati ispada 5^20 nacina.
- Ako jednu razglednicu mozes slati na vise od jedne adresu, tj. ako imas 20 vrsta razglednica, u smislu da ima 20 razlicitih razglednica i od svake barem 5 komada, onda:
Posaljes jednu od 20 prvom prijatelju, zatim
posaljes jednu od 20 drugom prijatelju, pa
jednu od 20 trecem,...
Ergo, ako se tako shvati ispada 20^5 nacina. 
Mozda bi bukvalno prepisivanje primjera ovdje pomoglo; ovako je trebalo iz rjesenja rekonstruirati "sto je pjesnik zelio reci".
@Goc: Da su sve razglednice iste, bio bi samo jedan nacin za poslati svakom prijatelju jednu razglednicu, zar ne?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|