:wall: Pokušavam rještiti neke od ovih zadataka, vec dosta vremena, i bas mi nejde, ili nisam siguran u točan rezultat. :beg: molio da mi netko pomogne Hvala :thankyou:
1) U lift je na prizemlju ušloi 8 ljudi. NKN oni mogu izaći na 5 katova t.d. na svakom katu jedan izađe
:oops:
E sada, moj bi odgovor bio, da na prvi može izaći na 8 + drugi kat 7 + treci kat 6 ...., ali to mi se cini nekako prejednostavno. Gdi grijesim? :oops:
2) Odredite broj načina na koja se n-bračnih parova može poredati u red tako da niti jedan muž nije susjedan sa svojom ženom.
Moj bi odgovor bio, da prvo poredam žene, i njih mogu na 2*n! načina. I zatim muževe. Znam da to se odnosi na problem braćnih parova i okruglog stola iz knjige, ali u ćemu je razlika ako ih poredam? samo zato što nisam uzeo neku fiksnu prvu osobu ( u knjizi žena) ili u nečemu drugome? :oops:
3) Odredite broj kvadratnih nXn matrica koja koja u svakom retku i stupcu imaju točno jednu jedinicu, jednu dvojku, a svi ostali elementi su nule.
Ovaj stvarno neznam kako da startam :cry:
Pokušavam rještiti neke od ovih zadataka, vec dosta vremena, i bas mi nejde, ili nisam siguran u točan rezultat. molio da mi netko pomogne Hvala
1) U lift je na prizemlju ušloi 8 ljudi. NKN oni mogu izaći na 5 katova t.d. na svakom katu jedan izađe
E sada, moj bi odgovor bio, da na prvi može izaći na 8 + drugi kat 7 + treci kat 6 ...., ali to mi se cini nekako prejednostavno. Gdi grijesim?
2) Odredite broj načina na koja se n-bračnih parova može poredati u red tako da niti jedan muž nije susjedan sa svojom ženom.
Moj bi odgovor bio, da prvo poredam žene, i njih mogu na 2*n! načina. I zatim muževe. Znam da to se odnosi na problem braćnih parova i okruglog stola iz knjige, ali u ćemu je razlika ako ih poredam? samo zato što nisam uzeo neku fiksnu prvu osobu ( u knjizi žena) ili u nečemu drugome?
3) Odredite broj kvadratnih nXn matrica koja koja u svakom retku i stupcu imaju točno jednu jedinicu, jednu dvojku, a svi ostali elementi su nule.
Ovaj stvarno neznam kako da startam
|