Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

5. zadatak sa roka 4.9.2006 (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 22:00 sri, 6. 9. 2006    Naslov: 5. zadatak sa roka 4.9.2006 Citirajte i odgovorite

koliko ima funkcija f:{1,2,...,n}->{1,2,...,n} koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka?
jel mi ga moze netko rijesiti.
ja sam naso u Krckovoj zbirci rjesenje ali bez fiksnih tocaka?
molim vas pomozite komisija je tu(i pozelite mi srecu)?
hvala vam od srca
koliko ima funkcija f:{1,2,...,n}->{1,2,...,n} koje su same sebi inverz i nemaju fiksnih tocaka?
jel mi ga moze netko rijesiti.
ja sam naso u Krckovoj zbirci rjesenje ali bez fiksnih tocaka?
molim vas pomozite komisija je tu(i pozelite mi srecu)?
hvala vam od srca

[Vrh]
Perosito
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 1

PostPostano: 9:29 čet, 7. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

To su ti sve funkcije koje preslikavaju dvočlani skup u isti dvočlani skup, al bez fiksnih točaka, tj. f:{k,j}->{k,j} takve da vrijedi f(k)=j i f(j)=k. Onda ti je evidentno da skup {1,...,n} mora biti skup s parnim brojem elemenata, tj. n je paran broj, ako nije broj takvih f-ja je 0. I sad samo nađeš sve dvočlane podskupove n-članog skupa (n paran).

Ispravite me ako griješim... :roll:
To su ti sve funkcije koje preslikavaju dvočlani skup u isti dvočlani skup, al bez fiksnih točaka, tj. f:{k,j}->{k,j} takve da vrijedi f(k)=j i f(j)=k. Onda ti je evidentno da skup {1,...,n} mora biti skup s parnim brojem elemenata, tj. n je paran broj, ako nije broj takvih f-ja je 0. I sad samo nađeš sve dvočlane podskupove n-članog skupa (n paran).

Ispravite me ako griješim... Rolling Eyes

Gost

PostPostano: 18:40 čet, 7. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja cu ti samo poželjeti sreću jer nemam pojma 8)
e da,kad su usmeni za ove koji su prosli i komisije?
ja cu ti samo poželjeti sreću jer nemam pojma Cool
e da,kad su usmeni za ove koji su prosli i komisije?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:00 čet, 7. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

usmeni su u ponedjeljak u 11 za sve takvu sam ja informaciju dobio ali ako se nesto promjenilo nadam se da bi netko nesto vec napisao
usmeni su u ponedjeljak u 11 za sve takvu sam ja informaciju dobio ali ako se nesto promjenilo nadam se da bi netko nesto vec napisao

[Vrh]
Maroje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
51 = 55 - 4

PostPostano: 20:47 čet, 7. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Perosito"]To su ti sve funkcije koje preslikavaju dvočlani skup u isti dvočlani skup, al bez fiksnih točaka, tj. f:{k,j}->{k,j} takve da vrijedi f(k)=j i f(j)=k. Onda ti je evidentno da skup {1,...,n} mora biti skup s parnim brojem elemenata, tj. n je paran broj, ako nije broj takvih f-ja je 0. I sad samo nađeš sve dvočlane podskupove n-članog skupa (n paran).

Ispravite me ako griješim... :roll:[/quote]

Ajde ako je za komisiju da ipak dovršimo. Prvi par odaberemo na [latex]{n \choose 2} [/latex] , zatim drugi od preostalih članova skupa na
[latex]{n-2 \choose 2} [/latex] načina, ... Parove smo odabrali na

[latex]{n \choose 2}{n-2 \choose 2}{n-4 \choose 2}\dots {2 \choose 2}[/latex]

načina, a pošto nam redoslijed biranja parova nije bitan dobiveni rezultat treba još podijeliti sa [latex] (\frac{n}{2})![/latex]. Izraz možemo pojednostaviti raspisivanjem binomnih koeficijenata pa je konačni rezultat za parne n:

[latex]\frac{n!}{2^{\frac{n}{2}}\left(\frac{n}{2}\right)!}[/latex]
Perosito (napisa):
To su ti sve funkcije koje preslikavaju dvočlani skup u isti dvočlani skup, al bez fiksnih točaka, tj. f:{k,j}→{k,j} takve da vrijedi f(k)=j i f(j)=k. Onda ti je evidentno da skup {1,...,n} mora biti skup s parnim brojem elemenata, tj. n je paran broj, ako nije broj takvih f-ja je 0. I sad samo nađeš sve dvočlane podskupove n-članog skupa (n paran).

Ispravite me ako griješim... Rolling Eyes

Ajde ako je za komisiju da ipak dovršimo. Prvi par odaberemo na , zatim drugi od preostalih članova skupa na
načina, ... Parove smo odabrali na

načina, a pošto nam redoslijed biranja parova nije bitan dobiveni rezultat treba još podijeliti sa . Izraz možemo pojednostaviti raspisivanjem binomnih koeficijenata pa je konačni rezultat za parne n:

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 14:14 pet, 8. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

puno vam hvala svima.
puno ste mi pomogli!
sad su mi sanse porasle hvala
puno vam hvala svima.
puno ste mi pomogli!
sad su mi sanse porasle hvala

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum