[quote="Marko"]E sad mene zanima kako rijesiti 3. zadatak...
Ja sam isao rijesavati supstitucijom p(y) = y' ali dobim nest jos gore... :([/quote]
To više nije jednadžba F(y,y',...,y^(n)) nego homogena jednadžba F(x,y,y',...,y^(n)) pa se ne rješava supstitucijom p(y)=y'.
Moraš prvo provjeriti da li je jednadžba homogena, tj. da li vrijedi F(x, Ly, Ly',...,Ly^(n))=F(y,y',...,y^(n)).
umjesto y pišeš Ly
umjesto y' pišeš Ly'
umjesto y'' pišeš Ly'' i sada uvrstiš u jednadžbu
Ly(Ly'')=2x(L^2(y'')^2)
lijevo imaš L^2, desno imaš L^2, pokratiti će se, znači da vrijedi F(x, Ly, Ly',...,Ly^(n))=F(y,y',...,y^(n)) pa je jednadžba homogena.
Sada uvodiš supstituciju y'=uy, tj. y'' = u'y +uy' = u'y+u^2y.
Kada uvrstiš sve, y bi se trebao pokratiti (inače metoda nije dobra) i trebao bi dobiti nekakvu ODJ u samo 2 varijable ili Bernoullievu ili neku drugu.
Marko (napisa): | E sad mene zanima kako rijesiti 3. zadatak...
Ja sam isao rijesavati supstitucijom p(y) = y' ali dobim nest jos gore...  |
To više nije jednadžba F(y,y',...,y^(n)) nego homogena jednadžba F(x,y,y',...,y^(n)) pa se ne rješava supstitucijom p(y)=y'.
Moraš prvo provjeriti da li je jednadžba homogena, tj. da li vrijedi F(x, Ly, Ly',...,Ly^(n))=F(y,y',...,y^(n)).
umjesto y pišeš Ly
umjesto y' pišeš Ly'
umjesto y'' pišeš Ly'' i sada uvrstiš u jednadžbu
Ly(Ly'')=2x(L^2(y'')^2)
lijevo imaš L^2, desno imaš L^2, pokratiti će se, znači da vrijedi F(x, Ly, Ly',...,Ly^(n))=F(y,y',...,y^(n)) pa je jednadžba homogena.
Sada uvodiš supstituciju y'=uy, tj. y'' = u'y +uy' = u'y+u^2y.
Kada uvrstiš sve, y bi se trebao pokratiti (inače metoda nije dobra) i trebao bi dobiti nekakvu ODJ u samo 2 varijable ili Bernoullievu ili neku drugu.
_________________ The Dude Abides
|