Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

norma matrice inducirana vektorskom normom (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Obične diferencijalne jednadžbe
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
aenima
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 17:40 pon, 25. 9. 2006    Naslov: norma matrice inducirana vektorskom normom Citirajte i odgovorite

[code:1]
||A|| := s u p ||Ax||
||x||=1
[/code:1]

Može li mi netko malo pojasnit što ovo gore znači, dakle to je primjer matrične norme inducirane vektorskom i za nju vrijedi svojstvo:
||AB||<=||A|| * ||B||

kako se dokaže da za nju vrijedi ovo gornje svojstvo?

Help!!! :roll: :?:
Kod:

||x||=1         

Može li mi netko malo pojasnit što ovo gore znači, dakle to je primjer matrične norme inducirane vektorskom i za nju vrijedi svojstvo:
Kod:

||AB||<=||A|| * ||B||

Help!!! Rolling Eyes Question

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
MB
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

62 = 80 - 18

PostPostano: 18:48 pon, 25. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

dokaz ti je u knjizi profesora ungara, ne znam tocno stranu, ali vjerujem da ces lako pronaci...
dokaz ti je u knjizi profesora ungara, ne znam tocno stranu, ali vjerujem da ces lako pronaci...

Zadnja promjena: MB; 19:19 pon, 25. 9. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 18:54 pon, 25. 9. 2006    Naslov: Re: norma matrice inducirana vektorskom normom Citirajte i odgovorite

[quote="aenima"][code:1]
||x||=1

[/quote]
To je definicija (čim ima :=), tj. za linearni operator [latex]A \colon \mathbb{R}^n \to \mathbb{R}^m[/latex] definiramo:

[latex]
||A||:=inf\{\lambda :||A(P)||\leq \lambda ||P||, \quad P \in \mathbb{R}^n \} \\
=sup\{||A(P)|| \colon ||P||=1\}
[/latex]
(str. 29 Matematička Analiza 3, Šime Ungar)

[quote]
||AB||<=||A|| * ||B||

Help!!! :roll: :?:[/quote]
To je svojstvo matrične norme iz definicije norme, njega moraš pokazati za neku određenu matricu da vrijedi da bi zaključila da je norma dobro definirana.
[url]http://mathworld.wolfram.com/MatrixNorm.html[/url]
aenima (napisa):
Kod:

||x||=1         

To je definicija (čim ima :=), tj. za linearni operator definiramo:

(str. 29 Matematička Analiza 3, Šime Ungar)

Citat:

Kod:

||AB||<=||A|| * ||B||

Help!!! Rolling Eyes Question

To je svojstvo matrične norme iz definicije norme, njega moraš pokazati za neku određenu matricu da vrijedi da bi zaključila da je norma dobro definirana.
http://mathworld.wolfram.com/MatrixNorm.html

cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 19:58 pon, 25. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Malo sporo crtam u metapostu, pa me par kolega prestiglo. Moram priznati da me odgovori kolega podsjecaju na jednu pricu iz [url=http://pauli.uni-muenster.de/~munsteg/arnold.html]clanka[/url] V. I. Arnolda, gdje jedan ucenik u osnovnoj skoli u Francuskoj na pitanje "koliko je 2+3?" odgovara "3+2, jer je zbrajanje komutativno!".

Prvo da razjasnimo operatorsku normu:

[latex]
$\def\nrm#1|{\left|\!\left|#1\right|\!\right|}$
\nrm A|=\sup\limits_{\nrm x|=1}\nrm Ax|
[/latex]

Sto to znaci? Skup [latex] $\def\nrm#1|{\left|\!\left|#1\right|\!\right|}$\nrm x|=1[/latex] je jedinicna sfera u kojem vec normiranom prostoru gledas. Zapravo te zanima sto operator radi s tom jedinicnom sferom. Kamo je najdalje posalje?

Evo jedan priblizni prikaz jedinicne sfere u ravnini.

[mpost]
path k;
path l;
path p;
transform T;
u:=1cm;
k=(-1.5u,0u)--(1.5u,0u);
l= (0u,1.5u)--(0u,-1.5u);
p:=fullcircle scaled 2u;
pickup pencircle scaled 0.1pt;
draw p withcolor (1,0,0);
xxpart T=1;
xypart T=-2;
yypart T=-1;
yxpart T=1;
xpart T=0;
ypart T=0;
draw p transformed T withcolor (1,1,1);
pickup pencircle scaled 0.3pt;
drawarrow k;
drawarrow l;
for i=1 upto 10:
drawarrow (0,0)--((sind 20i)*u,(cosd 20i)*u) withcolor (0.5,0.5,0.5);
endfor;
endfig;[/mpost]

Uzmimo recimo operator zadan matricom [latex]A=\left[\matrix{1&2\cr 1&1}\right][/latex].

Za pocetak pogledajmo kako djelovanje tog operatora izgleda u ravnini (zeleno je slika sfere po operatoru A):
[mpost]
path k;
path l;
path p;
transform A;
u:=1cm;
k=(-1.5u,0u)--(1.5u,0u);
l= (0u,1.5u)--(0u,-1.5u);
p:=fullcircle scaled 2u;
pickup pencircle scaled 0.3pt;
drawarrow k;
drawarrow l;
xxpart A=-1;
xypart A=-2;
yypart A=1;
yxpart A=1;
xpart A=0;
ypart A=0;
draw p transformed A withcolor (0,1,0);
pickup pencircle scaled 0.2pt;
for i=1 upto 10:
drawarrow (0,0)--(-((sind 20i) + 2*cosd 20i)*u,((cosd 20i)+sind 20i)*u) withcolor (0.5,0.5,0.5);
endfor;
endfig;[/mpost]

Norma operatora A je upravo norma onog najdalje poslanog vektora (norma mu je [latex]{3+\sqrt 5\over 2}[/latex]). Norma operatora cesto je jednaka najvecoj svojstvenoj vrijednosti operatora (pogotovo u kompleksnom slucaju).

Dobro, eto toliko o definiciji.

Sada malo o onoj nejednakosti.

Prvo, vrijedi: [latex]
\nrm Ax|\leq\nrm A|\nrm x|[/latex]

Zasto? Neka je [latex]
\nrm x|=1[/latex]. Tada je tvrdnja ocita, jer, po definiciji, [latex]
\nrm Ax|\leq\sup\limits_{\nrm x|=1}\nrm Ax|=\nrm A|=\nrm A|1=\nrm A|\nrm x|[/latex]
Za [latex]x=0[/latex] je stvar trivijalna. Neka je dakle, [latex]
\nrm x|\neq0,1[/latex].

Tada je [latex]
\nrm Ax|={\nrm x|}\nrm A({1\over \nrm x|}x)|\leq\nrm x|\nrm A|\nrm {1\over \nrm x|}x|=\nrm A|\nrm x|[/latex]

Promotrimo sada [latex]
\nrm ABx|=\nrm A(Bx)|\leq \nrm A|\nrm Bx|\leq \nrm A|\nrm B|\nrm x|[/latex], pa uzimanjem supremuma sa obje strane (po jedinicnoj sferi) dobivamo tvrdnju.

'ave fun!

Sinisa
Malo sporo crtam u metapostu, pa me par kolega prestiglo. Moram priznati da me odgovori kolega podsjecaju na jednu pricu iz clanka V. I. Arnolda, gdje jedan ucenik u osnovnoj skoli u Francuskoj na pitanje "koliko je 2+3?" odgovara "3+2, jer je zbrajanje komutativno!".

Prvo da razjasnimo operatorsku normu:

Sto to znaci? Skup je jedinicna sfera u kojem vec normiranom prostoru gledas. Zapravo te zanima sto operator radi s tom jedinicnom sferom. Kamo je najdalje posalje?

Evo jedan priblizni prikaz jedinicne sfere u ravnini.

Uzmimo recimo operator zadan matricom .

Za pocetak pogledajmo kako djelovanje tog operatora izgleda u ravnini (zeleno je slika sfere po operatoru A):

Norma operatora A je upravo norma onog najdalje poslanog vektora (norma mu je ). Norma operatora cesto je jednaka najvecoj svojstvenoj vrijednosti operatora (pogotovo u kompleksnom slucaju).

Dobro, eto toliko o definiciji.

Sada malo o onoj nejednakosti.

Prvo, vrijedi:

Zasto? Neka je . Tada je tvrdnja ocita, jer, po definiciji,
Za je stvar trivijalna. Neka je dakle, .

Tada je

Promotrimo sada , pa uzimanjem supremuma sa obje strane (po jedinicnoj sferi) dobivamo tvrdnju.

'ave fun!

Sinisa

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 20:13 pon, 25. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="cinik"]Malo sporo crtam u metapostu, pa me par kolega prestiglo. Moram priznati da me odgovori kolega podsjecaju na jednu pricu iz [url=http://pauli.uni-muenster.de/~munsteg/arnold.html]clanka[/url] V. I. Arnolda, gdje jedan ucenik u osnovnoj skoli u Francuskoj na pitanje "koliko je 2+3?" odgovara "3+2, jer je zbrajanje komutativno!".[/quote]
Za svaku pohvalu je tvoje raspisivanje ideje norme, no bez obzira na to, poprilično je "cinično" od tebe da mene i kolegu MB nazivaš osnovnoškolskom djecom. Pitanje je samo nejasno postavljeno, a ja (pa vjerujem i kolega MB) nemam toliko vremena pri ruci da bih raspisivao sve do najsitnijih detalja. Pokušao sam pomoći i odgovoriti na pitanje tako da po mome mišljenu, tvoje sarkastične opaske zaista nisu potrebne na jednom mjestu gdje jedni drugima pokušavamo pomoći.
cinik (napisa):
Malo sporo crtam u metapostu, pa me par kolega prestiglo. Moram priznati da me odgovori kolega podsjecaju na jednu pricu iz clanka V. I. Arnolda, gdje jedan ucenik u osnovnoj skoli u Francuskoj na pitanje "koliko je 2+3?" odgovara "3+2, jer je zbrajanje komutativno!".

Za svaku pohvalu je tvoje raspisivanje ideje norme, no bez obzira na to, poprilično je "cinično" od tebe da mene i kolegu MB nazivaš osnovnoškolskom djecom. Pitanje je samo nejasno postavljeno, a ja (pa vjerujem i kolega MB) nemam toliko vremena pri ruci da bih raspisivao sve do najsitnijih detalja. Pokušao sam pomoći i odgovoriti na pitanje tako da po mome mišljenu, tvoje sarkastične opaske zaista nisu potrebne na jednom mjestu gdje jedni drugima pokušavamo pomoći.

cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 20:45 pon, 25. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kolega goranm, iskreno ti preporucam da procitas clanak iz kojeg sam to izvadio kao primjer da shvatis sto sam zapravo rekao. Zapravo, preporucam svima da to procitaju: super je.

Sto se tice "nazivanja" osnovnoskolcem, ja sam postavio lokalni izomorfizam te price i ovih pitanja i odgovora. Izomorfizam preslikava, istina, tebe i kolegu MB u osnovnoskolce, ali preslikava i ovo pitanje u pitanje "koliko je 2+3?". Imas i bolje preslikavanje koje te prebacuje u osnovnoskolca: translacija u vremenu za -8 godina.

Jednostavno receno, ti si osnovnoskolac tocno u onoj mjeri koliko je pitanje na pocetku [i]jednako[/i] pitanju "koliko je 3+2?".

'ave fun!

Sinisa
Kolega goranm, iskreno ti preporucam da procitas clanak iz kojeg sam to izvadio kao primjer da shvatis sto sam zapravo rekao. Zapravo, preporucam svima da to procitaju: super je.

Sto se tice "nazivanja" osnovnoskolcem, ja sam postavio lokalni izomorfizam te price i ovih pitanja i odgovora. Izomorfizam preslikava, istina, tebe i kolegu MB u osnovnoskolce, ali preslikava i ovo pitanje u pitanje "koliko je 2+3?". Imas i bolje preslikavanje koje te prebacuje u osnovnoskolca: translacija u vremenu za -8 godina.

Jednostavno receno, ti si osnovnoskolac tocno u onoj mjeri koliko je pitanje na pocetku jednako pitanju "koliko je 3+2?".

'ave fun!

Sinisa

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 22:05 pon, 25. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="cinik"]Jednostavno receno, ti si osnovnoskolac tocno u onoj mjeri koliko je pitanje na pocetku [i]jednako[/i] pitanju "koliko je 3+2?".[/quote]

Ne bih se slozio... :?

[quote="V.I.Arnold"]To the question "what is 2 + 3" a French primary school pupil replied: "3 + 2, since addition is commutative". He did not know what the sum was equal to and could not even understand what he was asked about![/quote]

Paralelom s tim clankom - htio ili ne - impliciras da kolege goranm i MB [u]ne razumiju sto ih se pita[/u] (niti znaju odgovor). :ccc: Molio bih da malo o'ladis sa sarkazmom, pogotovo prema kolegama koji se potrude pomoci drugima. :?

Forum nije natjecanje u izvrsnosti, nego - slicno open source communityju - zajednica gdje bi clanovi trebali doprinositi koliko mogu, za zajednicku korist, i.e. medjusobno si pomagati. ;)

Naravno, improvementi postojecih odgovora su dobrodosli. :D Cestitke na metapostiranom i prosirenom odgovoru. =D> Samo malo vise takticnosti prema kolegama... :)
cinik (napisa):
Jednostavno receno, ti si osnovnoskolac tocno u onoj mjeri koliko je pitanje na pocetku jednako pitanju "koliko je 3+2?".

Ne bih se slozio... Confused

V.I.Arnold (napisa):
To the question "what is 2 + 3" a French primary school pupil replied: "3 + 2, since addition is commutative". He did not know what the sum was equal to and could not even understand what he was asked about!

Paralelom s tim clankom - htio ili ne - impliciras da kolege goranm i MB ne razumiju sto ih se pita (niti znaju odgovor). Ccc.... Sram te bilo... Molio bih da malo o'ladis sa sarkazmom, pogotovo prema kolegama koji se potrude pomoci drugima. Confused

Forum nije natjecanje u izvrsnosti, nego - slicno open source communityju - zajednica gdje bi clanovi trebali doprinositi koliko mogu, za zajednicku korist, i.e. medjusobno si pomagati. Wink

Naravno, improvementi postojecih odgovora su dobrodosli. Very Happy Cestitke na metapostiranom i prosirenom odgovoru. Applause Samo malo vise takticnosti prema kolegama... Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
aenima
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 16:01 uto, 26. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala svima na odgovorima ! :) :) :)
Hvala svima na odgovorima ! Smile Smile Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Obične diferencijalne jednadžbe Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum