Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Ideš koji rok ^^
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
D4rk0
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-7 = 34 - 41
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)

PostPostano: 19:14 uto, 28. 11. 2006    Naslov: Ideš koji rok ^^ Citirajte i odgovorite

Anyway vidim da se moja želja za lakšim rokom nije ispunila. Ovaj je definitivno najteži do sada. Mogao bi netko postati svoje dojmove još i rješenja zadataka koje je riješio :D
Anyway vidim da se moja želja za lakšim rokom nije ispunila. Ovaj je definitivno najteži do sada. Mogao bi netko postati svoje dojmove još i rješenja zadataka koje je riješio Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
frikmen2
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 3

PostPostano: 0:42 sri, 29. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, stvarno tezak rok. ne zelim komentirati rjesenja s obzirom da ocekujem jako malo bodova. :(
da, stvarno tezak rok. ne zelim komentirati rjesenja s obzirom da ocekujem jako malo bodova. Sad

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 14:27 sri, 29. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moram priznati da me jako zbunio 5 zadatak. [latex]\displaystyle n!=\sum_{k=0}^{n}{n \choose k} d_k [/latex] gdje je [latex]d_k[/latex]broj deranzmana k-clanog skupa. Naime kod kombinatornog dokaza me stalno zbunjivalo ,to sto odabiremo k njih koje ce biti fiksne tocke ,a onda ponovno njih k koje nece biti fiksne tocke u premutaciji. Iako zbog simetrije binomnih koeficijenta imamo [latex] \displaystyle n!=\sum_{k=0}^{n}{n \choose n-k}d_k [/latex] pa je onda sve puno jasnije.
No,moram priznati da me to u trenutku pisanja pismenog jako zbunjivalo i nikako nisam mogao naci kombinatorni dokaz. :roll:
Moram priznati da me jako zbunio 5 zadatak. gdje je broj deranzmana k-clanog skupa. Naime kod kombinatornog dokaza me stalno zbunjivalo ,to sto odabiremo k njih koje ce biti fiksne tocke ,a onda ponovno njih k koje nece biti fiksne tocke u premutaciji. Iako zbog simetrije binomnih koeficijenta imamo pa je onda sve puno jasnije.
No,moram priznati da me to u trenutku pisanja pismenog jako zbunjivalo i nikako nisam mogao naci kombinatorni dokaz. Rolling Eyes

[Vrh]
Sagesse Burlesque
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 2 - 2

PostPostano: 17:11 sri, 29. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

2)prilicno lagan: a)3^12 b)7^12 c)12!/(4!*4!*4!)
3)Skup A ima n elemenata, skup B n-1 element. Desna strana: iz AuB koji ima 2n-1 element izabiremo n-1 element. To možemo tako da izaberemo: 0 iz A i n-1 iz B ili "(+)" 1 iz A i n-2 iz B ... n-1 iz A i 0 iz B = lijeva strana.
4) nemam pojma, iako brijem da cu sad ici probati matematickom indukcijom
5) Je kolega gore pojasnio: ukupan broj permutacija n-članog skupa je Broj permatuacija s točno 0 + broj perm. s točno 1 + broj premutacija s točno 2 +...+br perm s točno n fiksnih točaka. Tu sumu s desne strane dobijemo tako da iz n članog skupa izaberemo k nefiksnih točaka, kojih skup ima dk deramžmana, a ostalih n-k točaka dodamo kao fiksne i tako dobijem permutaciju n čanog skupa s n-k fiksnih točaka. :)
napraviti fi nisam znala
1) Svodimo na rekurziju: samo je meni ispalo da ima n F članova, pa nisam znala riješiti.

Možda je ovo točno, možda nije... :?: :wink:
2)prilicno lagan: a)3^12 b)7^12 c)12!/(4!*4!*4!)
3)Skup A ima n elemenata, skup B n-1 element. Desna strana: iz AuB koji ima 2n-1 element izabiremo n-1 element. To možemo tako da izaberemo: 0 iz A i n-1 iz B ili "(+)" 1 iz A i n-2 iz B ... n-1 iz A i 0 iz B = lijeva strana.
4) nemam pojma, iako brijem da cu sad ici probati matematickom indukcijom
5) Je kolega gore pojasnio: ukupan broj permutacija n-članog skupa je Broj permatuacija s točno 0 + broj perm. s točno 1 + broj premutacija s točno 2 +...+br perm s točno n fiksnih točaka. Tu sumu s desne strane dobijemo tako da iz n članog skupa izaberemo k nefiksnih točaka, kojih skup ima dk deramžmana, a ostalih n-k točaka dodamo kao fiksne i tako dobijem permutaciju n čanog skupa s n-k fiksnih točaka. Smile
napraviti fi nisam znala
1) Svodimo na rekurziju: samo je meni ispalo da ima n F članova, pa nisam znala riješiti.

Možda je ovo točno, možda nije... Question Wink

Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 18:03 sri, 29. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

4.zadatak dobijes [latex] f(x)=(1-x^{k+1})^n*(1-x)^{-n}[/latex]
prvi produkt napises [latex]\displaystyle \sum_{i=0}^{n}{n \choose i} (-1)^ix^{k+1} * \sum { -n \choose k} x^k[/latex] ."Formalno" izmnozis bin. sumu i red i trazis koefijent uz [latex]x^r[/latex] Jasno je kako je dobiven prvi dio no kod drugog od r trebas svaki puta oduzeti k+1, za koliko ti x u prvoj sumi ima vecu potenciju.
4.zadatak dobijes
prvi produkt napises ."Formalno" izmnozis bin. sumu i red i trazis koefijent uz Jasno je kako je dobiven prvi dio no kod drugog od r trebas svaki puta oduzeti k+1, za koliko ti x u prvoj sumi ima vecu potenciju.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum