[code:1]potrebno je napisati program za izračunavanje sume n elemenata nekog zadanog reda. Sume zadanih redova uvijek konvergiraju nekom zadanom broju, tako da se u ovim zadacima zapravo izračunava približna vrijednost kojoj konvergira suma reda. U svakom zadatku potrebno je na kraju ispisati tri vrijednosti: 1. zbroj prvih n elemenata zadanog reda, 2. zadanu vrijednost kojoj suma reda konvergira ta vrijednost je zadana i [color=red]3. vrijednost koju treba ispisati je apsolutna vrijednost pogreške, odnosno koliko je odstupanje približne vrijednosti sume reda od sume reda za beskonačno mnogo elemenata[/color].[/code:1]
1 i 2 sam napisao, jel mi može ko pomoće oko 3...
moj konkretan primjer je :
((pi)^2)/8=1/1^2+1/3^2+...+1/(2*i+1)^2+...
samoi mi prema zadatku nije jasno dali je to pi kao 3.14... ili kao oznaka za produkt, ali to je i manje bitno
molim vas ko zna nek mi odg, ovo crveno mi je bitno
Kod: | potrebno je napisati program za izračunavanje sume n elemenata nekog zadanog reda. Sume zadanih redova uvijek konvergiraju nekom zadanom broju, tako da se u ovim zadacima zapravo izračunava približna vrijednost kojoj konvergira suma reda. U svakom zadatku potrebno je na kraju ispisati tri vrijednosti: 1. zbroj prvih n elemenata zadanog reda, 2. zadanu vrijednost kojoj suma reda konvergira ta vrijednost je zadana i [color=red]3. vrijednost koju treba ispisati je apsolutna vrijednost pogreške, odnosno koliko je odstupanje približne vrijednosti sume reda od sume reda za beskonačno mnogo elemenata[/color]. |
1 i 2 sam napisao, jel mi može ko pomoće oko 3...
moj konkretan primjer je :
((pi)^2)/8=1/1^2+1/3^2+...+1/(2*i+1)^2+...
samoi mi prema zadatku nije jasno dali je to pi kao 3.14... ili kao oznaka za produkt, ali to je i manje bitno
molim vas ko zna nek mi odg, ovo crveno mi je bitno
|