Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

vjerojatnost bolesnih i zdravih (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
DsAg
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 2

PostPostano: 1:28 čet, 21. 12. 2006    Naslov: vjerojatnost bolesnih i zdravih Citirajte i odgovorite

Ovako, idem u srednju školu i dobih zadatak koji ne znam riješit kak spada, molim pomoć

"Želite li prije pojave simptoma utvrditi bolujete li od neke bolesti, podvrći ćete se testu. Ako je test pozitivan, onda ste bolesni, a ano je negativan onda ste zdravi. Pouzdanost testa je 99% (99% bolesnih ima pozitivan nalaz, 99% zdravih negativan). Poznato je da je učestalost bolesti u populaciji 1%. Znači li pozitivan nalaz bolest s vjerojatnošću 99%? Što znači negativan nalaz i s kojom vjerojatnošću? Ispišite događaje i obrazložite."

Ima ko ideju kako riješit i objasnit? Mislim dami je krivo al nemam točna riješenja pa ne znam :(

Moja ideja:[code:1]
točno (99%)
/
negativno (1%)
/ \
/ krivo (1%)
A
\ točno (99%)
\ /
pozitivno (99%)
\
krivo (1%)[/code:1]

moja ideja je bila da je negativan nalaz vjerojatnost 99/100 x 99/100, tj. 98% a negativno točno 1/100 x 99/100, tj. 0.99%
Ovako, idem u srednju školu i dobih zadatak koji ne znam riješit kak spada, molim pomoć

"Želite li prije pojave simptoma utvrditi bolujete li od neke bolesti, podvrći ćete se testu. Ako je test pozitivan, onda ste bolesni, a ano je negativan onda ste zdravi. Pouzdanost testa je 99% (99% bolesnih ima pozitivan nalaz, 99% zdravih negativan). Poznato je da je učestalost bolesti u populaciji 1%. Znači li pozitivan nalaz bolest s vjerojatnošću 99%? Što znači negativan nalaz i s kojom vjerojatnošću? Ispišite događaje i obrazložite."

Ima ko ideju kako riješit i objasnit? Mislim dami je krivo al nemam točna riješenja pa ne znam Sad

Moja ideja:
Kod:

točno (99%)
                          /
    negativno (1%)
   /                      \
  /                         krivo (1%)
A
  \                          točno (99%)
   \                       /
     pozitivno (99%)
                           \
                             krivo (1%)

moja ideja je bila da je negativan nalaz vjerojatnost 99/100 x 99/100, tj. 98% a negativno točno 1/100 x 99/100, tj. 0.99%

Red Cuvara grada Zagreba - http://www.cuvari.hr
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 9:05 čet, 21. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kolika je vjerojatnost da osoba dobije negativan nalaz? Moze bti zdrava(99%) i dobiti negativan nalaz (99%), i moze biti bolesna(1%) i dobiti negativan nalaz(1%). Dakle, imas 0.99 * 0.99 + 0.01 * 0.01 = 0.9802
Sad iz toga automatski slijedi da je vjerojatnost dobivanja pozitivnoh nalaza 0.0198 (mozes i racunati na isti nacin, ali zbroj mora ispasti 1 onako)

Sad kolika je vjerojatnost da je osoba bolesna ako e dobila pozitivan nalaz? Jednaka je vjerojatnosti da je osoba bolesna i dobila je pozitivan nalaz podijeljenoj sa vjerojatnoscu da osoba dobije pozitivan nalaz (jer to ukljucuje i bolesne i zdrave, pa vidimo udio bolesnih). Dakle 0.01*0.99 / 0.0198 = 0.5
Odnosno, ako osoba dobije pozitivan nalaz, vjerojatnost je samo 50% da je stvarno bolesna.

Da je negativan nalaz dobar je vjerojatnost 0.99 * 0.99 / 0.9802 = 99.98%
Kolika je vjerojatnost da osoba dobije negativan nalaz? Moze bti zdrava(99%) i dobiti negativan nalaz (99%), i moze biti bolesna(1%) i dobiti negativan nalaz(1%). Dakle, imas 0.99 * 0.99 + 0.01 * 0.01 = 0.9802
Sad iz toga automatski slijedi da je vjerojatnost dobivanja pozitivnoh nalaza 0.0198 (mozes i racunati na isti nacin, ali zbroj mora ispasti 1 onako)

Sad kolika je vjerojatnost da je osoba bolesna ako e dobila pozitivan nalaz? Jednaka je vjerojatnosti da je osoba bolesna i dobila je pozitivan nalaz podijeljenoj sa vjerojatnoscu da osoba dobije pozitivan nalaz (jer to ukljucuje i bolesne i zdrave, pa vidimo udio bolesnih). Dakle 0.01*0.99 / 0.0198 = 0.5
Odnosno, ako osoba dobije pozitivan nalaz, vjerojatnost je samo 50% da je stvarno bolesna.

Da je negativan nalaz dobar je vjerojatnost 0.99 * 0.99 / 0.9802 = 99.98%

DsAg
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 2

PostPostano: 17:33 čet, 21. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fala! :D
Fala! Very Happy

Red Cuvara grada Zagreba - http://www.cuvari.hr
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum