Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

surjekcija
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 22:15 ned, 31. 8. 2003    Naslov: surjekcija Citirajte i odgovorite

najljpse molim neku dobru dusu da mi sto detaljnije s postupkom napise kako se dokazuje jel neka funkcija surjekcija ili ne

HVALA :D
najljpse molim neku dobru dusu da mi sto detaljnije s postupkom napise kako se dokazuje jel neka funkcija surjekcija ili ne

HVALA Very Happy

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 1:33 pon, 1. 9. 2003    Naslov: Re: surjekcija Citirajte i odgovorite

da probam.... :mrgreen:

[quote="Anonymous"]najljpse molim neku dobru dusu da mi sto detal[b]jnije s postupkom napise[/b] kako se dokazuje jel neka funkcija surjekcija ili ne[/quote]

daklem, pocnimo od (nekakve) definicije surjekcije
fja f : K -> D je surjekcija ako se slika fje podudara s kodomenom
tj R(f) = K

tj -V- y e K -] x e D : f(x)=y

gdje su
-V- 'za svaki'
e 'element'
-] 'postoji'
: 'takav da vrijedi'

znaci, moras dobiti fju koja je definirana, tj dobijes zadano formulu, domenu, kodomenu i [b]ne to se ne podrazumjeva[/b] ako je u pitanju dokazivanje surjektivnosti, to ti [b]mora[/b] biti zadano

i onda trazis sliku -> ako se slika poklapa sa kodomenom onda fja je surjekcija, u protivnom nije

[quote="Anonymous"]HVALA :D[/quote]

valjda pomogoh

gledala sam u svoje biljeske iz prvog semestra i mi smo tako radili, trazis sliku i usporedjujes sa zadanom kodomenom

sliku trazis najjednostavnije tako da formulu koja glasi y=nesto_sa_x-evima gdje je y=f(x) izrazis tako da bude oblika x=nesto_sa_y-ima gdje je x=f(y)

i onda gledas koji y-ni ne smiju biti (nultocke nazivnka, nule kod logaritama i takve stvari) hitis ih van, i domena (BB) te fje (to je zapravo fja po y-u) je sve osim tih tocaka koje si pobacala

a taj BB je upravo slika pocetne funkcije :o)

eto... ne znam da li je trebalo za sliku, ali da budes ziher, a mozda jos kome zatreba
a i da ne pitas dvaputa, ipak je ipsit blizu....

ehda... nadam se da nisam nista fuljala :mrgreen:
da probam.... Mr. Green

Anonymous (napisa):

daklem, pocnimo od (nekakve) definicije surjekcije
fja f : K → D je surjekcija ako se slika fje podudara s kodomenom
tj R(f) = K

tj -V- y e K -] x e D : f(x)=y

gdje su
-V- 'za svaki'
e 'element'
-] 'postoji'
: 'takav da vrijedi'

znaci, moras dobiti fju koja je definirana, tj dobijes zadano formulu, domenu, kodomenu i ne to se ne podrazumjeva ako je u pitanju dokazivanje surjektivnosti, to ti mora biti zadano

i onda trazis sliku → ako se slika poklapa sa kodomenom onda fja je surjekcija, u protivnom nije

Anonymous (napisa):
HVALA Very Happy

valjda pomogoh

gledala sam u svoje biljeske iz prvog semestra i mi smo tako radili, trazis sliku i usporedjujes sa zadanom kodomenom

sliku trazis najjednostavnije tako da formulu koja glasi y=nesto_sa_x-evima gdje je y=f(x) izrazis tako da bude oblika x=nesto_sa_y-ima gdje je x=f(y)

i onda gledas koji y-ni ne smiju biti (nultocke nazivnka, nule kod logaritama i takve stvari) hitis ih van, i domena (BB) te fje (to je zapravo fja po y-u) je sve osim tih tocaka koje si pobacala

a taj BB je upravo slika pocetne funkcije Big nose

eto... ne znam da li je trebalo za sliku, ali da budes ziher, a mozda jos kome zatreba
a i da ne pitas dvaputa, ipak je ipsit blizu....

ehda... nadam se da nisam nista fuljala Mr. Green

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:24 uto, 2. 9. 2003    Naslov: Re: surjekcija Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]sliku trazis najjednostavnije tako da formulu koja glasi y=nesto_sa_x-evima gdje je y=f(x) izrazis tako da bude oblika x=nesto_sa_y-ima gdje je x=f(y)[/quote]

Samo mali dodatak (da ne bi ostalo nejasno)...

U izrazu x=f(y), f [b]nije funkcija[/b] nego relacija. Npr. ako kazemo x=sqrt(y) (sqrt=korijen), onda x moze biti i pozitivan i negativan.

Ovo ne mijenja nista od onoga sto je Nesi napisala, ali je vazno to imati na pameti.

Dakle, u kratko: trazis y iz kodomene u koji se [b]ne preslikava[/b] ni jedan x. Ako takav nadjes, funkcija nije surjekcija. Ako [b]dokazes[/b] da takav ne postoji, funkcija je surjekcija.

Ako ne nadjes x, ali ni ne dokazes... onda imas problem. ;)

Sretno!
Nesi (napisa):

Samo mali dodatak (da ne bi ostalo nejasno)...

U izrazu x=f(y), f nije funkcija nego relacija. Npr. ako kazemo x=sqrt(y) (sqrt=korijen), onda x moze biti i pozitivan i negativan.

Ovo ne mijenja nista od onoga sto je Nesi napisala, ali je vazno to imati na pameti.

Dakle, u kratko: trazis y iz kodomene u koji se ne preslikava ni jedan x. Ako takav nadjes, funkcija nije surjekcija. Ako dokazes da takav ne postoji, funkcija je surjekcija.

Ako ne nadjes x, ali ni ne dokazes... onda imas problem. Wink

Sretno!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:39 sri, 3. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo jedan zadatak o surjekciji...

Neka je P skup svih neparnih prostih brojeva (to su svi osim 2). Domena funkcije je kartezijev produkt PxP, tj. skup uredjenih parova brojeva iz P. Funkcija je obicno zbrajanje: (p,q)->p+q. Za kodomenu mozemo uzeti skup parnih brojeva od 6 nadalje, jer je zbroj dva neparna uvijek paran, a najmanji broj koji mozemo dobiti je 3+3=6. Dokazite da je ova funkcija surjekcija!

Sretno! :twisted: :twisted: :twisted:

Neka je P skup svih neparnih prostih brojeva (to su svi osim 2). Domena funkcije je kartezijev produkt PxP, tj. skup uredjenih parova brojeva iz P. Funkcija je obicno zbrajanje: (p,q)->p+q. Za kodomenu mozemo uzeti skup parnih brojeva od 6 nadalje, jer je zbroj dva neparna uvijek paran, a najmanji broj koji mozemo dobiti je 3+3=6. Dokazite da je ova funkcija surjekcija!

Sretno! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 1:55 uto, 9. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Evo jedan zadatak o surjekciji...

Sretno! :twisted: :twisted: :twisted:[/quote]

Popularno pod nazivom Goldbachova slutnja...sretno, doista!
krcko (napisa):

Neka je P skup svih neparnih prostih brojeva (to su svi osim 2). Domena funkcije je kartezijev produkt PxP, tj. skup uredjenih parova brojeva iz P. Funkcija je obicno zbrajanje: (p,q)→p+q. Za kodomenu mozemo uzeti skup parnih brojeva od 6 nadalje, jer je zbroj dva neparna uvijek paran, a najmanji broj koji mozemo dobiti je 3+3=6. Dokazite da je ova funkcija surjekcija!

Sretno! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:11 sri, 10. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Popularno pod nazivom Goldbachova slutnja...sretno, doista![/quote]

My point is: ne moze se generalno odgovoriti na pitanje "kako se dokazuje da je funkcija surjekcija", "kako se traze ekstremi funkcija" i slicno. Kad bismo imali postupak kojim se rjesava svaki problem tog oblika, mogli bismo odgovoriti na mnoga (sva?) otvorena pitanja matematike.

Za domacu zadacu pokusajte formulirati neki drugi otvoreni problem u obliku "dokazite da je funkcija surjekcija" :)
Anonymous (napisa):

My point is: ne moze se generalno odgovoriti na pitanje "kako se dokazuje da je funkcija surjekcija", "kako se traze ekstremi funkcija" i slicno. Kad bismo imali postupak kojim se rjesava svaki problem tog oblika, mogli bismo odgovoriti na mnoga (sva?) otvorena pitanja matematike.

Za domacu zadacu pokusajte formulirati neki drugi otvoreni problem u obliku "dokazite da je funkcija surjekcija" Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
C'Tebo
Moderator
Moderator

-13 = 3 - 16

PostPostano: 0:08 ned, 14. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo, mogu ja: (nije otvoren problem, ali svejedno simpatično zvuči)

Imamo funkciju, nazovimo je p, koja ide sa skupa P (skup svih prostih brojeva, baš kao i u krckovom zadatku).
Prosti brojevi su uređeni tako da točno znamo koji su prosti brojevi a da su manji od nekog nasumično odabranog, tj. od dva prosta broja uvijek znamo koji je veći a koji je manji.

Funkcija ide s P u [b]N[/b], tj. kodomena je skup prirodnih brojeva.
Funkcija uzima neki prosti broj x, i vraća broj koliko ima prostih brojeva manjih od x i onda taj broj još plus jedan.
Primjer: p(3)=2, jer od 3 ima samo jedan prost broj koji je manji od njega, što plus 1 daje dva.

Dokazati da je dana funkcija surjekcija.
Evo, mogu ja: (nije otvoren problem, ali svejedno simpatično zvuči)

Imamo funkciju, nazovimo je p, koja ide sa skupa P (skup svih prostih brojeva, baš kao i u krckovom zadatku).
Prosti brojevi su uređeni tako da točno znamo koji su prosti brojevi a da su manji od nekog nasumično odabranog, tj. od dva prosta broja uvijek znamo koji je veći a koji je manji.

Funkcija ide s P u N, tj. kodomena je skup prirodnih brojeva.
Funkcija uzima neki prosti broj x, i vraća broj koliko ima prostih brojeva manjih od x i onda taj broj još plus jedan.
Primjer: p(3)=2, jer od 3 ima samo jedan prost broj koji je manji od njega, što plus 1 daje dva.

Dokazati da je dana funkcija surjekcija.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 0:23 pon, 15. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pih, to bi znao i Euklid :D
Pih, to bi znao i Euklid Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum