Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

LU faktorizacija
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
12 = 30 - 18

PostPostano: 20:32 pon, 5. 2. 2007    Naslov: LU faktorizacija Citirajte i odgovorite

Ovako, imam jedno pitanje u vezi LU faktorizacije. Znam da U dobijem jednostavnim svodenjem matrice na gornjetrokutastu i da mi matrica L na glavnoj dijagonali treba imati jedinice, te da treba biti donjetrokutasta, ali ne kuzim niti najmanje kako dobijem ostale elemente u matrici L :?: :?: Posto smo rijesili svega 2 takva zadatka ne mogu zakljuciti niti iz primjera, a predpostavljam da ce biti bar jedan takav u kolokviju i jos ce nositi gro bodova :x . Pa ako bi se nasla neka dobra dusa i objasnila mi to... :)
Ovako, imam jedno pitanje u vezi LU faktorizacije. Znam da U dobijem jednostavnim svodenjem matrice na gornjetrokutastu i da mi matrica L na glavnoj dijagonali treba imati jedinice, te da treba biti donjetrokutasta, ali ne kuzim niti najmanje kako dobijem ostale elemente u matrici L Question Question Posto smo rijesili svega 2 takva zadatka ne mogu zakljuciti niti iz primjera, a predpostavljam da ce biti bar jedan takav u kolokviju i jos ce nositi gro bodova Mad . Pa ako bi se nasla neka dobra dusa i objasnila mi to... Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
plavooka malena
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 10 - 15

PostPostano: 20:44 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

recimo da ti matrica izgleda:
[b] 2[/b] 4 -1 5
[b]-4[/b] -5 3 -8
[b] 2[/b] -5 -4 1
[b]-6[/b] 0 7 -3

prvi stupac matrice ti je i prvi stupac L matrice samo ga podijeliš sa 2 da na prvom mjestu dobiš 1...

dalje... kad svodiš na gornjetrokutastu (tj. tražiš matricu U)... u sljedećem koraku ti matrica izgleda:
2 4 -1 5
0 [b]3[/b] 1 2
0 [b]-9 [/b]-3 -4
0 [b]12[/b] 4 12

boldani dio stupca ti je drugi stupac u L matrici (+0 na početku) samo ga podijeliš s 3 da na dijagonali imaš 1...

na isti način dobiješ 3. stupac...

hm... nije najsjajnije... al valjda će pomoći... ?

:)
recimo da ti matrica izgleda:
2 4 -1 5
-4 -5 3 -8
2 -5 -4 1
-6 0 7 -3

prvi stupac matrice ti je i prvi stupac L matrice samo ga podijeliš sa 2 da na prvom mjestu dobiš 1...

dalje... kad svodiš na gornjetrokutastu (tj. tražiš matricu U)... u sljedećem koraku ti matrica izgleda:
2 4 -1 5
0 3 1 2
0 -9 -3 -4
0 12 4 12

boldani dio stupca ti je drugi stupac u L matrici (+0 na početku) samo ga podijeliš s 3 da na dijagonali imaš 1...

na isti način dobiješ 3. stupac...

hm... nije najsjajnije... al valjda će pomoći... ?

Smile

herman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 2

PostPostano: 20:44 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Re: LU faktorizacija Citirajte i odgovorite

[quote="sunny"]Ovako, imam jedno pitanje u vezi LU faktorizacije. Znam da U dobijem jednostavnim svodenjem matrice na gornjetrokutastu i da mi matrica L na glavnoj dijagonali treba imati jedinice, te da treba biti donjetrokutasta, ali ne kuzim niti najmanje kako dobijem ostale elemente u matrici L :?: :?: Posto smo rijesili svega 2 takva zadatka ne mogu zakljuciti niti iz primjera, a predpostavljam da ce biti bar jedan takav u kolokviju i jos ce nositi gro bodova :x . Pa ako bi se nasla neka dobra dusa i objasnila mi to... :)[/quote]

Meni se baš čini da to neće bit u kolokviju, al nemoj moje 'činjenje' držat za riječ. :D

Uglavnom, šablonski gledano, stvar je jednostavna. U 'prazna mjesta' u L matrici ti idu negativne vrijednosti onih skalara pomoću kojih si 'poništavala' pripadajuće elemente u U matrici. Ako nisi poništavala, ide 0, ako se ne varam. Nadalje, ako si radila elementarnu operaciju zamjene redaka na U matrici, onda moraš pisat LU = PA, gdje je P permutacijska matrica dobivena iz jedinične odgovarajućom el. transformacijom.
sunny (napisa):
Ovako, imam jedno pitanje u vezi LU faktorizacije. Znam da U dobijem jednostavnim svodenjem matrice na gornjetrokutastu i da mi matrica L na glavnoj dijagonali treba imati jedinice, te da treba biti donjetrokutasta, ali ne kuzim niti najmanje kako dobijem ostale elemente u matrici L Question Question Posto smo rijesili svega 2 takva zadatka ne mogu zakljuciti niti iz primjera, a predpostavljam da ce biti bar jedan takav u kolokviju i jos ce nositi gro bodova Mad . Pa ako bi se nasla neka dobra dusa i objasnila mi to... Smile

Meni se baš čini da to neće bit u kolokviju, al nemoj moje 'činjenje' držat za riječ. Very Happy

Uglavnom, šablonski gledano, stvar je jednostavna. U 'prazna mjesta' u L matrici ti idu negativne vrijednosti onih skalara pomoću kojih si 'poništavala' pripadajuće elemente u U matrici. Ako nisi poništavala, ide 0, ako se ne varam. Nadalje, ako si radila elementarnu operaciju zamjene redaka na U matrici, onda moraš pisat LU = PA, gdje je P permutacijska matrica dobivena iz jedinične odgovarajućom el. transformacijom.

[Vrh]
herman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 2

PostPostano: 20:46 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Re: LU faktorizacija Citirajte i odgovorite

[quote="herman"][quote="sunny"]Ovako, imam jedno pitanje u vezi LU faktorizacije. Znam da U dobijem jednostavnim svodenjem matrice na gornjetrokutastu i da mi matrica L na glavnoj dijagonali treba imati jedinice, te da treba biti donjetrokutasta, ali ne kuzim niti najmanje kako dobijem ostale elemente u matrici L :?: :?: Posto smo rijesili svega 2 takva zadatka ne mogu zakljuciti niti iz primjera, a predpostavljam da ce biti bar jedan takav u kolokviju i jos ce nositi gro bodova :x . Pa ako bi se nasla neka dobra dusa i objasnila mi to... :)[/quote]

Meni se baš čini da to neće bit u kolokviju, al nemoj moje 'činjenje' držat za riječ. :D

Uglavnom, šablonski gledano, stvar je jednostavna. U 'prazna mjesta' u L matrici ti idu negativne vrijednosti onih skalara pomoću kojih si 'poništavala' pripadajuće elemente u U matrici. Ako nisi poništavala, ide 0, ako se ne varam. Nadalje, ako si radila elementarnu operaciju zamjene redaka na U matrici, onda moraš pisat LU = PA, gdje je P permutacijska matrica dobivena iz jedinične odgovarajućom el. transformacijom.[/quote]

Ups, zakasnih.
herman (napisa):
sunny (napisa):

Meni se baš čini da to neće bit u kolokviju, al nemoj moje 'činjenje' držat za riječ. Very Happy

Ups, zakasnih.

[Vrh]
plavooka malena
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 10 - 15

PostPostano: 20:48 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Re: LU faktorizacija Citirajte i odgovorite

[quote="herman"]Ups, zakasnih.[/quote]

od viška glava ne boli... bitno da shvati, zar ne? :)
herman (napisa):
Ups, zakasnih.

od viška glava ne boli... bitno da shvati, zar ne? Smile

sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 21:04 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Re: LU faktorizacija Citirajte i odgovorite

[quote="plavooka malena"][quote="herman"]Ups, zakasnih.[/quote]

od viška glava ne boli... bitno da shvati, zar ne? :)[/quote]

hmm... ali ja i dalje ne kuzim :oops:

kako se dobiju zadnja dva stupca u navedenom primjeru? Prva dva su mi kristalno jasna, ali zadnja dva ne kuzim ni najmanje. Znam da bi se trebali svi dobiti po istom pricipu, ali mi zadnji i predzadnji stupac u primjeru nikako ne ispadaju dobro. Mozda sam zeznula u prepisivanju s ploce.....
Uglavnom, molila bi kolegu da mi pojasni zadnja dva.

Herman hvala puno!
plavooka malena (napisa):
herman (napisa):
Ups, zakasnih.

od viška glava ne boli... bitno da shvati, zar ne? Smile

hmm... ali ja i dalje ne kuzim Embarassed

kako se dobiju zadnja dva stupca u navedenom primjeru? Prva dva su mi kristalno jasna, ali zadnja dva ne kuzim ni najmanje. Znam da bi se trebali svi dobiti po istom pricipu, ali mi zadnji i predzadnji stupac u primjeru nikako ne ispadaju dobro. Mozda sam zeznula u prepisivanju s ploce.....

Herman hvala puno!

[Vrh]
plavooka malena
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 10 - 15

PostPostano: 21:09 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Re: LU faktorizacija Citirajte i odgovorite

hm... pa ako znaš prva dva, ne znam zašto ne bi znala zadnja dva?...

:?
hm... pa ako znaš prva dva, ne znam zašto ne bi znala zadnja dva?...

Confused

herman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 2

PostPostano: 21:23 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Re: LU faktorizacija Citirajte i odgovorite

[quote="sunny"]Uglavnom, molila bi kolegu da mi pojasni zadnja dva.
[/quote]

...a zašto ne i kolegicu? :wink:

Uostalom, kolega bi rekao isto što je kolegica već rekla. 8)
sunny (napisa):

...a zašto ne i kolegicu? Wink

Uostalom, kolega bi rekao isto što je kolegica već rekla. Cool

[Vrh]
sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 21:48 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Re: LU faktorizacija Citirajte i odgovorite

[quote="herman"][quote="sunny"]Uglavnom, molila bi kolegu da mi pojasni zadnja dva.
[/quote]

...a zašto ne i kolegicu? :wink:

Uostalom, kolega bi rekao isto što je kolegica već rekla. 8)[/quote]

svejedno tko objasnjava samo da je objasnjeno.
Ma dobro, nije bitno. Ovako, jesam dobro prepisala : u onom primjeru L matrica izgleda ovako:
1 0 0 0
-2 1 0 0
1 -3 1 0
-3 4 0 1

a U matrica:

2 4 -1 5
0 3 1 2
0 0 0 2
0 0 0 4

Je li to tocno ili onaj 1 na mjestu (2,3) ne treba ici???
herman (napisa):
sunny (napisa):

...a zašto ne i kolegicu? Wink

Uostalom, kolega bi rekao isto što je kolegica već rekla. Cool

svejedno tko objasnjava samo da je objasnjeno.
Ma dobro, nije bitno. Ovako, jesam dobro prepisala : u onom primjeru L matrica izgleda ovako:
1 0 0 0
-2 1 0 0
1 -3 1 0
-3 4 0 1

a U matrica:

2 4 -1 5
0 3 1 2
0 0 0 2
0 0 0 4

Je li to tocno ili onaj 1 na mjestu (2,3) ne treba ici???

[Vrh]
plavooka malena
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 10 - 15

PostPostano: 21:56 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

kod mene isto tako piše... a i kad izračunam ispadne 1... zašto misliš da nije dobro?
kod mene isto tako piše... a i kad izračunam ispadne 1... zašto misliš da nije dobro?

sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 22:01 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

OK. Tnx svima na trudu. Sutra idem gnjaviti dalje. Ili bi mi mozda netko mogao reci sto se i kako radi s ta zadnja dva stupca... :)
OK. Tnx svima na trudu. Sutra idem gnjaviti dalje. Ili bi mi mozda netko mogao reci sto se i kako radi s ta zadnja dva stupca... Smile

[Vrh]
plavooka malena
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 10 - 15

PostPostano: 22:03 pon, 5. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako ti izgleda matrica u 3. koraku kad je svodiš na gornje trokutastu?
kako ti izgleda matrica u 3. koraku kad je svodiš na gornje trokutastu?

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 2:31 uto, 6. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

LU faktorizacija je detaljnije objašnjena u [url=http://web.math.hr/nastava/unm/udzbenik/num_anal.pdf]udžbeniku iz numeričke analize, strana 156.[/url]
LU faktorizacija je detaljnije objašnjena u udžbeniku iz numeričke analize, strana 156.

sunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 30 - 18

PostPostano: 15:42 uto, 6. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala svima na trudu. Ipak je nije bilo na kolokviju :D
hvala svima na trudu. Ipak je nije bilo na kolokviju Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum