Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zakon velikih brojeva (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Mad Wilson
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
23 = 34 - 11

PostPostano: 23:06 sub, 17. 2. 2007    Naslov: Zakon velikih brojeva Citirajte i odgovorite

Hi. Ima koja dobra dusa da mi dokaze zakon velikih brojeva. Naime, koliko sam ja shvatio profesor je superbrzom metodom (ponestalo mu vremena) spojio 3 teorema u jedan. Dokaz iz knjige jos i razumijem, ali ovaj s predavanja bas i ne:
[b]TM (ZVB)[/b]: Neka je X[size=3]n[/size]~B(n,p) (n€N). Tada vrijedi (P)lim (X[size=3]n[/size]/n) =p (limes naravno po n do beskonacno).
Hi. Ima koja dobra dusa da mi dokaze zakon velikih brojeva. Naime, koliko sam ja shvatio profesor je superbrzom metodom (ponestalo mu vremena) spojio 3 teorema u jedan. Dokaz iz knjige jos i razumijem, ali ovaj s predavanja bas i ne:
TM (ZVB): Neka je Xn~B(n,p) (n€N). Tada vrijedi (P)lim (Xn/n) =p (limes naravno po n do beskonacno).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
95 = 158 - 63

PostPostano: 23:29 sub, 17. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

e>0 sad ide raspis buduci da je ovo limes po vjerojatnosti dakle vrijedi sljedecai izraz

0<= P{|X_n/n -p|>=e} <= (Čebišljejeva nejednakost) Var (X_n/n)/e^2 =...

a ovo Var (X_n/n)/e^2 dobimo tak da malo izmanipuliramo izraz tj u Ceb nejednakost uvrstimo umjesto X=X_n/n

...=Var(X_n)/(n^2*e^2) = (X_n je binomna dale varijanca joj je npq)= npq/(n^2*e^2)=pq/(ne^2)<=...

e sada pq=p*(1-p)<=1/4 (makssimum ako gledamo kao fju na 0,1 )

...<=1/(4ne^2)

ovo zadnje ide u 0 kada n->+inf

lim P{|X_n/n -p|>=e} =0 => (P)lim X_n/n = p

valjda nisam nest krivo :(
e>0 sad ide raspis buduci da je ovo limes po vjerojatnosti dakle vrijedi sljedecai izraz

0<= P{|X_n/n -p|>=e} <= (Čebišljejeva nejednakost) Var (X_n/n)/e^2 =...

a ovo Var (X_n/n)/e^2 dobimo tak da malo izmanipuliramo izraz tj u Ceb nejednakost uvrstimo umjesto X=X_n/n

...=Var(X_n)/(n^2*e^2) = (X_n je binomna dale varijanca joj je npq)= npq/(n^2*e^2)=pq/(ne^2)<=...

e sada pq=p*(1-p)<=1/4 (makssimum ako gledamo kao fju na 0,1 )

...<=1/(4ne^2)

ovo zadnje ide u 0 kada n->+inf

lim P{|X_n/n -p|>=e} =0 => (P)lim X_n/n = p

valjda nisam nest krivo Sad

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Mad Wilson
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 34 - 11

PostPostano: 0:33 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne nisi. Puno ti hvala. Jedan dio sam sam shvatio; zasto umjesto E[X[size=3]n[/size]/n] u izraz za limes niza vjeroatnosti uvrstavamo p. Naime, zbog linearnosti ocekivanja E[X[size=3]n[/size]/n]=1/n E[X[size=3]n[/size]], a kako je X[size=3]n[/size] binomna, ocekivanje joj je np (za svaki n€N). Dakle je 1/n E[X[size=3]n[/size]] = 1/n np = p. Dakle ocekivanje od X[size=3]n[/size]/n (a to je 'nova' slucajna varijabla koju uvrstavamo u Čebišeljejeva) ne ovisi o n, pa mozemo uvrstiti p.
Jos jednom, hvala nana :kisscheek: .

Kad nam je vec tako dobro krenulo, bi mi znao netko razjasniti jedan dio Weierstrassov-og teorema;

[latex]\le \sum_{\{k:|\frac{k}{n}-p|<\delta\}} |g(p)-g(\frac{k}{n})| \left( \begin{array}{1} n \\ k \\ \end{array} \right) p^k q^{n - k}[/latex] [latex]+\sum_{\{k:|\frac{k}{n}-p| \ge \delta\}} |g(p)-g(\frac{k}{n})| \left( \begin{array}{1} n \\ k \\ \end{array} \right) p^k q^{n - k}\le[/latex]

Tu se kaze da je [latex]|g(p)-g(\frac{k}{n})|<\varepsilon[/latex], a [latex]\left( \begin{array}{1} n \\ k \\ \end{array} \right) p^k q^{n - k}\le1[/latex] u prvoj sumi. E sad, kako se odavde dode do toga da je ta cijela prva suma manja od [latex]\varepsilon[/latex]??
Ne nisi. Puno ti hvala. Jedan dio sam sam shvatio; zasto umjesto E[Xn/n] u izraz za limes niza vjeroatnosti uvrstavamo p. Naime, zbog linearnosti ocekivanja E[Xn/n]=1/n E[Xn], a kako je Xn binomna, ocekivanje joj je np (za svaki n€N). Dakle je 1/n E[Xn] = 1/n np = p. Dakle ocekivanje od Xn/n (a to je 'nova' slucajna varijabla koju uvrstavamo u Čebišeljejeva) ne ovisi o n, pa mozemo uvrstiti p.
Jos jednom, hvala nana Kiss on a cheek .

Kad nam je vec tako dobro krenulo, bi mi znao netko razjasniti jedan dio Weierstrassov-og teorema;

Tu se kaze da je , a u prvoj sumi. E sad, kako se odavde dode do toga da je ta cijela prva suma manja od ??

[Vrh]
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 9:45 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Mad Wilson"]
[latex]\le \sum_{\{k:|\frac{k}{n}-p|<\delta\}} |g(p)-g(\frac{k}{n})| \left( \begin{array}{1} n \\ k \\ \end{array} \right) p^k q^{n - k}[/latex] [latex]+\sum_{\{k:|\frac{k}{n}-p| \ge \delta\}} |g(p)-g(\frac{k}{n})| \left( \begin{array}{1} n \\ k \\ \end{array} \right) p^k q^{n - k}\le[/latex]

Tu se kaze da je [latex]|g(p)-g(\frac{k}{n})|<\varepsilon[/latex], a [latex]\left( \begin{array}{1} n \\ k \\ \end{array} \right) p^k q^{n - k}\le1[/latex] u prvoj sumi. E sad, kako se odavde dode do toga da je ta cijela prva suma manja od [latex]\varepsilon[/latex]??[/quote]

pa ako je ova apsolutna manja od epsilon onda kao mozes izvuc van jer ne ovisi o indeksu sumacije e sad ova suma je manja od 1 dakle ostane samo epsilon

nema na cem :D
Mad Wilson (napisa):

Tu se kaze da je , a u prvoj sumi. E sad, kako se odavde dode do toga da je ta cijela prva suma manja od ??

pa ako je ova apsolutna manja od epsilon onda kao mozes izvuc van jer ne ovisi o indeksu sumacije e sad ova suma je manja od 1 dakle ostane samo epsilon

nema na cem Very Happy

Mad Wilson
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 34 - 11

PostPostano: 13:35 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hmm... Hvala nana, jos jednom. :oops: Vidim da u kasne sate postavljam ocita pitanja; mozda u rane sate postavim neko zanimljivije:

Ponovno Weierstrassov teorem; zasto imamo lim max (0<p<1) na kraju. Sto ce nam taj max?
Hmm... Hvala nana, jos jednom. Embarassed Vidim da u kasne sate postavljam ocita pitanja; mozda u rane sate postavim neko zanimljivije:

Ponovno Weierstrassov teorem; zasto imamo lim max (0<p<1) na kraju. Sto ce nam taj max?

[Vrh]
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 15:30 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

jer nam je uniformno po p :) ("nasljedjeno" iz ZVB-to ti je tam di gledamo p kao fju na <0,1> pa imamo maximum....)

p.s. uvijek postoji komplicirano objasnjenje zar ne :D
jer nam je uniformno po p Smile ("nasljedjeno" iz ZVB-to ti je tam di gledamo p kao fju na <0,1> pa imamo maximum....)

p.s. uvijek postoji komplicirano objasnjenje zar ne Very Happy

Zadnja promjena: nana; 19:18 ned, 18. 2. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 18:44 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Weierstrass_theorem[/url] :
In mathematical analysis, the Weierstrass approximation theorem states that every continuous function defined on an interval [a,b] can be uniformly approximated as closely as desired by a polynomial function.

Umjesto ove općenitije tvrdnje, mi smo pokazali da vrijedi da se funkcija [latex]g:\left[ {0,1} \right] \to {\bf R}[/latex] može uniformno aproksimirati nizom Bernsteineovih polinoma, što zapravo znači da niz funkcija [latex]B_n[/latex] uniformno konvergira prema funkciji [latex]g[/latex], odnosno [latex]\left( {\forall \varepsilon > 0} \right)\left( {\exists n_0 \in {\bf N}} \right)\left( {\forall n \ge n_0 } \right)\left( {\forall p \in \left[ {0,1} \right]} \right)\left( {\left| {B_n \left( p \right) - g\left( p \right)} \right| < \varepsilon } \right)[/latex]. Ako pogledamo gornji zapis, vidimo da ako smanjujemo [latex]\varepsilon[/latex], [latex]n_0[/latex] će općenito rasti.

Fiksirajmo si neki [latex]n[/latex] i pogledajmo [latex]\mathop {\max }\limits_{p \in \left[ {0,1} \right]} \left\{ {\left| {B_n \left( p \right) - g\left( p \right)} \right|} \right\}[/latex]. E sad, definicija uniformne konvergencije niza Bernsteinovih polinoma prema [latex]g[/latex] ti garantira da će se i najveći razmak [latex]{\left| {B_n \left( p \right) - g\left( p \right)} \right|}[/latex] smanjit na manje od [latex]\varepsilon[/latex] nakon nekog [latex]n[/latex] za [latex]p \in \left[ {0,1} \right][/latex], što možeš napisat i kao [latex]\left( {\forall \varepsilon > 0} \right)\left( {\exists n_0 \in {\bf N}} \right)\left( {\forall n \ge n_0 } \right)\left( {\left| {\mathop {\max }\limits_{p \in \left[ {0,1} \right]} \left\{ {\left| {B_n \left( p \right) - g\left( p \right)} \right|} \right\} - 0} \right| < \varepsilon } \right) \Leftrightarrow[/latex][latex]\mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } \left( {\mathop {\max }\limits_{p \in \left[ {0,1} \right]} \left\{ {\left| {B_n \left( p \right) - g\left( p \right)} \right|} \right\}} \right) = 0[/latex] (ovo gore je definicija limesa niza [latex]{\mathop {\max }\limits_{p \in \left[ {0,1} \right]} \left\{ {\left| {B_n \left( p \right) - g\left( p \right)} \right|} \right\}}[/latex] i kaže da mu je limes 0)
http://en.wikipedia.org/wiki/Weierstrass_theorem :
In mathematical analysis, the Weierstrass approximation theorem states that every continuous function defined on an interval [a,b] can be uniformly approximated as closely as desired by a polynomial function.

Umjesto ove općenitije tvrdnje, mi smo pokazali da vrijedi da se funkcija može uniformno aproksimirati nizom Bernsteineovih polinoma, što zapravo znači da niz funkcija uniformno konvergira prema funkciji , odnosno . Ako pogledamo gornji zapis, vidimo da ako smanjujemo , će općenito rasti.

Fiksirajmo si neki i pogledajmo . E sad, definicija uniformne konvergencije niza Bernsteinovih polinoma prema ti garantira da će se i najveći razmak smanjit na manje od nakon nekog za , što možeš napisat i kao (ovo gore je definicija limesa niza i kaže da mu je limes 0)

Mad Wilson
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 34 - 11

PostPostano: 20:15 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala nana. :kisscheek:

Alene... puno hvala. :) Sad imam cime se baviti ostatak veceri. :)

(...ajme kako taj covijek zna...)
hvala nana. Kiss on a cheek

Alene... puno hvala. Smile Sad imam cime se baviti ostatak veceri. Smile

(...ajme kako taj covijek zna...)

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum