Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak?
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Linearna algebra 1 (smjer nastavnički)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ivanak1111
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 2 - 0

PostPostano: 9:28 sub, 7. 4. 2007    Naslov: zadatak? Citirajte i odgovorite

imam jedno dosta banalno pitanje,no ako možete pomoći..ako ispitujem parametre za koje je skup od od 3 kvadratne matrice linearno nezavisan,da li idem od pretpostavke da su koeficijenti alfa,beta i gama 0?pa mi treba onda samo jedna jednadžba u kojoj se nalazi parametar da bih zaključila kakav on mora biti da ispunjava uvjet.ili ti koeficijenti nisu 0 već ih dobijemo iz sustava u ovisnosti jedan o drugom?
imam jedno dosta banalno pitanje,no ako možete pomoći..ako ispitujem parametre za koje je skup od od 3 kvadratne matrice linearno nezavisan,da li idem od pretpostavke da su koeficijenti alfa,beta i gama 0?pa mi treba onda samo jedna jednadžba u kojoj se nalazi parametar da bih zaključila kakav on mora biti da ispunjava uvjet.ili ti koeficijenti nisu 0 već ih dobijemo iz sustava u ovisnosti jedan o drugom?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ivanak1111
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 9:49 sub, 7. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

isto tako koja je razlika kad gledamo nezavisnost skupa u kompleksnom i realnom području...ako može mi netko objasnit jer sam bila onemogućena pohađati sve vježbe pa sam malo u zaostatku
isto tako koja je razlika kad gledamo nezavisnost skupa u kompleksnom i realnom području...ako može mi netko objasnit jer sam bila onemogućena pohađati sve vježbe pa sam malo u zaostatku

[Vrh]
Juraj Siftar
Gost

PostPostano: 10:12 sub, 7. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

U vašem prvom pitanju: naravno, "druga varijanta" je ispravna, što treba biti jasno ako se razumije pojam linearne nezavisnosti. Dakle, vi izračunavate kakvi sve mogu biti koeficijenti u linearnoj kombinaciji (to su ovi vaši alfa, beta...) da bi rezultat bio nulvektor (nulmatrica u konkretnom zadatku). Ako su to tri matrice reda 2, dobit ćete sustav od 4 jednadžbe s tri nepoznanice. Ako je jedino rješenje tog sustava da su sve tri nepoznanice jednake 0, skup od tri matrice je lin. nezavisan.

U drugom pitanju; razlika je u kojem polju se traže koeficijenti - nad R tražite samo realna rješenja, nad C obuhvaćena su i kompleksna koja ne moraju biti realna.
Npr. (1, 0) i (i, 0) čine linearno nezavisan skup nad R, ali linearno zavisan nad C jer (i,0) = i (1,0).
U vašem prvom pitanju: naravno, "druga varijanta" je ispravna, što treba biti jasno ako se razumije pojam linearne nezavisnosti. Dakle, vi izračunavate kakvi sve mogu biti koeficijenti u linearnoj kombinaciji (to su ovi vaši alfa, beta...) da bi rezultat bio nulvektor (nulmatrica u konkretnom zadatku). Ako su to tri matrice reda 2, dobit ćete sustav od 4 jednadžbe s tri nepoznanice. Ako je jedino rješenje tog sustava da su sve tri nepoznanice jednake 0, skup od tri matrice je lin. nezavisan.

U drugom pitanju; razlika je u kojem polju se traže koeficijenti - nad R tražite samo realna rješenja, nad C obuhvaćena su i kompleksna koja ne moraju biti realna.
Npr. (1, 0) i (i, 0) čine linearno nezavisan skup nad R, ali linearno zavisan nad C jer (i,0) = i (1,0).

[Vrh]
ivanak1111
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 10:51 sub, 7. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

puno Vam hvala,no mislim da konkretno u prvom spomenutom zadatku dobijem 4 jednadžbe s 4 nepoznanice budući se u prvoj matrici pojavljuje parametar a.jasno mi je dok ispitujem nezavisnost skupa da trebam dobiti da je skup nezavisan ako su svi koeficijenti 0,no pita me da nađem vrijednosti parametra a za koje je sustav nezavisan,pa nisam znala da li trebam pretpostaviti,ako je nezavisan da su svi koeficijenti nula.u tom slučaju dobijem beskonačno mnogo rješenja za a.no ako iz sve 4 jednadžbe dodjem do parametra,dobijem da je on jednak 2 no onda koeficijenti nisu nula.malo sam pobrkala uzroke i posljedice mislim,pa mi sad još uvijek nije jasno što je ispravno :?
puno Vam hvala,no mislim da konkretno u prvom spomenutom zadatku dobijem 4 jednadžbe s 4 nepoznanice budući se u prvoj matrici pojavljuje parametar a.jasno mi je dok ispitujem nezavisnost skupa da trebam dobiti da je skup nezavisan ako su svi koeficijenti 0,no pita me da nađem vrijednosti parametra a za koje je sustav nezavisan,pa nisam znala da li trebam pretpostaviti,ako je nezavisan da su svi koeficijenti nula.u tom slučaju dobijem beskonačno mnogo rješenja za a.no ako iz sve 4 jednadžbe dodjem do parametra,dobijem da je on jednak 2 no onda koeficijenti nisu nula.malo sam pobrkala uzroke i posljedice mislim,pa mi sad još uvijek nije jasno što je ispravno Confused

[Vrh]
Juraj Siftar
Gost

PostPostano: 11:04 sub, 7. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dobro, nije mi odmah bilo jasno da se sve ispituje u ovisnosti o parametru. Ni konkretan zadatak ne bi bio naodmet, ali može valjda i ovako. Vi trebate tretirati koeficijente kao nepoznanice te rješenja (za koeficijente), kako god izgledala, izraziti pomoću parametra. Skup će biti lin. nezavisan ako i samo ako sustav ima jednoznačno rješenje
alfa = beta = gama = 0. Znači, kad izrazite rješenja za alfa, beta i gama, razmatrate mogućnosti u ovisnosti o parametru a.
Ako želite, napišite konkretan zadatak i kako ste vi izrazili rješenja pa onda možemo vidjeti kako bi izgledala "diskusija" rješenja. Ako se zna malo više o rješavanju sustava jednadžbi, u ovom slučaju rješenje će biti jednoznačno ako je determinanta reda 3 koju čine koeficijenti uz nepoznanice različita od 0.
Dobro, nije mi odmah bilo jasno da se sve ispituje u ovisnosti o parametru. Ni konkretan zadatak ne bi bio naodmet, ali može valjda i ovako. Vi trebate tretirati koeficijente kao nepoznanice te rješenja (za koeficijente), kako god izgledala, izraziti pomoću parametra. Skup će biti lin. nezavisan ako i samo ako sustav ima jednoznačno rješenje
alfa = beta = gama = 0. Znači, kad izrazite rješenja za alfa, beta i gama, razmatrate mogućnosti u ovisnosti o parametru a.
Ako želite, napišite konkretan zadatak i kako ste vi izrazili rješenja pa onda možemo vidjeti kako bi izgledala "diskusija" rješenja. Ako se zna malo više o rješavanju sustava jednadžbi, u ovom slučaju rješenje će biti jednoznačno ako je determinanta reda 3 koju čine koeficijenti uz nepoznanice različita od 0.

[Vrh]
Juraj Siftar
Gost

PostPostano: 11:11 sub, 7. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

OK, našao sam zadatak u domaćoj zadaći. Vi dobivate 4 jednadžbe i samo se u prvoj pojavljuje parametar a. Iz preostale tri jednadžbe dobivate alfa = gama, beta = -alfa. To je doista beskonačno mnogo rješenja, no onda iz prve jednadžbe imate (a-2)* alfa = 0.
Sad, ako je a različito od 2, onda mora biti alfa = 0, a time i beta i gama pa je skup lin. nezavisan. Za a=2 može alfa biti bilo koji realni broj pa je skup linearno zavisan.
OK, našao sam zadatak u domaćoj zadaći. Vi dobivate 4 jednadžbe i samo se u prvoj pojavljuje parametar a. Iz preostale tri jednadžbe dobivate alfa = gama, beta = -alfa. To je doista beskonačno mnogo rješenja, no onda iz prve jednadžbe imate (a-2)* alfa = 0.
Sad, ako je a različito od 2, onda mora biti alfa = 0, a time i beta i gama pa je skup lin. nezavisan. Za a=2 može alfa biti bilo koji realni broj pa je skup linearno zavisan.

[Vrh]
ivanak1111
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 11:53 sub, 7. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

puno hvala.i ja sam tako dobila ali nisam znala diskutirati rješenja.sad mi je jasno
puno hvala.i ja sam tako dobila ali nisam znala diskutirati rješenja.sad mi je jasno

[Vrh]
angel_bise
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:22 čet, 19. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

imam pitanje oko jednog zadataka. imam dva potprostora L i M i trazi se L+M. da li postoji mogucnost da je suma samo elementi iz L, ili mora biti i neki element iz M?
imam pitanje oko jednog zadataka. imam dva potprostora L i M i trazi se L+M. da li postoji mogucnost da je suma samo elementi iz L, ili mora biti i neki element iz M?

[Vrh]
Pukica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 13

PostPostano: 15:42 čet, 19. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="angel_bise"]imam pitanje oko jednog zadataka. imam dva potprostora L i M i trazi se L+M. da li postoji mogucnost da je suma samo elementi iz L, ili mora biti i neki element iz M?[/quote]

ako trazis bazu za L+M onda za pocetak utvrdis da li su svi vektori iz L lin. nezavisni. ako jesu dodas jedan iz M i vidis da li su i oni lin nez. ako jesu onda dodajes slijedeci iz M i opet provjeravas da li su lin nez. ako su pak lin zav onda ocito ti vektori ne cine bazu.

vrlo ti je korisno znati dimenziju prostora u kojem se nalaze potprostori M i L jer dimenzija baze za M+L ne moze biti veca od dimenzije cijlog prostora.

ali naravno moguc je i slucaj da je baza samo L ili samo M , npr ako je L0(l1,l2) a M=(m1,m2) i mozes ih prikazati kao l1= lambda m1 i l2= lamda m2

naravno ovo sve je ako trazis bazu za M+L
angel_bise (napisa):

ako trazis bazu za L+M onda za pocetak utvrdis da li su svi vektori iz L lin. nezavisni. ako jesu dodas jedan iz M i vidis da li su i oni lin nez. ako jesu onda dodajes slijedeci iz M i opet provjeravas da li su lin nez. ako su pak lin zav onda ocito ti vektori ne cine bazu.

vrlo ti je korisno znati dimenziju prostora u kojem se nalaze potprostori M i L jer dimenzija baze za M+L ne moze biti veca od dimenzije cijlog prostora.

ali naravno moguc je i slucaj da je baza samo L ili samo M , npr ako je L0(l1,l2) a M=(m1,m2) i mozes ih prikazati kao l1= lambda m1 i l2= lamda m2

naravno ovo sve je ako trazis bazu za M+L

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Linearna algebra 1 (smjer nastavnički) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum