Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Komanda PATH u Linuxu

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Artemis
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-1 = 2 - 3

PostPostano: 1:52 sri, 2. 5. 2007    Naslov: Komanda PATH u Linuxu Citirajte i odgovorite

...mi je malo nejasna, pa ako mi moze neko objasnit cemu ta komanda tocno sluzi.
Citao sam neki linux tutorial, ali nisam bas shvatio tu komandu. Neki zdravo-seljacki primjeri bi bili dobro dosli.

Hvala unaprijed
...mi je malo nejasna, pa ako mi moze neko objasnit cemu ta komanda tocno sluzi.
Citao sam neki linux tutorial, ali nisam bas shvatio tu komandu. Neki zdravo-seljacki primjeri bi bili dobro dosli.

Hvala unaprijed

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
lhranjec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 8:30 sri, 2. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

PATH ti nije funkcija nego [i]environment[/i] varijabla. ona sadrzi [i]pathove[/i] ilitiga putanje do direktorija gdje se nalaze izvrsne datoteke (znaci gdje shell ide pogledat kad ti npr. ukucas naredbu ssh), u linux-u bi tipicni primjeri bili /usr/bin, /usr/local/bin, /usr/sbin i sl. za zdravo seljacko pregledavanje vrijednosti PATH varijable na vl. racunalu, mozes napisat
[code:1]echo $PATH[/code:1]
ako hoces postavit vlastite vrijednosti PATH varijable:
[code:1]
sh:
PATH=/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games:.

csh:
setenv PATH /usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games:.
[/code:1]
ovisno o tome koju ljusku imas.

ako hoces vidjet listu + vrijednosti [i]environment[/i] varijabla
set

nema na cemu, pozdraf
PATH ti nije funkcija nego environment varijabla. ona sadrzi pathove ilitiga putanje do direktorija gdje se nalaze izvrsne datoteke (znaci gdje shell ide pogledat kad ti npr. ukucas naredbu ssh), u linux-u bi tipicni primjeri bili /usr/bin, /usr/local/bin, /usr/sbin i sl. za zdravo seljacko pregledavanje vrijednosti PATH varijable na vl. racunalu, mozes napisat
Kod:
echo $PATH

ako hoces postavit vlastite vrijednosti PATH varijable:
Kod:

sh:
    PATH=/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games:.

csh:
    setenv PATH /usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games:.

ovisno o tome koju ljusku imas.

ako hoces vidjet listu + vrijednosti environment varijabla
Kod:

set

nema na cemu, pozdraf

Kruno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

29 = 29 - 0

PostPostano: 8:33 sri, 2. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dakle, PATH nije naredba već environment varijabla koja govori shellu u kojim direktorijima i kojim redom treba tražiti izvršne datoteke.

Detaljnije na [url]http://en.wikipedia.org/wiki/Environment_variable#Examples_of_UNIX_environment_variables[/url]
Dakle, PATH nije naredba već environment varijabla koja govori shellu u kojim direktorijima i kojim redom treba tražiti izvršne datoteke.

Detaljnije na http://en.wikipedia.org/wiki/Environment_variable#Examples_of_UNIX_environment_variables

Artemis
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 17:34 sri, 2. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Aha, znaci recimo ako ja hocu pokrenut neki program ili koristit neku komandu ona mi mora biti u PATHU(lokacija te komande mislim)

Jel to to
Aha, znaci recimo ako ja hocu pokrenut neki program ili koristit neku komandu ona mi mora biti u PATHU(lokacija te komande mislim)

Jel to to

lhranjec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 8:25 čet, 3. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

na neki nacin..
fora ti je u tome da naredbu (ne bas funkciju kak sam ja izvalio) koja je u PATHU mozes pozivat iz bilokojeg direktorija bez potrebe da unosis cijelu putanju do to programa. e a sad ti, normalno, mozes pokrenut bilokoju izvrsnu datoteku (u pravilu ona koju nemas u pathu) pomocu [b]./[/b] npr
./a.out
ili
./home/korinalongin/skripte/buhahabu

u tome je razlika.
takodjer, obrati pozornost na primjer iz mog prethodnog [i]posta[/i] di je za path izmedju istalog navedena "." ilitiga tekuci direktorij pa razmisli koje posljedice to ostavlja. (usput, takvo definiranje nije preporuceno. al puno toga nije preporuceno itak).

pozdraf.
na neki nacin..
fora ti je u tome da naredbu (ne bas funkciju kak sam ja izvalio) koja je u PATHU mozes pozivat iz bilokojeg direktorija bez potrebe da unosis cijelu putanju do to programa. e a sad ti, normalno, mozes pokrenut bilokoju izvrsnu datoteku (u pravilu ona koju nemas u pathu) pomocu ./ npr
Kod:

./a.out
ili
./home/korinalongin/skripte/buhahabu

u tome je razlika.
takodjer, obrati pozornost na primjer iz mog prethodnog posta di je za path izmedju istalog navedena "." ilitiga tekuci direktorij pa razmisli koje posljedice to ostavlja. (usput, takvo definiranje nije preporuceno. al puno toga nije preporuceno itak).

pozdraf.

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 9:32 čet, 3. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne bi li umjesto [tt][color=red].[/color]/home/korinalongin/skripte/buhahabu[/tt] trebalo ici samo [tt]/home/korinalongin/skripte/buhahabu[/tt]?:-k
Ne bi li umjesto ./home/korinalongin/skripte/buhahabu trebalo ici samo /home/korinalongin/skripte/buhahabu?Think

[Vrh]
lhranjec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 10:49 čet, 3. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Ne bi li umjesto [tt][color=red].[/color]/home/korinalongin/skripte/buhahabu[/tt] trebalo ici samo [tt]/home/korinalongin/skripte/buhahabu[/tt]?:-k[/quote]

a ne znam. meni bash upravo obrnuto radi. dok bi to mogo bit slucaj u csh-u.
moze bit da sam zabrijal.
vsego (napisa):
Ne bi li umjesto ./home/korinalongin/skripte/buhahabu trebalo ici samo /home/korinalongin/skripte/buhahabu?Think

a ne znam. meni bash upravo obrnuto radi. dok bi to mogo bit slucaj u csh-u.
moze bit da sam zabrijal.

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:25 čet, 3. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kad napises [tt]pero/djuro[/tt], to znaci "pokreni skriptu (ili program; svejedno) [tt]djuro[/tt] koja se nalazi u direktoriju [tt]pero[/tt] u tvom aktivnom direktoriju". :) Isto radi i [tt]./pero/djuro[/tt]. ;)

No, ako stavis [tt]/pero/djuro[/tt], to znaci "u root-u file-sustava imas direktorij [tt]pero[/tt] u kojem se nalazi skripta [tt]djuro[/tt] koju zelim da pokrenes". 8)

Kad imas [tt]/home/nesto[/tt], pretpostavljam da zelis krenuti iz filesystem roota. :)

bash, ksh, csh, tcsh, zsh, sh,... svejedno. ;)
Kad napises pero/djuro, to znaci "pokreni skriptu (ili program; svejedno) djuro koja se nalazi u direktoriju pero u tvom aktivnom direktoriju". Smile Isto radi i ./pero/djuro. Wink

No, ako stavis /pero/djuro, to znaci "u root-u file-sustava imas direktorij pero u kojem se nalazi skripta djuro koju zelim da pokrenes". Cool

Kad imas /home/nesto, pretpostavljam da zelis krenuti iz filesystem roota. Smile

bash, ksh, csh, tcsh, zsh, sh,... svejedno. Wink

[Vrh]
lhranjec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 9:32 pet, 4. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

u pravu si. opet. :)

ovaj dot-slash-imedirektorija-slash-exe bi radilo samo ako se nalazis u roditeljskom direktoriju od imedirektorija.

iso sam direktno od van na poso pa sam sebi udjeljujem oprost za manjak koncentracije. evo, dajem si 3 mjeseca zabrane izlazaka.

hvala na ispravki ;)

[size=9](iako mi nije jasno sto te ponukalo da s korinelongin preso na peru/djuru :daj5: hihi).[/size]
u pravu si. opet. Smile

ovaj dot-slash-imedirektorija-slash-exe bi radilo samo ako se nalazis u roditeljskom direktoriju od imedirektorija.

iso sam direktno od van na poso pa sam sebi udjeljujem oprost za manjak koncentracije. evo, dajem si 3 mjeseca zabrane izlazaka.

hvala na ispravki Wink

(iako mi nije jasno sto te ponukalo da s korinelongin preso na peru/djuru Daj mi pet! hihi).

Artemis
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 22:31 pet, 4. 5. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala drustvo, mislim da mi je sad jasnije. Javim se opet dok naletim na problem, buduci da ste tak susretljivi. Vrlo pohvalno.
Hvala drustvo, mislim da mi je sad jasnije. Javim se opet dok naletim na problem, buduci da ste tak susretljivi. Vrlo pohvalno.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum