Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Opseg i povrsina kruznice preko limesa
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
anchy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 20:35 uto, 24. 4. 2007    Naslov: Opseg i povrsina kruznice preko limesa Citirajte i odgovorite

ajd ako neko zna i ima volje... trebam do cetvrtka popodne rjesit ovaj zadatak, a svako malo zapnem... ajd help me please... :)

Izvedite formule za opseg kruznice i povrsinu kruga na sljedeci nacin:

(a) Skicirajte kruznicu i njoj upisane pravilne 2 na n+1 - terokute, te izracunajte njihove opsege i povrsine.

(b) Dobivsi niz pravilnih poligona, dokazite da nizovi odgovarajucih opsega i povrsina tih poligona konvergiraju te da su njihovi limesi poznate formule za opseg kruznice i povrsinu kruga.

[color=blue][b]Moderator:[/b] Naslov "zadatak - hitno mi je" ne sluzi nicemu, a ponajmanje informiranju citatelja sto ti u topicu zelis. Molim, potruditi se malo, u skladu s [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=2390]uputama za preglednije pisanje poruka[/url]. Nije to tako tesko...[/color]
ajd ako neko zna i ima volje... trebam do cetvrtka popodne rjesit ovaj zadatak, a svako malo zapnem... ajd help me please... Smile

Izvedite formule za opseg kruznice i povrsinu kruga na sljedeci nacin:

(a) Skicirajte kruznicu i njoj upisane pravilne 2 na n+1 - terokute, te izracunajte njihove opsege i povrsine.

(b) Dobivsi niz pravilnih poligona, dokazite da nizovi odgovarajucih opsega i povrsina tih poligona konvergiraju te da su njihovi limesi poznate formule za opseg kruznice i povrsinu kruga.

Moderator: Naslov "zadatak - hitno mi je" ne sluzi nicemu, a ponajmanje informiranju citatelja sto ti u topicu zelis. Molim, potruditi se malo, u skladu s uputama za preglednije pisanje poruka. Nije to tako tesko...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
shimija
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
53 = 55 - 2

PostPostano: 21:41 uto, 24. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Označimo s a duljinu stranice pravilnog 2^(n+1)- terokuta, r radijus kružnice. Kako je riječ o pravilnom 2^(n+1)- terokutu znači da on ima 2^(n+1) sukladnih jednakokračnih trokutova kojima su vrhovi po dva susjedna vrha tog poligona i središte kružnice. Kut tog trokuta nasuprotan osnovici (u središtu kružnice) iznosi x=360/2^(n+1) (2), a druga dva su jednaka pa iznose y=(180-( 360/2^(n+1)))/2 =90-x/2 (1). iskoristimo sinusov poučak pa imamo:
a/(sinx)=r/(siny) =>(1) => a=sinx*(r/sin(90-x/2)) =>(formula sinus dvostrukog i adicijki poučak za sinus) => a=2sinx/2*cosx/2*(r/cos(x/2)) => a=2*sin(x/2)*r =>(2) => a=2*sin(360/2^(n+2))*r

Opseg je jednak o=2^(n+1)*a => o=2^(n+2)*sin(360/2^(n+2))*r

sad gledaš limes kad n ide u beskonačnost. Pretpostaviš da limes postoji i pokušaš ga izračunat:

lim(n->besk.) 2^(n+2)*sin(360/2^(n+2))*r = {t=360/2^(n+2); n->besk. => t->0} = lim(t->0) (sint/t)*(360)*r = {lim(n->0) sin(n)/n =1 (poznati limes)} = 360*r = 2*pi*r, a to je formula opsega kružnice. analogno za površinu.

Pozdrav i nadan se da će pomoć:) [/code][/list]
Označimo s a duljinu stranice pravilnog 2^(n+1)- terokuta, r radijus kružnice. Kako je riječ o pravilnom 2^(n+1)- terokutu znači da on ima 2^(n+1) sukladnih jednakokračnih trokutova kojima su vrhovi po dva susjedna vrha tog poligona i središte kružnice. Kut tog trokuta nasuprotan osnovici (u središtu kružnice) iznosi x=360/2^(n+1) (2), a druga dva su jednaka pa iznose y=(180-( 360/2^(n+1)))/2 =90-x/2 (1). iskoristimo sinusov poučak pa imamo:
a/(sinx)=r/(siny) ⇒(1) ⇒ a=sinx*(r/sin(90-x/2)) ⇒(formula sinus dvostrukog i adicijki poučak za sinus) ⇒ a=2sinx/2*cosx/2*(r/cos(x/2)) ⇒ a=2*sin(x/2)*r ⇒(2) ⇒ a=2*sin(360/2^(n+2))*r

Opseg je jednak o=2^(n+1)*a ⇒ o=2^(n+2)*sin(360/2^(n+2))*r

sad gledaš limes kad n ide u beskonačnost. Pretpostaviš da limes postoji i pokušaš ga izračunat:

lim(n→besk.) 2^(n+2)*sin(360/2^(n+2))*r = {t=360/2^(n+2); n→besk. ⇒ t→0} = lim(t→0) (sint/t)*(360)*r = {lim(n→0) sin(n)/n =1 (poznati limes)} = 360*r = 2*pi*r, a to je formula opsega kružnice. analogno za površinu.

Pozdrav i nadan se da će pomoćSmile [/code][/list]

[Vrh]
anchy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 8:31 sri, 25. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

puno ti hvala... na slican nacin sam i ja rjesavala al sam se spetljala, sad mi je i jasnije kak doci do svega toga... hvala jos jednom :wink:
puno ti hvala... na slican nacin sam i ja rjesavala al sam se spetljala, sad mi je i jasnije kak doci do svega toga... hvala jos jednom Wink

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum