Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

nesto ne stima
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
39 = 49 - 10

PostPostano: 14:59 čet, 28. 6. 2007    Naslov: nesto ne stima Citirajte i odgovorite

kod dokaza teorema 3.4 kod kojega isticem samo dio koji ne kuzim

Neka je [latex]G[/latex] grupa i neka su [latex]G_{i} \leq G [/latex] neke njezine podgrupe tada ako je [latex]G[/latex] izomorfno s direktnom sumom grupa [latex]G_{i}[/latex] tada je
[latex]G_{i}[/latex] normalna podgrupa od [latex]G[/latex] za sve i

u dokazu teorema imamo samo da je [latex]G_{i}[/latex] izomorfno normalnoj podgrupi od direktne sume [latex]G_{i}[/latex]-eva, sto je izomorfno s [latex]G[/latex]

ako to promatramo apstraktnije imamo ovakvu situcaiju A =izm= B
C normalna podgrupa od A te C izmorfno s D gdje je D podgrupa od B mislim da iz toga ne mozemo zakljuciti da je D normalna podgrupa od B, nisam nasao direktan protuprimjer pa nisam siguran, ali ili se mora dokazati ta cinjenica da bi teorem 3.4 vrijedio ili mora postaojati neka druga caka po kojoj se dokazuje ovo sto sam gore naveo
kod dokaza teorema 3.4 kod kojega isticem samo dio koji ne kuzim

Neka je grupa i neka su neke njezine podgrupe tada ako je izomorfno s direktnom sumom grupa tada je
normalna podgrupa od za sve i

u dokazu teorema imamo samo da je izomorfno normalnoj podgrupi od direktne sume -eva, sto je izomorfno s

ako to promatramo apstraktnije imamo ovakvu situcaiju A =izm= B
C normalna podgrupa od A te C izmorfno s D gdje je D podgrupa od B mislim da iz toga ne mozemo zakljuciti da je D normalna podgrupa od B, nisam nasao direktan protuprimjer pa nisam siguran, ali ili se mora dokazati ta cinjenica da bi teorem 3.4 vrijedio ili mora postaojati neka druga caka po kojoj se dokazuje ovo sto sam gore naveo

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 17:32 čet, 28. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mozemo to zakljuciti.

Dokaz cak nije tako tezak. Napisat cu ti ga tu ako treba, ali daj probaj prvo sam. Moj savjet bi ti bio da dokazujes na ovom tvom apstraktnom: dakle, A izom B, C i D podgpe od A i B, i C normalna u A. Tvrdnja je D normalna u B. Jos ce ti trebat da nekak nazoves taj izomorfizam, npr. f sa A u B je izomorfizam a f na minus prvu njegov inverz sa B u A.
Mozemo to zakljuciti.

Dokaz cak nije tako tezak. Napisat cu ti ga tu ako treba, ali daj probaj prvo sam. Moj savjet bi ti bio da dokazujes na ovom tvom apstraktnom: dakle, A izom B, C i D podgpe od A i B, i C normalna u A. Tvrdnja je D normalna u B. Jos ce ti trebat da nekak nazoves taj izomorfizam, npr. f sa A u B je izomorfizam a f na minus prvu njegov inverz sa B u A.

Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 49 - 10

PostPostano: 22:42 čet, 28. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znaci problem je f:A->B izomorfizam i g:C->D izomorfizam i C, D podgrupe od A i B i C normalna u A, ali da g nije restrikcija od f! Zelimo da je D normalna u B.
Sam znam rijestiti kada je g restrikcija od f, ali kad nije mi se cini da mozda i ne vrijedi tvrdnja. Ako znas dokaz molim te pokazi mi jer sam probao i neznam od kud poceti.

Primjeti da u dokazu tm 3.4 treba dokaz ove tvrdnje sto sam naveo, a ne one slabije kada je g restrikcija od f.
Znaci problem je f:A->B izomorfizam i g:C->D izomorfizam i C, D podgrupe od A i B i C normalna u A, ali da g nije restrikcija od f! Zelimo da je D normalna u B.
Sam znam rijestiti kada je g restrikcija od f, ali kad nije mi se cini da mozda i ne vrijedi tvrdnja. Ako znas dokaz molim te pokazi mi jer sam probao i neznam od kud poceti.

Primjeti da u dokazu tm 3.4 treba dokaz ove tvrdnje sto sam naveo, a ne one slabije kada je g restrikcija od f.

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 1:07 pet, 29. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne, sori, totalno sam zabrijala. Upravo me Tantun upozorio u pm-u da sam se zaletila.

Tvrdnja ne vrijedi.

On veli ovo:
[quote="Tantun"]Promatraj [latex]A=B=\mathbb{Z}_{2} \oplus S_{n}[/latex], za [latex]n \geq 3[/latex]. Podgrupe [latex]C=\mathbb{Z}_{2} \times \left\{id\right\}[/latex] i [latex]D=\left\{(0,id),(0,\tau)\right\}[/latex], gdje je [latex]\tau[/latex] proizvoljna tranzpozicija, su izomorfne (obje su izomorfne sa [latex]\mathbb{Z}_{2}[/latex]), [latex]C[/latex] je normalna, [latex]D[/latex] nije.

Uoci i da je [latex]\mathbb{Z}_{2} \oplus S_{n}[/latex] izomorfno s [latex]D \oplus S_{n}[/latex] (jer je [latex]D[/latex] izomorfno s [latex]\mathbb{Z}_{2}[/latex]). Dakle ove dvije podgrupe ([latex]D[/latex] i [latex]S_{n}[/latex] s prirodnim ulaganjem) od [latex]\mathbb{Z}_{2} \oplus S_{n}[/latex] zadovoljavaju uvjete teorema. No [latex]D[/latex] ne zadovoljava (1) u iskazu teorema. Stovise ni (2) ni (3) ne vrijede.[/quote]
Ne, sori, totalno sam zabrijala. Upravo me Tantun upozorio u pm-u da sam se zaletila.

Tvrdnja ne vrijedi.

On veli ovo:
Tantun (napisa):
Promatraj , za . Podgrupe i , gdje je proizvoljna tranzpozicija, su izomorfne (obje su izomorfne sa ), je normalna, nije.

Uoci i da je izomorfno s (jer je izomorfno s ). Dakle ove dvije podgrupe ( i s prirodnim ulaganjem) od zadovoljavaju uvjete teorema. No ne zadovoljava (1) u iskazu teorema. Stovise ni (2) ni (3) ne vrijede.

Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 49 - 10

PostPostano: 11:20 pet, 29. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da ne ucim taj teorem jer je kriv? Ili ga treba nekako zakrpat
pa npr. umjesto da se kaze G izomorfno s direktnom sumom Gi -eva ako i samo ako 1,2,3. da kazemo funkcija phi: koja ide s direktne sume Gi-eva u G tako sto pomnozi sve kordinate je izomorfizam ako i samo ako 1,2,3? Tako je dokaz zakrpan, ne?
Da ne ucim taj teorem jer je kriv? Ili ga treba nekako zakrpat
pa npr. umjesto da se kaze G izomorfno s direktnom sumom Gi -eva ako i samo ako 1,2,3. da kazemo funkcija phi: koja ide s direktne sume Gi-eva u G tako sto pomnozi sve kordinate je izomorfizam ako i samo ako 1,2,3? Tako je dokaz zakrpan, ne?

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 13:55 pet, 29. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, tako je dokaz zakrpan.

Hoces ti ic upozorit prof. Sirolu, kao legitimni vlasnik autorskog prava na pronadenu gresku, ili da idem ja pravit se pamenta na tudi racun? :)

I sori kaj sam ti gore davala onaj trivijani savjet, malo sam se navikla na jednu odredenu razinu znanja koja je otuzna :oops:
Da, tako je dokaz zakrpan.

Hoces ti ic upozorit prof. Sirolu, kao legitimni vlasnik autorskog prava na pronadenu gresku, ili da idem ja pravit se pamenta na tudi racun? Smile

I sori kaj sam ti gore davala onaj trivijani savjet, malo sam se navikla na jednu odredenu razinu znanja koja je otuzna Embarassed

Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 49 - 10

PostPostano: 14:48 pet, 29. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dobro poslat cu mu mail sa linkom na ovaj topic.
Dobro poslat cu mu mail sa linkom na ovaj topic.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum