Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Par zadataka (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Vektorski prostori
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
pefri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 18:11 pet, 31. 8. 2007    Naslov: Par zadataka Citirajte i odgovorite

Pozdrav,

Pripremam se za ispit i naisla sam na dva zadatka za koje bih trebala pomoć!

1. Neka je [b]X[/b] vekt.pr., p:[b]X[/b]—[b]R[/b] polunorma i f :[b]X[/b]---[b]R[/b] linearni funkcional. Pretpostavimo da vrijedi (p<1)∩(f=1)=prazan skup, gdje je (p<1) = {xe[b]X[/b] : p(x)<1} te (f=1)= {xe[b]X[/b] : f(x)=1 } Dokažite da tada vrijedi: │f(a)│<=p(a) za svaki ae[b]X[/b].
Da li vrijedi obrat?

2. Neka je [b]X[/b] vekt.prostor te neka su p i q dvije polunorme na [b]X[/b]. Pretpostavimo da vrijedi gdje za polunormu r na X definiramo (r <1)={xe[b]X[/b] : r(x)<1}. Dokažite da je tada p>=q.

Može li mi netko barem dati ideju kako da krenem sa zadacima? Hvala!!! :)
Pozdrav,

Pripremam se za ispit i naisla sam na dva zadatka za koje bih trebala pomoć!

1. Neka je X vekt.pr., p:XR polunorma i f :XR linearni funkcional. Pretpostavimo da vrijedi (p<1)∩(f=1)=prazan skup, gdje je (p<1) = {xeX : p(x)<1} te (f=1)= {xeX : f(x)=1 } Dokažite da tada vrijedi: │f(a)│⇐p(a) za svaki aeX.
Da li vrijedi obrat?

2. Neka je X vekt.prostor te neka su p i q dvije polunorme na X. Pretpostavimo da vrijedi gdje za polunormu r na X definiramo (r <1)={xeX : r(x)<1}. Dokažite da je tada p>=q.

Može li mi netko barem dati ideju kako da krenem sa zadacima? Hvala!!! Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pefri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 18:13 pet, 31. 8. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

e i jos nešto zadatak ide:

Odredite sve potprostore vekt.pr.R^2 uz standardne operacije zbrajanja vektora i množenja vektora skalarom.

Rj.
[b]To su prazan skup, R^2 , A= {(0,y): ye R}, B= {(x,0): xe R}, C={(x,tx): xeR, teR} [/b]
Ima li jos koji?
e i jos nešto zadatak ide:

Odredite sve potprostore vekt.pr.R^2 uz standardne operacije zbrajanja vektora i množenja vektora skalarom.

Rj.
To su prazan skup, R^2 , A= {(0,y): ye R}, B= {(x,0): xe R}, C={(x,tx): xeR, teR}
Ima li jos koji?

[Vrh]
MB
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
62 = 80 - 18

PostPostano: 21:57 pet, 31. 8. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pefri"]
Rj.
[b]To su prazan skup, R^2 , A= {(0,y): ye R}, B= {(x,0): xe R}, C={(x,tx): xeR, teR} [/b]
Ima li jos koji?[/quote]

nema, samo bih dodao da nije prazan skup vec skup {(0,0)}, da je C citava familija potprostora [latex](C_t)_{t\in \mathbb{R}}[/latex], [latex]C_t=\{(x,tx): x\in \mathbb{R}\}[/latex], gdje je jos B=C_0.
uglavnom, trivijalan, citav prostor i svi pravci kroz ishodiste.

[color=blue][b]Moderator:[/b] Malo izmijenjen LaTeX kod: [tt]{...}[/tt] je grupiranje elemenata; ako želite napisati skup, onda se to radi s [/color][tt][color=red]\[/color][color=blue]{...[/color][color=red]\[/color][color=blue]}[/tt].[/color]
pefri (napisa):

Rj.
To su prazan skup, R^2 , A= {(0,y): ye R}, B= {(x,0): xe R}, C={(x,tx): xeR, teR}
Ima li jos koji?

nema, samo bih dodao da nije prazan skup vec skup {(0,0)}, da je C citava familija potprostora , , gdje je jos B=C_0.
uglavnom, trivijalan, citav prostor i svi pravci kroz ishodiste.

Moderator: Malo izmijenjen LaTeX kod: {...} je grupiranje elemenata; ako želite napisati skup, onda se to radi s \{...\}.

pefri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 8:43 sub, 1. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala na spretnijoj i preciznijoj formulaciji!
:D
Hvala na spretnijoj i preciznijoj formulaciji!
Very Happy

[Vrh]
Gost

PostPostano: 18:45 pon, 24. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da ne otvaram novi topik, nadovezao bih se na ovaj s dva zadatka za koja molim pomoć:

[img]http://img525.imageshack.us/img525/4789/prvizt5.jpg[/img]

Dokazao sam <=, ali nikako ne mogu suvislo argumentirati >=.

[img]http://img402.imageshack.us/img402/5307/drugicp6.jpg[/img]

A ovdje uopće ne znam otkud bih počeo :oops:
Mogu natipkati to što sam počeo raspisivati, ako će ikome pomoći, ali nisam ništa konkretno dobio.

Bit ću zahvalan na svakoj pomoći.
Da ne otvaram novi topik, nadovezao bih se na ovaj s dva zadatka za koja molim pomoć:

Dokazao sam ⇐, ali nikako ne mogu suvislo argumentirati >=.

A ovdje uopće ne znam otkud bih počeo Embarassed
Mogu natipkati to što sam počeo raspisivati, ako će ikome pomoći, ali nisam ništa konkretno dobio.

Bit ću zahvalan na svakoj pomoći.

[Vrh]
MB
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

62 = 80 - 18

PostPostano: 19:59 pon, 24. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

imas li vjezbe? cini mi se da su oba zadatka rijesena tamo.
hintovi za prvi: sto znas o spektru hermitskog operatora? jesi li vidio lemu koja govori nesto o konveksnoj ljusci spektra?

za drugi zadatak:
a) => b). oznaci onaj zatvoreni potprostor iz uvjeta sa A_m. tada a_m nije element od A_m, te postoji ortogonalni komplement od A_m koji oznacimo sa B_m. Znas da je H direktna suma od A_m i B_m. Sada a_m=x_m + y_m gdje je x_m iz A_m, a y_m iz B_m. (ovo sve radimo jer pokusavmo konstruirati element koji je okomit na sve a_n za n razlicito od m).
pogledaj y_m, on je razlicit od 0 jer a_m nije iz A_m. vrijedi (y_m|a_n)=0 za n<>m, a (y_m|a_m)=(y_m|x_m+y_m)=(y_m|x_m)+(y_m|y_m)=||y_m||^2. ako definiras b_m=y_m/||y_m||^2, onda ce biti zadovoljen uvjet b).

b) => a) pretpostavimo da b) vrijedi, ali a) ne vrijedi. svaki element a iz A_m je limes niza x_k u [{a_n; n<>m}] (elementi tog potprostora su konacne linearne kombinacije tih a_n-ova). svaki taj x_k je okomit na b_m, pa je zbog neprekidnosti skalarnog produkta i (a|b_m)=(lim x_k|b_m)=lim (x_k|b_m)=0. No ako a_m je element od A_m onda je (a_m|b_m)=0, sto je kontradikcija s uvjetom b). dakle, b) povlaci a).
imas li vjezbe? cini mi se da su oba zadatka rijesena tamo.
hintovi za prvi: sto znas o spektru hermitskog operatora? jesi li vidio lemu koja govori nesto o konveksnoj ljusci spektra?

za drugi zadatak:
a) ⇒ b). oznaci onaj zatvoreni potprostor iz uvjeta sa A_m. tada a_m nije element od A_m, te postoji ortogonalni komplement od A_m koji oznacimo sa B_m. Znas da je H direktna suma od A_m i B_m. Sada a_m=x_m + y_m gdje je x_m iz A_m, a y_m iz B_m. (ovo sve radimo jer pokusavmo konstruirati element koji je okomit na sve a_n za n razlicito od m).
pogledaj y_m, on je razlicit od 0 jer a_m nije iz A_m. vrijedi (y_m|a_n)=0 za n<>m, a (y_m|a_m)=(y_m|x_m+y_m)=(y_m|x_m)+(y_m|y_m)=||y_m||^2. ako definiras b_m=y_m/||y_m||^2, onda ce biti zadovoljen uvjet b).

b) ⇒ a) pretpostavimo da b) vrijedi, ali a) ne vrijedi. svaki element a iz A_m je limes niza x_k u [{a_n; n<>m}] (elementi tog potprostora su konacne linearne kombinacije tih a_n-ova). svaki taj x_k je okomit na b_m, pa je zbog neprekidnosti skalarnog produkta i (a|b_m)=(lim x_k|b_m)=lim (x_k|b_m)=0. No ako a_m je element od A_m onda je (a_m|b_m)=0, sto je kontradikcija s uvjetom b). dakle, b) povlaci a).

Gost

PostPostano: 20:08 pon, 24. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam još detaljno pogledao odgovor (to cu u toku noći :D), ali se zahvaljujem kolegi MB na trudu!
Nisam još detaljno pogledao odgovor (to cu u toku noći Very Happy), ali se zahvaljujem kolegi MB na trudu!

[Vrh]
MB
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

62 = 80 - 18

PostPostano: 20:25 pon, 24. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislio sam da znam ko je gost, al ako ces gledat tokom noci onda sam se prevario :D zahvali se karmom :sreca:
mislio sam da znam ko je gost, al ako ces gledat tokom noci onda sam se prevario Very Happy zahvali se karmom Trcim u krug od srece!

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Vektorski prostori Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum