Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Mad Wilson Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:01 ned, 2. 9. 2007 Naslov: |
|
|
Pa ideja dokaza je da se prvo pronađe [latex]\Phi^{-1}[/latex] i na taj način se pokaže da je [latex]\Phi[/latex] bijekcija.
Znači, krenemo od neke funkcije [latex]\Psi\colon\{\overline{H} : \overline{H}\le \overline{G}\}\to\mathcal{P}(G)[/latex] definirane s [latex]\Psi(\overline{H}):=\pi^{-1}(\overline{H})=\{g\in G : gN\in\overline{H}\}[/latex]. A priori ne znamo da [latex]\Psi[/latex] preslikava podgrupe od [latex]\overline{G}[/latex] u podgrupe od [latex]G[/latex]. Znamo samo da ih preslikava u nekakve podskupove. Zato moramo pokazati da vrijedi (1):
Označimo [latex]H:=\Psi(\overline{H})[/latex]. Neka su [latex]x,y\in H[/latex]. To znači da su [latex]xN,yN\in\overline{H}[/latex]. No, kako je [latex]\overline{H}[/latex] grupa, slijedi da je [latex]xyN=(xN)(yN)\in\overline{H}[/latex]. To pak znači da je [latex]xy\in H[/latex]. Na isti način se dobije da je [latex]x^{-1}\in H[/latex] jer je [latex](xN)^{-1}=x^{-1}N[/latex]. Dakle, imamo [latex]H\le G[/latex].
Dalje se pokaže (2), tj. da je [latex]N\le H[/latex], no to je skroz očito jer je uvijek [latex]N\in\overline{H}[/latex] (to je neutralni element).
Još imaš (3), tj. da je [latex]\pi(H)=\overline{H}[/latex] jer je [latex]\pi[/latex] surjekcija.
Sad iz svega toga prvo zaključiš da kodomenu od [latex]\Psi[/latex] možeš smanjiti na [latex]\{H : H\le G\land N\le H\}[/latex] i konačno da je [latex]\Psi=\Phi^{-1}[/latex].
Nakon što dokažeš bijektivnost, ostaje ti dokazati da se normalne podgrupe preslikavaju u normalne. To ti je jasno?
Pa ideja dokaza je da se prvo pronađe i na taj način se pokaže da je bijekcija.
Znači, krenemo od neke funkcije definirane s . A priori ne znamo da preslikava podgrupe od u podgrupe od . Znamo samo da ih preslikava u nekakve podskupove. Zato moramo pokazati da vrijedi (1):
Označimo . Neka su . To znači da su . No, kako je grupa, slijedi da je . To pak znači da je . Na isti način se dobije da je jer je . Dakle, imamo .
Dalje se pokaže (2), tj. da je , no to je skroz očito jer je uvijek (to je neutralni element).
Još imaš (3), tj. da je jer je surjekcija.
Sad iz svega toga prvo zaključiš da kodomenu od možeš smanjiti na i konačno da je .
Nakon što dokažeš bijektivnost, ostaje ti dokazati da se normalne podgrupe preslikavaju u normalne. To ti je jasno?
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
MystiC Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
zzsan Forumaš(ica)

|
Postano: 15:24 ned, 2. 9. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="MystiC"]evo imam i ja par pitanja
I) GRUPE
u dokazu 2.8 treceg teorema o izomorfizmu (strana 19) da li moram dokazivat da je jezgra M/N na ovaj nacin kao sto je u skripti ili mogu direktno iz definicije jezgre? Ker(pi-potez) = {gN | g € G, pi-potez(gN) = gM = e} = {gN | g € G, pi-potez(gN) = pi(g) = M}={gN | g € G, g € Ker(pi) = M} = M/N
II) PRSTENI
U dokazu propozicije 2.13 i) (strana 16) pise xRy podskup od P, onda je specijalno i x1y=xy podskup od P. ali sto ako R nema jedinicu? a nigdje ne pise u proizvoljnom prstenu s jedinicom[/quote]
Ovo prvo i mene zanima, a za ovo drugo ti na 7. stranici u poglavlju PRSTENI piše ovo:
[color=darkred]NAPOMENA. (1) Ako ne kažemo drukčije, od sada nadalje, u cijelom ovom poglavlju, smatramo
Prsten = Prsten s jedinicom 1.[/color]
:)
MystiC (napisa): | evo imam i ja par pitanja
I) GRUPE
u dokazu 2.8 treceg teorema o izomorfizmu (strana 19) da li moram dokazivat da je jezgra M/N na ovaj nacin kao sto je u skripti ili mogu direktno iz definicije jezgre? Ker(pi-potez) = {gN | g € G, pi-potez(gN) = gM = e} = {gN | g € G, pi-potez(gN) = pi(g) = M}={gN | g € G, g € Ker(pi) = M} = M/N
II) PRSTENI
U dokazu propozicije 2.13 i) (strana 16) pise xRy podskup od P, onda je specijalno i x1y=xy podskup od P. ali sto ako R nema jedinicu? a nigdje ne pise u proizvoljnom prstenu s jedinicom |
Ovo prvo i mene zanima, a za ovo drugo ti na 7. stranici u poglavlju PRSTENI piše ovo:
NAPOMENA. (1) Ako ne kažemo drukčije, od sada nadalje, u cijelom ovom poglavlju, smatramo
Prsten = Prsten s jedinicom 1.
|
|
[Vrh] |
|
Mad Wilson Forumaš(ica)

|
Postano: 22:00 ned, 2. 9. 2007 Naslov: |
|
|
Shvatio sam detalje...
Osim (3). Jesmo li tu dokazali da je Pi bijekcija za H?? (zbog surjektivnosti od Pi i definicije od H)?
Naime, ako se ne varam zgodno je razmisljati da preslikavanje Phi barata sa skupovima - ne elementima.
Ako se i dalje ne varam, ono sto smo mi uspijeli dokazati nakon (1), (2) i (3) je da je kanonski epimorfizam (dakle Pi) "skoro" pa bijekcija za skupove ?!?
Ako pak Pi restringiramo na {H | H<G & N<H} (element domene vise ne moze biti bas bilo koji skup, nego mora imati strukturu grupe i biti "nadgrupa" od N) i kodomenu suzimo na {H/N | H/N < G/N} (bas sliku od prethodno restringiranog Pi) injektivnost i surjektivnost slijede iz (3)??
I tako je modificirani Pi postao bijekcija i jednak upravo Phi. Ili mozda nije...??...
No, ocito se negdje varam, jer kaze Melkor "Nakon sto dokazes bijektivnost...".
Preslikavanje normalnih mi je jasno...
Sve u svemu Melkor karma++. Bas ti hvala.
Shvatio sam detalje...
Osim (3). Jesmo li tu dokazali da je Pi bijekcija za H?? (zbog surjektivnosti od Pi i definicije od H)?
Naime, ako se ne varam zgodno je razmisljati da preslikavanje Phi barata sa skupovima - ne elementima.
Ako se i dalje ne varam, ono sto smo mi uspijeli dokazati nakon (1), (2) i (3) je da je kanonski epimorfizam (dakle Pi) "skoro" pa bijekcija za skupove ?!?
Ako pak Pi restringiramo na {H | H<G & N<H} (element domene vise ne moze biti bas bilo koji skup, nego mora imati strukturu grupe i biti "nadgrupa" od N) i kodomenu suzimo na {H/N | H/N < G/N} (bas sliku od prethodno restringiranog Pi) injektivnost i surjektivnost slijede iz (3)??
I tako je modificirani Pi postao bijekcija i jednak upravo Phi. Ili mozda nije...??...
No, ocito se negdje varam, jer kaze Melkor "Nakon sto dokazes bijektivnost...".
Preslikavanje normalnih mi je jasno...
Sve u svemu Melkor karma++. Bas ti hvala.
|
|
[Vrh] |
|
MystiC Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
MystiC Forumaš(ica)

Spol: