Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorija (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Mad Wilson
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
23 = 34 - 11

PostPostano: 8:14 ned, 2. 9. 2007    Naslov: Teorija Citirajte i odgovorite

Pitance: Propozicija 2.7 (ona prije III tm o izomorfizmu).
G proizvoljna, N normalna u G. Imamo preslikavanje
Phi(H | H<G & N<H) -> {H/N | H/N<G/N}
koje je monotona bijekcija.
I bonus za kraj; vrijedi: H normalna u G akko H/N normalna u G/N.

Propozicija i dokaz se nalaze u skripti [url]http://web.math.hr/nastava/alg/predavanja/Grupeweb.pdf[/url] str 19.

E sad, taj dokaz... :)

Prvo i prvo, koja je uopce sama ideja dokaza?!

Drugo i drugo, medu ostalim kaze:
[i]
Tada je jasno da vrijedi sljedece:
(a) H<G ; H podgrupa od G
[/i]

Kako to precizno dokazati?
Pitance: Propozicija 2.7 (ona prije III tm o izomorfizmu).
G proizvoljna, N normalna u G. Imamo preslikavanje
Phi(H | H<G & N<H) → {H/N | H/N<G/N}
koje je monotona bijekcija.
I bonus za kraj; vrijedi: H normalna u G akko H/N normalna u G/N.

Propozicija i dokaz se nalaze u skripti http://web.math.hr/nastava/alg/predavanja/Grupeweb.pdf str 19.

E sad, taj dokaz... Smile

Prvo i prvo, koja je uopce sama ideja dokaza?!

Drugo i drugo, medu ostalim kaze:

Tada je jasno da vrijedi sljedece:
(a) H<G ; H podgrupa od G

Kako to precizno dokazati?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
140 = 152 - 12

PostPostano: 14:01 ned, 2. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa ideja dokaza je da se prvo pronađe [latex]\Phi^{-1}[/latex] i na taj način se pokaže da je [latex]\Phi[/latex] bijekcija.

Znači, krenemo od neke funkcije [latex]\Psi\colon\{\overline{H} : \overline{H}\le \overline{G}\}\to\mathcal{P}(G)[/latex] definirane s [latex]\Psi(\overline{H}):=\pi^{-1}(\overline{H})=\{g\in G : gN\in\overline{H}\}[/latex]. A priori ne znamo da [latex]\Psi[/latex] preslikava podgrupe od [latex]\overline{G}[/latex] u podgrupe od [latex]G[/latex]. Znamo samo da ih preslikava u nekakve podskupove. Zato moramo pokazati da vrijedi (1):

Označimo [latex]H:=\Psi(\overline{H})[/latex]. Neka su [latex]x,y\in H[/latex]. To znači da su [latex]xN,yN\in\overline{H}[/latex]. No, kako je [latex]\overline{H}[/latex] grupa, slijedi da je [latex]xyN=(xN)(yN)\in\overline{H}[/latex]. To pak znači da je [latex]xy\in H[/latex]. Na isti način se dobije da je [latex]x^{-1}\in H[/latex] jer je [latex](xN)^{-1}=x^{-1}N[/latex]. Dakle, imamo [latex]H\le G[/latex].

Dalje se pokaže (2), tj. da je [latex]N\le H[/latex], no to je skroz očito jer je uvijek [latex]N\in\overline{H}[/latex] (to je neutralni element).

Još imaš (3), tj. da je [latex]\pi(H)=\overline{H}[/latex] jer je [latex]\pi[/latex] surjekcija.

Sad iz svega toga prvo zaključiš da kodomenu od [latex]\Psi[/latex] možeš smanjiti na [latex]\{H : H\le G\land N\le H\}[/latex] i konačno da je [latex]\Psi=\Phi^{-1}[/latex].

Nakon što dokažeš bijektivnost, ostaje ti dokazati da se normalne podgrupe preslikavaju u normalne. To ti je jasno?
Pa ideja dokaza je da se prvo pronađe i na taj način se pokaže da je bijekcija.

Znači, krenemo od neke funkcije definirane s . A priori ne znamo da preslikava podgrupe od u podgrupe od . Znamo samo da ih preslikava u nekakve podskupove. Zato moramo pokazati da vrijedi (1):

Označimo . Neka su . To znači da su . No, kako je grupa, slijedi da je . To pak znači da je . Na isti način se dobije da je jer je . Dakle, imamo .

Dalje se pokaže (2), tj. da je , no to je skroz očito jer je uvijek (to je neutralni element).

Još imaš (3), tj. da je jer je surjekcija.

Sad iz svega toga prvo zaključiš da kodomenu od možeš smanjiti na i konačno da je .

Nakon što dokažeš bijektivnost, ostaje ti dokazati da se normalne podgrupe preslikavaju u normalne. To ti je jasno?

MystiC
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 20 - 8

PostPostano: 15:06 ned, 2. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo imam i ja par pitanja

I) GRUPE
u dokazu 2.8 treceg teorema o izomorfizmu (strana 19) da li moram dokazivat da je jezgra M/N na ovaj nacin kao sto je u skripti ili mogu direktno iz definicije jezgre? Ker(pi-potez) = {gN | g € G, pi-potez(gN) = gM = e} = {gN | g € G, pi-potez(gN) = pi(g) = M}={gN | g € G, g € Ker(pi) = M} = M/N

II) PRSTENI
U dokazu propozicije 2.13 i) (strana 16) pise xRy podskup od P, onda je specijalno i x1y=xy podskup od P. ali sto ako R nema jedinicu? a nigdje ne pise u proizvoljnom prstenu s jedinicom

I) GRUPE
u dokazu 2.8 treceg teorema o izomorfizmu (strana 19) da li moram dokazivat da je jezgra M/N na ovaj nacin kao sto je u skripti ili mogu direktno iz definicije jezgre? Ker(pi-potez) = {gN | g € G, pi-potez(gN) = gM = e} = {gN | g € G, pi-potez(gN) = pi(g) = M}={gN | g € G, g € Ker(pi) = M} = M/N

II) PRSTENI
U dokazu propozicije 2.13 i) (strana 16) pise xRy podskup od P, onda je specijalno i x1y=xy podskup od P. ali sto ako R nema jedinicu? a nigdje ne pise u proizvoljnom prstenu s jedinicom

[Vrh]
zzsan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 18 - 6

PostPostano: 15:24 ned, 2. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="MystiC"]evo imam i ja par pitanja

I) GRUPE

II) PRSTENI
U dokazu propozicije 2.13 i) (strana 16) pise xRy podskup od P, onda je specijalno i x1y=xy podskup od P. ali sto ako R nema jedinicu? a nigdje ne pise u proizvoljnom prstenu s jedinicom[/quote]

Ovo prvo i mene zanima, a za ovo drugo ti na 7. stranici u poglavlju PRSTENI piše ovo:

[color=darkred]NAPOMENA. (1) Ako ne kažemo drukčije, od sada nadalje, u cijelom ovom poglavlju, smatramo

Prsten = Prsten s jedinicom 1.[/color]
:)
MystiC (napisa):

I) GRUPE

II) PRSTENI

Ovo prvo i mene zanima, a za ovo drugo ti na 7. stranici u poglavlju PRSTENI piše ovo:

NAPOMENA. (1) Ako ne kažemo drukčije, od sada nadalje, u cijelom ovom poglavlju, smatramo

Prsten = Prsten s jedinicom 1.

Smile

[Vrh]
Mad Wilson
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 34 - 11

PostPostano: 22:00 ned, 2. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Shvatio sam detalje...

Osim (3). Jesmo li tu dokazali da je Pi bijekcija za H?? (zbog surjektivnosti od Pi i definicije od H)?

Naime, ako se ne varam zgodno je razmisljati da preslikavanje Phi barata sa skupovima - ne elementima.
Ako se i dalje ne varam, ono sto smo mi uspijeli dokazati nakon (1), (2) i (3) je da je kanonski epimorfizam (dakle Pi) "skoro" pa bijekcija za skupove ?!?

Ako pak Pi restringiramo na {H | H<G & N<H} (element domene vise ne moze biti bas bilo koji skup, nego mora imati strukturu grupe i biti "nadgrupa" od N) i kodomenu suzimo na {H/N | H/N < G/N} (bas sliku od prethodno restringiranog Pi) injektivnost i surjektivnost slijede iz (3)??

I tako je modificirani Pi postao bijekcija i jednak upravo Phi. Ili mozda nije...??...

No, ocito se negdje varam, jer kaze Melkor "Nakon sto dokazes bijektivnost...".

Preslikavanje normalnih mi je jasno...

Sve u svemu Melkor karma++. Bas ti hvala.
Shvatio sam detalje...

Osim (3). Jesmo li tu dokazali da je Pi bijekcija za H?? (zbog surjektivnosti od Pi i definicije od H)?

Naime, ako se ne varam zgodno je razmisljati da preslikavanje Phi barata sa skupovima - ne elementima.
Ako se i dalje ne varam, ono sto smo mi uspijeli dokazati nakon (1), (2) i (3) je da je kanonski epimorfizam (dakle Pi) "skoro" pa bijekcija za skupove ?!?

Ako pak Pi restringiramo na {H | H<G & N<H} (element domene vise ne moze biti bas bilo koji skup, nego mora imati strukturu grupe i biti "nadgrupa" od N) i kodomenu suzimo na {H/N | H/N < G/N} (bas sliku od prethodno restringiranog Pi) injektivnost i surjektivnost slijede iz (3)??

I tako je modificirani Pi postao bijekcija i jednak upravo Phi. Ili mozda nije...??...

No, ocito se negdje varam, jer kaze Melkor "Nakon sto dokazes bijektivnost...".

Preslikavanje normalnih mi je jasno...

Sve u svemu Melkor karma++. Bas ti hvala.

[Vrh]
MystiC
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 20 - 8

PostPostano: 8:44 pon, 3. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="zzsan"]

[color=darkred]NAPOMENA. (1) Ako ne kažemo drukčije, od sada nadalje, u cijelom ovom poglavlju, smatramo

Prsten = Prsten s jedinicom 1.[/color]
:)[/quote]

LOL, da u pravu si. Hvala puno :wink:
zzsan (napisa):

NAPOMENA. (1) Ako ne kažemo drukčije, od sada nadalje, u cijelom ovom poglavlju, smatramo

Prsten = Prsten s jedinicom 1.

Smile

LOL, da u pravu si. Hvala puno Wink

[Vrh]
MystiC
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 20 - 8

PostPostano: 17:16 pon, 3. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

zasto je u dokazu 5.22' u prstenima ord q (u) = 0?
zasto je u dokazu 5.22' u prstenima ord q (u) = 0?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum