Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Kolokvij iz Osnova Mat. Analize

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Matematički kolegiji
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
22 = 30 - 8

PostPostano: 10:07 ned, 17. 6. 2007    Naslov: Kolokvij iz Osnova Mat. Analize Citirajte i odgovorite

jel ima tko informaciju koje gradivo će ući u 2. kolokvij? Od - do? Jel treba ponavljati gradivo prvog kolokvija ili se koncentrirati na novo?
jel ima tko informaciju koje gradivo će ući u 2. kolokvij? Od - do? Jel treba ponavljati gradivo prvog kolokvija ili se koncentrirati na novo?

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Liddy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 30 - 7

PostPostano: 12:11 ned, 17. 6. 2007    Naslov: Re: Kolokvij iz Osnova Mat. Analize Citirajte i odgovorite

[quote="Saf"]jel ima tko informaciju koje gradivo će ući u 2. kolokvij? Od - do? Jel treba ponavljati gradivo prvog kolokvija ili se koncentrirati na novo?[/quote]

Bit ce ono iz zadace broj 2.
Derivacije pa do kraja
Saf (napisa):

Bit ce ono iz zadace broj 2.
Derivacije pa do kraja

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 12:27 ned, 17. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

tenx, a neprekidnost?

kad smo već kod neprekidnosti, malo objašnjenje gradiva molim:

zadatak:

ispitati neprekidnost u ishodištu f-je:
[code:1] (x^2-y^2)/(x^2+y^2)[/code:1]

E sad znamo da mora postojati delta > 0, za svaki E > 0 da vrijedi

[code:1]sqrt(x^2-y^2) < delta --> |(x^2-y^2)/(x^2+y^2)| < E[/code:1]

sad ovo lijevo raspisem kao:
[code:1]
|x-y| * ((x+y)/(x^2+y^2)), a ovo s desne strane je <= 1 pa slijedi da je i <= |x-y|, a to je < od sqrt(x^2-y^2) < delta[/code:1] :thinking2:

e sad, ak nisam neš prije zeznuo, koliki delta mogu uzet da vrijedi? moram li uzeti najmanji mogući? :grebgreb: :zbunj: ili mogu uzet recimo delta = E?
I jel iz ovog slijedi da je f-ja neprekidna u (0,0)?! :roll:

I još neš, jel ima ta 2. zadaća ne webu gdje? Unaprijed hvala!
tenx, a neprekidnost?

kad smo već kod neprekidnosti, malo objašnjenje gradiva molim:

zadatak:

Kod:
 (x^2-y^2)/(x^2+y^2)

Kod:
sqrt(x^2-y^2) < delta  --> |(x^2-y^2)/(x^2+y^2)| < E

sad ovo lijevo raspisem kao:
Kod:

|x-y| * ((x+y)/(x^2+y^2)), a ovo s desne strane je <= 1 pa slijedi da je i <= |x-y|, a to je < od sqrt(x^2-y^2) < delta
Razmisljam

e sad, ak nisam neš prije zeznuo, koliki delta mogu uzet da vrijedi? moram li uzeti najmanji mogući? Kotacici rade 100 na sat Ojoooj... ili mogu uzet recimo delta = E?
I jel iz ovog slijedi da je f-ja neprekidna u (0,0)?! Rolling Eyes

I još neš, jel ima ta 2. zadaća ne webu gdje? Unaprijed hvala!

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 9:31 pon, 18. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim, jasno mi je da preko Heinove karakterizacije ispada da za nizevi

[code:1]Pk (0, 1/k) i Qk (1/k, 1/k) kad k teži u beskonačno onda f(Pk) != f(Qk)
[/code:1]
pa iz toga slijedi da f-ja ima prekid, ali ako ne koristim Heinovu karaktrizaciju kako iz osnovnog uvjeta mogu zaključit da je f-ja prekinut?
mislim, jasno mi je da preko Heinove karakterizacije ispada da za nizevi

Kod:
Pk (0, 1/k) i Qk (1/k, 1/k) kad k teži u beskonačno onda f(Pk) != f(Qk)

pa iz toga slijedi da f-ja ima prekid, ali ako ne koristim Heinovu karaktrizaciju kako iz osnovnog uvjeta mogu zaključit da je f-ja prekinut?

Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 11:25 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Saf"]
zadatak:

[code:1] (x^2-y^2)/(x^2+y^2)[/code:1]

[code:1]sqrt(x^2-y^2) < delta --> |(x^2-y^2)/(x^2+y^2)| < E[/code:1]

[/quote]

Nije dobro. Prvo, ne mozes ispitivati neprekidnost u ishodistu funkcije koja nije definirana u ishodistu (mislim). Mora da je negdje sa strane pisalo f(0)=0 ili tako nesto.

Onda provjeravanje ide ovako: trebas provjeriti da li za svaki E postoji delta takav da za sv (x,y) za koje vrijedi d((x,y),(0,0))<delta nuzno vrijedi i d(f(x,y),f(0,0))<E.

Znaci, ovi uvjeti gore bi ti trbeali biti

da za svaki E postoji delta takav da za svaki x,y
[code:1]sqrt((x-0)^2+(y-0)^2)=sqrt(x^2+y^2) < delta --> |(x^2-y^2)/(x^2+y^2) - f(0)|=|(x^2-y^2)/(x^2+y^2) | < E[/code:1].

Sad, kao sto si uocio preko Heineove karakterizacije, funkcija nije nepr u 0. Pa onda pokusavas dokazati negaciju gornje tvrdnje, koja glasi:

da postoji E takav da za svaki delta postoje x,y
[code:1]sqrt((x-0)^2+(y-0)^2)=sqrt(x^2+y^2) < delta i |(x^2-y^2)/(x^2+y^2) - f(0)|=|(x^2-y^2)/(x^2+y^2) | > E [/code:1].

Pa uzmes npr. E=1/2, i sad za svaki delta trazis x,y koji ce zadovoljavati
[code:1]sqrt((x-0)^2+(y-0)^2)=sqrt(x^2+y^2) < delta i |(x^2-y^2)/(x^2+y^2) - f(0)|=|(x^2-y^2)/(x^2+y^2) | > 1/2 [/code:1].

A takve x,y si vec nasao dolje: npr. uzmes (x,y)=(delta/2,0).

Kak ti padne na pamet bas to uzet (taj E i x,y)? Tak da si dolej u Heineovoj karakterizaciji uocio da sve tocke oblika (x,0) imaju f(x,0)=1, i ako se po tom pravcu priblizavas (0,0), onda se f(x,y) sigurno nece priblizavat f(0,0) nego stalno ostat 1. Uzmes E bilo koji manji od te 1. (x,y) onda trazis takav da zadovoljava sqrt(x^2+y^2) < delta, sto za y=0 znaci x< delta. Pa uzmes delta/2, ili bilo sto drugo.
Saf (napisa):

zadatak:

Kod:
 (x^2-y^2)/(x^2+y^2)

Kod:
sqrt(x^2-y^2) < delta  --> |(x^2-y^2)/(x^2+y^2)| < E

Nije dobro. Prvo, ne mozes ispitivati neprekidnost u ishodistu funkcije koja nije definirana u ishodistu (mislim). Mora da je negdje sa strane pisalo f(0)=0 ili tako nesto.

Onda provjeravanje ide ovako: trebas provjeriti da li za svaki E postoji delta takav da za sv (x,y) za koje vrijedi d((x,y),(0,0))<delta nuzno vrijedi i d(f(x,y),f(0,0))<E.

Znaci, ovi uvjeti gore bi ti trbeali biti

da za svaki E postoji delta takav da za svaki x,y
Kod:
sqrt((x-0)^2+(y-0)^2)=sqrt(x^2+y^2) < delta  --> |(x^2-y^2)/(x^2+y^2) - f(0)|=|(x^2-y^2)/(x^2+y^2) | < E
.

Sad, kao sto si uocio preko Heineove karakterizacije, funkcija nije nepr u 0. Pa onda pokusavas dokazati negaciju gornje tvrdnje, koja glasi:

da postoji E takav da za svaki delta postoje x,y
Kod:
sqrt((x-0)^2+(y-0)^2)=sqrt(x^2+y^2) < delta  i |(x^2-y^2)/(x^2+y^2) - f(0)|=|(x^2-y^2)/(x^2+y^2) | > E
.

Pa uzmes npr. E=1/2, i sad za svaki delta trazis x,y koji ce zadovoljavati
Kod:
sqrt((x-0)^2+(y-0)^2)=sqrt(x^2+y^2) < delta  i |(x^2-y^2)/(x^2+y^2) - f(0)|=|(x^2-y^2)/(x^2+y^2) | > 1/2
.

A takve x,y si vec nasao dolje: npr. uzmes (x,y)=(delta/2,0).

Kak ti padne na pamet bas to uzet (taj E i x,y)? Tak da si dolej u Heineovoj karakterizaciji uocio da sve tocke oblika (x,0) imaju f(x,0)=1, i ako se po tom pravcu priblizavas (0,0), onda se f(x,y) sigurno nece priblizavat f(0,0) nego stalno ostat 1. Uzmes E bilo koji manji od te 1. (x,y) onda trazis takav da zadovoljava sqrt(x^2+y^2) < delta, sto za y=0 znaci x< delta. Pa uzmes delta/2, ili bilo sto drugo.

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 13:15 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

:) Jasnije... kako to Martinab zna objasnit! Nadam se da je primila nagradu za naj asistenticu!

Samo još jedan detalj me malo muči... naime, što ako sam s tamo neke planete i nikad nisam čuo za Heineovu karakterizaciju?
Smile Jasnije... kako to Martinab zna objasnit! Nadam se da je primila nagradu za naj asistenticu!

Samo još jedan detalj me malo muči... naime, što ako sam s tamo neke planete i nikad nisam čuo za Heineovu karakterizaciju?

Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 13:21 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gledas kako se f(x,y) ponasa kad se x,y priblizava 0. Pa isprobavas razne pravce: sta ako se priblizava (0,0) tako da je y stalno 0 a x se smanjuje? (to je lim_{x \to 0} f(x,0))? Sta ako je x stalno 0 a y se priblizava 0? Sta ako su jednaki i zajedno se priblizavaju ( lim_{x \to 0} f(x,x))? Ako nasnjofas da su neki od tih limesa razliciti- paf, odmah ima prekid. Ako su svi isti, onda je prilicna sansa da je funkcija nepr, al to jos ne znaci to (moze bit da kad god se priblizavas 0 po pravcu onda je limes nesto, al ako probas po paraboli nesto drugo). Pa onda probas dokazat.

Mislim, ovo s pravcima je samo da "osjetis kak se ponasa"...
Gledas kako se f(x,y) ponasa kad se x,y priblizava 0. Pa isprobavas razne pravce: sta ako se priblizava (0,0) tako da je y stalno 0 a x se smanjuje? (to je lim_{x \to 0} f(x,0))? Sta ako je x stalno 0 a y se priblizava 0? Sta ako su jednaki i zajedno se priblizavaju ( lim_{x \to 0} f(x,x))? Ako nasnjofas da su neki od tih limesa razliciti- paf, odmah ima prekid. Ako su svi isti, onda je prilicna sansa da je funkcija nepr, al to jos ne znaci to (moze bit da kad god se priblizavas 0 po pravcu onda je limes nesto, al ako probas po paraboli nesto drugo). Pa onda probas dokazat.

Mislim, ovo s pravcima je samo da "osjetis kak se ponasa"...

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 11:33 pon, 3. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

molio bih nekoga da me utješi i kaže da će popravni kolokvij biti koncentriran na gradivo drugog kolokvija, a ne cijelog semestra jer u protivnom ostatak dana moram učiti zatvarače i otvarače!
molio bih nekoga da me utješi i kaže da će popravni kolokvij biti koncentriran na gradivo drugog kolokvija, a ne cijelog semestra jer u protivnom ostatak dana moram učiti zatvarače i otvarače!

kljuki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
15 = 40 - 25

PostPostano: 14:50 pon, 3. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm... stvar je u tome da to nije popravni kolokvij nego ispit. i upravo stoga mislim da ce biti obuhvaceno cijelo gradivo. no vjerujem da ce naglasak biti na drugom dijelu tj. onome s drugog kolokvija.

ako hoces, mogu ti ja rec da prvi dio nece bit, al to ne bi bila istina. :lol:

uostalom, i sjetio si se ucit... bas kao i ja... :wink:
hm... stvar je u tome da to nije popravni kolokvij nego ispit. i upravo stoga mislim da ce biti obuhvaceno cijelo gradivo. no vjerujem da ce naglasak biti na drugom dijelu tj. onome s drugog kolokvija.

ako hoces, mogu ti ja rec da prvi dio nece bit, al to ne bi bila istina. Laughing

uostalom, i sjetio si se ucit... bas kao i ja... Wink

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 19:53 pon, 3. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja ne učim, ja ponavljam i utvrđujem gradivo :D :twisted: . ne, bez zeke, ak mi neko može uz objašnjenje riješit rimmanov neke afine funkcije. npr f(x)=2x+1 na [0,1]. nije mi skroz leglo izjednačavanje gornje i donje D-uove sume. U kolokviju sam to riješio kao obični integral :)
ja ne učim, ja ponavljam i utvrđujem gradivo Very Happy Twisted Evil . ne, bez zeke, ak mi neko može uz objašnjenje riješit rimmanov neke afine funkcije. npr f(x)=2x+1 na [0,1]. nije mi skroz leglo izjednačavanje gornje i donje D-uove sume. U kolokviju sam to riješio kao obični integral Smile

kljuki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
15 = 40 - 25

PostPostano: 20:59 pon, 3. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja ne znam to s integralima. nisam bila na vjezbama kad se to radilo. dobro, nisam bila skoro uopce na vjezbama. :lol:

ajd prestani bit tako nadobudan. :twisted:
ja ne znam to s integralima. nisam bila na vjezbama kad se to radilo. dobro, nisam bila skoro uopce na vjezbama. Laughing

ajd prestani bit tako nadobudan. Twisted Evil

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 11:16 pet, 7. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

oće biti na webu gdje rezultati ispravka?
oće biti na webu gdje rezultati ispravka?

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Matematički kolegiji Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum