Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

maturalni rad i upis na faks - matematika - help
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Diplomski, magisteriji, doktorati,...
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
58 = 89 - 31

PostPostano: 15:02 pon, 7. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Hmm, kako se definira visina matematike? :-k[/quote]

dakle. prvo procijeniš što znaš. onda nađeš literaturu iz koje si to naučio. napraviš toranj od knjiga/skripti/bilježnica/papira... potom uzmeš metar i izmjeriš visinu. :P

nije mi dobra definicija :sam:
krcko (napisa):
Hmm, kako se definira visina matematike? Think

dakle. prvo procijeniš što znaš. onda nađeš literaturu iz koje si to naučio. napraviš toranj od knjiga/skripti/bilježnica/papira... potom uzmeš metar i izmjeriš visinu. Razz

nije mi dobra definicija Ja sam sasvim sam

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:04 pon, 7. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Definicija nije dobra jer ovisi o reprezentantu iz klase KNJIGE/STRUČNE_KNJIGE :D

[size=7]malo sam pod dojmom algebarskih... ;)[/size]
Definicija nije dobra jer ovisi o reprezentantu iz klase KNJIGE/STRUČNE_KNJIGE Very Happy

malo sam pod dojmom algebarskih... Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:12 pon, 7. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Je l' moze kao
[latex]h(Z) = \min \{|x|:\ x \subseteq K, \textnormal{ postoji osoba koja iz $x$ se mo\v{z}e nau\v{c}iti $Z$}\}[/latex],
pri cemu je:
[latex]h(Z)[/latex] = visina (matematickog) znanja [latex]Z[/latex] (moze se prosiriti i na nematematicka znanja),
[latex]K[/latex] = skup svih knjiga,
[latex]|x|[/latex] = visina knjiga iz skupa [latex]x[/latex] kad ih se natrpa jednu na drugu (polegnuto).
:?:
Je l' moze kao
,
pri cemu je:
= visina (matematickog) znanja (moze se prosiriti i na nematematicka znanja),
= skup svih knjiga,
= visina knjiga iz skupa kad ih se natrpa jednu na drugu (polegnuto).
Question

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

60 = 69 - 9

PostPostano: 15:52 pon, 7. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Vsego
Cini mi se da nije dobro jer ovisi o trenutku u kojem promatras. Ako ta osoba koja ostvaruje minimum umre onda se mijenja kriterij. Ista stvar ako se rodi nova osoba. 8)
@Vsego
Cini mi se da nije dobro jer ovisi o trenutku u kojem promatras. Ako ta osoba koja ostvaruje minimum umre onda se mijenja kriterij. Ista stvar ako se rodi nova osoba. Cool

[Vrh]
tuv0k
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 16:05 pon, 7. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Po meni je viša matematika nekakvo nadljudsko sredstvo pomoću kojeg se teži zadaci mogu trivijalno riješiti...

Nešto kao dobra i loša mikrovalna(sa dobrom možeš više toga), kao i pretpostavljam sa "višom" matematikom... :D :D
Po meni je viša matematika nekakvo nadljudsko sredstvo pomoću kojeg se teži zadaci mogu trivijalno riješiti...

Nešto kao dobra i loša mikrovalna(sa dobrom možeš više toga), kao i pretpostavljam sa "višom" matematikom... Very Happy Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:14 pon, 7. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Novi"]@Vsego
Cini mi se da nije dobro jer ovisi o trenutku u kojem promatras. Ako ta osoba koja ostvaruje minimum umre onda se mijenja kriterij. Ista stvar ako se rodi nova osoba. 8)[/quote]

I zasto je to problem? :-k Pa i "visina osobe" se mijenja u vremenu, neovisno o onome tko tu osobu mjeri, zar ne? :D
Novi (napisa):
@Vsego
Cini mi se da nije dobro jer ovisi o trenutku u kojem promatras. Ako ta osoba koja ostvaruje minimum umre onda se mijenja kriterij. Ista stvar ako se rodi nova osoba. Cool

I zasto je to problem? Think Pa i "visina osobe" se mijenja u vremenu, neovisno o onome tko tu osobu mjeri, zar ne? Very Happy

[Vrh]
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

60 = 69 - 9

PostPostano: 16:22 pon, 7. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da... Ali kako sam shvatio ti nekakvo znanje mjeris sa necim sto se u vremenu mijenja. Sto se tice visine. U Parizu (ili gdje god se vec cuva) ona šipka duljine 1m je fiksna (ili bi trebala bit) i po njoj mjeris ostale visine.

Drugim rjecima: Danas je integralni racun visine 20m, sutra 17m. (Pretpostavimo da se nista nije novo saznalo u tom podrucju od danas do sutra)

Ili mi nesto promice??? :?
Da... Ali kako sam shvatio ti nekakvo znanje mjeris sa necim sto se u vremenu mijenja. Sto se tice visine. U Parizu (ili gdje god se vec cuva) ona šipka duljine 1m je fiksna (ili bi trebala bit) i po njoj mjeris ostale visine.

Drugim rjecima: Danas je integralni racun visine 20m, sutra 17m. (Pretpostavimo da se nista nije novo saznalo u tom podrucju od danas do sutra)

Ili mi nesto promice??? Confused

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:29 pon, 7. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa, ja sam dobio dojam da ne pricamo o apsolutnoj visini matematike (sto bi to uopce bilo? [latex]\scriptstyle\infty[/latex]? ;)), nego o visini matematike iz perspektive spoznaje covjecanstva; ergo, logicno je da nekom znanju opadne visina ako se pojavi netko pametniji. :D

Ma, sigurno postoji bolja definicija... ;)

IMO, predaleko odosmo u :OT: (iako, meni dobro doslo u pauzama ispravljanja; hvala :g:)

P.S. I stampanje na tanjem papiru moze sniziti visinu iz gornje definicije. :D
Pa, ja sam dobio dojam da ne pricamo o apsolutnoj visini matematike (sto bi to uopce bilo? ? Wink), nego o visini matematike iz perspektive spoznaje covjecanstva; ergo, logicno je da nekom znanju opadne visina ako se pojavi netko pametniji. Very Happy

Ma, sigurno postoji bolja definicija... Wink

IMO, predaleko odosmo u Off-topic (iako, meni dobro doslo u pauzama ispravljanja; hvala Mr. Green)

P.S. I stampanje na tanjem papiru moze sniziti visinu iz gornje definicije. Very Happy

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:12 uto, 8. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Novi"]
Drugim rjecima: Danas je integralni racun visine 20m, sutra 17m.[/quote]

To je sasvim OK. U doba Newtona i Leibnitza dif & int racun je znalo svega nekoliko ljudi. Kasnije se poceo predavati na sveucilistima. Danas se predaje u 4. razredu gimnazije. Za 100 godina predavat ce u zavrsnim razredima osnovne skole.

Zakljucak: visina matematike mjeri se u godinama skolovanja koje su potrebne da bi se moglo predavati taj sadrzaj. Stvari koje jos nisu dokazane imaju visinu beskonacno, a kad budu dokazane visina im se monotono smanjuje.
Novi (napisa):

Drugim rjecima: Danas je integralni racun visine 20m, sutra 17m.

To je sasvim OK. U doba Newtona i Leibnitza dif & int racun je znalo svega nekoliko ljudi. Kasnije se poceo predavati na sveucilistima. Danas se predaje u 4. razredu gimnazije. Za 100 godina predavat ce u zavrsnim razredima osnovne skole.

Zakljucak: visina matematike mjeri se u godinama skolovanja koje su potrebne da bi se moglo predavati taj sadrzaj. Stvari koje jos nisu dokazane imaju visinu beskonacno, a kad budu dokazane visina im se monotono smanjuje.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 19:02 uto, 8. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]To je sasvim OK. U doba Newtona i Leibnitza dif & int racun je znalo svega nekoliko ljudi. Kasnije se poceo predavati na sveucilistima. Danas se predaje u 4. razredu gimnazije. Za 100 godina predavat ce u zavrsnim razredima osnovne skole.[/quote]

ok, a gradivo koje se sad predaje u završnim razredima osnovne škole će pomaknuti prije, odnosno sve će stisnuti?
ili to znači da će se broj sati matematike povećati na recimo 10 tjedno?
krcko (napisa):

ok, a gradivo koje se sad predaje u završnim razredima osnovne škole će pomaknuti prije, odnosno sve će stisnuti?
ili to znači da će se broj sati matematike povećati na recimo 10 tjedno?

kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
43 = 94 - 51

PostPostano: 19:33 uto, 8. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ne, to znaci da ce nasa vrla povjerenstva odluciti ici ponovno u resturkturiranje hrvatskog skolstva, pa ce napraviti HNOS v2.5 po kojem ce izbaciti sve sto smatraju pretjeranim, a istodobno ce uvesti diferencijalni i integralni racun u osnovne skole.

ova ogorcenost nije nimalo slucajna. je li itko od vas/nas imao osnove vjerojatnosti i statistike u 7. razredu osnovne skole? :?: toliko o smanjenju gradiva. :roll:
ne, to znaci da ce nasa vrla povjerenstva odluciti ici ponovno u resturkturiranje hrvatskog skolstva, pa ce napraviti HNOS v2.5 po kojem ce izbaciti sve sto smatraju pretjeranim, a istodobno ce uvesti diferencijalni i integralni racun u osnovne skole.

ova ogorcenost nije nimalo slucajna. je li itko od vas/nas imao osnove vjerojatnosti i statistike u 7. razredu osnovne skole? Question toliko o smanjenju gradiva. Rolling Eyes

by A.Einstein
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Diplomski, magisteriji, doktorati,... Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum