Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

O gomilištima neprebrojivih skupova (zadatak)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
StateOfConsciousness
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Sarma = la pohva - posuda
-37 = 11 - 48

PostPostano: 10:43 sri, 23. 7. 2008    Naslov: O gomilištima neprebrojivih skupova Citirajte i odgovorite

Da li svaki neprebrojiv skup ima barem prebrojivo gomilišta?
:cry:
Crying or Very sad

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
58 = 89 - 31

PostPostano: 11:24 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Re: Problem Citirajte i odgovorite

[quote="StateOfConsciousness"]Da li svaki neprebrojiv skup ima barem prebrojivo gomilišta?
:cry:[/quote]

ako dobro shvaćam, ti pitaš da li postoji neprebrojiv skup koji nema gomilišta? mislim da ne, jer bi tada svaki element bio izoliran, a tada ih možeš numerirati, pa skup nije neprebrojiv. ali nisam sasvim siguran...
StateOfConsciousness (napisa):
Crying or Very sad

ako dobro shvaćam, ti pitaš da li postoji neprebrojiv skup koji nema gomilišta? mislim da ne, jer bi tada svaki element bio izoliran, a tada ih možeš numerirati, pa skup nije neprebrojiv. ali nisam sasvim siguran...

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 11:36 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne. Ne pitam to. Naravno da ima gomilišta. Ja slutim da ih ima barem ptrebrojivo. To treba dokazati. D ih ima najmanje prenrojivo. Pažljivo pročitaj.
Ne. Ne pitam to. Naravno da ima gomilišta. Ja slutim da ih ima barem ptrebrojivo. To treba dokazati. D ih ima najmanje prenrojivo. Pažljivo pročitaj.

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 11:48 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

joj dobro. ja sam tvoje pitanje preformulirao u suprotno. ako je odgovor na to: [i]ne[/i], onda je odgovor na tvoje: [i]da[/i].
joj dobro. ja sam tvoje pitanje preformulirao u suprotno. ako je odgovor na to: ne, onda je odgovor na tvoje: da.

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 11:59 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije istina. Ako je odgovor na tvoje:"ne" onda je odgovor na moje: Svaki neprebrojiv skup ima BAREM JEDNO gomilište,zar ne?
Nije istina. Ako je odgovor na tvoje:"ne" onda je odgovor na moje: Svaki neprebrojiv skup ima BAREM JEDNO gomilište,zar ne?

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 12:11 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="StateOfConsciousness"]Nije istina. Ako je odgovor na tvoje:"ne" onda je odgovor na moje: Svaki neprebrojiv skup ima BAREM JEDNO gomilište,zar ne?[/quote]

u pravu si. ali ako ima 1, a neprebrojiv je, onda ih ima još neprebrojivo. čini mi se. ne znam topologiju, pa su te tvrdnje intuitivne.
a koji si neprebrojiv skup s prebrojivo gomilišta našao?

u pravu si. ali ako ima 1, a neprebrojiv je, onda ih ima još neprebrojivo. čini mi se. ne znam topologiju, pa su te tvrdnje intuitivne.
a koji si neprebrojiv skup s prebrojivo gomilišta našao?

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 12:38 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Slijedi intuiciju a ne razum i logiku. Intuicija dovodi do uvida. Razum je "alat" koji služi za opis onog što je viđeno i za uklapanje istoga u tvoj ego. No dosta o tom. Nisam našao takav skup. No lako je za dokazati. Ako je skup neprebrojiv tada se on može napisati kao unija prebrojivo neprebrojivih skupova(pretpostavljam da to vrijedi-nemam za to dokaza-možda nije ni dokazivo? svakako zvuči trivijalno)a jer svaki od njih ima barem jedno gomilište neprebrojiv skup ima barem prebrojivo gomilišta. Ne znam da li neprebrojiv skup sa "točno" prebrojivo gomilišta postoji? Svaki neprebrojiv skup kojeg se sjetim ili ga konstruiram ima neprebrojivo gomilišta. Kada bih morao odabrati da li postoji ili ne rekao bih da ne postoji. Ti?

[size=9][color=#999999]Added after 8 minutes:[/color][/size]

Bojim se da odgovor na to pitanje ovisi o tom koje aksiome rabiš prilikom dokazivanja,tj.unutar koje od teorija skupova radiš? Možda ovisi i o aksiomu izbora? Ne znam.
Slijedi intuiciju a ne razum i logiku. Intuicija dovodi do uvida. Razum je "alat" koji služi za opis onog što je viđeno i za uklapanje istoga u tvoj ego. No dosta o tom. Nisam našao takav skup. No lako je za dokazati. Ako je skup neprebrojiv tada se on može napisati kao unija prebrojivo neprebrojivih skupova(pretpostavljam da to vrijedi-nemam za to dokaza-možda nije ni dokazivo? svakako zvuči trivijalno)a jer svaki od njih ima barem jedno gomilište neprebrojiv skup ima barem prebrojivo gomilišta. Ne znam da li neprebrojiv skup sa "točno" prebrojivo gomilišta postoji? Svaki neprebrojiv skup kojeg se sjetim ili ga konstruiram ima neprebrojivo gomilišta. Kada bih morao odabrati da li postoji ili ne rekao bih da ne postoji. Ti?

Added after 8 minutes:

Bojim se da odgovor na to pitanje ovisi o tom koje aksiome rabiš prilikom dokazivanja,tj.unutar koje od teorija skupova radiš? Možda ovisi i o aksiomu izbora? Ne znam.

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 13:02 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="StateOfConsciousness"]Ne znam da li neprebrojiv skup sa "točno" prebrojivo gomilišta postoji? Svaki neprebrojiv skup kojeg se sjetim ili ga konstruiram ima neprebrojivo gomilišta. Kada bih morao odabrati da li postoji ili ne rekao bih da ne postoji. Ti? [/quote]

i ja bih to rekao. mislim da to vrijedi zato što je svaki element neprebrojivog skupa koji nije izoliran, gomilište toga skupa (definicija), a izoliranih elemenata može biti eventualno prebrojivo, pa zaključujemo da gomilišta ima neprebrojivo mnogo. ponavljam, ovo što pišem je čista nedokazana intuicija ;)

[quote="StateOfConsciousness"]Bojim se da odgovor na to pitanje ovisi o tom koje aksiome rabiš prilikom dokazivanja,tj.unutar koje od teorija skupova radiš? Možda ovisi i o aksiomu izbora? Ne znam.[/quote]

mislim da odgovor ne bi smio ovisiti o "alatu" koji koristiš...
strpi se do topoloških prostora- tamo će se mnoge nejasnoće razjasniti :D
Ne znam da li neprebrojiv skup sa "točno" prebrojivo gomilišta postoji? Svaki neprebrojiv skup kojeg se sjetim ili ga konstruiram ima neprebrojivo gomilišta. Kada bih morao odabrati da li postoji ili ne rekao bih da ne postoji. Ti?

i ja bih to rekao. mislim da to vrijedi zato što je svaki element neprebrojivog skupa koji nije izoliran, gomilište toga skupa (definicija), a izoliranih elemenata može biti eventualno prebrojivo, pa zaključujemo da gomilišta ima neprebrojivo mnogo. ponavljam, ovo što pišem je čista nedokazana intuicija Wink

mislim da odgovor ne bi smio ovisiti o "alatu" koji koristiš...
strpi se do topoloških prostora- tamo će se mnoge nejasnoće razjasniti Very Happy

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 13:07 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Izvrsno. Upravo si dokazao da ih ima neprebrojivo. Intuicija me ipak nije prevarila. Da se strpim do "topoloških prostora"? Misliš da sam student matematike? Nisam. Matematika mi je "hobi".
Izvrsno. Upravo si dokazao da ih ima neprebrojivo. Intuicija me ipak nije prevarila. Da se strpim do "topoloških prostora"? Misliš da sam student matematike? Nisam. Matematika mi je "hobi".

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 13:10 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="StateOfConsciousness"]Izvrsno. Upravo si dokazao da ih ima neprebrojivo. Intuicija me ipak nije prevarila. Da se strpim do "topoloških prostora"? Misliš da sam student matematike? Nisam. Matematika mi je "hobi".[/quote]

pa dosta se kompliciranim stvarima ti baviš za jednog "hobista" :D
čuj... nikad nije kasno upisati studij. možda se stvarno možeš strpjeti do topoloških :wink:

pa dosta se kompliciranim stvarima ti baviš za jednog "hobista" Very Happy
čuj... nikad nije kasno upisati studij. možda se stvarno možeš strpjeti do topoloških Wink

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 13:12 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo bi trebali dokazati da izoliranih ima najviše prebrojivo. A bojim se da tu možda treba rabiti aksiom izbora jer je problem u biti, kako mi se čini,takav. Naravno da ovisi o "alatu" s kojim radiš. Uvijek ovisi.
Samo bi trebali dokazati da izoliranih ima najviše prebrojivo. A bojim se da tu možda treba rabiti aksiom izbora jer je problem u biti, kako mi se čini,takav. Naravno da ovisi o "alatu" s kojim radiš. Uvijek ovisi.

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 13:16 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="StateOfConsciousness"]Samo bi trebali dokazati da izoliranih ima najviše prebrojivo. A bojim se da tu možda treba rabiti aksiom izbora jer je problem u biti, kako mi se čini,takav. Naravno da ovisi o "alatu" s kojim radiš. Uvijek ovisi.[/quote]

ako je odgovor jednoznačan, nije bitno kojim ćeš putem doći do njega. druga stvar da ti imaš više različitih ishoda nekog problema.

ako je odgovor jednoznačan, nije bitno kojim ćeš putem doći do njega. druga stvar da ti imaš više različitih ishoda nekog problema.

StateOfConsciousness

-37 = 11 - 48

PostPostano: 13:20 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, ako je jednoznačan. Ali može biti da u aksiomatskom sistemu bez aksioma izbora nije DOKAZIV. Istinitost i dokazivost su dva različita pojma. Zato ovisi o "alatu". Da bi se dokazalo.
Da, ako je jednoznačan. Ali može biti da u aksiomatskom sistemu bez aksioma izbora nije DOKAZIV. Istinitost i dokazivost su dva različita pojma. Zato ovisi o "alatu". Da bi se dokazalo.

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 16:36 sri, 23. 7. 2008    Naslov: Re: O gomilištima neprebrojivih skupova Citirajte i odgovorite

[quote="StateOfConsciousness"]Da li svaki neprebrojiv skup ima barem prebrojivo gomilišta?
:cry:[/quote]U topološkom prostoru koji zadovoljava drugi aksiom prebrojivosti (to jest u kojemu topologija ima prebrojivu bazu), svaki neprebrojiv skup sadrži neprebrojivo mnogo svojih gomilišta.

To je manji zadačić u Munkres - Topology (drugo izdanje), poglavlje 4 zadatak 3.

Kako je zadatak postavljen samo za prostore čija topologija ima prebrojivu bazu, onda vjerojatno postoji neki prostor koji ne zadovoljava drugi aksiom prebrojivosti i u kojemu postoji neprebrojiv skup koji sadrži konačno ili prebrojivo mnogo svojih gomilišta.

Npr. [latex]\mathbb{R}[/latex] sa lower-limit topologijom (bazu topologije čine svi podskupovi oblika [latex]\left[a,b\right\rangle,~a<b[/latex] ) ne zadovoljava drugi aksiom prebrojivosti pa bi se možda u takvom topološkom prostoru dao naći primjer.
Crying or Very sad
U topološkom prostoru koji zadovoljava drugi aksiom prebrojivosti (to jest u kojemu topologija ima prebrojivu bazu), svaki neprebrojiv skup sadrži neprebrojivo mnogo svojih gomilišta.

To je manji zadačić u Munkres - Topology (drugo izdanje), poglavlje 4 zadatak 3.

Kako je zadatak postavljen samo za prostore čija topologija ima prebrojivu bazu, onda vjerojatno postoji neki prostor koji ne zadovoljava drugi aksiom prebrojivosti i u kojemu postoji neprebrojiv skup koji sadrži konačno ili prebrojivo mnogo svojih gomilišta.

Npr. sa lower-limit topologijom (bazu topologije čine svi podskupovi oblika ) ne zadovoljava drugi aksiom prebrojivosti pa bi se možda u takvom topološkom prostoru dao naći primjer.

nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 18:11 pet, 25. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ili uzmimo [i]long line[/i]
Iza svakog rednog broja dodajmo interval <0,1> do sljedbenika, te definirajmo
uređajnu topologiju.

Ima po volji mnogo točaka koje odgovaraju 1/2 u pojedinom intervalu, a sve su izolirane.

- Nenad
Ili uzmimo long line
Iza svakog rednog broja dodajmo interval <0,1> do sljedbenika, te definirajmo
uređajnu topologiju.

Ima po volji mnogo točaka koje odgovaraju 1/2 u pojedinom intervalu, a sve su izolirane.

- Nenad

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum